Olienieuws: Ramingen olievraag verhoogd

De prijs van ruwe olie sloot maandag op $79,84. De prijs van olie nam met ongeveer 2% af door negatieve berichten over de vraag uit China. Vorige week verhoogde de OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) echter nog de ramingen van de wereldwijde vraag naar olie. In het rapport van de OPEC wordt nu uitgegaan van een groei met 900.000 vaten per dag in 2010. 

Ook volgens de nieuwe voorspelling het IEA (Het Internationaal Energie Agentschap) is er in 2010 meer olie nodig. In de nieuwe voorspellingen zijn er volgens het IEA gemiddeld 86,6 miljoen vaten olie per dag nodig in 2010. Dat zijn dagelijks 1,6 miljoen vaten meer dan in 2009 het geval was. In de vorige ramingen ging het IEA nog uit van 86,5 miljoen vaten.

Ondanks de berichten over de eventuele maatregelen om de oververhitting van de Chinese economie tegen te gaan, heeft China in 2010 zo’n 9 miljoen vaten olie per dag nodig. De vraag naar olie vanuit China is dit jaar al met 28% gestegen in vergelijking met 2009. China is één van de grootste afnemers van olie ter wereld. Naar verwachting komt zo’n 30% van de wereldwijde vraag naar olie uit China in 2010.


De vraag naar olie is erg afhankelijk van de wereldeconomie, gesteund door overheidsstimuleringen, aldus een passage uit het rapport van de OPEC. Als de overheden de stimuleringsmaatregelen stopzetten zou dit volgens de OPEC een grote invloed kunnen hebben op de vraag naar olie. 

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week minder hard gestegen dan verwacht. De voorraden ruwe olie stegen met 1,4 miljoen vaten tot 343,0 miljoen. De benzinevoorraden daalden met 2,9 miljoen vaten tot 229,0 miljoen. De voorraden stookolie en diesel daalden met 2,2 miljoen vaten tot 149,6 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van raffinaderijen kwam uit op 80,7%, tegenover 81,9% vorige week en een verwachting van 82,0%.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.