Ontwikkeling AEX in goud, dollars en olie

1

De AEX-index brak vorige week na de aankondiging van de ECB door de 450 punten, het hoogste niveau sinds 2008. Dat terwijl de index een maand geleden nog door de 400 punten zakte. Een rally van 10% in een maand tijd klinkt indrukwekkend, maar wat blijft er van die rally over als we corrigeren voor het wisselkoerseffect? En steeg de AEX index de afgelopen weken ook in termen van olie en goud? Marketupdate verzamelde de cijfers en maakte er de onderstaande grafiek van. De resultaten zijn geïndexeerd op de datum 12 september 1999.

aex goud olie dollar

  • AEX daalt in dollars: De euforie op de Amsterdamse beurs is misplaatst als je goed kijkt naar de blauwe lijn in deze grafiek. Deze lijn laat de index zien na een correctie voor de wisselkoers tussen de euro en de dollar. Uitgedrukt in dollars is de AEX index de afgelopen weken niet gestegen, maar juist gedaald!
  • AEX en goud gaan gelijk op: Als we de ontwikkeling van de aandelenkoersen afzetten tegen de ontwikkeling van de goudprijs in euro’s, dan zien we dat de beurs de afgelopen maanden netto helemaal niet van haar plaats gekomen is. Een meer positieve uitleg is dat aandelen en goud de afgelopen weken vrijwel even hard gestegen zijn in termen van euro’s.
  • Olie wordt goedkoper: De olieprijs is de afgelopen zes maanden meer dan gehalveerd, een ontwikkeling die ook goed zichtbaar wordt in deze grafiek. Terwijl olie en goud de afgelopen jaren vaak in dezelfde richting bewogen lijkt er nu sprake te zijn van een ontkoppeling. De AEX index in termen van olie is in een paar maanden tijd verdubbeld, terwijl dezelfde aandelenindex in termen van goud vrijwel onveranderd is gebleven.

1 REACTIE

  1. een interessante grafiek op de twitter pagina van W. Middelkoop waaruit blijkt dat de olieprijs van vandaag hetzelfde is als die uit eind jaren tachtig, tenminste als je de olieprijs met goud zou betalen. dus in goud uitgedrukt is de olieprijs erg laag. ik denk dat je deze prijsvergelijking zou kunnen maken voor iedere grondstof tav de huidige olieprijs. de wereldbevolking is bijna verdubbeld, de makkelijk winbare olie raakt op, de derde wereld heeft zich ontwikkeld en de olieprijs is terug op het niveau van eind jaren tachtig in goud uitgedrukt??? hier klopt iets niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.