Overbevolking: Er zijn te veel mensen

67

Niet de economie, maar wij als totale mensheid zijn het probleem van… de totale mensheid. In de afgelopen 200 jaar is de wereldpopulatie gegroeid van 1 miljard naar 7 miljard mensen. Overbevolking is een onderwerp waar vooralsnog niet veel over gesproken wordt. We combineren een artikel uit den ouden doosch met een nieuwetijdse Infographic.

overbevolking

Exponentiële groei

De Britse filosoof John Stuart Mill schreef rond 1850 al over het feit dat de economie niet oneindig zou kunnen blijven groeien. Dit zou ook moeten gelden voor de mensheid. Er is op een gegeven moment te weinig wereld (grondstoffen, ruimte, milieu) voor alle mensen die er zijn. In 1987 waren er 5 miljard mensen op aarde. Zo’n 12 jaar later, in 1999, waren er 6 miljard. In 2011 hadden we de 7 miljard bereikt en ergens tussen 2020 en 2025 zal de wereldbevolking de 8 miljard aantikken.

overbevolking

9 miljard mensen in 2045

Waarschijnlijk zullen we rond 2045 met 9 miljard mensen op de aarde ronddwalen, die allemaal moeten wonen, eten en drinken. In 2011 publiceerden we een artikel van Paul B. Ferrel, het is nog steeds actueel. Hoewel het huidige systeem gebaat is bij groei, zorgt deze groei ook voor de uitputting van onze aarde. Is overbevolking daarom gewoon niet het grootste probleem van het huidige systeem? Bekijk ook hierboven de Infographic via Visual Capitalist.

Simpele rekensom

Shhhhh, aan niemand vertellen, maar terwijl je deze woorden leest, zijn er vier mensen omgekomen van de honger. Zeventien woorden. Vier doden. Deze statistieken komen uit een boek van Paul Ehrlich uit 1968 genaamd ‘Population Bomb’. Tegen het einde van dit artikel zijn er wereldwijd ruim 500 mensen doodgegaan. Het overgrote deel daarvan is door de honger omgekomen, waaronder voornamelijk kinderen. Toch blijft de wereldpopulatie maar groeien. Het is een simpele rekensom. Terwijl er één persoon doodgaat worden er twee personen geboren. Één dood, twee nieuwe baby’s. De groei van de (wereld)populatie is een basis aanname in menig economische theorie. Onbetwistbaar. Populatie kan wel eens ons grootste (economische) probleem zijn. Hoe groter de bubbel groeit, hoe meer we onszelf verliezen in ontkenning. We komen steeds dichter bij het punt dat de bubbel transformeert in een bom. Dan is een oorlog of een nieuwe epidemie de enige remedie.

Wereldpopulatie tikkende tijdbom

Ja, u leest het goed. Uiteindelijk is de wereldpopulatie een economische nucleaire bom. Deze tikt gestaag door richting een wereldwijde ramp. In de ontkenningsfase zijn we de weg ingeslagen naar zelfdestructie. Naar wellicht een derde wereldoorlog. Tussen de Great Depression in de jaren ‘30 en Great Society in de jaren ‘60 verdubbelde de wereldbevolking naar 3,5 miljard mensen. Sinds de jaren ‘60 tot nu is de wereldbevolking wederom verdubbeld. Van de huidige 7,2 miljard mensen leven er zo’n 2 miljard in armoede, deze mensen moeten van minder dan twee dollar per dag rondkomen. De globalisering is niet te stoppen, ook de economie niet. Die wordt met man en macht gestimuleerd. Het rekensommetje blijft hetzelfde. Één dode, twee geboortes.

Gevaar wordt onderschat

Waarschuwing: Deze economische tijdbom zal niet snel stoppen met tikken. Waarom? Wetenschappers melden dat de wereldbevolking één van de meest onderschatte onderwerpen is om een lange termijn balans met de natuur te houden. Geen wonder dat Bill McKibben, auteur van het boek ‘The End of Nature’, waarschuwt: ‘We moeten nú iets doen, willen we de planeet redden van de ondergang. Het vervelende is, dat we waarschijnlijk al te laat zijn en dit niet kan worden teruggedraaid.’

Overbevolking is groot taboe

’We zijn op weg naar zelfdestructie, maar toch houdt niemand zich bezig met het grootste economische probleem: controle van de populatie. In dit artikel, genaamd ‘The Last Taboo’, vraagt de schijfster Julia Whitty zich het volgende af: ’What unites the Vatican, lefties, conservatives and scientists in a conspiracy of silence? Population.’ Niemand durft zich uit te spreken. Onze ontkenning is een enorme ‘conspiracy of silence’.

Zelfdestructie

We zitten allemaal in deze globale zelfdestructieve spiraal. Mensen zijn net dieren en die houden er nou eenmaal van om baby’s te maken. Economen zijn geobsedeerd door de groei de wereldbevolking en de bijbehorende economische aannames. Aandeelhouders willen enkel groei. Wall Street is onverzadigbaar. Bankiers en andere CEO’s willen elk kwartaal weer meer en meer om zo een nóg hogere bonus te krijgen. Meer, groei, groter, beter. Dat is waar het in deze wereld om draait. De elite, de superrijken in de wereld, zien de groei van de wereldbevolking als een kans om hun rijkdom verder te vergroten. We zitten er met z’n allen in en we doen allemaal mee in deze rat race. Een ‘conspiracy of silence’. Vergeet Peak Oil, vergeet global warming, vergeet de schuldencrises, overheidstekorten, faillissementen, inflatie en voedseltekorten. Vergeet alle economische, (geo)politieke en militaire problemen. Als we niet nú iets gaan doen aan de overbevolking, maakt het namelijk allemaal niets meer uit.

Ontkenningsfase

Toch zegt deze stilte iets. We zitten met z’n allen in hetzelfde schuitje. Staren ons blind op de toekomst en we zijn niet capabel genoeg om een oplossing te vinden voor de grootste economische uitdaging ooit; overbevolking. We zullen niet wakker worden voordat het te laat is. Waarom? Diep in ons hart weten we dat er geen universele oplossing is voor dit probleem. Dus we wachten en hopen dat deze tijdbom stopt met tikken. Totdat het explodeert, recht in ons gezicht. De wake up call zal een economische crash zijn. De stilte zal oorverdovend zijn, we blijven in de ontkenningsfase en wachten.

15 miljard in het jaar 2100?

De Verenigde Naties heeft uitgerekend dat er rond 2045 zo’n 9 miljard mensen rondlopen op deze aarde. En hoewel demografen ons willen laten geloven dat de populatie uiteindelijk wel weer af zal nemen, is dat slechts een pure gok. Afhankelijk van een onvoorspelbare reeks van wiskundige scenario’s, zouden er in het jaar 2100 zo’n 15 miljard mensen op deze wereld leven. En al die 15 miljard mensen willen een beter leven, gebruiken allemaal de natuurlijke bronnen van moeder aarde en vervuilen de natuur.

Emerging Markets

Maar het economische probleem is niet alleen de simpele rekensom van meer lichamen op deze aarde, wat er echt toe doet, aldus Jared Diamond in het boek ‘Collapse: How Societies choose to fail or succeed’, is niet alleen de populatie an sich, maar wat deze populatie voor impact heeft op hun omgeving. Mensen in westerse economieën consumeren 32 keer meer fossiele brandstoffen en hebben dus ook 32 keer meer afval in als de inwoners van derdewereldlanden. Als alle landen ter wereld dezelfde hoeveelheid consumeert als Amerika zouden we vandaag de dag nog 6 aardes nodig hebben. De hoeveelheid inwoners in Amerika zal in de komende 40 jaar met 100 miljoen groeien van 300 miljoen naar 400 miljoen. Maar in 2050 wonen er in China en India alleen al bijna 3 miljard mensen.

3e Wereldoorlog

Één ding is zeker. Een bevolkingstoename van deze orde brengt, chaos, angst en oorlog. Hoe lang zal een 3e Wereldoorlog op zich laten wachten?. We zitten in de aanloop ernaartoe. Tijdens de regeerperiode van president Bush bleek uit een rapport van het Pentagon al dat ‘het klimaat radicaal en ernstig’ zal gaan veranderen in de toekomst. De aarde heeft te maken met een enorme CO2 uitstoot. Onrust onder de bevolking kan flinke impact hebben op de voedsel en -watervoorraden. Want het belangrijkste in het leven blijft water, voedsel en energie. En daar ontstaat nogal snel ruzie over.

Wanneer komt onze beschaving ten einde?

Nogmaals, vergeet Peak Oil. Wat achter Peak Oil schuilt is Peak Population. Indien de bevolkingsbom niet onschadelijk kan worden gemaakt heeft dit grote gevolgen voor ons allemaal. Er zal dan zeker een wereldwijde economische crash volgen. Beschaving zoals wij die kennen komt uiteindelijk tot een einde. Zouden onze leiders de stilte verbreken? Diamond ziet het als volgt: ‘Één van de storende feiten van de geschiedenis is dat zo veel beschavingen instorten. Weinig mensen en al helemaal niet onze politici, realiseren dat een primaire oorzaak van de instorting van die maatschappijen de vernietiging van de natuurlijke rijkdommen is geweest. Zonder de aarde zou er geen mensen bestaan. De val van een beschaving kan al tien of twintig jaar na de piek van bevolking, rijkdom en macht beginnen.

Conspiracy of Silence

Dit is het einde van onze ‘conspiracy of silence’. We schetsen alleen wat ooit onvermijdelijk zal zijn. Waarschijnlijk is oorlog de enige ‘oplossing’ voor het probleem. Voor dit systeem, voor de mensen en voor de aarde zelf. Vooralsnog kan niemand deze tikkende overbevolking tijdbom stoppen. Sssshhhhh, stil, je maakt de baby’s wakker. Paul B. Farrell