Noord-Korea: ‘Binnenkort kunnen we Amerika bereiken met raket’

8

De leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, heeft laten weten dat ze zeer binnenkort Amerika kunnen bereiken met hun nieuwe raketten. Letterlijk heeft hij gezegd: ‘het volledige grondgebied van de Verenigde Staten ligt binnen bereik”. Vrijdag lanceerde Noord-Korea opnieuw een intercontinentale raket. Het is de tweede keer in een maand tijd dat er zo’n lancering plaatsvindt. Deze keer kwamen de Verenigde Staten en Zuid-Korea meteen met een reactie, door ook raketlanceringen uit te voeren.

De spanningen lopen verder op

De Amerikaanse president Donald Trump zei dat de lancering roekeloos en gevaarlijk was, en voegde er in een verklaring aan toe dat de VS alle nodige maatregelen zal nemen om hun grondgebied te beschermen. De Verenigde Staten beschuldigen er Rusland en China van dat ze dekking bieden aan Kim om zijn nucleaire ambities na te streven.

Hwasong-14

De raketten die vrijdag werden gelanceerd, zijn van het type ‘Hwasong-14’. Volgens Missilethreat zijn die raketten die 7000 tot 9000 kilometer kunnen afleggen en dus inderdaad het grondgebied van Amerika kunnen bereiken.

Raketten komen steeds verder

China veroordeelde de lancering van Noord-Korea. Het zijn volgens Geng Shuang, Minister van Buitenlandse Zaken schendingen van de afspraken die gemaakt zijn met de Veiligheidsraad. Hij riep alle partijen op om terughoudendheid te tonen. Het Pentagon zei dat de nieuwe raket van Noord-Korea zo’n 1000 kilometer lang vloog, terwijl Zuid-Korea zei dat er ongeveer 3 700 kilometer was bereikt. Ook Japan liet weten dat deze laatste raket langer in de lucht bleef dan zijn voorganger.

noord korea missle

Nieuwe oorlog met Noord-Korea?

Noord-Korea laat hiermee haar progressie zien met raketlanceringen, maar tegelijkertijd worden de geopolitieke spanningen steeds maar groter. Joseph Francis Dunford is sinds 1 oktober 2015 Chairman of the Joint Chiefs of Staff (voorzitter van de gezamenlijke stafhoofden), ofwel de hoogste functie in het Amerikaanse leger. Hij waarschuwde eerder dit jaar dat door een eventueel gewapend conflict met Noord-Korea Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea, compleet zou moeten worden geëvacueerd. Ook Trump heeft militaire acties tegen Noord-Korea in de toekomst niet uitgesloten.