Voormalige topman van De Nederlandse Bank (DNB) Nout Wellink wordt dinsdag 21 januari 10.00 uur in de rechtbank Den Haag onder ede verhoord over zijn rol in de aanloop die leidde tot het faillissement DSB-bank. Er zijn volgens Scheringa en zijn advocaat Geert Jan Knoops voldoende feiten en omstandigheden vastgesteld waaruit het verwijtbaar gedrag van DNB en haar topman blijkt. Concreet gaat het Scheringa om het schenden van de geheimhoudingsplicht in verband met het aanvragen van de noodregeling door DNB en ministerie waardoor het faillissement van zijn DSB-bank onvermijdelijk werd. 

Faillissement DSB

DNB heeft zich volgens Dirk Scheringa en zijn advocaat Geert Jan Knoops niet als een zorgvuldig toezichthouder gedragen. Door vertrouwelijke en op dat moment feitelijk onjuiste informatie, voortijdig te delen met ongeveer 500 mensen, is bewust het risico aanvaard dat deze informatie bij het grote publiek bekend werd. Zij hebben door dit onzorgvuldig en verwijtbaar gedrag, onnodig het faillissement van DSB veroorzaakt. En zijn dus schadeplichtig aan Dirk Scheringa. 

Wat ging er aan vooraf?

Uit de eerdere verhoren in deze zaak blijkt dat: 

Schadeveroorzakend handelen DNB

DNB heeft het lek bewust of door zeer onprofessioneel handelen gecreëerd en heeft in ieder geval niets gedaan om het tij te keren na een gerechtelijke uitspraak die een noodregeling op dat moment niet nodig en niet legitiem achtte. Door het schadeveroorzakend handelen van DNB en het Ministerie van Financiën, met name de schending van de vertrouwelijkheid, hebben de toezichthouders het onnodige faillissement van DSB veroorzaakt. Scheringa zal na dit voorlopig getuigenverhoor een gerechtelijke procedure bij de burgerlijke rechter starten tegen DNB en het Ministerie van Financiën. Het berekende schadebedrag wordt geraamd op € 830 miljoen.

DSB heeft balans van ruim €1,5 miljard


DSB (onder nieuwe naam Finqus) heeft nog 40.000 klanten en maakte de afgelopen jaren meer dan 100 miljoen euro winst per jaar. DSB kent een balanstotaal van ruim 1,5 miljard euro. En er staat nog een kleine miljard euro aan schuld uit. De kosten voor curatoren/adviseurs beloopt inmiddels bijna 60 miljoen euro. Zie laatste jaarrekening DSB. (PDF alert)

Eén reactie

  1. Als je hem dan vraagt lid te zijn van de illuminaties, dan geeft ie ook niet thuis!
    Doorbreken van zwijgplicht daar staat de doodstraf op? Cosa nostra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: