Madelon Vos:´Weer een ongelooflijk bijzondere week. De koers van bitcoin blijft maar stijgen en is op weg richting de $100.000. De koers zou daar binnen nu en drie maanden kunnen arriveren. Ook de Centraal Bankiers kijken volop naar wat er op de cryptomarkt plaats vindt. Zij zien Crypto als gevaar, maar is de CBDC niet juist gevaarlijk? Ondertussen gaan de huurprijzen in Amsterdam fors onderuit. Iets wat vroeg of laat gevolgen zal hebben voor de huizenprijzen. We kunnen er niet meer omheen.´

Vermogen beschermen

Madelon heeft een eigen website, die u beslist eens moet bezoeken. U kunt er ook een gratis e-book verkrijgen: ´Bescherm uw vermogen´. Dat is interessant, zal menigeen aanspreken want niet alleen willen we allemaal als beleggers wel geld verdienen. Maar mag het risico dat je daarbij loopt, niet vergeten worden. Denken we ook dan aan een van Warren Buffetts belangrijkste beleggersregels. Die luidt als volgt:

´Rule number one: Never lose money. Rule number two: Never forget rule number one!´

Haar enthousiasme is aanstekelijk en we blijven de manier bewonderen waarop ze vaak moeilijke onderwerpen en stof in voor iedereen begrijpelijk Nederlands uitlegt. Juffrouw Vos is ook al weer negen jaar aan de financieel-economische weg aan het timmeren. Madelon is een duizendpoot in haar werk, haar bezigheden, zegt ook 7/7 te werken (dat herkennen we dan). Tja, wanneer je door iets ´gebeten´ bent, wil je er meer van weten, wordt werken iets wat je heel graag doet. Wat je graag doet ga je dan ook meestal heel goed doen, en voor je ´t weet wordt je hobby je beroep. 

Huren of kopen – of geen van beide?!

Wat die huurprijzen en huizenprijzen betreft waar Madelon het over heeft (haar intro, hier bovenaan), lezen we op 22 februari 2021 dit op Nu.nl: ´Door de aanhoudende vraag naar koopwoningen steeg de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning naar ruim 360.000 euro. Dat is de hoogste prijs ooit gemeten. Vergeleken met de laagste prijs in juni 2013 waren de prijzen in januari bijna 58 procent hoger. Het CBS wijst als potentiële reden voor de prijsstijging onder meer naar een verandering van de regels. Per 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar afgeschaft en voor beleggers verhoogd naar 8 procent.´ Volgende commentaren op diezelfde site vatten de meer dan duizenddriehonderd (!) reacties goed samen:

´Ongelooflijk…, in 1994 kochten wij een splitlevel drive-in woning voor 165.000 gulden. Omgerekend ongeveer 75.000 euro. Een rijtjeshuis maar wel een behoorlijk grote met een inhoud van 500 m3. Dat betekent dat huizen inmiddels 5x zo duur zijn geworden. Onze salarissen zijn beslist niet 500% omhoog gegaan. Wie wordt er met deze extreem hoge huizenprijzen per saldo nu beter van? Waarschijnlijk de overheid (overdrachtsbelasting), de makelaars (provisie) en hypotheekverstrekkers. Ik heb te doen met jonge mensen die moeten beginnen met het opbouwen van hun (gezins)leven. Er gaat iets goed fout in alles wat met de woningbehoefte in Nederland te maken heeft. Dat wordt voor deze jonge mensen heel erg moeilijk, zo niet onmogelijk…´ En:

´Daarmee is een koopwoning voor starters gewoon definitief einde oefening. De maximale hypotheek op basis van een modaalinkomen (€ 36.500) is nog geen €170.000. We moeten hier echt iets aan doen. We hebben straks generaties die zich geen huis kunnen veroorloven. Noch koop noch huur. Bij een maximale hypotheek zijn je maandlasten zo’n € 550. Voor een sociale huurwoning kom je niet in aanmerking en de huur in de vrije sector bedraagt minimaal € 1000. Iedereen maar weer tot zijn 40ste bij papa en mama wonen?´

 

Eén reactie

  1. Geld zoekt rendement…en die was vroeger te krijgen op een simpele spaarrekening, staatsobligaties, onroerend goed, edelmetalen en op aandelen. Ondertussen zijn de spaarekening/staatsobligatie afgevallen door gebrek aan rendement dus zoekt een deel van het spaargeld een uitweg naar de overige investeringsklassen te weten onroerend goed/aandelen en edelmetalen en voor de echte gokkers ook wel crypto. Door deze onnatuurlijke extra vraag stijgen de prijzen in snel tempo met alle gevolgen vandien. Eigenlijk een ‘normale’ gedrag van de markt ondrsteund door het beleid van de ECB en nationale banken.
    Nu, persoonlijk, zie ik de prijzen van onroerend goed niet langdurig (geen dip maar meerdere jaren van structureel lagere prijzen) zakken ook niet als de rente wat gaat stijgen (dat leert ons althans het verleden). Als prijzen langdurig zouden zakken zou dit resulteren in minder hoge hypothekenen dus minder nieuw geld in de economie. Voorbeelden wat dan gebeurt met bedrjven en werkgelegenheid hebben we mogen aanschouwen in Griekenland/Spanje en Portugal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: