Zaterdag 15 oktober 2011 is inmiddels gebombardeerd tot ‘occupy de wereld dag’. In Nederland zullen Amsterdam, Den Haag en Utrecht ‘bezet’ worden. Van Onthypen.nl ontving Biflatie.nl een voortreffelijk artikel van Dennis Kroese over de Occupy Wall Street beweging die inmiddels is uitgegroeid tot een internationale aangelegenheid:

Wat begon als een bescheiden protest van een groepje activisten, krijgt onder de naam Occupy Wall Street met de dag meer impact. De demonstratie van vorig weekend in New York was de grootste tot dusver. Andere steden volgden. Zaterdag is een wereldwijde actiedag, oa. in Londen, Dublin, Brussel en op het Beursplein in Amsterdam. Wat gaat er schuil achter Occupy Wall Street? Is het een hype of een ‘turning point’ in de crisis?

Het zijn spannende tijden voor het Westen. Grieks failliet of niet, een nieuwe economische recessie lijkt steeds dichterbij te komen. De Verenigde Staten zitten op een giga-schuldenberg en de Republikeinen en Democraten maken een jaar voor de presidentsverkiezingen zoveel ruzie met elkaar dat een oplossing mijlenver weg lijkt. In Europa is het niet veel beter. De besluiteloosheid van de politici om in te grijpen in de Griekse crisis leidt tot dalende beurskoersen en een onontkoombaar gevoel van economische malaise en dalend consumentenvertrouwen. Tegen deze achtergrond vinden de Occupy Wall Street-demonstraties plaats.

Twitter stond weer aan de basis. Sociale media lijken steeds meer invloed op de samenleving te krijgen. Kalle Lasn, mede-oprichter van het Canadese activistische tijdschrijft AdBusters, begon in juni te twitteren over #occupywallstreet. Via een actie-website riep hij mensen op een vreedzame sit-in te houden in het financiële hart van New York. De actie ging in augustus echt lopen toen de hacktivistengroep Anonymous zich ermee bemoeide en -geïnspireerd door de Arabische Lente Herfst- het internetpubliek in een video aanspoorde: “Flood lower Manhattan, set up tents, kitchens, peaceful barricades and occupy Wall Streets for some months“.

De eerste demonstratie op 17 september begon kleinschalig. Zo’n 1.000 mensen zetten hun tenten op bij het zakencentrum van New York. Dit aantal groeide uit tot 2.000 mensen totdat de politie ingreep en op 24 september tientallen mensen arresteerde. Door de arrestaties en  de harde aanpak van de politie doken er op internet allerlei filmpjes op waardoor het rumoer groeide. De animo om actie te voeren nam hierna duidelijk af: enkele dagen later demonstreerden nog slechts een paar honderd mensen. De beweging kreeg een nieuwe impuls door de steun van vakbonden zoals piloten-, post- en openbaar vervoerbonden.

Het omslagpunt werd bereikt op 1 oktober, toen circa 5.000 betogers verschillende wegen in het drukke New York blokkeerden en zonder toestemming over de Brooklyn Bridge liepen. De New Yorkse politie arresteerde ruim 700 mensen en in verband met de onrust werd de Brooklyn Bridge korte tijd afgesloten voor het verkeer. De protesten breidden daarna snel uit naar steden als Houston, Austin, Tampa, Los Angeles en San Francisco.

Fox , CNN, New York Times en Wall Street Journal die de acties eerst negeerden, besteden sinds 1 oktober ruim aandacht aan Occupy Wall Street. De Nederlandse pers volgde, zo blijkt uit een analyse van het weblog Follow the money. “700 arrestaties in New York na demonstraties“, kopte nrc next. Woensdag schreef de krant dat de acties overslaan naar Londen. De Volkskrant kwam met een reportage over de demonstraties. En het populaire programma DWDD had op 11 oktober een reportage over de demonstraties, naar aanleiding van de plannen om in Amsterdam soortgelijke actie te voeren.

De impact van demonstraties is zo groot dat Amerikaanse politici en machthebbers zich ermee bezighouden. Obama – die de weerzin van de Amerikaanse kiezers tegen de financiële sector goed aanvoelt- begrijpt “ de frustratie jegens Wall Street“. Ook FED-president Ben Bernanke zegt dat hij de boze menigte begrijpt. “I can’t blame them” liet een van de machtigste mannen ter wereld fijntjes weten. De Republikeinen reageren negatief: “gevaarlijk“, “on-Amerikaans“, “De actievoerders zijn jaloers” en natuurlijk “Het is de schuld van Obama“. Beide partijen grijpen de gelegenheid aan om hun gelijk te halen. Daarmee heeft Occupy Wall Street de politieke arena betreden en verliet het de underground.

Natuurlijk betuigen usual suspects als propagandadocumentairemaker Michael Moore, taalwetenschapper Noam Chomsky en actrice Susan Sarandon snel hun steun aan de beweging.  En niet helemaal onverwacht staan invloedrijke, vooraanstaande hoogleraren, de economen Joseph Stiglitz en Paul Krugman -beide Nobelprijswinnaar- openlijk achter Occupy Wall Street.

Krugman noemt het in zijn blog in de New York Times een belangrijke gebeurtenis met mogelijk grote gevolgen. Hij spreekt van een ‘turning point’ in de huidige crisis. Volgens Krugman biedt het Obama munitie om opnieuw de confrontatie met de Republikeinen aan te gaan om met nieuwe wetgeving de bankensector grondig te hervormen.

Opmerkelijk is dat ook hiphop-ster Kanye West zich maandag met rapveteraan Russel Simmons (oprichter van Def Jam label) achter de demonstranten op Wall Street schaarden. Simmons trad als woordvoerder op en benadrukte dat West geen politieke standpunten innam. Kanye zelf deed er verder het zwijgen toe. Zijn gouden kettingen had hij voor de gelegenheid ingewisseld voor een houten kralenketting met houthakkersoverhemd.


Onverwachte en vooral opmerkelijke steun komt uit de hoek van de Raad van Bestuur van Unilever’s dochterbedrijf Ben & Jerry’s. De multinational steunt de demonstranten in reclame-uitingen. Onduidelijk is of moederbedrijf Unilever de actie ook ondersteunt. Volgens interne regels mogen dochterbedrijven van Unilever alleen met toestemming van het moederbedrijf politieke partijen en acties steunen. ‘
We, the Ben & Jerry’s Board of Directors, compelled by our personal convictions and our Company’s mission and values, wish to express our deepest admiration to all of you who have initiated the non-violent Occupy Wall Street Movement and to those around the country who have joined in solidarity. The issues raised are of fundamental importance to all of us.’

Okay, dat het fenomeen Occupy Wall Street serieus genomen wordt moge duidelijk zijn. Maar wat is nu de boodschap en het doel van de demonstraties? De website van Occupy Wall Street noemt expliciet als doel “het repareren van de Amerikaanse democratie met de middelen van de Arabische lente”. That’s it. De FAQ van de website van Occupy Amsterdam gebruikt meer woorden en is duidelijker over het doel: ‘Er is geen plan, er zijn geen politieke oplossingen. Plannen en doelen zijn aan de individuele actievoerders zelf.’

Uit interviews en YouTube-filmpjes doemt het volgende beeld op: veel mensen die deelnemen aan de demonstraties protesteren tegen de hoge werkloosheid in de VS, de gedwongen verkoop van huizen en de peperdure reddingsplannen waarmee in 2008 veel Amerikaanse banken overeind werden gehouden. Daarnaast demonstreren sommigen ook tegen de in hun ogen “oneerlijke” behandeling van minderheden in de VS. Of zoals één van de demonstranten het samenvatte: “ Het maakt niet uit waar je tegen bent, zolang je maar demonstreert!

De actievoerders mogen dan verdeeld zijn, de organisatie wordt steeds beter. Via sociale media worden steeds meer mensen bij de protesten betrokken, net als bij de revoluties in het Midden-Oosten. Daarnaast wordt er dagelijks een krant uitgegeven, The Occupied Wall Street Journal en maken actievoerders professioneel ogende filmpjes.

Zaterdag 15 oktober wordt beschouwd als een wereldwijde actiedag. Op de site 15oktober.net is te zien dat er in meerdere wereldsteden acties staan gepland in navolging van Occupy Wall Street. Zoals in Nederland in Den Haag en Occupy Amsterdam, om 12 uur op het Beursplein. Ruim 3.000 mensen hebben zich aangemeld op de speciale Facebookpagina. Het Twitteraccount, @occupyamsterdam, heeft 1200 volgers. In Londen is er een actie in het zakenhart. Occupy the London Stock Exchange Facebookpage had donderdag al 13.000 friends.

pvallend is dat de demonstraties geen duidelijke boodschap hebben. Dit heeft als voordeel dat geen enkele groep wordt uitgesloten, maar volgens analyses dreigt het gevaar dat de amorfe beweging uit elkaar spat als er geen eenduidig doel gevonden wordt. Zolang het weer in New York goed blijft en Amerikaanse politici aandacht blijven besteden aan de acties, zal Occupy Wall Street media aandacht krijgen. Spraakmakende acties van hackerscollectief Anonymous – dat in augustus de beweging aanzwengelde – kunnen ook niet uitgesloten worden


Uit een zeer recente opiniepeiling blijkt echter dat de publieke belangstelling tegenvalt. Meer Amerikanen zijn geïnteresseerd in het wel en wee van Amanda Knox (vrijgelaten verdachte in een Italiaanse sexmoord) dan in Occupy Wall Street. De poll wordt bevestigd door het recente Twitterverkeer. Het aantal tweets met #occupywallstreet nam de afgelopen dagen aanzienlijk af (zie gele lijn kaartje). Wellicht wordt Occupy Wall Street opgeruimd. Burgemeester Bloomberg heeft gezegd het Zuccotti Park waar de bezetters bivakkeren vrijdag schoon te maken omdat de situatie onhoudbaar is.  Daarmee dreigt Occupy Wall Street de eerste internationale herfsthype te worden. Nu ook Onthypen via de app! – Dennis Kroese, Onthypen.nl

16 reacties

 1. – Reactie deels verwijderd door redactie, aangezien deze content niets te maken heeft met dit topic. –
  ——

  Nee, even serieus, het afgrond-scenario waar (nu ook) Europa naar toerent is ècht niet te vermijden door te reageren zoals hier, te demonstreren, te janken of de voorgevel van de DNB onder te kotsen. Helaas.

  Waar ik WEL in geloof, is om de ‘massa’ te informeren over de achterliggende oorzaken; zonder dit weet je namelijk ook niet waar het probleem ècht ligt.

  Wat er namelijk moet gebeuren (ok, hàd moeten gebeuren een eeuw geleden dan) is ALLEREERST een Monetaire Hervorming doorvoeren, gegrondvest op schuldenvrij overheids-gelduitgifte (en NIET de CB’s de gelduitgifte/-terugname en ‘rentes’ laten overnemen/bepalen ; ALLE CB’s zijn nlamelijk in PRIVE-BEZIT) , met daar ‘boven’ op nog 2 ‘kleinere’ hervormingen, te weten :
  1. Afschaffing vh refractionaire systeem (banken mogen géén geld uitlenen wat ze niet bezitten)
  2. Afschaffing vh ongelimiteerd lenen door overheden.
  3. Bankbonussen pas na 3 jaar uitkeren, wanneer ‘beslissingen’ ook ècht effectief voor de gemeenschap/samenleving zijn gebleken.
  4. Véél zwaardere gevangenis-straffen voor bankdirecteuren mogelijk maken.

  Nou ben ik niet zo naïef dat ik niet besef dat zulke maatregelen alléén kunnen werken wanneer dit op wereldschaal, in alle landen gelijk, wordt gerealiseerd, anders ‘vluchten’ banken naar landen met ‘soepelere wetgeving’ enz

  Dit is ook tegelijkertijd de ‘bankschroef’ vd Rothjes en hun NWO : “Willen jullie ècht verandering, mensheid, wel dat kan allen olv ‘een’ (=HUN) komende Wereldregering/NWO ”
  Na een (door ‘hen’ gecreëerde (pampieren/fiat)) monetaire crisis op wereldschaal natuurlijk.

  En aan het begin daarvan zijn we NU aanbeland.

 2. @knowt[u]ooo[/u]much: Ik ben het zo ontzettend eens met jouw 4 punten plan en inderdaad op wereldschaal. Alleen zoiets gaat het gewoon niet worden omdat er teveel graaiers (op wereldschaal) zijn die dit geen goed plan vinden.

  —–
  – deels verwijderd door redactie, aangezien dit niet het onderwerp van dit artikel is –

 3. @R : Goeie vraag / stelling.
  Absoluut.

  Maar deze keer (2012-’13) is het ‘iets’ anders dan ‘vroeger’, althans in die zin dat er ‘nu’ (’12-’13) een “eeuwen lang voorbereide graai naar de wereld-dominantie” zal worden gedaan door die Khazaren-badgasten, voor het éérst op wereldschaal (ook ‘anno nu’ pas mogelijk ivm infrastructuur, niveau techniek, eeuwenlange onafgebroken maatschappij-ondermijnende (=altijd gezins-ondermijnende) ‘verborgen oorlogen’ tegen de hoeksteen van de samenleving dmv ‘hun’ (esotherische gnostische) geheime genootschappen enz) , zodat ik me als (eveneens, net als jij) [u]objectieve wereldburger[/u] geroepen voel om dit te proberen duidelijk te maken aan de ‘gewone’, goedwillende (wereld-)bevolking.

  —–
  – Deel van de reactie verwijderd door redactie, aangezien dit niets te maken heeft met het onderwerp van dit nieuwsbericht –

 4. Ktm jou oplossingen zijn uiteraard geheel in lijn van wat er zou moeten gebeuren maar je weet uiteraard dat dit nooit zal gebeuren. Ik wou graag eraan toevoegen dat geld bij uitstek niet door de overheid/banken zou moeten gecontroleerd dan wel dat ze het monopolie erop zouden mogen bezitten. Geld dat de overheid beheert is per defenitie altijd slecht geld. Het beste is gewoon geld prive maken zoals het eeuwenlang was (goud en zilver) en afgeleide papieren hiervan beheerd door oa girobanken perfekt systeem. Prive geld heeft als grote voordeel dat de mensen perfekt doorhebben wanneer het kwaliteit is. De slechte beheerders worden nl genadeloos afgestraft in de vorm van een bankrun of men doet er geen zaken mee. Nu is het zo dat het bankkartel en de overheid dit systeem niet wil ze hebben er eeuwen voor gevochten om er volledige kontrole over te hebben. Al zouden we teug naar de gouden standaard gaan is het enkel nog grotere beloning voor het banken kartel. Er zou dus eigenlijk eerst een jacht dan wel een groot onderzoek gedaan moeten worden waar is al het goud op deze wereld in welke handen is het nu. Dan zou heel veel duidelijk worden, zullen we wedden dat zo,n onderzoek er nooit komt. Laten we hopen dat het goud toch weer in eerlijk handen komt en beetje eerlijk verdeeld over de bevolking en dan kan enkel alleen door weer prive geld in te voeren. We kunnen zelf beginnen door onderling enkel met zilver en goud elkaar te betalen en het banken systeem te laten voor wat het is. Zo,s schaduw geld systeem is goede aanzet het heeft duizenden jaren goed gewerkt waarom nu niet.

 5. Wil deze beweging een succes worden, dan moet de Occupy-beweging de effectenbeurzen bestormen en oproepen tot massale bankruns om zo het in hun ogen verfoeide systeem omver te trekken.

  Ook moet ons volk niet meer uit egoïsme op de VVD stemmen! Want dat is dé partij van het kapitalisme.

 6. Hé, Pietjes, ik heb je link bekeken, en heb er geen commentaar op (wat zeldzaam is 🙂 ).

  En, iets wat héél zeldzaam in de België-NL-regio is, ze hebben het in dat artikel over ‘Khazaren’, wat historisch bezien gewoon de ENIGE correcte duiding is van die psychopatische badgasten. Netjes dus !

  Persoonlijk verwacht ik dat die ‘Ultieme Mindfuck’ zal bestaan uit het tot ontploffing brengen van ‘koffertjes met nucleair afval’, de zgn ‘vuile bommen’, en wel in 3, 5 of 10 VS-steden tegelijkertijd.

  en natuuuurlijk wordt er dan in de directe omgeving van zo’n aanslag een onaangetast Iraans paspoort van één van de daders gevonden, logisch.

 7. OWS heeft een aantal goede en belangrijke standpunten wat mij betreft – als het gaat om meer democratie, beter werkende democratie, minder corruptie en zelfverrijking en afscherming van poltiek en wetgevers van bijvoorbeeld het bedrijfsleven, banken, etc.

  Over het algemeen en de uitwassen daargelaten komen er wat mij betreft standpunten en verzoeken naar voren die door veel mensen ondersteund worden en die wellicht zelfs nodig zijn om het een en ander weer wat gezonder te maken.

  Maar oordeel vooral zelf:
  http://occupydenhaag.org/nl/watis
  http://occupywallst.org/about/

 8. Waar deze OWS goed voor zou zijn ? De hele wereldtop zou eens de koppen bij elkaar moeten steken en zich moeten buigen over de 4 punten die knowtooomuch aandraagt in de 1e reactie !

 9. @R
  KTM for president!!!
  Hee, wiskas snoeper, ik kan je vast wel ondersteunen met wat PR en websites enzo
  Neem via de redactie maar contact met me op…

  Ontopic;
  Zolang de decadentie zoals in de volgende links nog kan is er iets goed mis:
  http://www.froot.nl/categorie/lifestyle/het-duurste-dessert-ter-wereld-kost-e25-000/
  http://www.froot.nl/posttype/froot/image/jacht-gemodelleerd-naar-de-straten-van-monaco/
  http://www.froot.nl/categorie/lifestyle/de-vakantievilla-van-naomi-campbell/
  1% van 4% (aandeel bewoners van de USSA in de wereld) = 0,04 % van de wereldbevolking kan zich dit veroorloven omdat de rest van de 99,96% krom ligt.
  HOL-land mag zich schamen dat Sjonnie en Anita op de bank bleven hangen tijdens Occupy Holland.
  Blijkbaar is de pan met kikkers al te ver opgewarmd.
  Dat gaat niet meer goed komen…

 10. @R & pietertoupa : Bedankt voor uw heldere analyses/opmerkingen mbt mijn (bescheiden) bijdrage aan deze ‘reaktie-kolom’ 🙂

  En pietertoupa, nog een ‘kleine’ opmerking mbt je.. ehh … ‘plantjes’ in je ‘zuidelijke’ tuin : leg ze weer bloot, en leg er vervolgens een laagje/slabje lood ofzo over, bij de oudijzerboer voor 5€/Kg te koop. Houd rekening met ‘ongewone’ ‘legale’ (FR/staats-)dieven, serieus. Dit is geen paranoïde opmerking.

 11. @moerstaal :
  Precies ; ktm for president !!
  Zucht …

  Doe ik nèt zoals de Nederlanden in AD 1444 (serieus!) : beroepsverboden voor Khazaren voor :
  1.media,
  2.bankwezen,
  3.onderwijs,
  4.rechterlijke macht èn advocatuur,
  and last but not least
  5. politiek.

  Wat die badgasten dàn moeten gaan doen interesseert me niet eens, zolang ze maar niet ‘samenklonteren’ en de gezonde maatschappij ondergraven, en [u]de Goy éindelijk eens als hun gewone, gelijkwaardige naaste gaan zien [/u] …

  probleem-probleem …

 12. Ik denk dat deze eisen nodig zijn om het financiele wangedrocht eens goed aan te pakken. Sommige punten lijken wat socialistisch, maar nergens staat er dat het marktprincipe overboord gegooid moet worden. Als men een ander economisch systeem wilt, bijv op basis van cooperatieven (libertair), kan men uiteindelijk hiervoor wel kiezen.

  1) Aanpakken van centrale banken en deze direct onder het gezag brengen van het ministerie van financien. – Staat brengt geld in de samenleving door investeringen en haalt hetzellde bedrag op via belastingen. Kiezer bepaald hoe groot de dienstenpakket van de staat alsmede de belastingen zijn. – Dit vereist burgerschap van de bevolking om alert te zijn op het mogelijk malfunctioneren van de staat. Ook zou men veel meer met bindende referenda kunnen werken.

  2) Een verbod op fractional reserved banking. Banken mogen alleen geld uitlenen, die ze daadwerkelijk bezitten en niet van €1000,- €32000.- maken

  3) Het in stukken knippen van de 1000 tot 5000 grootste multinationals. (Zo krijg je een meer lokalere economie en voorkom je machtsconcentraties))

  4) Verbod op derivaten en andere financiele wanproducten.

  Verder lijkt me dat met de opbouw van de nieuwe economie geen groeidwang meer is (zie centrale banken systeem), omdat resources en milieu ruimte steeds schaarser worden en we hier zuinig mee om moeten gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: