Onze samenleving is financieel ziek/Megakritiek op de EU

Me dunkt twee onderwerpen, die zeer met mekaar te maken hebben dan nog, die een onterecht kritisch deel van het Biflatiepubliek kunnen smaken. Ook om even te counteren dat ondergetekende een soort die hard proponent van die Europese Unie zou zijn. Te allen prijze. Niets is echter minder waar. De enige reden waarom ik die EU verdedig is een uiterst opportunistische. Samen sterk. Dat is het, niet meer en niet minder. No way dat Nederland (of welk ander EU lid dan ook) enige invloed of macht kan uitoefenen op zichzelf. Ze, we zouden vergruizeld worden tussen de VS, China en Rusland. Politiek, economisch, maatschappelijk. Als een stoomwals zouden genoemde machtsblokken over het kleine polderlandje rijden. Niet echter als lid van de Europese Unie. Aldus kunnen we weerwerk leveren. Voor onszelf opkomen. Toch van tel zijn. Jawel, daarvoor staan we nogal wat beslissingsrecht af. Dat doe je namelijk is een geméénschap hoor. Je gaat er samen voor en dan beslist de meerderheid. ´t Heet democratie. Die onterecht kritische Biflaten moeten de term naar eens opzoeken. Verhelderend!

Ieder zijn land

En ach, waarom toch altijd vitten op en shamen van Italië, Griekenland,… Gaat u er niet graag op reis? Geniet u niet van hun zon? Hebben ze geen fantastisch klimaat? Zijn het geen superrelaxte mensen? Hebben jullie misschien geen gemeenschapsgevoel? Is dat niet wat delen en verdelen betekent? Tja, dat kan nu eenmaal niet tot op de eurocent na hoor. Ik zie jullie al met je calculatortje. Ook: ´Zet drie Nederlanders bij elkaar en ze beginnen een partij.´ Zo wordt in het buitenland over ons gedacht hoor. Je zou ´t zelfs kunnen uitbreiden tot: ´Zet drie Nederlanders bij elkaar en ze beginnen een lánd´! Wel, veel geluk dan. Genoemde machtsblokken weten Nederland al nauwelijks liggen. Laat staan dat ze, dat iémand enige rekening met jullie drie zou houden! Trouwens: weten die onterecht kritische Biflatie bezoekers, lezers, reageerders wel waar Nederlanders ook om gekend zijn? Voor ons eeuwige gezeur, gezanik, gezaag, gereclameer. ´t Is ook nooit eens goed. Relativeren? Pragmatisme? Sikkeneurigheid ja, dat wel. Eens de neus over de grenzen steken om te constateren hoeveel minder goed of erger het ook kan? Ho maar. Je merkt ´t trouwens tevens aan de hoeveelheid talkshows in dit land. Talk talk talk. Zeur zeur zeur. En vooral zout willen leggen op elke spreekwoordelijke slak. Onvoorstelbaar wat een gezeik en gezeur alom, voor het grootste deel van die ´shows´. Maar oh zo typerend dus, helaas. Jongens, jongens, waar zijn we mee bezig….

Miss Verstand

In ieder geval: onderstaande twee video´s dus om hen enigszins tegemoet te komen. In hun rücksichtslose kritiek. Hun extreme EU-haat. Ondergetekende houdt namelijk niet van misverstanden. Wel van kritiek want van terechte, opbouwende kritiek leer je. Word je beter.(Mis-verstanden? Waarom wordt er niet eens een Miss Verstand verkiezing gehouden trouwens?) We zien en horen niemand minder dan Godfrey Bloom, in 2011 en 2013, toen nog Brits Europarlementariër. De man is ondertussen Europees vertegenwoordiger af, maar dat is zijn schrijven ten goede gekomen. Een mini-biografie vanop zijn eigen website:

Wie is Godfrey Bloom

´Godfrey Bloom is a libertarian author with six books published on both military history & Austrian School Economics. He worked in the City of London where he won an international prize for fund management. He represented Yorkshire & Lincolnshire in the European Parliament. During his term of office he attracted over sixty million views on his chamber speeches exposing State bank & tax malpractice on Facebook & You Tube. Thought to be an all time record. He brought experience if not influence to the mainly lay EU Parliamentary Monetary & Economic Affairs Committee, putting both members & European Central Bank President under unaccustomed pressure. Godfrey Bloom is holder of the Territorial Decoration & bar, Sovereign’s Medal, Armed Forces Parliamentary Medal & European Parliamentary silver medal. He is married to one of Europe’s leading equine physiotherapists.´ We onthouden dat de man groot voorstander is van de Oostenrijkse economische school. En dat zijn tussenkomsten en speeches in het Europees parlement meer dan 60 miljoen keer bekeken werden op sociale media. U gaat er ook dadelijk naar kijken, zo u wilt.

Oostenrijks versus J.M. Keynes

Voor we de video´s in kwestie op u los laten, even een woordje over de Oostenrijkse School versus de Keynesiaanse School van economisch denken. In of onder dit laatste bestaat het grootste deel van de wereld(economie). ´Aanhangers van de Oostenrijkse school zijn dezelfde mening toegedaan over de financiële markten. Volgens hen moeten de markten met rust gelaten worden en zorgt overheidsingrijpen er alleen maar voor dat het natuurlijke verloop van de economische cycli en het evenwicht op de markten wordt verstoord. Oostenrijkers geloven dat recessies en crises dezelfde functie hebben als de hierboven omschreven kleine bosbranden. Het is in een gezonde economie niet meer dan normaal dat het eens in de zoveel tijd even minder gaat. In die mindere periodes wordt het onkruid uitgeroeid. Keynesianen pleiten er aan de andere kant voor om de markt te sturen met behulp van wetgeving, het instellen van belastingen en het voeren van monetair beleid.´ Tegenstanders van centrale banken stellen dat deze meer kwaad dan goed doen. Recessies worden inderdaad verergerd net door ze te willen vermijden. Kijk naar de Kredietcrisis van 2008. IJsland besloot de bankiers verantwoordelijk voor de financieel-economische ramp te straffen. Op relatief korte termijn kwam het land dan ook uit deze crisis. In de VS besloot men de bankensector te ´redden´. Gevolg is dat de crisis die we nu beleven, nog maar in het beginstadium, comes back with a vengeance. Die crisis komt er nu dubbel zo hard aan en terug en toch. Welke School heeft uw voorkeur?

18 reacties

 1. Joost wordt toch eens wakker man!
  De blauwdruk van de EU is gebaseerd op corruptie!
  Deze zogenaamde EU vertegenwoordigers strijken gigantische salarissen op, betalen bijna geen belasting.
  Hebben dure superdeluxe Mercedessen tot hun beschikking, gaan met 57 met pensioen.
  Verhuizen om de maand van Brussel naar Straatsburg(en dan durven pretenderen zo begaan te zijn met het milieu)
  En zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Vindt je het gek dan dat de burgers zo”n hekel hebben aan deze figuren?!

  Ik zou zeggen lees eens Animal Farm.

  1. Heb ik al dertig jaar geleden gedaan (en nooit vergeten, fantastisch boek). Ik zou zeggen: verdubbel deze salarissen en voordelen. Waarom? Opdat ze dan des te weerbaarder zijn tegen lobbyisten en corruptie!! Daar al eens aan gedacht, beste Voorbeeldautochtoon? Waar deze mensen aan bloot staan? De verleidingen? Hetzelfde met politiemensen: verdubbel hun loon. Zelfde reden dus. Of wilt u die lonen, voordelen misschien net halveren? Of nog: op modaal brengen, iedereen gelijk. Fout hoor, mijn idee. De EU heeft wel, ik schreef het eerder al, een groot imago probleem. Ze doet veel en goed, maar communiceert heel slecht. Raar hoor, met hun budgetten? Voor de rest allemaal mee eens en correct: log, bureaucratisch, geldverspillend, klopt helemaal; al die verschillende talen al, tjonge jonge. Maar is er een alternatief? M.i. en ik herhaal het grote punt pro dat alles overstijgt: de kracht van met één stem (nou ja) te spreken. Counteren van andere machtsblokken. Samen sterk. Bedankt voor uw commentaar!

 2. “Samen sterk”: een van de EU ambities die nooit overeen kwamen met de werkelijkheid en dat ook nooit zullen doen. Een ketting is nu eenmaal niet sterker dan zijn zwakste schakel.
  Corona toont de verschillen, niet alleen economisch, haarscherp. Het is tijd om wakker te worden. Het pappen en nathouden door slappe compromissen, omwille van een niet bestaande politieke en publieke consensus, is al jaren geleden ontmaskerd.
  In het ‘Nieuwe Normaal’ kan geen plaats meer zijn voor een geldverslindend, bureaucratisch statussymbool, dat volken niet bij elkaar heeft gebracht, maar –integendeel- van elkaar heeft vervreemd.

  1. Ja maar ze trachten die zwakke schakel sterker te maken hoor. Als je alleen in de EU de sterkste landen wilt, zal ze niet veel leden tellen! Ten eerste: Duitsland. Ten tweede:… niks, niet één ander land. Statussymbool? Dat heb ik nog niet gehoord. Van elkaar vervreemd? Tjonge, u bent wel een ferme EU hater hoor. Nou ja, ieder zijn meug. Maar wat is het alternatief – elk land weer apart? Maar ze (China, Rusland, VS) walsen over ons heen hoor?! Toch ook weer: bedankt voor uw commentaar.

   1. Kijk gewoon wat er nu in Brussel gebeurt. Eigenlijk zou dan elk commentaar overbodig moeten zijn. Iedereen probeert zijn eigen, nationale (politieke) belangen te verdedigen. Ergens zou dat een keer op moeten houden, maar het mislukken van deze Top is geen optie. Omdat er geen alternatief is. De EU in deze vorm MÓET! Dus komt er -zoals steeds ongeacht het publieke draagvlak- uiteindelijk wel weer een compromis.
    Laat de bevolking van de EU zich eindelijk eens open en zonder manipulaties in een referendum uitspreken over zin en onzin van de gemeenschap. Met de ook hier toepasselijke woorden van Nancy Pelosi: “We leven niet in een bananenrepubliek, maar in een democratie!”

 3. Ik ben geen Nederlander, maar ik ben wel een voorstander van de Nederlandse nuchterheid. We moeten nu eenmaal erkennen dat er binnen Europa enorme mentaliteitsverschillen zijn. Zo zie je een verschil tussen het noorden en het zuiden. Diezelfde verschillen zie je zelfs binnen de onderscheiden landen (bv België en Italië). En in principe zou ieder land voor zij eigen oplossingen moeten kunnen kiezen. Nu weet iedereen dat in Zuid-Europa overheden guller waren en dat ten koste van hun begroting. Liep, voor de invoering van de euro, het tekort op de begroting te sterk op, dan devalueerden ze hun munt en joegen de inflatie aan.Sinds de invoering van de euro mag dit niet meer. Maar die landen hebben wel zelf gekozen om bij de club te zijn en dan moet je de regels van de club aanvaarden. Wat me vaak stoort bij enkele zuiderse landen is het feit dat men zich daar nooit schuldig of verantwoordelijk voelt. En bij ieder onheil gaat men janken bij de EU. Als je dit dan vergelijkt met de waardige manier waarop de inwoners van Ierland en Ijsland (niet bij de EU) hebben gereageerd op de crisissen die hun land troffen, dan kom je weer tot die mentaliteitsverschillen. Er komt mogelijk een dag waarop de club wordt opgedeeld en er een nuchtere en een frivole club komt. En ieder land kan dan zijn eigen keuze maken

  1. Verschillen, tja, daar zegt u wat. Die heb je zelfs binnen elk land, stad en dorp! Binnen buurten en in families! Dat mag de pret niet bederven! (Grapje). Terugdraaien allemaal dus, de hele handel? Hmm, zie ik niet gebeuren. En denkt u dus dat elk land beter af zou zijn? Of zeker uw land (België veronderstel ik). Ik twijfel er aan. Maar ieder mag het zien zoals hij/zij wilt hoor. Ik stel voor: laat ons eens kijken hoe Unieverlater Groot-Brittannië het redt straks, of niet redt. Dat is al een mooie praktische case, en dan praten we verder? Kijk, ik wens elk land het beste hoor. ´t Was wel heel nipt de keuze voor Brexit, en ik twijfel of die keuze gestand zou gebleven zijn, moest er een tweede referendum gehouden worden. Persoonlijk was ik daar voorstander van, en dacht ook dat dit er zou komen. Ik zit dus ook wel eens fout, quod erat demonstrandum. En dus wie weet zit u, zitten de tegenstanders wel juist. Persoonlijk zal ik er geen boterham meer of minder om eten. Dank voor uw commentaar, beste Ivo.

   1. Neen. Ik ben geen pleitbezorger voor de afschaffing van de EU. Maar ik heb mijn twijfels over de duurzaamheid van het project. Daarom zie ik bv de euro enkel verder bestaan in landen die een vergelijkbare visie hebben. Dijsselbloem en Rutte kunnen met hun theorieën wel terecht in enkele noordelijke lidstaten maar niet in de meeste zuidelijke. Dan is het toch logisch dat gelijkgestemden zich verenigen en zich eventueel ontdoen van de EU in haar huidige vorm. De huidige EU is moe en kan bij de bevolking op weinig enthousiasme rekenen. Mensen hebben de indruk dat politici hun willen overtuigen van de meerwaarde van de EU. Hebben de Noren of de Zwitsers het slechter dan wij? Dus laten we inderdaad kijken hoe het met het VK gaat aflopen. Wie weet gaan ze erop vooruit? Maar nogmaals. Ik pleit er niet voor om uit de EU te gaan of de EU af te schaffen. Het is dan wel dringend nodig dat de mensen er warm voor worden gemaakt.

     1. U kan volledig door 1 deur met Ivo.
      U bent wel snel volledig te overtuigen, misschien fake?
      Veel los zand.

 4. Ze moeten er gewoon een neuro en een zeuro van maken. De knoflooklanden moeten devalueren om nog een beetje de concurrentie aan te kunnen, dat hebben ze nodig om de economie weer echt op gang te helpen. Nu is er, zoals je dit weekend ook weer ziet, veel te veel tegengestelde belangen. Het wordt steeds minder makkelijk compromissen te maken. NL houdt (wat mij betreft terecht) poot stijf. De besluitvorming gaat er nu met de coronacrsis niet beter op worden. Dus nogmaals trek het uit elkaar, Noord & Zuid. Te veel verschil of te veel vlakken. Is even een project, maar dan blijft je wel een unie alleen niet een muntunie. Of een soort gedeelde muntunie. Economen, aan de slag!

 5. Universeel mogen we stellen dat dat men vindt dat de maatschappij, de mens, de aarde, de natuur, de lucht ziek is, dat lijkt ook te kloppen voor onze begrippen.
  De meest zieke geesten lijken me die van 80% van de wereldbevolking die ver van de natuur vervreemd zijn.
  Iedereen gaat dood, maar je wil toch dicht bij de natuur blijven tot je dood en het 100% respecteren.

 6. Hallo Biflatie team,

  De Rooms Katholieke kerk maakt en heeft de afgelopen 2000 jaar een zeer grote negatieve invloed gehad op ons menselijk welzijn, meest in opdracht van vorsten en geldverstrekkers.
  Je hoort en ziet die poppenkast figuren niet meer sinds vorig jaar, dat verdoemde tuig wist allang meer.

  Ik lees hierover bijna nooit een collum of reactie van het Biflatie team.

  Is dit vanuit een taboe van uw kant, of door een gebrek aan kennis en inzichten?

 7. 300 jaar industriële kapitalistische uitbuiting en onderdrukking staat in verhouding 1:7 met de kerk en vorsten.
  Wanneer krijgt het volk terug wat hen reeds afgestolen is en nog wordt?

 8. De uitkomst bevalt EU Joost niet op dit draadje en daarom begint Joost doodleuk een nieuw draadje op biflatie met als tekst: de solidariteit in de EU kost ons maar 4 kopjes koffie.
  Hoe bizar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: