Nieuwe schuldencrisis de val van ons fiat geldsysteem?

60

De Griekse soap blijft de gemoederen binnen de eurozone flink bezig houden. Wekenlang beheerste dit nieuws de voorpagina’s van de MSM. Inmiddels zijn de meeste burgers het al weer zat en zakt het nieuws weer wat weg, maar wordt de aangerichte schade nog groter naarmate het doormodderen langer gaat duren.

schulden

In het EU-parlement rollen de politici al bekvechtend over elkaar heen en wordt al flink met modder gegooid. Verhofstadt en de zijnen slingeren allerlei verwijten naar de Griekse premier maar vergeten daarbij dat ze kilo’s boter op hun hoofd hebben. Het is het meest idiote circus wat we nu meemaken in die Brusselse piste. Er wordt totaal voorbij gegaan aan de oorzaak waardoor Griekenland in de huidige positie is gemanipuleerd. Een land dat o.a. door Goldman Sachs met gefraudeerde cijfers in de muntunie is gemanoeuvreerd en dat vervolgens wordt volgepropt met leningen waarmee producten uit Noord-Europa konden worden aangekocht.

De geschiedenis

Nu ja, de geschiedenis is bekend. In 2010 begon het land te wankelen doordat de financiële markten in de gaten kregen dat de schuldenberg onhoudbaar was door de omhoog gespeculeerde rente. Maar ja, de euro-muntunie was onomkeerbaar dus moest het land geholpen worden om overeind te blijven door nood- “pakketten” te verstrekken via ECB, IMF en EU. Nog meer schuld dus. Er werd natuurlijk toen al gewaarschuwd voor de latere gevolgen, maar politici denken op een ander niveau dan wij burgertjes en moeten een groot Europa op de kaart zetten. Want een Europese Unie is nu eenmaal het beste voor ons. Het mag wat kosten, maar dan heb je ook wat. Dat is de eurofiele gedachte bij menig politicus, behalve Wilders en nog een paar misschien.

Halfbakken compromissen

Het is werkelijk onvoorstelbaar hoe men in Brussel onderhandelt. Alleen maar tijd rekken en uiteindelijk met ingewikkelde compromissen weer een berg geld in een bodemloze put kieperen. Puur alleen om een muntunie in stand te houden vanuit idealistische en achterhaalde droombeelden van ene Jan Kloot (hik) Jonker en nog een aantal rovers. Allerlei misleidende scenario’s worden uit de kast gehaald om een failliet land binnenboord te houden en dat tot steeds grotere ergernis van de belastingbetalende onderworpelingen. Wij tellen niet mee. Via een referendum wordt ons niet gevraagd of we zo meteen weer bereid zijn om een aantal miljarden eurootjes te doneren aan een noodlijdend vakantieland. Ach ja, er zijn straks nog een aantal vakantielanden waar dringend geld naar toe moet. Vooral als de opkomende oppositiepartijen in Spanje en Italië er lucht van krijgen dat er via een halfbakken compromis begonnen wordt om de uitstaande vorderingen op Griekenland maar langzaam aan af te gaan schrijven. Als dat gebeurt dan is het eind zoek en volgt de zeer gevaarlijke besmetting. Niet Ebola maar de schuldenpest zal Europa gaan veroveren.

Broodnodige schuldafschrijving

Wat ik op Biflatie.nl al vaker heb geroepen zal nu wel eens dichterbij kunnen gaan komen. De zo broodnodige schuldafschrijving zal als een besmettelijk virus zich over Europa gaan verspreiden en zal leiden tot veel onrust omdat men eerst voorzichtig wil beginnen met afschrijven van een lokale schuldenberg die in feite deel uitmaakt van een enorme Europese schuldenberg binnen eenzelfde muntunie. Met een complexe belangenverstrengeling van het totale Europese schuldpapier zal de schuldenpest het complete, en inmiddels al wankele vertrouwen, wegvagen bij veel inwoners van de “gezonde” eurolanden. Belastingbetalende burgers zijn het dik zat om zoveel verlies te moeten accepteren. Het afschrijven op veel bankbalansen en overheidsbegrotingen werkt natuurlijk overal in door en bij het doorberekenen van het verlies naar de belastingbetaler zal menigeen naar lucht happen. Het zal een langzaam proces zijn en leiden tot chaos als mensen gaan inzien dat ook wij in NL en andere eurolanden pijn gaan lijden. Onze politici hebben ons in deze uitzichtloze beerput gerommeld. Bang als ze waren om op tijd passende maar ook dan (minder) pijnlijke maatregelen te nemen.

Wereldwijde gelijktijdige schuldsanering enige oplossing

Een aantal jaren geleden heb ik in een column al eens aangegeven dat er een andere meer gecontroleerde maatregel zou kunnen worden genomen waarbij ’s nachts tussen 31 dec en 1 jan om 0.00 uur wereldwijd alle schuld met 50 procent wordt afgeschreven op alle balansen bij alle schuldeisers. Dus precies op hetzelfde moment moet iedereen zijn verlies nemen en niet geleidelijk aan als een soort olievlek dat bij wijze van een domino-effect veel banken etc. achter elkaar omvallen met alle gevolgen van dien voor de rekeninghouders en aandeelhouders. Het zal een soort van masterplan moeten zijn waarbij in één keer de grote resetknop wordt ingedrukt. Maar ja, wie ben ik? Waarschijnlijk ook een slachtoffer net als ieder ander dus ook gewoon de Pineut. Tenzij een wakkere politicus op het idee komt om een dergelijk masterplan op z’n uitvoerbaarheid te laten onderzoeken door wetenschappers die net als wij biflaten inzien dat ons monetaire systeem in z’n huidige vorm als fiat geldsysteem z’n laatste tijd heeft gehad.

Piet Pineut