Over de wereld die cashloos wordt en wat daarna komt

The world is going cashless, zegt de Digital Asset Investor (DAI). En wie zijn wij om hem tegen te spreken. Integendeel: deze Amerikaanse man runt zijn YouTube kanaal (63,4K abonnees) getuigend van common sense. Gezond verstand. En verbeelding. Imagination. Dat moet je ook hebben, wanneer je naar investeringen in de crypto en blockchainwereld zoekt. Vaak ook komt hij met weetjes, kennis en inzichten dat je denk bij jezelf: waar hààlt hij het. In de positieve zin dan. Om dit soort stuff alleen al te vinden, te verzamelen, te begrijpen en alles te connecteren. Te verpakken vervolgens, hapklaar voor zoveel geïnteresseerden. Dan moet je haast 24/7 met crypto en blockchain bezig zijn. Er zijn er méér hoor, zoals de DAI. In dit wereldje van YouTubers zitten ook (zoals overal) veel nitwits, fantasten, beunhazen. Maar de besten, de meest waardevollen, de intelligentsten komen mettertijd altijd wel boven drijven.

Fan/geen fan

De DAI is, eufemistisch uitgedrukt, geen fan van centrale bankiers. Hij noemt ze net de lieden die ons in de grootste problemen storten. ‘Ons’ is dan de VS en bij uitbreiding de rest van de wereld. Financieel, monetair, economisch. De eerste vijf of tien minuten soms van zijn video’s kun je best overslaan. Dat doen wij toch. Wanneer hij spreekt over huiselijke aangelegenheden, privé situaties, waarin we niet geïnteresseerd zijn. In de eerste video is dit gelukkig beperkt tot één minuut. Oef! Hier volgen eigenlijk drie video’s, die bij mekaar horen. De DAI is een die hard fan van de cryptomunt XRP, uitgegeven en nog steeds gedeeltelijk gecontroleerd door Ripple Inc. XRP bereikte zijn hoogste notering in januari 2018, toen de 3,84 dollar werd aangetikt. En slonk sindsdien verder en verder weg (zoals de meeste cryptomunten in 2018) tot nauwelijks 0,14 dollar. Niet in de vergetelheid, want Ripple, het bedrijf en XRP, de munt, hebben een enorme fanbase. Een basis van adepten. In die mate zelfs dat er van een XRP Army gesproken wordt. Maar ook minstens even fervente tegenstanders. Zij kunnen mekaars bloed wel drinken; gelukkig slechts digitaal en electronisch. Op moment van schrijven, woensdag 8 april 2020, staat XRP aan 0,19 dollar.

Big in Japan

Maar het ging dus over de cashloze maatschappij dus laat ons daarop geconcentreerd blijven. Zal alle papiergeld dan verdwijnen? Zullen alle fiatmunten nog bestaan? Welke zal de overhand dan houden of krijgen? De DAI legt voor ons bepaalde links die een antwoord kunnen geven op nog heel andere vragen. Hij denkt dat de overheden en banken van deze wereld reeds voorbereid zijn op een contantloze maatschappij. En dat het Coronavirus zal worden aangegrepen om dit ook officieel door te voeren. Er wordt een link gelegd tussen de Japanse overheid (zoals u waarschijnlijk wel weet is crypto big in Japan). NTT, de vijfde grootste IT services company. Die dan weer voor 54 procent eigenaar is van NTT Data. Een bedrijf dat eigendom is van NTT Data, namelijk Everis. ‘A multinational consulting firm providing business and strategy solutions, application development, maintenance, and outsourcing services.’ Nu is Everis het bedrijf dat reeds in 2017 een indrukwekkend rapport uitbracht, dat u hier zelf kunt inzien. De titel: ‘Blockchain Technology Adoption’. Waarom is deze publicatie van 14 pagina’s zo indrukwekkend? Vooral anwege de timeline, tijdlijn, die erin wordt voorgesteld. Het is, op zijn minst, een grootse visie.

Tijdlijn

Die tijdlijn loopt van de jaren 1950 (!) tot 2004. Van de eerste mainframe computers tot de oprichting van Facebook. Vervolgens een tweede timeline tot 2009 (‘bitcoin is invented, first blockchain’), over 2012/2015 (‘Ripple is born, first currency agnostic blockchain’). Over 2015/ 2017 (datum dat het rapport werd gepubliceerd, dat was toen dus ‘het heden’).

‘Interledger (ILP) is invented
Ethereum is born
Hyperledger is created’

Prognoses

Vervolgens wordt het een kwestie van prognoses maken, dat is in dit geval uiterst nauwgezet berekend in de toekomst kijken. En wel van 2020 (dat is ons heden!) tot 2025 en van 2025 tot 2030. Om tot de volgende conclusies te komen:

Ripple becomes the standard for international
money transfers between banks
ILP becomes the standard protocol for connecting
banks’ cash ledgers (as part of Ripple’s software)

Blockchain solutions for Capital Markets and Trade
Finance emerge (R3 Corda, DAH, Fabric, etc.)
ILP Java becomes the interoperability standard for
Hyperledger Foundation projects

Blockchains and Distributed
Ledger solutions mature, and
all asset exchange networks
become interoperable with ILP’

Hyperledger Foundation

Het belang van genoemd document kan niet overschat worden. Hoe de Grote Beweging, het grote plaatje, the big picture hier wordt voorgesteld? Die gaat van het Internet of Information naar het Internet of Value. Welk een rol de DLT hierin speel, de Digital Ledger Technology. Hoe de adoption en maturity is verlopen en zich nog verder zal ontwikkelen… In één woord, of in vier: in druk wek kend! Er is ook een Hyperledger Foundation opgericht en wanneer je de namen van bedrijven daarbij betrokken ziet?! IBM, Cisco, R3 (link naar Ripple), Intel, SAP, Huawei, Hitashi, JP Morgan, Abn Amro, American Express, Deutsche Börse Group, Moscow Exchange, Swift, Intuit, BNP Paris Bas, China Merchants Bank…en vele andere. Dan weet je gewoon: dit is wereldwijd. Dit is geen peanuts. Dit is ernst en dit waait zomaar niet over.

No cash

Indrukwekkend is ook de clip die de DAI zelf afspeelt in wat we Video 1 zullen noemen. Die clip is gemaakt door NTT Data. Er zijn meerdere van dergelijke clips gemaakt trouwens, ook in Video 2 te zien. Een vrouwelijke bankier krijgt via AI een kijk in de toekomst. Op een scherm huizenhoog ziet ze de boodschap: ‘UNITED NATIONS DECIDES NO CASH ANYMORE’. Ja, het zou best wel eens kunnen dat op een mooie dag (nou ja) we opstaan en dit soort boodschap via de media tot ons komt. Geen contanten meer zou of zal zijn voordelen en nadelen hebben. Met een kaart, contactloos (er bestaan ook reeds multipele crypto krediet en debitkaarten) betalen en ontvangen is makkelijk en snel. Overheden vooral zullen zich kunnen verheugen. Zoveel meer controle op de geldstromen. Omwille van belastingtechnische redenen meer middelen binnnenrijven. De drugshandel op straatniveau danig inperken (stel u voor dat een junkie met een plastic kaart zijn leverancier betaalt?) Hoewel op dit laatste vast wel iets gevonden zal worden. Verslavingen van deze aard, wereldwijd, roei je niet één twee drie uit. Nochtans is dit soort kwalijke business gekend voor zijn contante transacties. Terrorisme financiering inperken misschien? In ieder geval de criminele wereld een hak zetten. (Wat ook niet overschat mag worden want wees maar zeker: de grootste maffioze organisaties zullen wel al méé zijn in deze…!)

Controle

Elke burger zal financieel echter als was in de handen van zijn overheid, van centrale banken zijn. Devalueren, revalueren, beslagnames; wat gaan we ertegen kunnen doen? Jawel, heel veel landen, meer dan 40, zijn volgens de BIS (Bank for International Settlements, zowat de centrale bank der centrale banken) bezig met digitaal geld. De cryptowereld is telkens verheugd wanneer dergelijke signalen worden uitgezonden. Maar we zouden beter bevreesd en op onze hoede zijn. Overheden, centrale banken zullen nooit zomaar de controle over ‘het geld’ opgeven. Daar waarschuwde recent nog Jim Rogers voor. Wanneer zij volledig digitaal gaan, in unisono misschien wel, dan is dat voor hun eigen profijt. Komt er zo’n digitale dollar, yuan, yen of euro, dan is bitcoin et al. ineens grote concurrentie. Die verboden kan worden, gereguleerd, ingeperkt. Dat is reeds begonnen toen de Amerikaanse regering zich een hoedje schrok van Facebooks plannen voor de Libra. Daarom, omdat de overheden, centrale banken die wapens hebben (‘”they have the guns”, zegt Rogers) is de toekomst voor cryptomunten misschien niet zo rozig als miljoenen adepten vandaag wel denken?

Brug

Wordt de munt van Ripple Inc., XRP, inderdaad de bridge currency, de overbruggingsmunt tussen de talloze digitale fiatmunten? Wat de Digital Asset Investor en de miljoenen fans van XRP denken, hopen, op rekenen? Waar het document over ‘Blockchain Technology Adoption’ van getuigt, overtuigd is, wat zeker aannemelijk lijkt. Dan mogen we een hoogstwaarschijnlijk zeer aanzienlijke waardetoename ervan verwachten. Open books: dat is wat ondergetekende ook denkt, maar nog niet zéker van is. Voor zover je bij beleggingen ergens ooit zeker van kunt zijn… Geen pump and dump toestanden hier hoor, want XRP maakt op moment van schrijven minder dan 5 procent van mijn (kleine) portfolio uit. We geven u dit alles slechts ter informatie mee. Geen financieel advies hier, zo slim zijn we trouwens ook niet!

Crisis is kans

Verder vernemen we (bekijk de video’s zeker zelf als u wilt) dat het IMF een ‘oorlogskas’ (letterlijk zo genoemd) bezit om noodfinanciering te geven. Meer dan 90 landen hebben daar in en omwille van Coronatijden al om gevraagd! Kunnen we ons voorstellen hoezeer de situatie internationaal, achter de schermen, gespannen is? De DAI haalt ook een veelzeggende quote aan van Rahm Emanuel. Nooit van gehoord, maar het is een Amerikaans politicus, geboren in 1959. Dit is zijn uitspraak: ‘You never let a serious crisis go to waste. And what I mean by that it’s an opportunity to do things you think you could not do before.’ Wat we ook niet zeker wisten tot we het hier zelf vernamen, bevestigd zagen: de VS lopen helemaal niet zo achter in deze digitale technologie als wel zou lijken. Die digitale dollar, die staat gewoon al een hele tijd in de startblokken. Klaar om gelanceerd te worden, wachtend op het juiste moment. En dan is de Coronacrisis een uitgelezen moment daarvoor. Misschien even uitgesteld want de VS zijn nog druk d.d. 8 april 2020 met hun doden te tellen. Gisteren 2000 in een etmaal erbij! Een triest record voor een natie waarvan de president het Coronavirus (te) lang niet ernstig nam…

Diep

De DAI maakt dan een zogenaamde deep dive into the rabbit hole. Een uitdrukking om achter de schermen van de talloze betaalproviders te kijken. Typische slang in de cryptowereld. Diep verstopt of soms ook vlak onder of aan de oppervlakte is er één bedrijf dat altijd weer terugkomt. Als een octopus blijkt Ripple Inc. overal zijn tentakels wel uit te steken. Binnen bedrijven, organisaties, landen, werelddelen. Indien je ze allemaal naast of voor of achter of onder elkaar zet: telkens weer Ripple, met zijn XRP. O.i. zullen we op een dag wakker worden en geweten of ongeweten, XRP gebruiken. Als bridge currency, overbruggingsmunt, die al deze landen met hun banken en betaalsystemen en fiatmunten met elkaar verbindt. Dat zegt CEO Brad Garlinghouse trouwens al heel lang en open en bloot, aan iedereen die het horen wilt. ’t Is ook niks om je voor te schamen. Het is Ripple’s doel, zegt hij, in oktober 2019 opnieuw. Leest u vooral het volgende ook eens zo u wilt: ‘Brad Garlinghouse Interview on Fintech Beat | XRP The Bridge Currency… ‘ Ripple wil zich met XRP onmisbaar, incontournable maken. En lijkt daarin ook geslaagd te zijn.

Overlevers worden winnaars

Fiatmunten als dollar, yen, pond, euro of yuan zullen blijven bestaan. (Al kan hun belang wel afnemen, de ene al sneller dan de andere.) Maar het zijn cryptomunten die in de digitale wereld effectief gebruikt zullen worden. Voor smart contracts bijvoorbeeld. Digitale contracten waarbij alle voorwaarden en stipulaties onveranderlijk in de blockchain zitten. Geen fouten meer, misverstanden of malversaties. Voor real time payments, RTP, betalingen binnen seconden. Vandaag zitten onvoorstelbare bedragen vast wanneer bedrijven en organisaties met mekaar zaken doen. Elke dag weer. Met de digitale technologie worden die instant vrijgegeven. Dat is geld, dat zijn middelen die niet ijdel in no man’s land wachten, maar meteen tot nut kunnen aangewend worden. Grensoverschrijdende betalingen bijvoorbeeld, zogenaamde remittances en hier komt Ripple dan weer om de hoek kijken. Het gaat ook om data; zelf eigenaar worden, zijn van je eigen gegevens. Om cyber security, zeker en vast. Wel, voor elk van die deelgebieden bestaan er munten en tokens die zijn komen boven drijven. Die de soms woelige jaren (denk aan 2018) sinds het ontstaan van bitcoin (2009) hebben overleefd. En die zullen schijnen, will shine, bet on it

Video 1

Video 2

New World Order

Het is een term die je her en der op het net tegenkomt. Met een sterk pejoratieve bijklank dan. Misschien terecht! Dat laten we hier buiten beschouwing, zou ons te ver voeren van het onderwerp. Kissinger sprak er al over, en Bush senior. De New World Order wordt door hen en anderen als een utopie voorgesteld, een heerlijke nieuwe wereld. Iedereen verbonden, niemand meer die achterblijft, eerlijke verdeling van, enz, bla blah blah. Laat ons hopen dat het geen distopie wordt, het tegengestelde. We houden in dit opzicht beter ons hart vast! In ieder geval gaat de DAI hier dieper op in. Vanuit de insteek dat wie het geld beheerst, beheert, ook de macht bezit. De macht over mensen. Véél macht. Véél mensen, zowat iedereen soit… Tenzij we met en door en via cryptomunten aan die eventuele, waarschijnlijke distopie kunnen ontsnappen? Is het niet zo dat we met een goedgevulde digitale portefeuille elke grens kunnen oversteken? Dat de munten en tokens erin kunnen ingewisseld worden voor fiatmunten? Hmm, ondergetekende denkt nog maar wat digitale munten, bitcoin et al. aan zijn wallet toe te voegen. Wat u? In Video 2 vernemen we zelfs van een inplantabele chip (link naar Ripple)…dan gaan de haren op onze beide armen toch rechtsstaan! Nou ja, misschien hebben we te veel gegrasduind in 1984 van George Orwell, maar toch ook weer die naam die opduikt, dat bedrijf, die munt…

Video 3

Kijkt u vooral op 11 minuten 21 seconden. Het is een interessant rondetafel gesprek dat hier gevoerd wordt en door de DAI aangehaald wordt. Wanneer een dame, Ellen Brown van het Public Banking Institute, zegt: “…and you can’t give 7 billion people bitcoin accounts”. Misschien niet, maar mogelijk wel een XRP account?! In deze video wordt ook de nadruk gelegd op het feit dat bitcoin mining vooral in China plaatsvindt. Wat een doorn in het oog van de Amerikaanse adminstratie kan zijn. En dat er daarom, “to level the playing field”, het wordt hier letterlijk zo gezegd, voor een andere munt gekozen zal worden. XRP dus. De drie video’s tezamen lijken wel een whodunnit, het zoeken naar een ‘schat’. Spannend? Voor geïnteresseerden in de materie toch, zijnde cryptomunten en blockchain technologie.

“Niks voor mij, Ik doe niet mee”

Niet of niet zo geïnteresseerd? Toch zullen ze uw en mijn leven gaan beheersen. Specifiek de blockchain technologie zal een enorme impuls geven aan de wereldeconomie (die niét ten onder zal gaan hoor, Coronavirus of geen Coronavirus). Alleen al door de ontelbare miljarden, biljoenen die door instant payments in het zakenleven meteen vrij zullen komen. Zeker ook omwille van de tokenization. Alles wat we kunnen vastnemen, aanraken van waarde, zoals goud, aandelen, vastgoed, obligaties, noem maar op? Zal in een digitale vorm worden gegoten. Letterlijk: u zult een huis, een kilo goud, vijftig aandelen en wat al, niet alleen met u mee kunnen dragen. Maar ze ook in enkele seconden kunnen doorgeven, verkopen! Wat de munt of munten betreft: die zullen op de achtergrond draaien. Internationaal de financiënstroom regelen. Het monetaire misschien ook wel veranderen als nooit tevoren? Op de achtergrond dus. Ongezien, in stilte, ongeweten. Maar…wij, u en ik weten het nu, toch?

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: