Goldbugs hebben lang moeten wachten voordat goud weer eens een nieuw record zou neerzetten. Het is dan eindelijk zo ver. Alleen zullen de goldbugs er niet zo blij mee zijn, want dit record is namelijk negatief. Goud heeft namelijk een record uit 2009 gebroken. Het betreft hier de langste serie van verliezen op rij. Maar liefst acht dagen op rij hebben we te maken met een dalende goudprijs, zo meldt Bloomberg.

Dollar in trek

De Amerikaanse dollar daarentegen doet goede zaken. De huidige waarde van de dollar ten opzichte van de euro hebben we sinds januari 2003 niet meer waargenomen. De dollarindex hikt daarbij tegen de 100 punten aan. Dergelijke ontwikkelingen zijn onder andere het gevolg van positieve werkgelegenheidscijfers uit Amerika.

— Biflatie.nl (@Biflatie) 12 maart 2015

Al 6 maanden op rij daalt de werkloosheid. Zo laten de statistiekenbureaus ons geloven althans. Afgelopen maand kwamen er in Amerika 295.000 banen bij, waardoor de werkloosheid is teruggedrongen naar 5,5%

Dergelijke ontwikkelingen voeden de verwachtingen dat Janet Yellen de rente uiteindelijk zal gaan verhogen. Daar heeft de monetaire machthebber al eerder op gehint. Ook de ontwikkelingen in de Eurozone zijn een reden dat de dollar in trek is. Mario Draghi is begonnen met het opkopen van staatspapier waardoor de euro afgelopen week verder is verzwakt. Ook dit zet de dollar wind in de zijlen. Momenteel doet de EUR/USD $1,06, maar eerder deze week daalde de koers al onder de $1,05. Op weg naar pariteit en waarschijnlijk een situatie waarbij de euro minder waard is dan de Amerikaanse dollar.

Goud onder de $1.000?

Meerdere factoren die leiden tot een aansterkende dollar zorgen dat de anti dollar, of te wel goud, als maar dieper wegzakt. Genoteerd in dollars natuurlijk. Voor beide, zowel de dollar als voor goud geldt hier een eenrichtingsweg en mogelijk kijken we uit naar een langere correctie. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat goud dit jaar de $1000 grens gaat opzoeken.

Rentebesluit negatief voor goud

Mocht het inderdaad zover komen dat Janet Yellen besluit de rente te gaan verhogen, iets dat voor het eerst zou gebeuren sinds 2006 (!), dan zou dit wel eens een negatieve ontwikkeling voor goud kunnen betekenen. Een dergelijk monetair besluit zal waarschijnlijk vrij veel impact hebben op de financiële markten en op de economie in het algemeen.

Goud wint van valuta-oorlog

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat goud op de lange termijn geen goede belegging meer is. We hebben momenteel nog altijd te maken met een valuta-oorlog en deze is nog lang niet uitgespeeld. We leven in een wereld van negatieve rentes en tanend vertrouwen in banken. Goud zal hier en daar een slag verliezen, maar de valutaoorlog zal het hoe dan ook winnen.

23 reacties

 1. Het uitdrukken van de waarde van goud en zilver in depricierend fiat is nonsens. De waarde van edelmetaal is wellicht uit te drukken in produktiviteit, of in vaten olie. Maar niet in valuta’s. Da’s wel zo’n beetje het meest debiele wat je kunt bedenken.

   1. Of zilver in radijsjes. Ja, ik begrijp jou ook. Hard assets in bits en bytes is niks. Maar ook daarmee moeten we het nog even doen.

  1. Klopt Houtskool.
   De waarde van goud en zilver heeft niets prijsgegeven t.o.v. valuta en grondstoffen.
   Het is als het ontkennen van de aardse zwaartekracht of atmosfeer.
   Een mens kan ook de aardse of universele waarden niet blijven ontkennen zonder er gevoelig mee geconfronteerd gaan worden.
   Bacteriën,schimmels,virussen,vlooien,ratten,sprinkhanen,kakkerlakken,schorpioenen en reptielen zullen de mens mega keren achter zich laten als het op overleven/aanpassen aankomt.
   De mens behoort zich bewust te worden van zijn plaats op deze aadkloot en respect te tonen voor zijn medemens,aardse natuur en milieu.
   Heeft ook te maken met het feit dat steeds meer jonge mensen geen kennis (mogen)hebben van onze natuur,ons stelsel,planten en kruiden en dom en volgzaam worden gemaakt door al die I-kloon troep die daar speciaal voor ontwikkeld wordt.
   De uiteindelijke uitkomst zal hier niet negatief door beïnvloed worden.

  2. Goud is geld. Verschil: drukpers versus putten graven Er Word fractioneel gebankierd (COMEX). Er werd driftig geintervenieerd met papier toen dollar aan het dalen was. Nu is intervenieren niet nodig en goud daalt wel, mar dondert niet in elkaar. T.o.v. andere munten dan de dollar stijgt het goud.

 2. Waar blijven nu al de goeroes die jaar in jaar uit lopen te verkondigen dat goud een gouden toekomst heeft , terwijl een gek als Draghi heel Europa naar de kloten ( sorry moest eruit ) helpt met zijn opkoop beleid .
  Weet iedereen het nog? of zal ik het geheugen weer een beetje gaan opfrissen.
  Dat 1040 miljard euro door de geldpers van Draghi als fiat geld de economie ingepompt gaat worden .
  Gevolg is wel , allemaal junkstatus door de geldontwaarding , zo simpel is dat , daar heb ik geen Universiteit Nyenrode studie voor nodig .
  Griekenland een vrije vogel positie inneemt en gaat freewheelen , Frankrijk een fout jongetje mag spelen , Italië negatief rente en geld beleid mag en kan uitvoeren op zijn BNP , Spanje totaal in zijn sas is met het reddingsplan van Draghi en zijn euro’s mag en kan ontvangen van de Noordelijke Staten , en elke dag roept , kom maar , kom maar , kom maar , ( klokkenluiden bim bam bim bam bim bam ) en trekt een lange neus .
  Portugal zijn banken op adem en orde kan brengen door beleid van Draghi met zijn goedkope geld uit de EU.
  Wij groot betalingen plichtig zijn ( ESM verdrag ) aan Brussel met zijn Eurofielen en ons geld wat ik zo vaak heb gemeld geen donder meer waard gaat zijn .
  De spiraal van geldontwaarding is nu toch echt wel begonnen hoor , als het zo door gaat hebben wij € 100,00 nodig om een brood te kopen en loonsverhogingen keer op keer aan de orde is en doorgezet kunnen worden voor het bijhouden van de gierende inflatie .
  Mag ik u er even aan herinneren dat dit beleid ook in Den Haag zijn opmars is begonnen met kabinet Rutte 1 en nu 2.
  Fijn hé dat beleid van een graaiende VVD met zijn zelfde soort als Pinoccio kandidaat de PVDA , geheel onze soevereiniteit uit handen te gegeven en als slaafse jongetjes achter Draghi met zijn EU aanlopen .
  Verhofstadt en van Baalen er een soepzooitje van maken met hun oproer van Oekraïne en de armoede parkeert bij de Noordelijke Euro landen .
  En wij maar braaf de sites vol schrijven met alle goede bedoelingen , en het toch onder onze handen door laten glippen en Amerika de lachende derde wordt met een big smile en de rotzooi met misschien oorlog creëert in Europa .
  Verdom.. ! , hoe hebben wij ons zo in de luren laten leggen .
  Ja , ik weet het alweer , we zijn te stom om voor de duvel te dansen , als wij mogen stemmen gaat het verstand op nul en gaat de meuk gewoon domweg weer op dezelfde verrotte verzuilde partijen stemmen .
  Kijk maar naar de peiling van Maurice de Hond bij DWDD deze week dat een VVD weer de grootste word en in hun kielzog nog een Eurofiele partij meenemen namelijk D66.

  Welterusten Nederland doe uw best en slaap rustig verder .

 3. Monopoly blijkt een leuk spelletje, goud gaat winnen van de valuta-oorlog? Op die manier stevenen we af op een wereldmunt, gaan we dan ook terug met goudmunten betalen? Gezond verstand zegt natuurlijk van niet maar waarom het dan zo hopeloos moeilijk maken?

  1. Sorry ik heb het stuk gelezen maar kan er niet warm voor lopen .
   VK houd in deze het IMF qua bemoeienis niet buiten de deur en Amerika haalt echt zijn neus hiervoor op .
   Samenwerking met de BRICS is nog nooit tegen gehouden en China kijkt met zijn munt die 5,5 % inflatie heeft of deze kan voldoen bij een reserve wereldmunt eenheid , hetzelfde als de Russen doen met bluf .
   Voorlopig op z’n zachtst gezegd maken de Chinezen nog geen deuk in een pakje boter en zijn zij veel bezig met handel door export te vergroten .
   Handel in grondstoffen zijn het belangrijkste voor hun .
   Door hun geldomzet zijn zij wel op dit moment de grootste goud inkopers van de wereld , ik denk dat dit op den duur wel zinvol zal zijn om de dekkingsgraad van hun munteenheid te waarborgen.
   Zij mijden nu als de pest een sterke munt , dus het artikel is verkoop van gebakken lucht.
   Eerder denk ik dat de VK een probleem heeft met de toetreding van het Pond naar de Euro .
   Ook de Engelsen zien de bui al hangen met een gek als Draghi , waarbij hun binnenlands product beleid onder druk komt te staan met schuld op schuld door geldontwaarding waarbij de handel in export bij uitvoer naar China gunstiger word door kleinere geldvolumes van het Pond .
   Een cursusje handelsvertegenwoordiger van de PBNA kan handig zijn voor velen om het in een breder perspectief te zien .

   1. Wat ik begrepen heb is, dat er een alternatief voor SWIFT komt,geieid door China en de UK is daar in ginteresseerd. Laten ze de dollar vallen. Het is ieder voor zich.

    1. mocht het VK Europa vaarwel zwaaien dan zullen ze aansluiten bij een ander systeem, momenteel zijn Azie en zuid amerika de meest gunstige paarden om op te wedden, het voordeel van het VK is dat ze via Australie (commom Wealth) in dezelfde tijdzone zitten als China, een enorm voordeel bij internationale handel.

 4. berichtjes die ik zag in de media, Rabobank verlaagd rente naar 1 % , in denemarken en zwitserland is al negatieve rente, wij gaan ook die kant op, de prijs van goud en zilver blijft laag, Spanje heeft grootste staatsschuld schuld ooit, meer dan 1000 miljard, terwijl in de tijd van Franco Spanje zo goed als geen staatsschuld had en de staatsschuld voor de invoering van de Euro nog gezonde proporties had Verder regent het beloningen bij topbestuurders (miljoenen, miljoenen) terwijl de gemiddelde salarissen bij uitzendkrachten steeds meer richting het absolute minimumloon gaan. er schijnt wel een tekort te zijn aan uitzendkrachten van 15/16/17 jaar die iets van 3 euro per uur krijgen.
  al met al volgens de pvda/vvd/d66 een enorm herstelverhaal van de economie

 5. Wat zal er gebeuren met de goud en zilverprijzen (edelmetalen) als griekenland de euro uitgaat…? En misschien zal na griekenland meer landen eruit gaan. Wat uiteindelijk de val vd euro zal zijn. Echter zal de dollar sterker worden …

  1. Het IMF liet eerder al weten dat een wereldmunt het herstel veel sneller zou kunnen laten verlopen. Dit kwam onder een aantal voorwaarden waaronder het gebruik van het logisch economisch boerenverstand. Gezien de berichtgeving vrezen we het ergste maar zeg nooit nooit. Het wordt beslist geen pretje om te moeten (h)erkennen en toegeven dat valuta- en goudoorlogen geen getuigenis van dat gezond verstand zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: