Onderzoeksbureau ziet goudprijs nog 9% dalen

57

Researchbureau Focus Metals ziet de goudprijs in 2015 nog 9% dalen. Daarna kan het einde van de negatieve trend bereikt zijn. Focus Metals baseert zich op de komende renteverhoging van de FED en de sterkere Dollar. Analisten van het bedrijf gaan uit van een prijs van $1080 per troy ounce.

Negatieve krachten

De beperkte inflatie, zwakke grondstofprijzen en de hoge koersen van aandelen zullen de vraag naar goud beteugelen volgens een interview door Bloomberg met Focus Metals. De analisten zien de negatieven krachten op de goudprijs die vorig jaar speelden ook dit jaar actueel. Focus Metals ziet niet waarom het sentiment voor Goud zou verbeteren voordat er duidelijkheid is omtrent de timing voor een renteverhoging in de VS.

Renteverhoging

De voorzitter van de FED, Janet Yellen, gaf vorige week aan dat zij verwacht dat de renteverhoging dit jaar zal plaatsvinden. Hogere financieringskosten door een renteverhoging speelt een negatieve rol voor goud aangezien beleggers alleen winst maken door prijsstijgingen. Het ergste voor de goudmarkt is bijna over aangezien beleggers uit Europa en de VS hun goud hebben verkocht en de vraag vanuit Azie de markt weer in evenwicht brengt.

Prijs in 4 jaar 35% gedaald

Goud staat ruim 35% lager dan het hoogste punt dat in 2011 werd bereikt. Focus Metals gaat uit van een gemiddelde prijs van $1190 in 2015. De Dollar-index staat dit jaar 6,3% hoger. Goud beweegt omlaag wanneer de Dollar sterker wordt. Focus Metals gaat van een groei van 4% in de vraag voor gouden sieraden. Centrale banken zullen volgens het researchbureau 519 ton in 2015 kopen. De productie vanuit de mijnsector evenals de recycling van goud zullen op gelijk niveau blijven.

Keerpunt 2016?

De analisten verwachten dat er dit jaar een bodem zal worden bereikt en verwachten een keerpunt in 2016. De verhouding van vraag een aanbod in de goudmarkt is meer in evenwicht versus het huidige prijsniveau. Goud heeft hiermee een veel stabielere basis bereikt volgens de analisten van Focus Metals. Via Goudvergelijken.nl