‘Olieprijs is momenteel 20% tot 30% te hoog’

6

Volgens Fadel Gheit, een olie-analist bij Oppenheimer, is de huidige olieprijs veel te hoog. De oliebubbel wordt volgens Gheit veroorzaakt door een zogenaamde ‘supple risk premium’. Deze premie, van 20% tot 30%, zal volgens de analist verdwijnen wanneer de perikelen rondom het nucleair prgramma van Iran tot bedaren zullen komen.

olieprijs

Olie een bubbel?

Op Business Insider staat te lezen dat Gheit verwacht dat de ‘olieprijs bubbel’ zal barsten. Het is volgens de analist niet de vraag of de olieprijs fors gaat dalen, maar wanneer dit zal gaan gebeuren. Een olieprijs van tussen de $75 en $85,- heeft een zeer gunstig effect op de groei van de globale economie, tevens zal het goed zijn voor het inflatiepercentage, want die zal verder dalen en geeft het consumenten vertrouwen. Ook zullen er volgens Gheit met een olieprijs van rond de $80,- nog genoeg nieuwe grote olieprojecten kunnen starten en blijft het winnen van olie rendabel. Lees ook: Waarom daalt de olieprijs?

Olieprijs al 13% gedaald

Sinds de olieprijs eind augustus, op ruim $112,-, een piek heeft neergezet, is de olieprijs inmiddels met 13% gedaald. Op moment van schrijven kost een vat ruwe olie (WTI Crude Oil) $97,50. In één vat zit 159 liter ruwe olie. Als we naar de grafiek hieronder kijken, zien we dat de olieprijs begin december door de dalende trendlijn is gebroken. Dat is normaliter een teken van een mogelijke stijging, echter loopt de koers momenteel tegen de bovenkant van de Bollinger Bands. Dit is onder andere een indicator voor de volatiliteit. De middelste lijn (rood) is het voortschrijdend gemiddelde. De bovenste lijn (wit) ligt meestal twee maal de standaarddeviatie boven de middellijn, de onderste (wit) er meestal twee maal onder.

olieprijs grafiek december 2013

Prijs van benzine slechts 5% gedaald

Even voor de goede orde. Terwijl de prijs van een vat ruwe olie sinds eind augustus dus met 13% is gedaald, is de gemiddelde prijs van een liter benzine aan de pomp in dezelfde periode met slechts 5% gedaald. Eind augustus van dit jaar werd er ongeveer €1,84 voor Euro 95 betaald. Een litertje benzine aan de pomp kost momenteel rond de $1,75.