Overbevolking: het probleem aller problemen

Het is de olifant in de kamer waar niemand over spreekt (maar die we ooit moéten adresseren.) Het is absoluut geen populair onderwerp (weinigen die het probleem onderkennen of er durven over schrijven/praten.)  Het is hét probeem dat de meeste andere problemen in de wereld veroorzaakt. Denk aan de druk op onze planeet voor fauna en flora en klimaat. En vooral op onszelf, de mens. Onze ecologische voetafdruk. Overbevolking dus; we zijn gewoon met tevéél mensen op de wereld. Wel, dat worden er dus nog veel meer. In Nederland bijvoorbeeld: in 2060 zullen we met 19,6 miljoen zijn. Tegen 17,3 miljoen einde 2019. Leuk vooruitzicht?   

Crowded House

Aldus de Bevolkingsprognose 2017–2060 van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Elk jaar wordt deze bijgewerkt, up to date gebracht. De cijfers rond geboorte, migratie en sterfte geactualiseerd. Het resultaat is nog 931.000 mensen méér dan verwacht werd. En jawel, met bijna 20 miljoen Nederlanders binnen 40 jaar. De meesten van ons gaan dit ook meemaken, want we worden allemaal ook nog eens ouder. Meer mensen op eenzelfde ruimte geeft veel meer spanningen. Veroorzaakt problemen van huisvesting, betaalbaarheid van de gezondheidszorg en nog veel meer.

Over last

We zijn een relatief klein land. Wanneer in Canada of Australië je naaste buur 15 kilometer verderop woont, ga je er al minder vlug problemen mee krijgen. Qua burenruzies. Overlast en dergelijke. Maar wanneer je in een flatgebouw woont met links, rechts, voor, achter, boven en onder je bewoners, ligt dat wel even anders. Biflatie schreef er al eerder over, met een bespreking van het geweldige, angstaanjagende boek NEUROCITY van John Carver.

‘Grijze druk’

CBS: ‘Het oplopende aantal 65-plussers zorgt ervoor dat de grijze druk, de verhouding tussen het aantal personen van 65 jaar of ouder en het aantal personen van 20 tot 65 jaar, de komende jaren toeneemt. Momenteel is de grijze druk 33 procent en rond 2040 zal dat naar verwachting 48 procent zijn.’ Hier kunt u desgewenst het Rapport inkijken (pfd.)

4 reacties

 1. De olifant in de kamer heet niet meer ‘overbevolking’, maar ‘misallocatie’. De onevenwichtige verdeling van de opbrengst van de leeg geroofde aardse bronnen.

  Urbanisatie is geen teken van teveel mensen op deze planeet, maar een teken van teveel mensen op een hoop.
  Toenemende, geconcentreerde verstedelijking, terwijl de leefbaarheid in het
  ‘buitengebied’ door leegloop sterft.

  Economische principes in een humanitair jasje: ‘vergrijzende’ binnenlandse consumptie ‘opvijzelen’ door middel van massa-immigratie.

  Onze wereld heeft geen kwantiteits-, maar kwaliteits- of gedragsproblemen.
  Veel te veel voor slechts weinigen, veel te weinig voor de rest, met een evenredige ecologische voetafdruk.

  1. En waar heeft “de mens” het recht vandaan gehaald om zich de hele wereld toe te eigenen? Te overbevolken, vol te bouwen, grondstoffen te delven en de aarde uit te mergelen? en 7,7 miljard mensen doen dat beter dan 1,7 miljard (in 1900) bovendien waren er in 1900 niet zoveel vliegtuigen auto’s treinen en airco’s. Dat wij “gekozen” hebben voor een doodlopende weg van eeuwige groei is prima. Dat we andere levende wezens uitmoorden vind ik fout. De noordelijke witte neushoorn is niet uitgestorven omdat het eten op was. Maar door teveel mensen, teveel egoisme, teveel winstbejag!

 2. Het is maar hoe je het bekijkt, Kassian.
  In ieder geval is die bewezen dat de Nederlandse bevolking krimpt.
  Dat we toch meer inwoners krijgen, heeft alles te maken met het feit dat de moslims steeds betere fokmethodes blijken toe te passen..
  En wij op dat terrein geen grenzen durven aan te geven. Als de asielindustrie zou ophouden te bestaan zou ons dat miljarden opleveren:
  – Minder door de staat betaalde advocaten.
  – Minder kosten azc’s
  – Minder kinderbijslag
  – Minder criminaliteit
  – Minder WW- uitkeringen
  – minder ….
  Ik moet oppassen geloof ik, want voor het woordje ‘minder’ kun je een aanklacht aan je broek krijgen. Met een proces dat vele jaren duurt en tientallen miljoenen kost.

  We doen het tegenovergestelde: we geven de fokpremie. Die voor een deel ook weer naar het buitenland doorgesluisd wordt.
  Heb je je weleens afgevraagd wat het effect zou zijn als maximaal drie kinderen per gezin kinderbijslag zouden krijgen? En het een eis zou zijn om op een nederlands-talige school te zitten om kinderbijslag te mogen ontvangen? Of als na een bepaald aantal kinderen te hebben gekregen in Afrika er sterilisatie zou worden aangeboden?
  Maar zolang die politieke correctheid in stand gehouden wordt, zullen we dit helaas nooit oplossen.
  Moslims zeggen niet voor niks tegen ons als westerlingen, dat hun baarmoeder hun beste wapen is!
  Met nuchter verstand is overbevolking nauwelijks een probleem te noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: