In Venezuela is Rafael Ramirez de minister van Olie. En deze olieminister komt met een serieuze waarschuwing. Volgens Ramirez kan de prijs van olie verdubbelen tot $200,- per vat, indien het Suez kanaal wordt afgesloten door de aanhoudende problemen in Egypte. Hij benadrukt in een interview met Reuters dat er momenteel nog geen sprake is van een afsluiting van het 163 kilometer lange kanaal, maar dat hij dit scenario zeker niet uitsluit. Indien het Suez kanaal wordt afgeloten zal OPEC meteen een emergency meeting organiseren.

Terwijl de burgers in Egypte letterlijk vechten voor hun vrijheid krijgen de beleggers wereldwijd het steeds benauwder. De aandelenmarkt is nog steeds gesloten nadat de Egyptische beurs 21% daalde in de eerste dagen van de protesten. De landelijke onrust, het platleggen van het internet, de stijging van de voedselinflatie en een eventuele afsluiting van de belangrijke olie-route naar Europa en de VS doet de economie geen goed. Toch zijn er partijen die heil zien in Egypte, ondanks de externe bedreigingen. de Britse bank HSBC kwam met een opmerkelijk advies voor haar cliënten: koop Egyptische aandelen.


Door de aanhoudende rellen in Egypte tussen tegenstanders en voorstanders van Mubarak steeg de prijs van een vat Brent Oil tot boven de $100,- per vat. Dit is het hoogste punt van de olieprijs sinds de kredietcrisis uitbrak in september 2008. Volgens de Venezolaanse minister van olie en energie is $100,- overigens een goede prijs voor een vaatje ruwe olie van 159 liter .De prijs van de Amerikaanse Crude Oil steeg deze week tot boven de $90,-.

Zaterdag kwam aan het licht dat er een pijpleiding, die Israel en Jordanië van natural gas voorziet, is afgesloten. Dit zou komen door een gaslek, maar andere bronnen spreken over een sabotage van de leiding. Van alle natural gas die Israel consumeert, komt zo’n 40% uit Egypte. Het blijft dus uiterst onrustig in Egypte en olie zal waarschijnlijk een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Ook Valery Yazev, president van de Russische Gas Society verwacht dat de crisis in Egypte hogere olieprijzen tot gevolg zal hebben. Volgens deze Rus kan de prijs van een vat olie op korte termijn naar de $120,- stijgen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: