Terwijl de verkiezingen in Nederland achter de rug zijn en het nu moet blijken wat voor kabinet we krijgen, zien steeds meer mensen maar één weg uit de crisis. Het devies van bezuinigen voor Europa heeft volgens het laatste rapport van het OECD niet alleen als gevolg dat belangrijke Europese economieën in een recessie zullen belanden, tevens heeft de eurocrisis een wereldwijd impact. Bill Gross, baas van obligatiegigant PIMCO, noemt het gebrek aan groei de grootste uitdaging die de eurozone staat te wachten op dit moment. Zelfs Mario Draghi kan daar op dit moment met het opkopen van obligaties niets aan veranderen, aldus Gross.

Volgens de organisatie zullen de G7 economieën in het derde kwartaal van dit jaar met slechts 0,3% groeien ten opzichte van een jaar geleden. In het 4e kwartaal zal die groei 1,1% bedragen. Verder wordt er gewaarschuwd dat een permanente eurocrisis en afnemend vertrouwen, teruglopende wereldhandel enoplopende werkloosheid tot gevolg zal hebben. “Onze voorspellingen zeggen dat de economische vooruitzichten afgelopen lente flink zijn verslechterd”, aldus Pier Carlo Padoan, hoofdeconoom van de denktank, die gevestigd is in Parijs.

De OECD verwacht dat de drie grootste economieën in de eurozone – Duitsland, Frankrijk en Italië- met gemiddeld 1 procent zullen krimpen in het derde kwartaal en 0,7 procent in de laatste 3 maanden van 2012. Naast de tegenvallende groeiprognoses in het zuiden van Europa is het ook opvallend dat de economie van het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk fors zal krimpen. Terwijl groeiprognoses in Italie met 0,7 procent werden teruggeschroefd, was dit in het VK zelfs 1,2 procent. Ook daar lijkt inmiddels het recept van “slimme bezuinigingen” om de economie er weer bovenop te helpen, nauwelijks te werken. Een totale krimp over 2012 van 0,7 procent zal de populariteit van premier David Cameron dan ook geen goed doen.

Daarnaast zorgt de tegenvallende groei ervoor dat werkloosheid mogelijk nog veel hoger zal komen te liggen dan dat nu het geval is. “Het oplossen van zowel de Europese banken-, fiscale en competitiviteitproblemen zijn de voornaamste obstakels voor herstel”, zo stelt Padoan. Daarom is het ook opvallend dat in de presentatie wordt gesteld dat Nederlandse banken nog een lange weg hebben te gaan, alvorens zij volledig geherkapitaliseerd zijn. In deze interessante presentatie stelt het OECD dat bijvoorbeeld Nederlandse banken voor in totaal 8% van het BBP aan kapitaal nodig hebben om weer gezond te worden. Dit houdt in dat er nog ongeveer 50 miljard euro nodig zal zijn voor de totale bankensector. Het lijkt daarom ook ondenkbaar dat Europa tegelijkertijd zijn schulden zal kunnen afbouwen bij particulieren, overheden en de bankensector. Een deflatoire spiraal is dan ook dichterbij dan de meeste zich kunnen voorstellen.

cec

Eén reactie

  1. Ja, groei. Veel dollars bijdrukken om de sociale onrust in Azië aan te wakkeren zodat producenten terugkomen met hun fabriekjes. Vervolgens de munt koppelen aan goud of een mandje. Rotstreek hé? Nou ja, het is maar een idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: