Researchbureau Focus Metals ziet de goudprijs in 2015 nog 9% dalen. Daarna kan het einde van de negatieve trend bereikt zijn. Focus Metals baseert zich op de komende renteverhoging van de FED en de sterkere Dollar. Analisten van het bedrijf gaan uit van een prijs van $1080 per troy ounce.

Negatieve krachten

De beperkte inflatie, zwakke grondstofprijzen en de hoge koersen van aandelen zullen de vraag naar goud beteugelen volgens een interview door Bloomberg met Focus Metals. De analisten zien de negatieven krachten op de goudprijs die vorig jaar speelden ook dit jaar actueel. Focus Metals ziet niet waarom het sentiment voor Goud zou verbeteren voordat er duidelijkheid is omtrent de timing voor een renteverhoging in de VS.

Renteverhoging

De voorzitter van de FED, Janet Yellen, gaf vorige week aan dat zij verwacht dat de renteverhoging dit jaar zal plaatsvinden. Hogere financieringskosten door een renteverhoging speelt een negatieve rol voor goud aangezien beleggers alleen winst maken door prijsstijgingen. Het ergste voor de goudmarkt is bijna over aangezien beleggers uit Europa en de VS hun goud hebben verkocht en de vraag vanuit Azie de markt weer in evenwicht brengt.

Prijs in 4 jaar 35% gedaald

Goud staat ruim 35% lager dan het hoogste punt dat in 2011 werd bereikt. Focus Metals gaat uit van een gemiddelde prijs van $1190 in 2015. De Dollar-index staat dit jaar 6,3% hoger. Goud beweegt omlaag wanneer de Dollar sterker wordt. Focus Metals gaat van een groei van 4% in de vraag voor gouden sieraden. Centrale banken zullen volgens het researchbureau 519 ton in 2015 kopen. De productie vanuit de mijnsector evenals de recycling van goud zullen op gelijk niveau blijven.

Keerpunt 2016?

De analisten verwachten dat er dit jaar een bodem zal worden bereikt en verwachten een keerpunt in 2016. De verhouding van vraag een aanbod in de goudmarkt is meer in evenwicht versus het huidige prijsniveau. Goud heeft hiermee een veel stabielere basis bereikt volgens de analisten van Focus Metals. Via Goudvergelijken.nl

57 reacties

 1. In het artikel wordt gesproken over ‘renteverhoging’, is dit de naakte rente of gecombineerd met de inflatiecorrectie (+/-)? Wat zou het effect zijn van het verlaten van de USD als reservemunt op de goudprijs? Indien de USD sterker wordt dan daalt de goudprijs volgens het artikel, zo gezien zou dan de goudprijs drastisch stijgen? Iemand met expertise in deze branche?

 2. Waarde in goud in Dollars…. of in elke valuta is lekker kortzichtig te noemen.
  Als de bevolking door middel van protesten een verandering afdwingen bij de politiek in de vorm van een goudstandaard is het wel handig wat in huis te hebben.
  Als we met zijn allen afwachten tot de boel in elkaar stort heb je meer aan voldoende survival skills. Als dat gebeurt breekt de hel los op aarde en is water en voedsel meer waard dan goud.
  Of een kruisboog…. Haha

  1. Ben het zeker niet oneens met je MaD, evolutionair zijn dat al lang achterhaalde ideeën en behorend tot het hedendaagse drama. Bij angst heeft de mens wel de neiging om regressief te reageren waardoor goud gesprokkeld zal worden. Ik weet echter niet vanuit welk perspectief het artikel bekeken dient te worden, oftewel goud (1) als louter speculatief element en simplistisch winstbejag of (2) inderdaad in voorbereiding op de volgende oorlog. Als het (1) is dan vraag ik me hoe die verschillende parameters geïnterpreteerd worden aangezien dat de basis lijkt om prognoses aan vast te knopen.

    1. Dan zijn we allemaal speculanten, levend in onzekerheid. 🙂 Ik neem even aan dat het artikel niet gaat over de angst die heerst voor de komende oorlog, dan blijft het bij speculatie. Bestaat er ergens een lijstje van welke paramaters de prijs bepalen?

     1. Alle factoren die invloed hebben op vraag naar en aanbod van goud. De kracht waarmee elk van die factoren zich doet gelden is tijd- en plaatsgebonden. De economie is geen machine.

     2. Dank Rocksan, eenvoudig antwoord op eenvoudige vraag. Als morgen het economische levensnet beroerd wordt, dan beginnen de getallen te dansen, met in het kielzog al diegenen die zich blindstaren op grafieken. Grafieken zijn nochtans heel bruikbaar om het herstel te faciliteren, we zouden het dan wel als prioriteit moeten opnemen in het besluitvormingsproces. We zijn nog ver af van dat punt maar het hoeft niet lang te duren om die switch te maken.

 3. Elke reactie wordt beantwoord door dezelfde persoon met dezelfde boodschap tegenwoordig.
  Begint te vervelen..

  1. Zeker weten MaD, wie een vraag stelt krijgt zelden een antwoord, zelfs wanneer het over economisch analfabetisme gaat. Voor jou ligt dat misschien iets anders, als de dogmatici zich niet roeren dan is er veel minder om op te kloppen, zoiets? De fun is er dan snel af, dat begrijpt iedereen wel. Er was eerst de inquisitie, pas nadien ging men erover nadenken, zo gaat dat heel soms. 🙂

   1. Het is grappig en hoogst irritant tegelijk , hoe je op kritiek reageert.
    Je domineert in reacties onder bijna alle artikelen en Biflatie.nl lijkt soms Werner.nl wel. Maak je statement ergens en wacht wat reacties af , mensen die daarop reageren willen met je in discussie. Op bijna elke reactie haak je in met jou verhaal als de enige waarheid. Dat begint echt te vervelen.

    1. Niet alleen te vervelen , heel biflatie ligt stil en alle anderen stoppen met reageren omdat alles door jou wordt doodgespamt, werner. Ik begrijp niet dat je dat zelf niet inziet. En ook koen en tjeu dit gewoon laten gebeuren.
     Het is in elk geval niet leuk. En daarom heb ik al eerder mijn vermoedens van opzet uitgesproken. En nu is het weer wachten op de volgende dooddoe reactie hierop , over premissen en oplossingen die blinken in de zon en economische analfabeten enz enz.. dus …

     Kom er maar in werner.nl.

     1. Beste Madman, eerlijkheid siert de mens en wat je niet weet kan je niet over oordelen. En ja Madman, heb je enig hoe ernstig de maatschappelijke schade is door dergelijke premissen telkens opnieuw te herhalen? Als je gaat kijken hoe vandaag letterlijk kapitale denkfouten elke doorbraak ondermijnen dan zou je wel eens kunnen schrikken. We kunnen dat enkel aangeven omdat het werkelijk zwaarwichtig is, hoe mensen daar vervolgens op reageren maakt het echt niet beter, zelfs tragisch.

    2. Beste MaD, zoals eerder al eens aangegeven hebben we het niet over ‘mijn waarheid’ maar over ‘overkoepelende waarheden’, volledig in lijn met de verkeersregels die hier een tijdje geleden verschenen. Die regels respecteren we in z’n algemeenheid maar we betwisten de opgenomen premissen. Ergo, in plaats van telkens de man te spelen kan je ook respect tonen zoals Biflatie.nl het vooropstelt. Als ‘geneuzel’ verward wordt met een diepteonderzoek naar anomalieën in het systeem dan kunnen we nog eeuwig blijven ‘neuzelen’, dat is op zich de evidentie zelve. Zoals gezegd, de inquisitie hebben we gehad, het is alweer goed en leerrijk geweest, doch geen ongekende materie. Er zal weldra nog veel meer sneuvelen en dan hopen we maar dat de schade beperkt blijft. Waarom de elite het wil tegenwerken werd allemaal netjes in kaart gebracht door wetenschap, ieder voor zich kan dat onderzoeken om zich dan bewuster te worden van de ernst van de situatie. Aan ruis is er echt geen gebrek, dat weten we onderhand allemaal wel, niet?

     1. Beste Werner, Heb al meerdere keren gevraagd wat ” normaler ” te schrijven. en weer kom je met woorden om het zo moeilijk mogelijk te houden..
      “Als ‘geneuzel’ verward wordt met een diepteonderzoek naar anomalieën in het systeem ”
      Gebreken in het systeem bedoel je waarschijnlijk en op deze manier moedwillig de wiseguy uithangen levert van mijn kant geen respect op nee..
      Je jaagt nieuwkomers de stuipen op het lijf met je termen..

      Mag ik vragen hoe je hier eigenlijk bent beland ??

     2. Beste MaD, hoe we hier beland zijn is eenvoudig, we doen al jaren onderzoek naar zoiets als ‘biflatie’. En met alle respect, wat je hier schrijft noemen wij ‘geneuzel’. ‘Anomalie’ is helemaal geen moeilijk woord maar als je liever ‘gebreken’ leest, geen probleem. Dit stukje is bij deze opgelost waardoor we tot de essentie van de zaak kunnen komen en dat is het diepteonderzoek dat ieder voor zichzelf (wel/niet) kan doen. Vrij snel kom je dan op het spoor van iets dat je misschien amper voor mogelijk houdt maar een directe weerslag heeft op zowat elk debat dat over ‘economie’ gaat. We kunnen dit op verschillende manieren ter kennis stellen om eens dieper over na te denken maar het kan ook zijn dat je het onder ‘geneuzel’ klasseert en er niets mee doet, is jouw keuze uiteraard. We weten al lang dat er letterlijk ‘kapitale denkfouten’ gemaakt worden, iets dat eerder onbewust gebeurt als gevolg van ‘het systeem’ maar de gevolgen zijn wel desastreus. En hier hebben we echt geen raketwetenschap voor nodig, je geeft het aandacht of ook niet.

      https://vagiwe.wordpress.com/2015/02/26/kapitale-denkfout/

  2. @ MaD. Spreken is zilver, zwijgen is goud in dit geval, lijkt me. Een gek kan meer vragen dan 1000 geleerden kunnen beantwoorden is nog zo’n gezegde.
   Ik heb al eens aan Koen voorgesteld zijn site te verkopen. Je mag raden aan wie. Ik ben al dat geneuzel al lang zat. Ook had ik me voorgenomen maar helemaal niet meer te reageren op al die onzin. Zoals je ziet is er overal een oplossing voor en dat was hem dus, maar voor mij onuitvoerbaar. En nu komt het: ik kon het toch weer niet laten. 🙂 Ik kom er iedere keer weer achter dat ik toch maar een mens ben met al zijn gebreken.
   Maar ik laat mijn paasvakantie daar niet door verstoren. Als ik jou was, zou ik er toch eens over denken om de naam Money as Debt te veranderen in Money as Asset. Dat is waar het om draait en niet al dat theoretisch gevogel. En helaas, dat staat garant voor verschillende beloningen voor verschillende inspanningen door verschillende mensen en niet door één of andere robotmaatschappij, waarin iedereen zgn. gelijk is. Hebben we ook al eens geprobeerd Liberte, Egalite, Fraternite. Per saldo heeft het wel iets gebracht. De mensen die het bedacht hebben zijn Decapite. 🙂

   1. Beste Dick, heb het met Koen nog gehad over de inquisitie en hoe vervolgens de verhoudingen wijzigen. Evolutionair weten we al veel meer maar dat komt met vreemde neveneffecten, prachtige werken over geschreven. Het zijn zeer interessante dynamieken die ook zeer transparant zijn maar staat los van de vragen over het artikel.

   2. Beste Dick, het geneuzel heeft natuurlijk z’n beste tijd gehad, het heeft echter grote waarde wanneer het om economisch analfabetisme gaat. Pseudo economen vallen zeer snel door de mand wanneer we het aandacht geven. Veel interessanter wordt het wanneer we het over innovatie willen hebben, het wordt dan snel duidelijk wat ‘geneuzel’ nu in feite is. Ter indicatie … “Het vakgebied evolutionaire economie heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een veel omvattend raamwerk om innovatie te bestuderen. Innovaties komen voort uit bestaande technieken als in een evolutionair recombinatieproces. Koen Frenken, hoogleraar economie van innovatie aan de TU Eindhoven, stelt dat Willy Wortels eigenlijk niet meer bestaan. Innovatie kan beter worden opgevat als een collectief leerproces. Innovatiebeleid in een kenniseconomie dient dan ook veel breder te worden opgevat dan alleen een economische aangelegenheid, en zou beter passen bij het ministerie van OCW dan bij het ministerie van EZL&I.”

    http://www.mejudice.nl/video/detail/koen-frenken-over-evolutionaire-economie

 4. Ah, is ie weer: de komende renteverhoging. Nee, niet nu. Over een halfjaar of zo. Al dit soort voorspellingen is sowieso niet meer dan ruis. En zeker voor een markt die zo rigged is als het casino van Don Corleone.

 5. Het ‘waarderen’ van edelmetaal in ongedekte valuta’s die onderhevig zijn aan manipulatie is bullshit. Men denkt nog steeds in ‘prijs’ en niet in ‘waarde’. Uiteindelijk zal men hiervoor de tol moeten betalen.

 6. Beetje flauw verhaal zeg. De goudprijs voorspellen kan iedereen, mits je maar een flink tijdspad aanhoud.
  Kijk goud was in 1900 € 18,- per ounce en in 1930 € 21,- per ounce en in 1960 was het € 35,- in 2009 € 1000,- niet moeilijk te voorspellen, dat in 2040 de prijs ergens tussen de € 2000 en € 10.000,- zal liggen. OK, als de Euro nog bestaat!
  Kortom, het gaat ALTIJD OMHOOG in papieren valuta. Gewoon kwestie van tijd.
  Op korte termijn is het wat lastiger om een juiste voorspelling te doen, dus ik noem dit gokken.
  Iedereen zou iets van de geschiedenis moeten weten….toch. Zie het in grote lijnen.

 7. Kijk eens ; de Europese Centrale (K-)Bank gaat de Grieken alles afjatten :
  .
  http://kingworldnews.com/man-who-remarkably-first-predicted-ecb-would-steal-greek-bank-deposits-issues-more-shocking-predictions-for-2015/
  .
  De rest van de EU-landen komen natuurlijk later ook aan de beurt.
  .
  Jammer dat u al weer bent vergeten wat ik hier zo’n 2 jaar geleden allemaal schreef in reakties.
  .
  Over de Kaatjes enzo.
  .
  Toen mocht dat hier nog, hè ?
  .
  Hihi
  .

 8. “Analist Bob Janjuah van het Japanse bedrijf Nomura Holdings was te gast bij CNBC om zijn visie te geven over het beleid van de Federal Reserve omtrent het mogelijk verhogen van de rente.

  Janjuah verwacht eerder dat een agressieve versie van kwantitatieve versoepeling ons te wachten zal staan in plaats van een rente verhoging. Een renteverhoging zou op zijn vroegst eind volgend jaar (alweer, Rocksan) kunnen plaatsvinden.

  …..Q2 van 2015 is aangebroken, en het ziet er niet goed uit voor de Amerikaanse economie. Geen overtuigende macrocijfers, consumenten willen niet uitgeven, lonen stijgen niet mee met de arbeidsmarktontwikkeling, arbeidscijfers deden het goed afgelopen half jaar, maar lijken toch weer terug te vallen, aandelenmarkten bewegen almaar zijdelings, deflatiegevaar en ga zo maar even door. De Fed heeft geen ‘echte’ rechtvaardiging voor het verhogen van de rente.

  Geen renteverhoging kan de goudprijs in vuur en vlam zetten……

  http://cfdinfo.nl/fed-kan-renteverhoging-niet-rechtvaardigen/

  Maar ja, dat banencijfer:

  https://www.hollandgold.nl/nieuws/teleurstellend-banencijfer-zet-goudprijs-in-euro-lager/

  Morgen is er weer nieuwe koffiedikkijkerij. Tot die tijd: be right en sit tight.

  1. Interessant bericht Rocksan, met een agressieve versie van kwantitatieve verruiming schiet men tegelijkertijd ook de rente aan flarden (en nog veel meer). Als we nog even wachten dan zien we straks vrachtwagens met gratis geld voorbij rijden. Want uiteindelijk is het niet meer dan dat, neutraal geld uit het niets. Toevallig dat wat met biflatie transparant wordt gemaakt maar zelden begrepen lijkt te worden, het systeem is klaar voor een ethische upgrade. En wat dan met de goudprijs?

   1. Inderdaad, rentemanipulatie. Heeft ons met het een schuldverslaving opgezadeld. Er is niets neutraals aan het opkopen van schuld met vers geprint geld. ’t Is gewoon de terminale fase van die schuldverslaving.

    1. Beste Rocksan, je stelt ‘opkopen van schuld met neutraal geld’. Hiermee blijven we binnen de context van het schuldensysteem en rente hangen die het stuwt in een bepaalde richting. Als we dat nader onderzoeken dan hebben we geen neutraal geld nodig om die schuld op te kopen zoals je stelt, heel die schuldenberg kan immers doorgeboekt worden naar ‘niets’ om de cirkel rond te maken. Hebben we eerder in een vereenvoudigd model laten zien.

     https://vagiwe.wordpress.com/2015/03/24/een-strijd-om-niets-letterlijk/

 9. Moet nog zie of usa rente gaat verhogen dit jaar…pure bluf….de rente op de staatsschuld wordt dan ook hoger. Vandaag het bericht dat de econom. groei tegenvalt. Ook is er veel aa de hand i de rest vd wereld. Kan zo uit de hand lopen. Goud gaat stijgen…hoe dan ook…heb geduld…

 10. Heb in 2010 een Diana Target Hunter gekocht. (“TH470” / 5,6mm / 270m/s)
  .
  Schiet door 2x12mm pallethout op 25 meter. Onvoorstelbaar dat het spul (nog?) te koop is alleen maar op vertoning van een rijbewijs. En 600 eurootjes, dat wel.
  .
  https://www.youtube.com/watch?v=3D4B1djQLPc
  .
  De precisie is afgrijselijk goed, mede dankzij de “vaste loop” ; je knikt een massief stazlen stang die parallel onder de loop zit. Een 25cl bierflesje schiet ik op 45m, zittende positie (met steun dus), 2 van de 3 keer totaal aan gort. De kijker die er in bovenstaand filmpje op is gemonteerd is wat klein ; zelf heb ik een “12×60” erop zitten. (vergroot dus instelbaar maximaal 12 keer en heeft een uitgangsdiameter van 60mm)
  In het filmpje “10×50” schat ik.
  .
  Heb er inmiddels 5 doosjes van 500 stuks mee weggeschoten en heeft nog niet aan kracht ingeboet.
  Duitse kwaliteit !
  .

 11. Dank spechtje. Heb recent een outdoor grill gekocht. Voor €1,-http://us.cdn3.123rf.com/168nwm/almoond/almoond1102/almoond110200029/8791713-illustratie-van-een-winkelwagentje-op-de-witte.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: