Obama vraagt “toestemming” aan het Congres – pro forma

8

warDe VS zeggen over “bewijs” te beschikken dat Syrische troepen een gifgasaanval hebben uitgevoerd, hoewel de VN inspecteurs zeggen 14 dagen nodig te hebben voor conclusies.  In ieder geval is een aanval nu uitgesteld.

9 September?

Het Congres kan ten vroegste op 9 september over de kwestie stemmen.  Toestemming of instemming vragen is vreemd omdat het Amerikaanse volk vast niet zit te springen voor een nieuwe oorlog, genoeg problemen in eigen land.  Natuurlijk kunnen we ons de vraag stellen in hoeverre dat Congres nog het volk vertegenwoordigt.  Obama doet dit naar eigen zeggen omdat zo zijn beslissing om aan te vallen “een meer effectieve boodschap zal zenden aan Syrië”.

Groot-Brittannië, grote afwezige

Dat aloude bondgenoot Groot-Brittannië hem niet gesteund heeft doordat het parlement aldaar wakker was, zal hem zeer verrast en gekrenkt hebben.  “Gelukkig” staan wel achter hem : Frankrijk, Saoedi-Arabië en Israël.  Al met al is het maar povertjes want intussen hebben al 10 NAVO landen zich uitgesproken tegen een aanval.

Twee maten en gewichten

Zelf gebruikten de VS in Vietnam jarenlang dioxine tegen de bevolking, verarmd uranium in Afghanistan en Irak, en lieten ze ongestraft toe dat Israël fosfor inzette in de Gaza, en Saddam Hoessein (toen hij nog hun vriend was) gifgas gebruikte tegen Iran en de eigen Koerdische bevolking.  ’t Is weer zoals met het bezit van kernwapens (cf. Iran) : alles mag…àls het de Amerikaanse belangen dient! Alles voor de vrienden!

Extra duwtje ten eigen bate

De VS zijn niet tevreden over de interventie via rebellen (gesteund met wapens en geld door de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Saoedi-Arabië en Qatar).  Deze verliezen stilaan terrein, bevechten elkaar ook en terroriseren de plaatselijke bevolking – ’t is me daar een zootje! Nieuwe maatregelen dringen zich dus op, hopelijk kan een krachtig NO van het Congres dit nog een halt toeroepen.

 

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie