De oliewinnings-industrie is de afgelopen 4 jaar gewend geraakt aan een olieprijs van $100 per vat of meer. Er zijn projecten opgestart, die bij die olieprijs winst opleveren. De exploitatie van olievelden kent een lange aanlooptijd, zeker bij offshore- en diepzee-oliewinning. Het duurt jaren om productieplatforms te bouwen en pijpleidingen aan te leggen. De hoge aanloopkosten worden door oliemaatschappijen betaald met geleend geld. De olie-industrie ging ervan uit dat de aanloopkosten makkelijk terugverdiend konden worden bij een prijs van meer dan $100 dollar per vat.

olie import

Vraag naar olie daalt

Maar vanwege de prijs van $100 per vat werd de wereldeconomie zuiniger met olie en ging op zoek naar goedkopere alternatieven. Door de hoge olieprijs daalde het aardolieverbruik in de landen van de OECD, met name in de VS, in Japan en Europa.

De vraag naar aardolie daalde sterk in landen als Italië, Portugal en Griekenland. Juist in landen, die de hoge prijs konden betalen, daalde het olieverbruik. De afgelopen jaren zijn al vele projecten in de aanloopfase stopgezet vanwege technische problemen of vanwege de oplopende kosten.

De vraag naar olie in de opkomende economieën (China, India, Brazilië) steeg minder dan verwacht. Ook in deze landen werd men vanwege de hoge olieprijs zuiniger met aardolie en ging men op zoek naar duurzame alternatieven, zoals windenergie, zonnepanelen en stuwdammen. De wereldwijde vraag naar aardolie steeg niet zo snel als de olie-industrie gehoopt had. De wereld wil ook niet de prijs betalen waarop de olie-industrie gerekend had.

Olieprijs is nu lager dan de olie-industrie had begroot

Grote oliewinningsprojecten zoals de exploitatie van teerzand in Canada, de winning van diepzee-olie voor de kust van Brazilië en de winning van olie in de Noordelijke IJszee zijn alleen rendabel bij een hoge olieprijs. De hoge kosten kunnen alleen worden terugverdiend als er partijen zijn, die meer dan $100 per vat willen betalen.

Veel projecten stopgezet

De afgelopen jaren zijn al vele projecten in de aanloopfase stopgezet vanwege technische problemen of vanwege de oplopende kosten. Shell en Total aarzelen over investeringen in het Shtokman-project in de Russische poolzee en de Noorse staatsoliemaatschappij Statoil trok zich al terug uit dat project. Shell staakte de proefboringen in de wateren bij Alaska. Oliemaatschappij Statoil heeft het opstarten van het Johan Castberg-project al een paar keer uitgesteld omdat de produktiekosten per vat olie kunnen oplopen tot $85. Het begin van de oliewinning uit het Goliat-veld in de Barentszee is door Statoil uitgesteld naar half 2015.

Een paar maanden terug, toen de olieprijs nog boven de $80 lag, zetten Total en Statoil hun teerzandolie-project in Alberta (Canada) al in de koelkast. Bij $60 per vat is dat project helemaal niet meer rendabel. De huidige olieprijs noteert inmiddels ruim onder de $50,- per vat. Lees verder op Goud-Portal.

9 reacties

  1. een belangrijke bedoeling van de olieprijs naar beneden is faillissementen en koersdalingen veroorzaken, de groep met de grootste hoeveelheid geld, stuurt dankzij zijn machtspositie de prijzen, zodra aandelen/bedrijven in slecht weer komen, dan koopt het grote geld de bedrijven op. we zullen binnenkort in de VS een grote eigendomsverschuiving gaan zien van de schaliegas bedrijven,

    in politiek opzicht heeft de naar beneden geduwde prijs met Ruslandje pesten, China zal waarschijnlijk meehuilen met de wolven in het bos, omdat dit land momenteel bezig is met het vergroten van zijn strategische olievoorraden (verwachten zij deze nodig te hebben in de toekomst??)

    tot slot is een lage olieprijs afhankelijk van een ingestorte vraagkant, als de publiek consumptie een factor is voor de olieprijs, dan is de publieke consumptie ingestort, geen economisch herstelverhaal,

    je zou verwachten dat in grote democratieën zoals de VS en EU een onderzoek gestart wordt hoe het mogelijk is dat prijzen zulke schommelingen vertonen, (dit kan nooit gezonde marktwerking zijn) in een gezonde democratie zou degene die de markt manipuleert gezocht en gestraft dienen te worden. Leven we nog in een gezonde democratie met een gezonde marktwerking???

  2. Het lijkt mij logisch dat de olieprijs tijdelijk onder druk blijft en dus laag zal blijven.

    Oorzaken zijn vrij simpel te vermelden;

    1. De “westerse ecomonie” stort in elkaar. Minder banen, minder forensen. Tja, de werkloosheid is nog nooit zo hoog geweest, als we de “werkelijk cijfers”bekijken.

    De werkelijke cijfers , dus niet de gemanipuleerde cijfers, die zijn duidelijk vals.
    Als voorbeeld, vroeger kreeg men maximaal 5 jaar WW, tegenwoordig nog maar maximaal 3 jaar en dat gaat nog verder naar beneden naar 2 jaar……..logisch dat minder mensen in de WW zitten toch! Dat is nu het manipuleren (zeg maar bedriegen) van de statistische cijfers.

    Dat is in Amerika nog veel erger, daar liegt men gewoon. Het officiele werkloosheidscijfer staat op 6,6%…,..maar het aantal mensen zonder baan is 94 miljoen, nog nooit eerder was dat zo hoog!

    2. Gebrek aan koopkracht. De “westerse burgers” houden de knip gesloten. Men koopt geen SUV of sedan meer, maar een superzuinige mini auto. Goedkoper in aanschaf, goedkoper in wegenbelasting en verzekering en vooral zuiniger met de dure brandstof!.

    3. Een te groot aanbod van olie.
    Massale vernietiging van de natuur, door fracking, ofwel het boren naar schaliegas en olie. Dit is korte termijn beleid. De meeste fracking bronnen zijn na 3 jaar leeg! Het hoge aanbod van olie is voor Amerika dus de gangmaker van het zogenaamde herstel van de economie.

    De fracking industrie levert veel banen op, maar hoe lang nog met deze prijzen?
    Nieuwe bronnen zullen niet meer worden aangeboord, omdat dit te kostbaar is en alleen maar verlies oplevert voor de investeerder.

    Er zullen heel wat koppen gaan sneuvelen de komende maanden. Jammer voor de investeerders in olie, maar tijdelijk prettig voor de consument.

    Het “zogenaamde economische herstel” is gebaseerd op bedrog. Aangewakkert door de geldpers. De politici nemen de burgers bij de neus, mooie praatjes vullen geen gaatjes, de realiteit is bikkelhard.

    Het is wachten tot het kaartenhuis instort!

  3. Niet piepen nu , het kraakt nog lang niet hoor , dit is een creatie om rust te kweken in een oververhitte beurs die erg volatiel bleek te zijn .
    Olie sjeiks of baronnen hebben vele jaren hun winsten zien groeien tot buiten proporties en hebben nu wat aanloop problemen bij financieren van projecten .
    Amerika ziet zijn kans mede hierdoor schoon om zijn waardeloze Dollar een boost te geven of te wel een beetje tijd te kopen om te bezien hoe de markt zich ontwikkeld bij rente ophoging van de FED.
    Een kleine schommeling geeft al voldoende reactie om gelijk in de gordijnen te vliegen .
    Kunt u een beetje nagaan hoe zwak het zogenaamde herstel is op de wereldmarkt.
    Hyperinflatie is het roofdier wat op de loer ligt om het eindspel in te zetten voor de val van de Dollar .
    Als de olie move nu door pakt en in een stijgende lijn terecht komt hoor je niemand meer behalve de Amerikaanse economie die gelijk weer een dalende Dollar zal laten zien .
    Gebakken lucht zal dan nogmaals bewijzen dat men geen kastelen kan bouwen op een failliete lege huls waar schulden en lasten de boventoon voert .

  4. Een klein stukje ter grootte van Nederland op de evenaar, liefst waar het droog is zoals de Sahara, is voldoende om de hele wereld van zonne energie te voorzien.
    Ook kunnen wij echt zuinig gaan worden door bijv. te stoppen met voedsel en andere producten over grote afstanden te vervoeren.
    Als je er goed over nadenkt is de hele situatie gewoon absurd.
    Men blijft maar bezig met de olieverslaving terwijl een omschakeling naar lokale economie de deur echt openzet voor schone energie.
    Zelfs Nederland met weinig zon kan het met windenergie, aardwarmte, beetje zonne energie, getijden stuwdammen en vergisting / verbranden restproducten / afval af.
    Waar is de innovatie?
    Waar is de omschakeling naar een duurzame maatschappij?
    Want met de huidige verspilling van al het vrachtvervoer en mensen die ver van hun werk wonen, gaat het niks worden.
    Laten wij met de biflaten plannen ontwikkelen en daarna bij de politici gaan lobby-en.
    Of laten wij een echte alternatieve politieke partij beginnen.
    Duurzaam Nederland.

    1. Er is al een oud artikel dat heet ‘Ten Precious Joules’, Moerstaal. Stond jaren geleden op het internet en ik kan het helaas niet meer terugvinden. Als je dat leest dan krijg je waarschijnlijk enig begrip van wat er allemaal mogelijk is met deze paar Joules. In dat artikel volgen verschillende benaderingsmogelijkheden voor de verschillende natuurkundige disciplines elkaar op aan de hand van vrij eenvoudige formules, die allen als uitkomst die 10 Joules hebben. En dan wordt ook meteen duidelijk hoeveel verspilling er eigenlijk plaatsvindt. Formules die de meesten van ons ooit wel eens op school gehad hebben, maar die vergeten zijn, of diep latent verborgen. Dat was toch immers allemaal maar ballast, waar je van je leven nooit meer iets mee zou doen. Het artikel geeft je een goede indruk van hoeveel energie die 10 precious Joules nou vertegenwoordigen. Mocht je het niet kunnen vinden, dan kan je het met Koen misschien wel regelen of om mijn emailadres te krijgen, of dat het als artikel geplaatst wordt, hoewel dat niets met economie te maken heeft.
      In ieder geval wel zinnig om hier iets van te weten als je naar die zgn. duurzame maatschappij wilt.

    2. de fout die gemaakt wordt is dat olie puur als energie (brandstof) wordt bekeken, terwijl het ook een grondstof is voor de chemische industrie
      veel olie als grondstof zit verwerkt in kunststoffen die te pas en onpas worden gebruikt geconsumeerd.

      zonne-energie opwekking is niet de meest rendabele, recent een artikel gelezen dat zonnepanelen in gunstige omstandigheden 4 x de hoeveelheid energie levert die de productie van zonnepanelen kost, dit lijkt veel maar is in de praktijk weinig, zeker als je je beseft dat de olieproductie zelf steeds meer energie gaat kosten. als je dan ook nog zonnepanelen neerzet in de Sahara dan verlies je al je rendement met het transport, transport leidingen hebben weerstand en transformatoren zijn niet perfect, je leidt altijd energieverlies.

      de oplossing zit in alle mogelijkheden die je hebt op een optimale manier benutten, dus combi van zonnecellen, afvalverwerking/verbranding, riolering gebruiken voor biogas en met name enkel duurzame producten kopen, geen massa onzinproducten meer aanschaffen

      in een aantal opzichten is de wereld al heel efficiënt, als je kijkt hoe goederentransport tegenwoordig wordt georganiseerd, vrachtvliegtuigen vliegen met goederen naar Afrika en in plaats van leeg terug te vliegen nemen zij groente en fruit mee. Het Europese vrachtverkeer weg en te water worden zo georganiseerd dat zij met lading heen gaan en over het algemeen met lading terug. er is al heel veel efficiëntie behaald.

      Er is gelukkig nog heel veel mogelijk, wat ontbreekt is een stuk politieke en burgerlijke wil.

      Wat hel jammer is is dat niet veel meer wordt ingezet op de energieproductie met thorium, dit schijnt dus echt te werken probleem met energieproductie van thorium is dat het moet de reactie opstarten en als die aan de gang is kan je hem niet zomaar uitzetten omdat het opnieuw opstarten problemen oplevert. in d praktijk betekend dit dat je een centrale moet bouwen die tientallen jaren kan doordraaien met gering onderhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: