Over de dollar, goud en het rentebesluit van Yellen

23

Goldbugs hebben lang moeten wachten voordat goud weer eens een nieuw record zou neerzetten. Het is dan eindelijk zo ver. Alleen zullen de goldbugs er niet zo blij mee zijn, want dit record is namelijk negatief. Goud heeft namelijk een record uit 2009 gebroken. Het betreft hier de langste serie van verliezen op rij. Maar liefst acht dagen op rij hebben we te maken met een dalende goudprijs, zo meldt Bloomberg.

Dollar in trek

De Amerikaanse dollar daarentegen doet goede zaken. De huidige waarde van de dollar ten opzichte van de euro hebben we sinds januari 2003 niet meer waargenomen. De dollarindex hikt daarbij tegen de 100 punten aan. Dergelijke ontwikkelingen zijn onder andere het gevolg van positieve werkgelegenheidscijfers uit Amerika.

— Biflatie.nl (@Biflatie) 12 maart 2015

Al 6 maanden op rij daalt de werkloosheid. Zo laten de statistiekenbureaus ons geloven althans. Afgelopen maand kwamen er in Amerika 295.000 banen bij, waardoor de werkloosheid is teruggedrongen naar 5,5%

Dergelijke ontwikkelingen voeden de verwachtingen dat Janet Yellen de rente uiteindelijk zal gaan verhogen. Daar heeft de monetaire machthebber al eerder op gehint. Ook de ontwikkelingen in de Eurozone zijn een reden dat de dollar in trek is. Mario Draghi is begonnen met het opkopen van staatspapier waardoor de euro afgelopen week verder is verzwakt. Ook dit zet de dollar wind in de zijlen. Momenteel doet de EUR/USD $1,06, maar eerder deze week daalde de koers al onder de $1,05. Op weg naar pariteit en waarschijnlijk een situatie waarbij de euro minder waard is dan de Amerikaanse dollar.

Goud onder de $1.000?

Meerdere factoren die leiden tot een aansterkende dollar zorgen dat de anti dollar, of te wel goud, als maar dieper wegzakt. Genoteerd in dollars natuurlijk. Voor beide, zowel de dollar als voor goud geldt hier een eenrichtingsweg en mogelijk kijken we uit naar een langere correctie. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat goud dit jaar de $1000 grens gaat opzoeken.

Rentebesluit negatief voor goud

Mocht het inderdaad zover komen dat Janet Yellen besluit de rente te gaan verhogen, iets dat voor het eerst zou gebeuren sinds 2006 (!), dan zou dit wel eens een negatieve ontwikkeling voor goud kunnen betekenen. Een dergelijk monetair besluit zal waarschijnlijk vrij veel impact hebben op de financiële markten en op de economie in het algemeen.

Goud wint van valuta-oorlog

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat goud op de lange termijn geen goede belegging meer is. We hebben momenteel nog altijd te maken met een valuta-oorlog en deze is nog lang niet uitgespeeld. We leven in een wereld van negatieve rentes en tanend vertrouwen in banken. Goud zal hier en daar een slag verliezen, maar de valutaoorlog zal het hoe dan ook winnen.