Niet de economie, maar wij als totale mensheid zijn het probleem van… de totale mensheid. In de afgelopen 200 jaar is de wereldpopulatie gegroeid van 1 miljard naar 7 miljard mensen. Overbevolking is een onderwerp waar vooralsnog niet veel over gesproken wordt. We combineren een artikel uit den ouden doosch met een nieuwetijdse Infographic.

overbevolking

Exponentiële groei

De Britse filosoof John Stuart Mill schreef rond 1850 al over het feit dat de economie niet oneindig zou kunnen blijven groeien. Dit zou ook moeten gelden voor de mensheid. Er is op een gegeven moment te weinig wereld (grondstoffen, ruimte, milieu) voor alle mensen die er zijn. In 1987 waren er 5 miljard mensen op aarde. Zo’n 12 jaar later, in 1999, waren er 6 miljard. In 2011 hadden we de 7 miljard bereikt en ergens tussen 2020 en 2025 zal de wereldbevolking de 8 miljard aantikken.

overbevolking

9 miljard mensen in 2045

Waarschijnlijk zullen we rond 2045 met 9 miljard mensen op de aarde ronddwalen, die allemaal moeten wonen, eten en drinken. In 2011 publiceerden we een artikel van Paul B. Ferrel, het is nog steeds actueel. Hoewel het huidige systeem gebaat is bij groei, zorgt deze groei ook voor de uitputting van onze aarde. Is overbevolking daarom gewoon niet het grootste probleem van het huidige systeem? Bekijk ook hierboven de Infographic via Visual Capitalist.

Simpele rekensom

Shhhhh, aan niemand vertellen, maar terwijl je deze woorden leest, zijn er vier mensen omgekomen van de honger. Zeventien woorden. Vier doden. Deze statistieken komen uit een boek van Paul Ehrlich uit 1968 genaamd ‘Population Bomb’. Tegen het einde van dit artikel zijn er wereldwijd ruim 500 mensen doodgegaan. Het overgrote deel daarvan is door de honger omgekomen, waaronder voornamelijk kinderen. Toch blijft de wereldpopulatie maar groeien. Het is een simpele rekensom. Terwijl er één persoon doodgaat worden er twee personen geboren. Één dood, twee nieuwe baby’s. De groei van de (wereld)populatie is een basis aanname in menig economische theorie. Onbetwistbaar. Populatie kan wel eens ons grootste (economische) probleem zijn. Hoe groter de bubbel groeit, hoe meer we onszelf verliezen in ontkenning. We komen steeds dichter bij het punt dat de bubbel transformeert in een bom. Dan is een oorlog of een nieuwe epidemie de enige remedie.

Wereldpopulatie tikkende tijdbom

Ja, u leest het goed. Uiteindelijk is de wereldpopulatie een economische nucleaire bom. Deze tikt gestaag door richting een wereldwijde ramp. In de ontkenningsfase zijn we de weg ingeslagen naar zelfdestructie. Naar wellicht een derde wereldoorlog. Tussen de Great Depression in de jaren ‘30 en Great Society in de jaren ‘60 verdubbelde de wereldbevolking naar 3,5 miljard mensen. Sinds de jaren ‘60 tot nu is de wereldbevolking wederom verdubbeld. Van de huidige 7,2 miljard mensen leven er zo’n 2 miljard in armoede, deze mensen moeten van minder dan twee dollar per dag rondkomen. De globalisering is niet te stoppen, ook de economie niet. Die wordt met man en macht gestimuleerd. Het rekensommetje blijft hetzelfde. Één dode, twee geboortes.

Gevaar wordt onderschat

Waarschuwing: Deze economische tijdbom zal niet snel stoppen met tikken. Waarom? Wetenschappers melden dat de wereldbevolking één van de meest onderschatte onderwerpen is om een lange termijn balans met de natuur te houden. Geen wonder dat Bill McKibben, auteur van het boek ‘The End of Nature’, waarschuwt: ‘We moeten nú iets doen, willen we de planeet redden van de ondergang. Het vervelende is, dat we waarschijnlijk al te laat zijn en dit niet kan worden teruggedraaid.’

Overbevolking is groot taboe

’We zijn op weg naar zelfdestructie, maar toch houdt niemand zich bezig met het grootste economische probleem: controle van de populatie. In dit artikel, genaamd ‘The Last Taboo’, vraagt de schijfster Julia Whitty zich het volgende af: ’What unites the Vatican, lefties, conservatives and scientists in a conspiracy of silence? Population.’ Niemand durft zich uit te spreken. Onze ontkenning is een enorme ‘conspiracy of silence’.

Zelfdestructie

We zitten allemaal in deze globale zelfdestructieve spiraal. Mensen zijn net dieren en die houden er nou eenmaal van om baby’s te maken. Economen zijn geobsedeerd door de groei de wereldbevolking en de bijbehorende economische aannames. Aandeelhouders willen enkel groei. Wall Street is onverzadigbaar. Bankiers en andere CEO’s willen elk kwartaal weer meer en meer om zo een nóg hogere bonus te krijgen. Meer, groei, groter, beter. Dat is waar het in deze wereld om draait. De elite, de superrijken in de wereld, zien de groei van de wereldbevolking als een kans om hun rijkdom verder te vergroten. We zitten er met z’n allen in en we doen allemaal mee in deze rat race. Een ‘conspiracy of silence’. Vergeet Peak Oil, vergeet global warming, vergeet de schuldencrises, overheidstekorten, faillissementen, inflatie en voedseltekorten. Vergeet alle economische, (geo)politieke en militaire problemen. Als we niet nú iets gaan doen aan de overbevolking, maakt het namelijk allemaal niets meer uit.

Ontkenningsfase

Toch zegt deze stilte iets. We zitten met z’n allen in hetzelfde schuitje. Staren ons blind op de toekomst en we zijn niet capabel genoeg om een oplossing te vinden voor de grootste economische uitdaging ooit; overbevolking. We zullen niet wakker worden voordat het te laat is. Waarom? Diep in ons hart weten we dat er geen universele oplossing is voor dit probleem. Dus we wachten en hopen dat deze tijdbom stopt met tikken. Totdat het explodeert, recht in ons gezicht. De wake up call zal een economische crash zijn. De stilte zal oorverdovend zijn, we blijven in de ontkenningsfase en wachten.

15 miljard in het jaar 2100?

De Verenigde Naties heeft uitgerekend dat er rond 2045 zo’n 9 miljard mensen rondlopen op deze aarde. En hoewel demografen ons willen laten geloven dat de populatie uiteindelijk wel weer af zal nemen, is dat slechts een pure gok. Afhankelijk van een onvoorspelbare reeks van wiskundige scenario’s, zouden er in het jaar 2100 zo’n 15 miljard mensen op deze wereld leven. En al die 15 miljard mensen willen een beter leven, gebruiken allemaal de natuurlijke bronnen van moeder aarde en vervuilen de natuur.

Emerging Markets

Maar het economische probleem is niet alleen de simpele rekensom van meer lichamen op deze aarde, wat er echt toe doet, aldus Jared Diamond in het boek ‘Collapse: How Societies choose to fail or succeed’, is niet alleen de populatie an sich, maar wat deze populatie voor impact heeft op hun omgeving. Mensen in westerse economieën consumeren 32 keer meer fossiele brandstoffen en hebben dus ook 32 keer meer afval in als de inwoners van derdewereldlanden. Als alle landen ter wereld dezelfde hoeveelheid consumeert als Amerika zouden we vandaag de dag nog 6 aardes nodig hebben. De hoeveelheid inwoners in Amerika zal in de komende 40 jaar met 100 miljoen groeien van 300 miljoen naar 400 miljoen. Maar in 2050 wonen er in China en India alleen al bijna 3 miljard mensen.

3e Wereldoorlog

Één ding is zeker. Een bevolkingstoename van deze orde brengt, chaos, angst en oorlog. Hoe lang zal een 3e Wereldoorlog op zich laten wachten?. We zitten in de aanloop ernaartoe. Tijdens de regeerperiode van president Bush bleek uit een rapport van het Pentagon al dat ‘het klimaat radicaal en ernstig’ zal gaan veranderen in de toekomst. De aarde heeft te maken met een enorme CO2 uitstoot. Onrust onder de bevolking kan flinke impact hebben op de voedsel en -watervoorraden. Want het belangrijkste in het leven blijft water, voedsel en energie. En daar ontstaat nogal snel ruzie over.

Wanneer komt onze beschaving ten einde?

Nogmaals, vergeet Peak Oil. Wat achter Peak Oil schuilt is Peak Population. Indien de bevolkingsbom niet onschadelijk kan worden gemaakt heeft dit grote gevolgen voor ons allemaal. Er zal dan zeker een wereldwijde economische crash volgen. Beschaving zoals wij die kennen komt uiteindelijk tot een einde. Zouden onze leiders de stilte verbreken? Diamond ziet het als volgt: ‘Één van de storende feiten van de geschiedenis is dat zo veel beschavingen instorten. Weinig mensen en al helemaal niet onze politici, realiseren dat een primaire oorzaak van de instorting van die maatschappijen de vernietiging van de natuurlijke rijkdommen is geweest. Zonder de aarde zou er geen mensen bestaan. De val van een beschaving kan al tien of twintig jaar na de piek van bevolking, rijkdom en macht beginnen.

Conspiracy of Silence

Dit is het einde van onze ‘conspiracy of silence’. We schetsen alleen wat ooit onvermijdelijk zal zijn. Waarschijnlijk is oorlog de enige ‘oplossing’ voor het probleem. Voor dit systeem, voor de mensen en voor de aarde zelf. Vooralsnog kan niemand deze tikkende overbevolking tijdbom stoppen. Sssshhhhh, stil, je maakt de baby’s wakker. Paul B. Farrell

67 reacties

 1. Mooie infographic. Helemaal de verwachtingen van totale bevolking in het jaar 2100 in de verschillende landen. Afrika gaat hard groeien, maar of dat goed gaat? Kijk nu naar die Ebola outbreak, al 7000 doden, maar het is bijna ‘normaal’ geworden, het is zelfs geen nieuws meer. Dit is de natuurlijke werking van de natuur. De mensheid probeert het dan wel over te nemen van de natuur, maar uiteindelijk komt er wel weer een nieuwe variant waar niets tegen te doen is. Pas als het te laat is, gaan we er ons druk over maken. Alleen China heeft maatregelen genomen en een 1 kind politiek ingevoerd. Hierdoor zal daar de bevolking gaan afnemen. Misschien over 25 jaar overal te wereld dit soort wetten, want vroeg of laat……

   1. Maar natuurlijk,het is een volledig natuurlijk proces net als in de dierenwereld.
    Als er op een zeker moment te veel konijnen op een bepaald gebied zitten,komen er veel om van honger en ziekten.
    Is een heel natuurlijk proces.
    Op een zeker moment,zullen er volgens natuurlijke maatstaven te veel mensen op een hoop komen te zitten.
    Met het gevolg dat deze weer worden gereduceerd door armoede,honger,ziekten,oorlog.
    De mens bepaald uiteindelijk niet hoeveel er overblijven,maar de natuur en de omstandigheden zelf.
    Veel mensen denken te weten hoe wij moeten en zullen leven/overleven,maar een zeer klein % heeft kennis van Natuurkunde,laat staan van zich zelf en van andere wijze aardbewoners ( vooral anderen ).
    Gewoon door klooien mensen,als je goede ogen hebt kun je de poort zien.
    Ieder z’n keus,wil je door het moeras en verrot gestoken worden,of over de zand laan met mooie bomen.

    1. Met dit grote verschil dat de konijnenplaag zeer lokaal is.
     De mensenplaag is wereldomvattend en zo massaal dat zelfs na het uitsterven van de mens de effecten nog miljoenen jaren na zullen ijlen.
     Denk alleen al aan de opwarming van de aarde en een veelvoud aan dieren en planten die nog het loodje zullen gaan leggen.
     De impact is te vergelijken met een de meteorietinslag welke de dinosauriërs uitroeide.

     1. En vergeet niet alle kerncentrales. Nu al is de opslag van het afval (dwz: als ze er geen anti-tankgranaten van maken om het op die manier te verspreiden ahum) een drama, maar wat te verwachten als deze kanker-generatoren onbeheerd in het veld achterblijven. Lobby, lobby, lobby…

  1. Datzelfde principe kan je toepassen op 10000+ kippen in een schuur, die in aanvang al doodziek zijn en continue antibiotica en prednison nodig hebben.
   Als er in de wereld een compleet verbod op hebzucht wordt ingesteld zullen 90% van alle problemen direct zijn opgelost.

   Dit artikel is niets anders dan een Eugenetica promotie verhaaltje ten faveure van de satanische elite club.

 2. Dit verhaal klopt maar voor een deel, de bevolking van Europa (oost/west) krimpt, dat wil zeggen de autochtone bevolking heeft een laag geboortecijfer, hetzelfde geldt voor noord Amerika waar de geboortecijfers van de blanke bevolking aan het slinken zijn, de bevolkingsgroei explosies zijn voornamelijk in de Afrikaanse, islamitische en hindoestaanse wereld, dit door een stijging van de welvaart en medische voorzieningen.
  de bevolkingsgroei in de VS komt door Latijns Amerikaanse migranten en voor Europa door moslim immigranten, deze bevolkingsgroepen zijn blijkbaar enorm vruchtbaar of ze hebben altijd zin.

  het probleem van de groeiende wereldbevolking is dus afhankelijk van bepaalde delen / groepen in de wereld die niet aan condoomgebruik doen en niet de pil gebruiken,
  tevens schijnt dat plastic verpakkingen inwerken op de vruchtbaarheid van de westerse man zodat deze al minder kinderen kan fabriceren
  het westen en de Slavische volken passen niet het probleemplaatje. De katholieke gezinnen in katholiek Italië hebben tegenwoordig meestal maar 1 kind
  tot slot in China heeft de 1 kind politiek de bevolkingsgroei flink beperkt

   1. Laat dat nou ontbreken in de meeste landen en al helemaal in Brazilië.
    Het schip gaat zinken.
    Maar als iemand nog blauwe pillen kan sturen?
    Crisis over!

 3. Allemaal mooi en wel, maar naar mijn idee is er plaats genoeg alleen eist de moderne mens een beetje meer van de aarde dan dattie nodig heeft.

  Maar dat zal wel raar zijn wattik nu zeg, want da kan natuurlijk nie.

  Denk dat de schrijver van het artikel het helemaal eens is met de georgia guide stones…
  veel plezier daarmee dan maar.

  1. Jaja, tot het druk gaat worden daar…
   Weet je, ze roepen hier in Brazilië in de kerken nog het dogma van vermenigvuldigen.
   Ik hoorde het zelf over de radio in een ijssalon… Multiplica (vermenigvuldigen van kindervreugde, geld, bezit, etc.)…. zucht…. Ik heb mijn mond maar gehouden, het heeft toch geen zin….
   Homo Sapiens voelt niet aan wat dat is, vermenigvuldigen…
   Las ik niet laatst een artikel op deze website dat wij exponentie niet begrijpen en dus ook niet begrijpen dat ons huidige economische systeem echt gaat omvallen…

 4. Dre er sterven in Afrika meer dan 500.000 mensen aan malaria waar hebben we over .
  Google even hoeveel mensen er sterven aan medicijn vergiftigen en de griep.
  Embola is peanuts je laat je wel heel makkelijk bang maken.
  Wel een beetje door spitten.
  Bijna 300.000 boeren in India vanwege Monsatan zijn klote zaden.

  1. Het is nu al proppen met 40 m/v per km2.
   Daar moeten enorme lappen land als Antarctica, Siberië, Sahara, Himalaya, centraal Australië en zelfs Amazone oerwoud nog af… Of wilde je al het oerwoud gaan kappen?
   Die kant gaan wij wel op…
   Zeg dat de helft bewoonbaar en vruchtbaar is dan zitten we al met bijna 100 m/v per km2.
   Dat is veel, heel erg veel tenzij we allemaal 30 hoog achter gaan wonen…
   Maar goed, steek je kop maar in het zand net zoals mensen die denken dat het klimaat niet opwarmt of in ieder geval niet door ons wordt veroorzaakt…

  2. Wellicht is er voldoende ruimte op deze aarde om alle mensen te parkeren, maar leefruimte waar het goed werken, boeren en leven is blijkt schaars. Tot overmaat van ramp zijn de gretigen, de brutalen en de ongeletterden in de meerderheid (sick) dus dat wordt knokken ben ik bang. I pitty my daughters…

 5. Exponentiele groei door exponentiele toename van beschikbare fossiele brandstof.

  http://survivepeakoil.blogspot.nl

  Zo lang er overvloed is, blijft men fokken, een logisch verschijnsel. Die 9 miljard ‘useless eaters’ gaan ‘we’ niet halen biflaten. Enige voorbereiding lijkt me op z’n plaats. 2014 peak (cheap) oil.

  http://peakoilbarrel.com/peak-oil-2014/

  Altijd lastig als je fertilizers nodig hebt om al dat spul te vreten te geven. Auteur Werner gaf reeds enig inzicht.

  Ba baaa baa…

 6. Koennnnn, publiceer je elk jaar hetzelfde artikel?
  Het staat nog bol van ernstige fouten ook.
  Ik ben maar opgehouden met lezen…
  Noord Amerika (tot aan Panama) heeft over de 500 miljoen inwoners en Zuid Amerika net geen 400 miljoen inwoners.
  Samen toch goed voor bijna een miljard inwoners.

 7. Nou, zoals ik het lees in de reacties zit het hier gelukkig toch nog vol met mensen die niet voor vol worden aangezien door de massa.
  En dat is fijn om dat te lezen.
  En dat was eigenlijk mijn laatste zin maar ik kan het niet laten.

  Ons bewustzijn , ons bewust ZIJN…. wie we zijn en waarom, is ernstig verstoord.

  Ik leef nu in een klein huisje in the middle of nowhere in zweden…maar ik heb nog steeds last van de gedachten die me van kleins af aan gegeven zijn door mijn opvoeding door school en door mijn ouders.
  En omdat ik nu alleen leef moet ik dat allemaal gaan analiseren. En filteren.
  En wegzetten tegen al het geleerde wat door de film en muziek industrie is weggezet in mijn hoofd, Wat ik er van nodig heb of niet. En wat een nostalgie gevoel over me afroept.

  Wie leeft er in het NU? Want dat is de zen gedachte. Wie leeft dat?
  Wie is er echt onafhankelijk van de buitenwereld, en alles wat door de MSM in zijn of haar hoofd wordt gestopt, via welke bron dan ook.

  En dat is nou precies waar het systeem op draait. Op individualiteit. Ipv saamhorigheid en ervaringen van dieper gevoel delen.

  1. Ik woon nu in een agrarisch gedeelte van Rio de Janeiro deelstaat…

   “…maar ik heb nog steeds last van de gedachten die me van kleins af aan gegeven zijn door mijn opvoeding door school en door mijn ouders.
   … moet ik dat allemaal gaan analiseren. En filteren.
   En wegzetten tegen al het geleerde wat door de film en muziek industrie is weggezet in mijn hoofd, Wat ik er van nodig heb of niet. En wat een nostalgie gevoel over me afroept.”

   YEP!!!

  2. Ja Madman en ook Moerstaal,ik begrijp jullie motivatie t.a.v. jullie huidige leefomgeving en situatie.
   Je herinneringen aan je kind-tijd en opvoeding zullen altijd weer naar de oppervlakte komen drijven.
   Probeer daar alleen de mooie en goede dingen van te onthouden.
   Mensen die met negatieve denkbeelden in het verleden blijven hangen zullen geen toekomst hebben.
   Natuurlijk zal heimwee naar je geboorteland en wellicht familie en vrienden altijd je gemoed blijven beïnvloeden.
   Alleen als je innerlijke rust hebt,vertrouwen in jezelf en wat je bent en doet,zal de plaats waar je op dat moment leeft er niet veel toe doen.
   De basis is overal gelijk.

   1. Het gaat verder dan dat.
    Vrijwel iedereen is gehersenspoeld.
    Je produceert en consumeert dat het een lieve lust is want dat is normaal.
    Als je daar uitstapt realiseer je de gekte pas.

 8. iedereen, elk mens , hoe stoer ook , is op zoek naar liefde.

  en verwar liefde niet met de sex die gepromoot wordt. Ik bedoel Liefde uit het hart.

  En al de rest is compensatie van het gemis eraan.

  zeg dat ik t zei en stuur ze maar naar mij toe die t ontkennen 🙂

 9. Om een indruk te krijgen hoeveel 7 miljard nu eigenlijk is, ja hoeveel is 7 miljard nu eigenlijk ?
  Wikipedia beweert dat er in de 2e wereldoorlog 72 Miljoen mensen zijn gestorven waarvan ongeveer 50 miljoen burgerslachtoffers. Er zijn in de 2e wereldoorlog tenminste 2 massavernietigingswapens effectief gebruikt. Naar ons gevoel zijn er enorm veel mensen in de 2e wereldoorlog slachtoffer geworden.

  Een grove schatting. Laten we stellen dat er in 1940, ongeveer 3 miljard mensen leefden op aarde. Hoeveel procent van de wereldbevolking is dan slachtoffer geworden ? Dat is dan ‘slechts’ 2,4 procent. Als we de mens als ‘plaag’ gaan bekijken dan durf ik te stellen dat 2,4 % eigenlijk peanuts is waarmee ik dan weer durf te stellen dat 3 miljard eigenlijk al heel erg veel is ! Als u last heeft van een wespenplaag en de verdelger deelt u mede dat het hem gelukt is om maar liefst 2,4 % van de wespen heeft weten te verdelgen dan is uw probleem bij lange na nog niet opgelost.

  Als je dan weer naar het eerste plaatje kijkt in het artikel en je ziet de wereldbevolking exponentieel omhoog schieten in een relatief korte tijdsspanne dan denk ik dat dat nooit goed kan gaan. Wat dat betreft sluit ik me geheel aan bij Houtskool en Willem Middelkoop (video paar artikelen geleden) aangaande cheap oil. Om voedsel te produceren of om een product te kunnen produceren dit kun je uitdrukken in calorieën gebruikte olie. Middelkoop (video) zegt dat Saoudi Arabië kerncentrales wil gaan bouwen. Einde Cheap Oil ?

  1. R, spijker op de kop wat mij betreft. Wat doet het einde van groei met de biljoenen aan iou’s, staatsschulden, pensioenen? Dat papier verdampt allemaal. Alternatieve vormen van energie zijn bij lange na niet voldoende om peak cheap oil op te vangen, ga ik allemaal niet uitleggen. Hoe gaat de transitie verlopen? Als krimp niet goed wordt gemanaged krijgen we een vette shitshow. Kan ook zijn dat men overstapt op hard geld en de iou’s in een (lang) weekend laat verdampen. Als olie vervolgens niet meer wordt verspild aan filerijdende ‘accountmanagers’ en kloterige kantoorklerken maar wordt gebruikt voor duurzame ontwikkeling is er weinig aan de hand.

   Full employment is een farce.

   1. @houtskool,

    Ja… ook dat is een hele goeie van jou. Er moet namelijk doorgefokt worden voor de staatsschulden en de pensioenen. ‘Ze’ gaan er zelfs vanuit dat er wel doorgefokt MOET worden.

    1. I.i.g. doorgeleend… 😉

     De exponentiel groei in de bevolking gaat parallel aan de exponentiele groei in fossiele brandstof.

     1 barrel olie staat gelijk aan 80 mensuren o.i.d. qua energie.

     Die overvloed aan energie, BETAALBARE energie, was oorzaak van de exponentiele groei in de bevolking. Mag jij raden wat er gebeurt als dit in reverse gaat.

  2. het probleem van overbevolking is voornamelijk regionaal en niet algemeen/globaal, de problemen ontstaan voornamelijk in Afrika en Azië, landen waar mensen zich niet kunnen beperken tot 1 of 2 kinderen, terwijl ze niet de middelen hebben om grotere aantallen kinderen succesvol op te laten groeien, het zou beter voor de regio’s aldaar beter zijn als de bevolking wat minder vruchtbaar zou zijn/worden, misschien met inenten gelijk de prikpil meespuiten (ik weet dat een aantal lezers nu heel boos gaan worden), waarom nemen mensen kinderen als ze er niet eens voor kunnen zorgen?

 10. Allemaal onzin wat die schrijver farrel schreef.
  Ten eerste ,aarde heeft tig woestijnen wat bewoonbaar gemaakt zouden kunnen worden als de nwo eliten in plaats van geld in de oorlogen blijven pompen een investeringen maken in science en de woestijnen bewoonbaar maken.en met het budget van al die oorlogen konden we de maan,mars,en a ndere planeten bewoonbaar maken.
  Nwo eliten zitten gewoon in de killing bussiness imdat ze baphomet aanbidden.
  Wellicht is die farrel,de schrijver ook een vrijmetselaar?die probeert die oorlogen dan te rechtvaardigen….typisch vrijmetselarij..

  1. klopt als mensen het echt hun best gaan doen dan kunnen er prima steden worden gebouwd op verdorde gebieden, het binnenland van Spanje zou met een goed plan weer bebost kunnen worden en de woestijnvorming gestopt, kijk naar een stad als Istanbul waar miljoenen kunnen wonen op relatief een klein stuk grond, probleem is inderdaad onderwijs en de belangrijkste twee boosdoeners hebzucht en gemakzucht, als mensen wat meer verantwoordelijkheid zouden nemen en niet altijd voor de korte termijnwinst zouden gaan, dan is alles mogelijk.

  2. Ik sluit me aan bij je gedachte dat geld (altijd al) de verkeerde kant opstroomt. Maar het geo-engineering is mijnsinziens toch vooral hautain technologisch wensdenken. De mens kan veel en dankzij techniek leven we niet meer in holen. Dat is waar. Maar de aarde kun je niet zien als een tabula rasa met onuitputtelijke mogelijkheden. Hier een stuwdam, daar een bos kappen, daar weer een oerbos planten (ahum). Onze aarde en de ruimte ver daar omheen is een systeem van communicerende vaten: verander ergens een instelling en je vindt de gevolgen elders terug. Het kan even duren maar de nieuwe balans is een andere. Ontbossing heeft haar gevolgen op klimaat omdat de waterhuishouding in de luchtlagen wordt verstoord. Kan iemand overzien wat de gevolgen zijn van een groene Sahara? Krijgen wij hier meer orkanen? Stijgt de temperatuur? Meer droogte, of juist niet? We weten het gewoon niet en doen maar wat, gebaseerd op vermoedens, berekeningetjes, emperische waarnemingen maar vooral op economische impulsen. Naar mijn bescheiden mening is er geen weg terug voor de mensheid. Er is inmiddels zoveel ontregeld en wordt er dito “geregeld” dat zelfs de grootste natuurlijke processen worden gefrustreerd. Het zal moeder aarde een worst wezen of alles straks is opgebrand, de zeeen vol plastic drijven en tonnen zwaar radioactief plutonium, mox en andere zooi zich een weg naar China branden. Moeder aarde maalt er niet om. Mens, dier en plant zijn de verliezende partij. Techniek zal ons leiden niet oplossen, het zal op haar best’ dit proces wat verzachten. Amen.

   1. lees cervantes over hoe het oude spanje eruit zag,
    de bomen in spanje zijn gekapt voor de oorlogsschepen, het was ooit een veel groener land
    indien je met het vliegtuig op vakantie gaat, kijk eens uit het raampje en zie hoe ontbost Europa is
    Als het mogelijk is om de jeugd te hersenspoelen via de media om ipods en pdatjes te kopen, dan moet het ook mogelijk zijn om ze op te voeden tav milieubesef, het is maar waar de media de aandacht op richt

    het blijft hopen

    1. Kan je nagaan hoe Groenland eruit gezien moet hebben. En de Phoeniciërs hebben vast de hele Sahara ontbost om hun ontdekkingsreizen te kunnen doen.

     1. Beste Dick,

      Europa is al eeuwen zo goed als ontbost op vrijwel heel Scandinavië en delen van Oost Europa na. Het was bewezen een vrijwel ondoordringbaar bos.
      Overigens is het probleem op het Iberische schiereiland voornamelijk toename droogte. Met herbebossing probeert men de verdroging tegen te gaan. Zelf gezien, met geld EU wordt dit gerealiseerd evenals aanleggen wegen en aanleggen rioolzuivering welke even snel weer uit wordt gezet en staat te verroesten.
      Zeer de vraag wat het allemaal op gaat leveren.

 11. Jullie zouden de documentaire eens moeten zien waarin bewezen wordt (?) dat het plaatsen van een paar wolven in een omgeving, waar zij uitgeroeid waren, de loop van een rivier veranderden. Dit klinkt onwaarschijnlijk, maar het zou zo maar kunnen. Je zou haast zeggen dat de mens een plaag is, omdat zij geen natuurlijke vijanden heeft. Dan blijft er niets anders over dan onderlinge oorlog en collectieve zelfmoord, wil de soort blijven voortbestaan.

 12. Een moordend artikel met een diepgaande inhoud. Veel lezers op Biflatie zijn het met de conclusie van de schrijver eens, dat een derde WO de oplossing is voor de overbevolking, gezien alle voorgaande reacties. Ook veel creatieve denkers met creatieve oplossingen. Helaas zullen alle door onszelf aangedragen oplossingen nooit werken. Niet één wetenschapper heeft het recht of de mogelijkheid om zijn of haar oplossing aan te bieden aan welke maatschappelijke orde op deze wereld dan ook. Het tast elke vorm van zelfbeschikking aan wanneer bijvoorbeeld een wereldwijd plan wordt neergelegd om een deel van de wereldpopulatie te verminderen door bijvoorbeeld geboortebeperkingen of blauwe pilletjes voor bejaarden. Om maar wat geks te noemen. De maatschappelijke omstandigheden in de diverse werelddelen zijn zo divers dat geen enkele theoretische oplossingen geaccepteerd zal worden. De menselijke intelligentie zal nooit een eigen ingreep op afname van de populatie toestaan.

  De aarde maakt deel uit van een oneindig universum en daarin is de mens nietig. Wij kunnen niet zelf ons menselijk bestaan beïnvloeden, al doen we dat onbewust wel door onze manier van leven. Daarom denk ik dat we ook onbewust, dus vanzelf, zullen meewerken aan de oplossing die niet heel erg onvoorspelbaar zal zijn. Iedereen weet dat de geschiedenis zich herhaalt wat betreft opkomende en neergaande tijdperken van voorspoed en tegenslag. Het is bekend dat daarbij alleen de verschrikkelijke oorlogen hebben gezorgd voor een afname in de populatie. De mensheid zal immer moeten accepteren dat we hierop geen invloed kunnen uitoefenen. Al denkt men bijvoorbeeld in Europa daar anders over, toen men de EU oprichtte. De achterliggende gedachte was namelijk dat we door het vormen van een gemeenschappelijke unie nooit meer een oorlog binnen Europa zouden gaan voeren en wellicht later, door verdergaande samenwerking binnen handelsverdragen, ook niet met de rest van de wereld. De wens is de vader van gedachte. Helaas heeft de mensheid niets te wensen en kunnen we alleen werken aan onze eigen overlevering. Daarbij zullen we altijd botsen met de verschillen in culturen, religie, en geologische ongelijkheden.

  Het is geen wetmatigheid maar puur een aangeboren afwijking van moedertje natuur dat behalve natuurrampen ook geologische rampen zich zullen voltrekken in een onvoorspelbare reeks, maar alleen achteraf in te passen in de tijdlijn van de wereldgeschiedenis. We weten dat de 2e WO al weer 70 jaren achter ons ligt. We weten dat er volop groeiende geopolitieke spanningen zijn. We weten dat moderne oorlogvoering tussen wereldmachten niet wordt uitgevochten met kanonnen. We weten dat Obama zwart is en Poetin blank. We weten dat de verschillen in religie, met name tussen islam en christendom(westerse economieën) fors toenemen. Zo zijn er nog genoeg voorbeelden te geven waarmee is aan te geven dat op velerlei gebied zich tegengestelde krachten ontwikkelen waarvan we kunnen aannemen dat dit simpel gesteld gaat botsen. Gezien de tijdspanne tussen de grote oorlogen vrees ik dat binnen afzienbare tijd niet meer het boek “de Kanonnen van Navarone” populair is in de boekenwinkel, maar straks een nieuwe titel zal gaan verschijnen waarvan de oplaag wel eens heel klein zou kunnen zijn. Ach ja, ik ben ook maar een “doemdenker’.

  1. Dit is een zeer gevoelig onderwerp en geen enkele oplossing ligt zomaar voor de hand. Door de klimaatsverandering, die overigens door velen wordt ontkend maar wel degelijk gaande is, treden er nu al wereldwijd grotere weersextremen op die z’n weerslag zal op de voedselvoorziening zal hebben en die impact zal veel groter zijn dan men tot nu toe aanneemt. het afnemen van de vruchtbaarheid en erosie versterken elkaar voortdurend en daar komt nog eens bij dat de permafrost in grote delen van Siberië aan het ontdooien is en daarbij komen gevaarlijke hoeveelheden methaan vrij en deze broeikasgas is vele malen sterker dan CO2. Kortom er zijn vele gevaren die op de loer liggen. Tegen kosmische rampen kan de mens helemaal niets doen.

    1. Met dergelijke rampen bedoel ik gammaflitsen, meteoriet/komeetinslagen, hevige zonnestormen etc. Rampen uit de Cosmos. Er hoeft niet eens zoveel te gebeuren. Eens in de gemiddeld honderd jaar is een zonnevlam sterk genoeg om wereldwijd het electriciteitsnetwerk en de IT voor lange tijd lam te leggen. De ontwikkelde mens kan niet meer zonder stroom en wetenschappers hebben onderzocht en geconcludeerd dat 90 % binnen een jaar zal sterven mocht een dergelijk “event” plaatshebben. Dit is geen doemverhaal van de illuminati maar gewoon een feit. De mensen in ontwikkelingslanden zullen hier beter mee om kunnen gaan omdat ze minder van electriciteit afhankelijk zijn maar ook voor hen zal het moeilijk worden.

     1. We zijn er na 5 miljard jaar nog steeds en de technologische mogelijkheden nemen toe zoals een meteoor uit koers brengen. Ze kunnen op z’n ding landen dus een duizenste graad ofzo uit koers is al een feit. En op zo’n afstand is dat voldoende om van een mogelijke treffer een waarschijnlijke misser te maken.

      Verder onderschat je het aanpassingsvermogen van de mens.
      Er zullen er ongetwijfeld veel doodgaan en de statistieken zullen pieken.
      Maar weet je WO2 nog?
      Dat hebben de meeste van ons overleefd terwijl er in de winters een chronisch tekort was aan verwarming en voedsel, aan alles eigenlijk.

  2. Oorlog heeft nog nooit voor significante bevolkingsafname gezorgd.
   Eerder is het tegendeel waar. Mensen gaan al dan niet vrijwillig meer wippen.
   Ken uw statistieken!
   Wat wel waar is, is dat de afgelopen decennia of was het slechts één decennium, steeds meer mensen stierven door natuurrampen. Niet alleen komt dat doordat er meer mensen zijn dat er meer dood kunnen maar dat komt ook omdat meer mensen gedwongen worden op onhandige plekken te wonen. En het klimaat doet er nog een duit bij…
   Waarschijnlijk gaat dit de bevolkingsgroei tegen werken.
   In het beste geval zal de groei afvlakken en geleidelijk in krimp overgaan…

   1. Natuurlijk heeft oorlog wel voor afname gezorgd. Stel dat er 100 miljoen doden zijn gevallen in een aantal oorlogen. Van 100 miljoen mensen, hadden er 50 miljoen 2.5 kinderen kunnen krijgen, aangezien de helft uit jonge soldaten bestaat. Gingen die niet dood, dan had je 3 generaties verder bijna 500 miljoen mensen extra gehad.

 13. Malthus kan best nog wel eens gelijk krijgen, weliswaar met een paar eeuwen vertraging.
  Je kan die man het per slot van rekening niet kwalijk nemen dat hij de implicaties van het Haber-bosch proces en daaruit volgend de groene revolutie heeft onderschat.
  En natuurlijk, zoals hierboven al ettelijke malen vermeld, alleen maar zo massaal mogelijk door cheap fossil fuel (olie, en voor Haber-bosch methaan natuurlijk)
  Het einde van goedkope energie, het einde van goedkoop voedsel. Oorlog, epidemieën, politieke waanzin (zal binnenkort al gaan klappen als de goedkope olieprijs de islampietjes hun ‘sociale zekerheid’ verwoest) en natuurrampen zullen het wel afmaken.
  (een vbtje uit het recente verleden : http://energyskeptic.com/2014/book-review-of-nothing-to-envy-ordinary-lives-in-north-korea/)
  Of te wel : als lemmingen over de Seneca cliff.
  Over het wat maak ik me geen illusie meer, probeer me nu eerder een beeld te vormen over het wanneer.
  Niet zo lang meer, volgens mijn bescheiden mening 😉

 14. Dit artikel zal ongetwijfeld instemming krijgen van de Britse prins Philip, Ted Turner ( oprichter en voormalig baas van CNN), alsmede van de psychopatische Texaanse professor Eric Pianka e.a. leden van de Globalistische elite Deze mensen vinden het helemaal geen probleem om 6 miljard mensen op te offeren, voor hun ideaal: de Wereld elite die de totale macht uitoefent over maximaal 500 miljoen mensen.
  Steeds weer komt men aan met het smoesje; dat er niet genoeg voedingsstoffen zijn om iedereen te voeden en dat terwijl de grootste technische doorbraken op dit gebied nog maar in de kinderschoenen staan. Wat alleen al te denken van algen als voedingsmiddel en energiebron. De mogelijkheden zijn enorm. En laten we de uitvindingen van Nicola Tesla eindelijk eens een kans geven. De mensheid kan bestaan m.b.v. free energy.

 15. Zoals je ziet in de infographic, het is een halve bell curve, of normaal verdeling. De andere helft zal het spiegelbeeld gaan vormen. Oftewel: 6 miljard doden in de komende 200 jaar door oorlog, ziekten, griep, hongersnood en natuurrampen. Dit valt niet te stoppen, tenzij de mens wakker wordt en stopt met veelvuldig reproduceren. We graven onze eigen graf. Cést ca, niemand zal luisteren.

 16. Voor dit probleem hebben ze de NWO bedacht. Agenda 21. We worden nu al langzaam opgeruimd op allerlei manieren. Van ratrace naar afvalrace. Satellieten/wifi/data. Gekookt en onderdrukking. Ziektes enz. We hebben nu te maken met bewust dood/ziek maken van mensen en tegelijkertijd doet de natuur ook zijn werk. Daarnaast zijn er mensen/elite op zoek naar het eeuwige leven. Automatisering/robotisering/transhumanisme. In feite hebben we al heel veel oorlogen. Klimaatoorlog, kapitalistische oorlog, grondstoffenoorlog, internetoorlog, voedseloorlog enz. Je kunt er ook beheersing achter zetten. Dat betekent voor de gewone man: totale onderdrukking. Voor wereld elite: totale controle incl. mindcontrol. Als we op dit punt zijn beland en je leeft nog, dan is 1 druk op een knop al voldoende om je uit te schakelen: Vraag die bij mij opkomt? Waarom zijn we(gewone mens) niet aardig tegen elkaar. Blijven we vingertje wijzen, terwijl het systeem ons een bepaalde richting in stuurt. Een leven duurt maar kort. Maak het dan leuk/gezellig/ben er voor elkaar enz. in die andere dimensie. Die kunnen ze nu nog niet controleren., maar ook daar komt een eind aan. Techniek is al heel ver. Overigens is er nog iets. Uit oude culturen blijkt dat er om de 3600 jaar een planeet voorbij zou komen, die de aarde doet beven en die schijnt binnenkort te zien zijn. Ook om die reden moeten we het met elkaar draaglijk maken en genieten zolang het nog kan.

 17. Agenda 21 gaat er voor zorgen dat we naar 500 miljoen mensen gaan max!!,,ze hebben er al 10 nieuwe geboden voor uiteraard komend vanuit het satanisme:
  De ‘tien geboden’ op de stenen zijn;

  1.Houd het aantal mensen onder de 500 000 000 (500 miljoen), zodat een evenwicht met de natuur bereikt wordt.
  2.Stuur de voortplanting op een manier, zodat de gezondheid en diversiteit wordt verbeterd.
  3.Verenigt de mensheid onder een nieuwe levende taal.
  4.Beheers driften, geloof, traditie en alle dingen door een gematigde redelijkheid.
  5.Bescherm de landen en volken met eerlijke wetten en rechtvaardige rechtbanken.
  6.Laat alle volken hun eigen zaken regelen, maar laat ze hun onderlinge geschillen oplossen voor een wereldrechtbank
  7.Vermijd onnodige regels en onbruikbare ambtenaren
  8.Weeg persoonlijke rechten af tegen sociale plichten.
  9.Beloon waarheid, schoonheid en liefde, en zoek naar harmonie met het oneindige.
  10.Wees geen kankergezwel op deze aarde. Laat ruimte voor de natuur.
  Het eerste ‘gebod’ is volledig in overstemming met het depopulatieplan van de Elite. Wanneer de bevolking van de aarde beperkt moet worden tot 500 miljoen, betekent dit dat er 6 miljard mensen moeten verdwijnen. Op de Georgia Guidestones is sprake van de oprichting van een wereldrechtbank. Momenteel is men druk doende met het oprichten van een internationale criminele rechtbank en een wereldregering. De verwijzing naar de natuur grijpt vooruit op de milieubeweging van de jaren negentig en “het zoeken van harmonie met het oneindige” vindt zijn weerklank in de huidige inspanningen om het joods-christelijke geloof te vervangen door een nieuwe spiritualiteit.

  De boodschap op de stenen liep ook vooruit op het huidige streven naar duurzame ontwikkeling. Dit sluit weer aan bij de tekst van het Handvest voor de Aarde (Earth Charter).Dit is samengesteld onder de leiding van de voormalige Sovjet leider Michael Gorbatsjov en Maurice Strong. Ook hierin ligt de nadruk op dezelfde zaken: Beheersing van de voortplanting, wereldregering, het belang van de natuur en het milieu, en een nieuwe spiritualiteit.

  De gelijkenis van de ideeën die zijn gegraveerd in de Georgia Guidestones, en de zaken die worden aangehangen in het Handvest voor de Aarde, duidt aan dat beide uit een gemeenschappelijke bron putten. De wereld gaat toe naar een wereld waarin het Beest de macht krijgt, Gods tegenstander die een beperkte tijd zal krijgen te regeren.

  De stenen van Georgia bevestigen dat een geheime groep mensen van plan is om

  (1) de wereldbevolking dramatisch in aantal terug te brengen. Men wil een leefbare aarde creëren door de aarde te ontvolken. Miljoenen slachtoffers tellen niet, want er zijn te veel mensen op aarde! Dit programma wordt door de Elite “Depopulating the Earth” genoemd. (1) Het zijn satanisten die dit soort plannen uitbroeden.

  (2) het milieubewustzijn te promoten, (denk aan de rol die Bill Clinton thans op het wereldtoneel vervult)

  (3) een wereldregering op te zetten.

  (4) een nieuwe spiritualiteit te promoten (vernietiging van het joods-christelijke gedachtengoed)
  De opdracht tot de bouw van de Wegwijzers van Georgia komt ongetwijfeld uit de hoek van de Nieuwe Wereld Orde. De leiders hiervan worden geleidt door duistere geestelijke krachten. Als men de aard van deze duistere krachten niet verstaat, is het onmogelijk de ontwikkelingen van de gebeurtenissen in deze wereld te begrijpen.Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste Amerikanen nog nooit van de Georgia Guidestones en hun boodschap voor de mensheid hebben gehoord. Dat geeft aan de mate waarin de samenzweerders nu reeds de publieke opinie in Amerika onder controle hebben.
  De rest kunt u lezen via de link,dit verhaal geeft wel aan dat we een nieuwe ”Hitler” in het kwadraat kunnen verwachten
  http://www.franklinterhorst.nl/Het%20mysterie%20van%20de%20Georgia%20Guidestones.htm

   1. Moerstaal

    Bovendien is Franklin geen complotter ,maar iemand die het goed ziet van wat er gaande is op deze wereld die door de overste van deze wereld geregeerd word dat word steeds zichtbaarder,tenzij je het niet wil zien natuurlijk,dat willen de meesten niet even goede vrienden.

    1. Een beetje verstandig mens ziet de zin in van deze tien geboden.
     Er is overbevolking en de rest is ook waar.
     Wat is er nou zo erg aan?
     Waarom telkens als een paranoide schizofreen helemaal in de kramp schieten.
     Denk je nou echt dat een clubje rijken in de komende decennia even 6 miljard over de kling jagen?
     Er zijn meer clubjes met andere ideeën.
     Er is niet slechts één clubje ofzo hoor…
     Hallooooo…..

 18. Ja dat begrijp ik prima,maar het gaat hier om het feit hoe ziekelijk en hoogmoedig mensen kunnen denken,daar schuilt het gevaar in,en iets dergelijks kan alleen doorgevoerd worden wanneer er een totale chaos over de gehele wereld is uitgebroken,net zoiets als 40-45 we leven thans in een wereld die nog nooit zo gevaarlijk is geweest dan nu,men heeft nog steeds voldoende wapentuig hetzij biologisch of atoom om alle leven uit te blazen,alleen dat feit stemt tot nadenken is het mogelijk,en zijn bepaalde mensen hiertoe in staat wanneer de tijd rijp is,lees dan je geschiedenis en trek daaruit een ernstige conclusie.

  1. Daar heb je wel gelijk in Nico!
   Maar vergeet de dynamiek cq onvoorspelbaarheid niet alsmede zaken die het daglicht nog niet hebben gezien.
   Zo’n steen krijgt veel te veel aandacht.
   Goed voor de advertentie inkomsten van Niburu en co.

 19. Ja klopt dit is ook maar een tipje van de sluier van wat er allemaal afspeelt achter de schermen op deze wereld ,maar het geeft aan wat een boosaardige mensen er aan de touwtjes aan het trekken zijn,wat overigens niets nieuws onder de zon is,laten we hopen dat we nog lang in vrede kunnen leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: