Olieprijs zakt volledig in

23

Gister ging de olieprijs door het spreekwoordelijke putje op bekendmaking van de olievoorraden in de Verenigde Staten. Vandaag zet de daling door en is een vat crude oil onder de $50 gezakt.

De olievoorraden liggen inmiddels bijna 40 procent hoger dan het 5 jaars gemiddelde. Een duidelijk signaal dat het aanbod de vraag nog steeds overspoelt.

Het zwarte goud verliest zijn glans

Ondanks de enorme inspanningen van De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) om de productie terug te dringen wil het de olieprijs maar niet lukken om de weg terug naar boven te vinden. Het lijkt dan ook op een wanhoopsdaad van de OPEC om ook in de toekomst geld te verdienen aan deze grondstof door de prijs kunstmatig te vormen door het aanbod te beperken.

Meerdere factoren spelen een rol in het spel van vraag en aanbod

We hebben een lange periode van verminderde vraag naar olie achter ons wegens een dramatische wereldhandel. Dit valt duidelijk af te lezen uit de Baltic Dry Index. De wereldhandel klimt inmiddels wel uit een dal. Daarnaast is er de opkomst van alternatieve energie zoals zonnepanelen en windenergie wat de vraag naar olie blijvend doet afnemen. Nog opmerkelijker is de schaliegas-revolutie dat bezig is met een comeback. In de Verenigde Staten is het inmiddels rendabel om olie middels fracking technieken uit de grond te halen voor minder dan $50. Dit zal enkel maar meer druk zetten op de olieprijs. Deze sector lijkt beleggers vooralsnog geen windeieren te leggen.