Olieprijs blijft hangen in dalende trend

41

Al eerder schreven we over de opmerkelijke daling van de olieprijs van afgelopen donderdag. Nu vijf dagen later is de olieprijs nog eens met meerdere procenten naar beneden gestort. Eerst waren het de berichten over de gigantische voorraden olie van Amerika die voor een enorm overaanbod zorgde op markt. Vandaag blijkt dat Saudi-Arabië zich mogelijk niet heeft gehouden aan de afspraken die de OPEC gemaakt heeft.

Het is met deze dalende olieprijs de vraag hoelang leden van de OPEC, maar ook Rusland, zich kunnen houden aan het beperken van de olieproductie nu de opbrengsten met deze dalende olieprijs steeds verder afnemen. De Saudi’s verklaren dat hun productie hoger uitgevallen is om de binnenlandse opslag op peil te brengen. Achteraf blijkt dat Saudi-Arabië een grote order uit China had gekregen. Hiermee hebben zij inbreuk gemaakt op de gemaakte afspraken.

Mochten andere leden van de OPEC volgen, door te kiezen voor gewin van eigen marktaandeel, dan valt de gemaakte afspraak van de OPEC in duigen. In combinatie met een gigantisch overaanbod wereldwijd zouden we ons dan kunnen opmaken voor gigantisch lage olieprijzen.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie