‘ Nog 10 jaar lang nulgroei ‘

De economische groei ligt de komende 10 jaar rond de 0% stelt Hans Stegeman, econoom bij de Rabobank. Dit is lager dan verwacht en heeft consequenties voor het begrotingsbeleid van de overheid. Aanpassingen zijn noodzakelijk omdat de inkomsten lager zullen zijn.

Via Huizenmarkt-zeepbel & Me Judice

18 reacties

 1. Nou ja… ach dan betalen we met z’n alle gewoon toch [i]nog[/i] wat meer belasting. Kunnen ze in de elite en de politiek hun linkse als zowel hun rechtse hobby’s blijven handhaven.

 2. @R, bedoel je dat de waarheid in het ( politieke ) midden ligt? En wie vertegenwoordtigt het midden en de waarheid?

 3. Nulgroei hoeft overigens geen probleem te zijn. We zijn toch rijk zat?
  We lijden zelfs vanwege de welvaart. Het zou zelfs goed zijn, denk eens aan al die welvaatsziektes als obesitas, diabetes, kanker, enz.
  Laten we he nou eens van de positieve kant zien.
  En omdat we gezonder zullen worden dalen vanzelf de uitgaven voor de gezondheidszorg en hebben we weer meer uit te geven, met uiteindelijk toch groei.
  Ik denk dat die Stegeman dat niet meegewogen heeft.
  Heel typisch voor economen.
  Nulgroei? Ik teken er direct voor ( wordt namelijk ‘erger’, maar dat terzijde ), genoeg ruimte om de elite ( inkomens vanaf, pak hem beet 75k per jaar zwaarder te belasten met een toptarief van 70 procent voor inkomens boven 150k per jaar).
  Geen enkel probleem, gewoon niet in oude ideëen blijven hangen, hervormingsgezind zijn ( net als Pechteldje of bedoelde hij iets anders met hervormen? ), en stevig doorpakken.
  Dit alles om de kwetsbaren te ontzien.
  Zo behoort het er in een beschaving aan toe te gaan, JUIST in tijden van recessie, JUIST dan moet je laten zien wat beschaving is. Het is helemaal niet ingewikkeld, dat wordt u AANGEPRAAT. Is gewoon een flauwekulletje.
  Kijk je hebt rijke mensen, die zich alles kunnen permitteren en nog meer, geen probleem, maar nu is het de tijd om te zeggen dat iets minder ook nog heel veel is voor hen.
  It’s e simple. Gewoon geen problemen zien waar ze niet zijn ( ze vormen geen meerderheid immers ).
  Politiek is niet voor bange mensen, je moet bereid zijn impopulaire maatregelen te nemen.
  Toch?

 4. @7, Moerstaal, zeer verontrustend allemaal.
  Hier gaan de armsten door getroffen worden. Wij natuurlijk ook wel, maar wij kunnen wel wat minder eten, voor hun dreigt de hongerdood.
  Op de langetermijn zitten landen als Rusland en Brazilië goed lijkt me, vruchtbare grond genoeg.
  Helaas zullen ook daar de rijken het meest profiteren.

 5. @8 Vb,
  Ik dacht ik breng het in KTM stijl, sommigen missen zijn gepeperde inbreng hier maar inderdaad is dit waar ik al JAREN bang voor ben. Als een roepende in de woestijn… Na een periode van relatieve rust konden wij voor weleens hele grote uitdagingen komen te staan. Vergeet ook niet de leeg geviste zeeën, de drijvende plasticsoep daarboven op en het record aantal dieren en planten welke met uitsterven worden bedreigd. Zelfs als bijv. de kap van de Amazone nu stopt zal nog 3 keer zoveel (75%) aan soorten aldaar uitsterven.
  Peak dit, peak dat, steeds meer monden…
  De techniek staat ook niet stil maar het eigenbelang speelt nog teveel om als mensheid deze uitdagingen echt aan te pakken… Hebben wij ook de Khazaren bende nog en miljarden gehersenspoelde religekkies. NB Ik ontken bestaan opperwezen niet maar je snapt wat ik bedoel, geen eigen verantwoordelijkheid nemen…
  Ik hou dan ook mijn hart vast.
  De financiële crisis is vooral een mind game vergeleken bij de echte fysieke crisis die boven ons hoofd groeit…
  Ik had elders op deze website vandaag nog meer willen schrijven maar heb soms net als KTM de neiging te gaan schreeuwen. Sorry, ik ben een betrokken mens. De waarheid doet pijn. Dat is realisme en geen negativiteit. Net zoals ik antizionisme ben en geen problemen met Semieten heb.

 6. @9 moerstaal
  Nou, dan reageer ik ook even op z’n ktm’s

  Ach… eten ? Mais, graan en goud is voor losers

  Wat heb je nodig om te overleven ?
  1) whiskas
  2) water (niet voor in de whiskas)
  3) zilver
  4) gun

  PS
  Hoewel mais en graan belangrijke ingrediënten zijn voor whiskas, weet ik ook dat ktm z’n schaapjes op het droge heeft.

  Ik schat ‘m op 1 liter per dag. Zoals uit eerdere mailtjes blijkt, moet hij ongeveer een 40-er zijn. Stel hij denkt 85 te kunnen worden,dan heeft ie dus in een schuurtje in Frankrijk, 365 * 45 (rest leven) = 16425 flessen staan.

  Elk nadeel heb ze voordeel… Logisch toch ?
  …Dat laatste was dan weer op z’n Cruijf’s maar dat terzijde…

 7. @9 Moerstaal, geen probleem, heb het inmiddels wel door : je bent het type ruwe bolster blanke pit, iemand waar veel liefde in zit.
  Je bent dan misschien wel een schreeuwende in de woestijn, maar je hebt wel gelijk. Er zijn dus mensen die je wel horen.
  Ghandi heeft zo ontzettend gelijk: de aarde heeft genoeg voor ieders behoefte maan niet genoeg voor ieders hebzucht.
  Wat een waarheid, de kern van alle problemen.
  Van de schuldencrisis, vertrouwenscrisis, voedselcrisis en alle crises die nog komen gaan.

 8. @7, da’s nogal een heftig stukkie proza Moerstaal! Ik denk dat ik eerdaags ga beginnen met het omspitten van de achtertuin…

 9. @7″Kunnen we ook hier dan een heuse hongersnood verwachten, of is bij ons er alleen maar sprake van dat de boodschappen bij de supermarkt 20% duurder zullen worden?

  Dit kan er wel toe leiden dat voedselbanken massaal zonder aanbod komen te zitten!

 10. @15 Moin,
  Lijkt me eerder dat om te blijven eten je in een oude spijker broek loopt met gat. Als je je ziek voelt maar niet naar de dokter gaat en dat mensen dus eerder dood gaan. In de USA schijnt de levensverwachting ook eindelijk weer omlaag te gaan en zelfs onder het niveau van Cuba te komen. Om te blijven eten draag je maar geen bril en laat je die zere kies maar trekken. Zoiets zal het worden. Minder eten, minder kwaliteit, andere prioriteiten stellen…

 11. @17 Moin,
  Het hobbelt wel door maar de vraag is hoe…
  Kijk maar naar de arme landen in de wereld.
  Allemaal houtje touwtje.
  Probleem is ook dat veel mensen in wurgcorset van de maatschappij zitten. Als je geen schulden hebt dan wel de maandelijkse rekeningen. Die gaan vaak niet omlaag. Dat is het probleem. Geen kwaliteit van leven meer.
  Het is veel genuanceerder en breder dan vaak gebracht.
  Geen K-klappen, geen grootschalige ineenstorting en het einde der tijden. Het rommelt en er zal wel wat nieuws komen maar eerst zullen nog wat generaties aan vrijheid en kwaliteit in moeten boeten voordat er echt alternatieven zijn.

  Waar ik wel vaker op hamer, met name op een forum als http://www.visionair.nl . Heb jij een keus om niet kapitalistisch te leven… mwah, niet echt. En voedt de maatschappij met haar schoolsysteem jou op om zo lang mogelijk gezond te blijven, duurzaam bezig te zijn en zelf dingetjes op te lossen? Nou nee, de grote bedrijven dicteren vaak en een leger zeer gespecialiseerde loonslaven staat klaar. Volg het geld. Wat dat betreft is er wel degelijk een hele brede crisis van het kapitalistische systeem. Dit met alle fysieke tekorten (lees hoge prijs) die we gaan krijgen maken dat het helemaal niet zo leuk is. Ik moet voorkomen dat ik ga schelden. Sta mij toe met deze ene lange mantra van mij.

  Strafkamp HOL-land BV, je chronisch en mentaal ziek rennen op de vierkante meter voor bank, baas, belasting en bilderbea.
  50% NU chronisch ziek
  40% NU mentaal ziek
  700.000 NU burnout
  1,7 miljoen NU bijna burnout
  7 miljoen rechtszaken per jaar
  ALLEEN AL die polder hè…………
  En dan beweren dat ze de rijkste en gelukkigste zijn met langste levensverwachting…
  Wat voor pillen zijn dat?
  Mag ik er ook een potje van?
  Okay, genoeg gescholden weer, sorry Koen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.