No Deal Brexit economische ramp voor Nederland

10

Wat veel mensen vreesden gaat waarschijnlijk toch gebeuren. Een No Deal Brexit: de afscheiding van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie op 29 maart 2019 zonder dat de EU en het VK eruit zijn gekomen tijden de onderhandelingen. Een keiharde Brexit dus. De kans hierop is volgens een prominente Britse minister toegenomen tot 60%. Geen duidelijke afspraken. De kans op maatschappelijke onrust wordt dus steeds groter. Inmiddels heeft  de Brexit divisie van Persagentschap Bloomberg  laten weten dat premier May in september 2018 de nodige voorbereidingen gaat treffen voor de No Deal Brexit.

No Deal Brexit is funest voor Nederland

De protagonisten – hoofdrolspelers – in deze zijn voor Europa hoofdonderhandelaar Michel Barnier en voor het VK  brexit-minister Dominic Raab. Hoewel zeker ook minister May aanzienlijke invloed heeft op de hele situatie natuurlijk, maar haar positie is minder sterk dan voorheen. Zij samen hebben de beslissingsmacht over hoe de onderhandelingen verlopen en wat de uitkomst uiteindelijk wordt. Het kan in theorie natuurlijk nog alle kanten op. Het blijft politiek. Wie de Britse en Europese berichtgeving van nabij volgt, vangt nog steeds tegenstrijdige signalen op. Enerzijds een koppig Brits bestuur dat voet bij stuk houdt en no matter what volhoudt aan zo’n harde, dus No Deal Brexit.

Economische gezien gaat Nederland onder anere letterlijk en figuurlijk de boot. Wist u beijvoorbeeld dan een kleine 60% van de handel over zee naar London betrekking heeft op Nederland en Beglië? Het gros van de containerschepen ter wereld aanmeert in Rotterdam, alvorens verder de goederen naar Engeland te vervoeren? Door een no Deal Brexit zullen havens in beide landen te kampen krijgen met een enorme stapel aan douane- en importwerk. Hieronder een overzicht:

Vrij verkeer van personen blijft knelpunt

Het meest heikele punt dat deze laatste maakt is het afschaffen van het vrij verkeer van mensen. De ongebreidelde toevloed van migranten, asielzoekers en vluchtelingen naar het VK was immers de aanzet tot de geplande afscheiding. Anderzijds een Europees bestuur dat probeert de stukken te lijmen. Het vrij verkeer van personen afschaffen is echter een no go voor Europa. Dat maakt immers deel uit van de vier vrijheden die in de Unie gebeiteld staan: ‘personen, goederen, diensten en kapitaal’. Het oogt ook slecht voor haar imago wanneer staten de EU willen verlaten. En zeker niet een prominent (zij het immer recalcitrant) lid als het Verenigd Koninkrijk. Wordt vervolgd…