Panama Papers, is de grens bereikt?

Kritische mensen blijven op de hoogte van wat er zich boven hun hoofd afspeelt, dit is belangrijk voor de toekomst van ons allen. Soms lijkt het misschien de ver van ons bed show maar toch heeft het een directe impact op het leven van alledag, het beroert ons. In dit artikel een aantal woorden over de zogeheten Panama Papers, het resultaat van een onderzoek van ruim vierhonderd journalisten van meer dan honderd internationale media. Het is gebaseerd op meer dan 11,5 miljoen documenten, e-mails en spreadsheets uit de gelekte administratie van een juridisch advieskantoor in Panama, namelijk Mossack Fonseca & Co. Is hiermee de grens van het fatsoen bereikt? Mag mainstream media ook al eens een pluim verdienen? We laten het oordeel aan de lezer.

Off shore

Mossack Fonseca & Co is een advieskantoor dat ‘off shore’ bedrijven opricht, op zich natuurlijk niets nieuws om je geld onder te brengen in een belastingsparadijs. De Panama Papers lekken echter heel wat informatie over welke personen achter de papieren constructies schuilen, net zoals het doel waarom ze zijn opgericht. Verschillende namen worden genoemd, onder hen de presidenten van Oekraïne, Rusland en Argentinië, respectievelijk Petro Porosjenko, Vladimir Poetin en Mauricio Macri. Ook duikt de naam op van koning Salman van Saudi-Arabië, die van een tante van de Spaans koning Felipe VI, Pilar de Borbón en die van een neef van president Bashar al-Assad van Syrië, Rami Makhlouf. In de berichten worden ook voetballer Lionel Messi en ex-voorzitter van de UEFA Michel Platini genoemd, net als de IJslandse premier Sigmundur Davið Gunnlaugsson. De Panama Papers onthullen nog veel meer, het aanbod aan berichten is inmiddels immens en wellicht zullen er nog veel meer volgen.

Panama Papers

Panama Papers, What’s the point?

De Panapa Papers lokken naar traditie heel wat reacties los en dat alsof de wereld nog slechts bestaat uit complotachtige constructies die de onderzoekers van dienst werk verschaffen, het is een systeem dat zichzelf voedt waarover de meningen dan weer verdeeld zijn. En hiermee willen we geen afbreuk doen aan het werk van de onderzoeksjournalistiek, het is goed dat hierover gerapporteerd maar we kunnen/mogen ons wel de vraag stellen waartoe dit alles moet leiden. Waar ligt de grens van het fatsoen? Anders gezegd, leiden de Panama Papers ook tot meer bewustwording? Met deze vraag maken we een kwinkslag, het brengt ons tot andere onderzoeken die ook tot heel wat wenkbrauwgefrons leiden. Het is alweer een netelige kwestie, economen die over economen schrijven dat ze ‘Rational Fools’ zijn, wie kan/moet je nog geloven? En sterker, wie dit aandurft kan er zelfs een Nobelprijs mee winnen, zo herinneren we Amartya Sen.

Rational Fools

De homo economicus als de beperkte mens, de mens met oogkleppen, is het onderwerp van een vermaard geworden artikel van Amartya Sen uit 1977, getiteld ‘Rational fools’. Het is een artikel over ‘de traditionele economische theorie’ waarin de ‘rationele egoïst’ meent dat mensen altijd alleen maar aan hun eigen belang denken, als een wetmatigheid. De rationele gek denkt dat het een algemene neiging is, terwijl het alleen zijn eigen blinde drang is om zijn belang veilig te stellen. Het valt buiten het voorstellingsvermogen van de rationele egoïst dat er zoiets als altruïsme zou kunnen bestaan, dat mensen zich betrokken kunnen voelen bij het lot van grote groepen andere mensen, dichtbij of veraf. In die traditionele economie moet er nog op gewezen worden dat een samenleving niet mogelijk is zonder een aantal normen en gedragsregels. Ja, het is wat, maar wat nu?

Papa, ik heb een boeiende vraag

U kan er zich wat bij voorstellen, je komt thuis van je werk en de kinderen springen rond je nek, ze hebben een boeiende vraag die ze schools hebben meegekregen. Je voelt de bui al hangen, kinderen hebben zo de vreemde neiging om verdomd eenvoudige vragen te stellen, het zijn doorgaans vragen waar je een punthoofd van krijgt omdat je er zelf ook nog niet over nagedacht hebt. Maar nu moet je wel, het zijn immers jouw kinderen die zich afvragen hoe hun toekomst er gaat uitzien, wat ga je hen zeggen? De Panama Papers liggen op de keukentafel en de jongste dochter begint over de Rational Fools, ze begrijpt er vooralsnog niets van maar denkt wel dat er fundamenteel iets verkeerd gaat. Hoe ligt de verhouding tussen de Panama Papers en hoe Amartya Sen daarover denkt? Hoe dienen we dit alles nu te interpreteren? En wat met morgen, gewoon andere papers met soortgelijk nieuws? Of dan toch een epistemische breuk zoals in het klimaatdebat al naar verwezen werd?

55 reacties

 1. Mijn gedachte hierbij is, nazoeken of het voor mij ook mogelijk is om er gebruik van te maken.
  Indien dit iedereen gaat doen is de oplossing zeker weten snel gevonden lijkt mij.
  Een andere route ken ik niet verzinnen.

 2. Eigenlijk wordt dit veroorzaakt, doordat vermogensbelasting een gewilt kindje van de democratische landen zijn. Men stimuleert hiermee belastingontwijking, niets anders dan dat.
  Dat crimineel geld, wat op een oneerlijke manier is verkregen gebruik maakt van hetzelfde kanaal verbaast niets.

  Toch moeten we deze twee kapitaal stromen niet met elkaar verwarren. Iemand die vermogen opbouwt (of spaart) heeft al belasting afgedragen, zijn geld is dus oprecht verkregen en heeft niets met criminaliteit te maken.

  Je kunt je afvragen, waarom mensen dit doen, misschien voelt men zich onevenredig zwaar gepakt door de vermogensbelastingen die worden geheven. Een reden te meer om vermogensbelasting af te schaffen. Als er geen vermogensbelasting wordt geheven, hoeft ook niemand zijn kapital te verbergen, heel simpel toch!

  Natuurlijk is het niet netjes dat deze “bekende mensen” zich hiertoe hebben verlaagd, maar de politiek moet zichzelf wel afvragen waarom, en dan tot de conclusie komen, dat het fiscale klimaat de oorzaak is.

  Jammer dat politici hardleers zijn en ook nu wel weer in dezelfde valkuilen vallen, ben bang dat er niets gaat veranderen. De echte slachtoffers zijn de kleine burgers, die slechts weinig geld hebben en over hun zuur verdiende spaargeld vermogensbelasting betalen (1,2%) echt schandalig en onrechtvaardig, de grote jongens zullen wel weer wat nieuws verzinnen om te ontwijken. Zo zie je maar weer, dat belasting betalen iets voor de kleine man is, zo gaat het al duizenden jaren!

   1. De overheid ( wij ) leent geld en strooit dat over de economie uit. Met belasting haalt de overheid het geld weer terug. Mensen die dit geld verzamelen zijn crimineel.

    Je kunt in de EU ook op andere manieren sparen, bijvoorbeeld het belastingvrije goud.

    Geld sparen ( de schuld van een ander) is gewoon kuddegedrag.

 3. Is de grens bereikt? De corruptie is grenzeloos, absoluut en zeker gefaciliteerd door de politiek, er is geen andere schuldige voor deze armageddon. Als je als loonslaaf bij een kleine fout onmiddellijk een megaboete op je dak krijgt, betekent het gewoon dat controle en correcties feilloos werken, en dat deze Panama constructies dus ook allang en breed bekend was bij de politiek. Leuker kunnen we het niet maken wel schijnheiliger . Het is in samenwerking met de banksters, politici, en ondernemers een wereldwijde piramide scam van enorm formaat,een klein topje weliswaar nog maar ontrafeld,maar de lagen eronder allang bekend. Een grote opstand zou een hoop oplossen.

 4. Ben benieuwd of de familie(s) die het bankwezen beheren ook in de dossiers staan, of worden deze families nu nog rijker, en krijgen ze nog meer macht?
  Het lijkt dat, zo lang je niet bij hun familie hoort, het niet uit maakt hoe rijk of machtig je bent……

 5. En (K)Wiebes vertoeft gelijk in dromenland. http://www.telegraaf.nl/binnenland/25539983/__Fiscus_juicht_na_Panama_Papers__.html
  Hij voelt zich al de Koning te rijk. Hij denkt aan de MKB’ers en wat andere ‘sportievelingen’ die iets teveel aan zichzelf gedacht hebben. Zullen nu weer die grote jongens, de multinationals en
  samenzwerende banken buiten schot blijven?

  Overigens denk ik dat het ‘volk’ langzaam wakker wordt. De constante fraudeverhalen die dag in dag uit de media beheersen maken ons moe. Het vertrouwen zakt werkelijk tot een dieptepunt. Dat zal een gigantische ommekeer kunnen betekenen bij alle aankomende verkiezingen en referenda. De EU zal gaan wankelen. Ook de Griekse tragedie komt als een boemerang weer op ons af. Al deze feiten plus natuurlijk de aanhoudende dalende rente en boze gepensioneerden zorgen voor grote instabiliteit met fatale gevolgen.

  1. Er wordt gemeten met 2 maten. Las vandaag een stuk in de krant, de slager op de hoek was illegaal bezig als hij dmv een BV in een belastingparadijs de belastingdruk in NL verminderde omdat hij zijn goederen in NL vermarkt.
   Voor een multinational waren er andere criteria waardoor deze constructies wel toegestaan zijn.
   Nu vraag ik mij af wat in essentie het verschil tussen die 2 is, ik kan er geen verzinnen,
   behalve dat zij de politiek in de hand hebben. Dus ja het is makkelijker om 1 euro van 1 miljoen mensen te innen dan andersom.

 6. Doch weer interessant, het ene lokt het andere uit en zo kunnen we wellicht eeuwig bezig blijven? Over de vuile waarheid achter deze Panama Papers. Hoe leg je dit uit aan je kinderen, het is een boeiende vraag inderdaad.

  Het consortium van onderzoeksjournalisten of ICIJ moet ook zijn rekeningen betalen. Van waar komt dat geld vandaan? Een van de financiers is miljardair George Soros, een bedenkelijk
  figuur die wel meermaals profiteert door de wereld te destabiliseren. Beursgoeroe Jim Rogers brak bijvoorbeeld met de man om wille van bedenkelijke businesspraktijken.

  http://beurs.com/2016/04/06/vuile-waarheid-panama-papers/110450

 7. De Zembla uitzending van gisteren 6-4-2010 gezien ? Over fijnstof , Ik heb longen voorbij zien komen waar een roker niet aan kan tippen zo zwart.. Ultrafijnstof… alarm bellen gaan af maar worden niet gehoord. En wij ons druk maken over geld ? Het grootste probleem zit m in de kleinste dingen.. In wat voor wereld leven we ?? Als je een jaar lang ,Tegenlicht , Zembla en Keuringsdienst van Waren bekijkt moet je bijna als een debiel aan het relativeren om het nog enigszins naar je zin te kunnen hebben .
  Misschien toch maar op zoek naar de grootste oogkleppen die er zijn , een tunnel om in te wonen met aan het einde van de tunnel een televisie voor het uitzicht. RTL zorgt dan vanzelf voor de nodige “rust”

  1. Ik heb die uitzending gezien en de realiteit is dat dat de lucht, met name in de stedelijke gebieden, zo vuil is dat je er in feite niet meer kunt wonen. De MSM doen er het zwijgen toe omdat de economische belangen nu eenmaal altijd voorop staan. En dan hebben we het nog niet eens over alle bestrijdingsmiddelen die Gemeentelijke Diensten als kippen zonder kop gebruiken om onkruid etc. te bestrijden die weer een golf van allergieen veroorzaken onder de bevolking. De Keuringsdienst van Waarde laat mooi zien hoe we als consument belazerd worden.

   1. Fijn dat je uit verveling je een beetje afgaat reageren hier.. Waarom zal je er serieus op ingaan ? Als je met een stomme rugzak aan kan komen. En dan nog kritiek hebben ook.. Man , Man wat bende gij stekeblind.. hoe dat ik me uitlaat naar Koen is iets wat ik misschien zelf mag weten of heb je daar je regeltjes voor ? Leven en laten leven…

    1. Mijn reactie was puur beantwoord op jouw bericht ervoor.
     Een domme reactie uit verveling of desinteresse van mijn kant mag je opzoeken en ter tafel brengen.
     Jij wilt dit met een wending mede op Koen gaan betrekken, om mij een mes in de rug proberen te steken.

     Bewuste, verstandige mensen zien dat je in leugens wilt vervallen.
     Je hebt mijn reactie slecht gelezen of begrepen.

     Het gaat er niet om, of je mij er pijn mee zal kunnen doen met die messteek, maar dat je er andere mensen mee kunt misleiden.

     Dat laatste, vind ik het meest kwalijke en minderwaardige aan je reactie.

     Wees eerlijk en direct, dan kan het allemaal goed komen en kan het opbouwend werken.
     Over welke kritiek van mijn kant op jou heb je het over?

     Hoe blind, denk je dat ik in verhouding ben met jou?
     Je komt binnen als een een ondankbaar, dwalend individu.

     Tot slot, ik heb over niemand regels te bepalen.
     Over leven en laten leven, voor mijn gevoel leef je niet echt en ben je ook nog net niet dood.

     Over dit laatste, mag je me altijd om verklaring vragen en uitleg over je eigen uitlatingen.

     1. Haha freak bertus had weer een uurtje niets anders te doen dan onzin uitkramen.. meerdere reacties zijn er van jou te vinden waar je later je excuus voor aanbied.. lees eerst een nuchter door wat je met je borrel op wilde plaatsen.. wha… je weet niet eens wat je schrijft…

     2. Graaf rustig door in je eigen tunnel.
      Weet je wel, in welke richting dat je aan het graven bent?
      Natuurlijk weet je dat, anders zou je ook niet zo fanatiek blijven doorgraven.
      Ik zie je wel aan de andere kant.

     3. Mes in de rug… hoe de waard is vertrouwd hij zijn gasten.. waar heb je het over man ! Achterlijke conclusie trekken en daar op door blijven zeiken ?

     4. Gedane zaken vergaan niet.
      Maar ik ben wel heel vergevingsgezind.

      probeer je eens te ontspannen en te relativeren.
      Dat levert echt tijd winst op.
      Weer een gratis tip, ik kan het toch niet laten om weg te geven of te delen.

  2. Had even niets beters te doen.
   Zat Olympische spelen te kijken aan het strand met een fles wodka.

   Bekeek even jouw reactie en het viel me op, dat jouw dagelijkse leven wordt beheerst door al die onzin en leugens die je leest en opzuigt.

   Blijf dit vooral doen en je komt vanzelf in een inrichting terecht, of levenslang aan de Prozac.
   Alvast bedankt veredelde Homo Erectus.
   Je wilt zelf in die fase blijven.

   1. Ik had even het gevoel, dat je qua anatomie en gevoel tussen de Homo Erectus en de Neanderthalers zou staan, maar je blijkt nog voor de Erectus te bivakkeren.

    Voel je niet benadeeld door je plaats, maar wees je er wel van bewust.

    1. Je verdiend beter dan je huidige situatie, je bent een strijder.

     Ga een week ongestoord ergens slapen en ga dan de zaken eens duidelijk bezien.

 8. De basisintentie van het systeem waar wij in leven is zoveel mogelijk materie en macht verzamelen, tegen welke prijs dan maar ook. Dat maakt je ‘succesvol’ , volgens de huidige norm en het doel heiligt de middelen.

  Is het raar dat vanuit die intentie niets anders dan rottigheid voortvloeit? Nee meneer.

  Een verandering van bewustzijn is de enige oplossing om de problemen op te lossen, maar dat zal NOOIT van bovenaf aangestuurd worden.
  Daar is de status quo gewenst.

  Ik ben zelf in de bevoorrechte positie dat ik bijna geen geld nodig heb, dus mijn tijd niet voor geld hoef te verruilen. Wat confronterend is want , als je de tijd aan je zelf hebt, nou, daar zit je dan met al je tijd. En wat ga je nu doen?
  Eerste tijd doorgebracht met zelfonderzoek, wat en waarom denk en dacht , doe en deed ik ẁat ik denk/doe. Een hoop aangeleerdheid aan de kant gooien, en ook het aangeleerde schuldgevoel dat als je niet werkt, eigenlijk niets waard bent.
  Als dat allemaal een beetje doorgekauwd is, kom je tot maar 1 conclusie, en die is, dat er maar 1 werkelijk bevredigende activiteit is, en die is precies omgekeerd aan wat we volgens dit systeem moeten doen. En dat is:
  anderen helpen in woord en daad. Delen van spullen/informatie en samenwerken om het voor iedereen beter te maken. Het klinkt heel eenvoudig, maar dat is t ook. Dit is allemaal het gevolg van het vrij worden van de slavenketting die geld heet.
  Nogmaals, ik schrijf uit eigen ervaring, en besef dat t heel moeilijk te bevatten is wanneer gedwongen bent al je tijd in te moeten ruilen voor geld. Het is moeilijk te omschrijven. Maar ik kan je echt vertellen, zo zit t wel.

  1. Je moet de macht van het kleine groepje die het huidige systeem in stand willen houden niet overschatten, want dat is ook iets wat natuurlijk gewenst is.
   Wij , gewone mensen , zijn met veel , veeeel meer. En die flauwekul die je aangepraat wordt dat t niet uitmaakt als 1 persoon het anders gaat doen, is een ons aangepraat fabeltje. Daar begint t mee.

   Er is, zoals je in dat filmpje wat ik postte; the story of your enslavement, een oorlog aan de gang, een oorlog voor je geest.
   Om je lam en gewillig te maken. Bang en gedeprimeerd. En dus makkelijk aan te sturen.

   Ik bezondig me er ook nog aan, gewoon uit pure nieuwschierigheid, maar t is al een grote wanneer je het kunt laten om je geest te laten voeden door de msm.

   En dus…. speciaal voor Koen’s, de oprichter van Biflatie, verzoek, en gemeend, luister naar de woorden:

   https://www.youtube.com/watch?v=DsEd3CGmIao

  2. Ja mijn beste Madman, wederom helemaal eens met je opmerking “Er maar 1 werkelijk bevredigende activiteit is, en die is precies omgekeerd aan wat we volgens dit systeem moeten doen. En dat is:

   anderen helpen in woord en daad. Delen van spullen/informatie en samenwerken om het voor iedereen beter te maken. Het klinkt heel eenvoudig, maar dat is t ook. Dit is allemaal het gevolg van het vrij worden van de slavenketting die geld heet.””

   Vanmorgen had ik het er met mijn vrouw over, dat alle particuliere bezit wereldwijd afgeschaft zou moeten worden, maar dat iedereen ongeacht zijn/haar mogelijkheden zich geen zorgen zou moeten hoeven maken over huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs en al wat nodig is om een financieel gezien zorgeloos leven te kunnen leiden. Daarbij is het wel van belang dat, voor zover mogelijk, iedereen een bijdrage levert (arbeid verricht). In mijn geval zou ik er waarschijnlijk flink op “achteruit” gaan, maar ik zie dat allerminst als verlies. Bestaanszekerheid en weten dat je er bij hoort zou voor iedereen volstrekt normaal moeten zijn. Ik zou echter zeker geen 2 hbo-opleidingen gevolgd hebben (ik vond het vreselijk, maar ik heb er altijd wel leuk werk mee gehad), maar gekozen hebben voor het beroep van vrachtwagenchauffeur. Mijn vrouw zou, net als nu, ongeacht het salaris toch gekozen hebben voor een universitaire opleiding, om de eenvoudige reden dat ze graag met het hoofdje werkt. Misschien zit ik een hoop onzin uit te kramen, maar zo de wereld nu in elkaar steekt werkt het ook helemaal niet.

   1. Ik denk dat je met verbieden weinig opschiet, dat moet uit de mensen zelf komen. Alleen maar nemen wat je nodig hebt en ipv jacht op spullen ‘jacht’ op innerlijke verrijking en zoals gezegd, helpen van en praten/omgaan met anderen.
    Andere mensen werken als een spiegel voor jezelf, ook nog 🙂

    Helaas ziet de schoolinspectie er nauwkeurig op toe dat de huidige denkstructuur al in de kinderjaren wordt ingeplant. Dat plakt t beste.
    Daar begint t namelijk, in de jeugd, en hoe de ‘volwassenen’ hun legacy en voorbeeld doorgeven…. en hoe..kuch

     1. Verbieden helpt inderdaad niet, maar m.i. zijn mensen verwoede verzamelaars alleen maar uit zelfbehoud en uit angst om op zichzelf aangewezen te zijn.
      Velen zijn volgens mij terecht bang dat ze geen beroep kunnen doen op de samenleving wanneer dat nodig is. Niet zozeer hebzucht drijft ons – op een paar psychopaten na voor wie 40 miljard dollar per persoon nog niet genoeg is -. En vervolgens doen die types er alles aan om zo weinig mogelijk belasting te betalen door belastingontwijking.
      De mensheid is niet zozeer verrot, maar het systeem deugt niet. Beide vinden we dat we elkaar moeten helpen i.p.v. van elkaar beconcurreren. En wij zijn zeker niet de enige die zo denken en dat is heel goed nieuws, dus toch maar blijven lachen hé mijn beste 🙂

     2. ‘Velen zijn volgens mij terecht bang dat ze geen beroep kunnen doen op de samenleving wanneer dat nodig is.’ Dat lijkt me een waarheid als een koe, daar kun je niet omheen. Maar hoe zit het met je eigen broek ophouden? Moet je je altijd afhankelijk opstellen van de samenleving? Hoe zit het met zelf-initiatief? Mag en kan je zelf ook niet eens over je eigen toekomst nadenken en daarnaar handelen? Dan zie je gauw genoeg dat je aan beloftes van anderen niet altijd hebt wat je ervan verwachtte, al dan niet terecht.
      Dat er een zekere mate van samenspel zal zijn tussen de samenleving en jezelf is natuurlijk niet te ontkennen. Ik prijs me in ieder geval gelukkig dat ik tot nu toe, redelijkerwijs mijn eigen gang heb kunnen gaan en ook dat de samenleving mij die gelegenheid heeft geboden. Maar ik moest hem wel zelf pakken.

     3. Beste Dick je schrijft: “Maar hoe zit het met je eigen broek ophouden? Moet je je altijd afhankelijk opstellen van de samenleving? Hoe zit het met zelf-initiatief? Mag en kan je zelf ook niet eens over je eigen toekomst nadenken en daarnaar handelen? Dan zie je gauw genoeg dat je aan beloftes van anderen niet altijd hebt wat je ervan verwachtte, al dan niet terecht.”

      Daarom schreef ik ook “een beroep kunnen doen op de samenleving wanneer dat nodig is”. Voor niets gaat immers de zon op (there ain’t no such thing as a free lunch zou houts zeggen), dus iedereen moet naar vermogen zijn schouders eronder zetten. En zelf over je toekomst nadenken en daarnaar handelen mag je van de meeste mensen verwachten dat ze het doen, maar ik realiseer me ook dat er mensen op deze wereld rondlopen die aan de hand genomen moet worden en die beschermd moeten worden (ook tegen zich zelf), maar die desalniettemin recht hebben op een menswaardig bestaan.

      In een dermate complexe wereld als de onze vind ik dat m.n. de politiek het had moeten verbieden om aandelenleaseconstructies, beleggingshypotheken, pensioenverzekeringen (geen pensioenfondsen) derivatenconstructies en dergelijke rotzooi
      te faciliteren. Men is daar zeer ernstig in te kort geschoten, om daarmee aan te sluiten bij je opmerking dat je aan beloftes van anderen niet altijd hebt wat je ervan verwachtte.

 9. Laat je ALSTUBLIEFT niet ondersneeuwen door heel deze corrupte kolere bende met hun mind control games.
  Er is maar 1 ding wat we hebben en dat is beschikking over onze eigen geest. Daar begint alles, en ieder van ons moet simpelweg de keuze maken of we blijven meedoen aan t ons aangeleerde vergiftigde systeem. Veel lichtjes maken 1 groot licht en veel druppels maken de zee.
  We hebben , ondanks dat ze ons willen doen geloven betekenisloos te zijn, allen onze verantwoordelijkheid.
  Ik ga er verder niet te veel op inpluizen, maar ik herrinner me een gesprek met iemand hier in de buurt die zei: als iedereen er vanaf nu voor zou kiezen slechts te kopen wat hij of zij nodig had, en op zou gebruiken wat hij of zij had, dan viel heel de ‘economie’ stil. En waar staan de multinationals dan, en hun meesters de bankiers.

  Bleed them dry mensen. Ze draaien op schuld en consumptie. We are the masses.
  We are anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us.
  Maak gebruik van je macht.

  1. Idealistisch gewam? Neen.

   Van elke euro die u denkt te verdienen, daarmee voedt u uw overheersers met 80 cent. En met alles wat u koopt en niet echt nodig hebt nog eens 20 procent erbij.

   Moeh moeh…exclusief koopbelasting, de btw.

   Lets go down the rabbithole…
   Aangezien de boerderij waarin u woont geld nodig had, hebben zij dit uit niets gemaakte geld geleend bij de private moneyprinters, de bankiers.
   Die hebben geld man, niet te geloven, die kunnen t gewoon onbeperkt drukken.
   En ze eisen t terug van uw boerenbazen, en MET (nooit geprintte) rente… ze leenden die illusie ten slotte uit!

   Helaas hadden ze op uw boerderij slechts de belofte de arbeid van u als menskoe terug te betalen.

   Dit betekent eigenlijk dus dat u alles wat u in uw portemonnee hebt terug naar boven zal moeten vloeien. Ondanks uw gevoel van vrijheid wat u van de boer kreeg.
   De boer heeft ook zijn illusionaire baas.

   U werkt slechts voor schuld en valse belofte.
   Waneer u ziek wordt , kunt u eigenlijk beter sterven en naar de slacht gaan. Dan levert u nog wat op.

   Wake up mensen.
   Animal farm?
   Hoe lang blijf je een koe?

   https://www.youtube.com/watch?v=LcKChE9VqMk

 10. Deze feiten in het artikel zijn toch allemaal bekend en achterhaalde waarheden.
  Wat voor toegevoegde waarde heeft dit alles?

  U kunt in de tegenwoordige tijd niet zo snel een nieuw artikel schrijven, of er dient zich weer een nieuwe gebeurtenis aan.

  Hoe zou dit toch mogelijk zijn?

 11. Toch is t vreemd om te zien, dat de wereld op dit moment echt in brand lijkt te staan. Ik zag rellen in italie , frankrijk en in londen een verzoek voor de plebsbespotter en huigelachtig rijkeluisjongetje cameron.

  En dan ga ik op visite bij mijn vriend Anders, 62 of 63 istie. Hij zei door de telefoon, das mooi dat je komt, kun je effe helpen met een paar bomen omzagen. Ow das goed, zei ik…
  Dus ik kom daar aan, en na enige spirituele versnaperingen gaan we naar beneden naast zijn huis, een stuk bos in waarvan ik niet wist dat t van hem was.
  En das echt grappig, want in een echt bos lopen, das helemaal niet zo comfortabel, daar zijn geen aangelegde wegwijzertjes met uitgekiende bospaadjes. Maw je kan elk moment op je bek vallen.

  Affijn, we lopen en klauteren wat… deze is t , zegtie.. mor mor, een moom van een meter of 15 a 20 meter hoog met een stam waar je ongeveer net om kan met je armen. Voor hem was t doodnormaal maar ik deed echt even -slik-
  Weet je wel hoeveel kilo daar neervalt….?
  Effe een test tegenover de ‘hol-landse’ mentaliteit , waar je voor het kappen van een dergelijke boom 257 formulieren moet invullen, ook al heb je m zelf gepland.

  Nadat de 1e met veel gekraak en een grote klap gevallen was , zei Anders vrolijk; Oh ja, en die ook nog!
  Nog zon knots van een boom, die in eerste instantie niet wou vallen, omdat ie op een andere boom bleef hangen. Maar na wat nazagen van de stam afrolde, waarbij Anders net kon wegspringen…

  Ik keek steeds naar die majestueuze bomen , voor ze gingen, en ik vroeg Anders, waarom doe je dit man?
  Waat je at ie zonder blikken of blozen zei , alsof t de normaalste zaak van de wereld was?
  Om hout te hebben voor de kachel.
  Moraal van het verhaal?
  Hoever zijn wij verdwaald.
  Leven we eigenlijk nog wel? Of functioneren we slechts nog. Als batterijen om het huidige systeem in stand te houden.

  Wanneer liep u uw laatste onverzekerde risco?
  En? Hoe voelde t?

 12. Het Panama papier
  Is slechts bevestiging
  Van het nu en het hier
  Extensie van het goed
  In uw beperkte wetenschap
  Van beloftes en weesgegroet
  Opdat de bijbel van geloof
  U bedient en niet beroof
  In Panama ligt geen waarheid
  Die komt voort uit kennis en strijd
  Zolang de kopjes blijven hangen
  Tussen hoop en vrees
  Zit aan’t bot geen vlees
  En zult u blijven lezen
  Wat het meest doet vrezen

   1. Maar houts, effe, ik ben altijd maar geintresseerd in 1 ding , en dat is de oorzaak, niet t gevolg.

    Wat is de oorzaak van de huidige staat op aarde?
    En ik zeg, dat is een geestelijke oorzaak. Een staat van bewustzijn die dit veroorzaakt. Klinkt wat raar op een economisch blog, maar als je tot de kern wilt komen , dan moet je daar zoeken.
    De wens is de oorzaak van de gedachte, maar wat is oorzaak van de wens?
    Ons bewustzijn, is het niet?

    1. Waar kun je je bewust van worden wanneer je hele tijd is ingevuld.
     Simpelweg om je basislevensbehoeften te vervullen?
     Plus de al je aangepraatte geluk dmv van het verzamelen van stuff…

     https://www.youtube.com/watch?v=MvgN5gCuLac

     ja nogmaals, want ondanks dat george al dood is… die zag t goed…
     Dit is ons huidige bewustzijn.

     1. Het was wel grappig, want er woont een goede vriend hier in de buurt , ook een nederlander, 12 km van mij, hij heeft een vrouw en een zoon van 5, en ze wonen ongeveer 12 km vanaf mij aan dezelfde weg.
      Zij wonen hier nu een jaar langer dan mij.Ze hebben een huis gekocht, ongeveer voor dezelde prijs maar hebben niet zoveel land als mij en ook geen bos.

      Nou hoor, zei die, jij hebt zoveel land en ook nog bos.
      Pascal, zei ik, want zo heet ie, er is hier helemaal niks van mij bij.
      Alles is van moeder aarde.
      Slechts de nepgekunstelheid van het huidige systeem heeft dit aan mij toegewezen door het betalen van nepshit waarbij ik een nepshit document kreeg.

      Is t niet zo?
      Ik denk van wel.

 13. Ons huidig bewustzijn:

  Delen? Neen meneer, pakken wat je pakken kan.
  Samenwerken? Neen meneer, concurreren!
  Helpen? Neen meneer, uitbaten.
  Hebben? Ja meneer, meer en meer!
  Liefde? Ja meneer, als t lusten oplevert.
  Verdwaald? Nee meneer, zo zijn wij dat geleerd.

  Het is eigenlijk zo simpel, maar je moet t durven zien, en de tijd hebben om je aangepraatte angst los te laten.

  Weet je wat? Ga lekker skateboarden and hang loose! Wie is er nog werkelijk vrij?
  Anyone, anyone?

  https://www.youtube.com/watch?v=jCSJzw6QM_Q

 14. Weet je wat grappig is, toen ik 16 was of zo, beheersten nulletjes en eentjes mijn leven.
  Het was een mooie creatieve periode voor me, niet zo gezond, maar wel een periode waar ik controle had oven mijn wensen via het programmeren van de commodore 64.
  Ik kwam haast niet meer buiten met mijn bleke puistengezicht.En dat kwam omdat ik een wereld vond waar ik onbeperkt creatief kon zijn. Een wereld zonder beperkingen , waar niemand kon bepalen wat ik binnen die wereld maakte.
  Helaas was deze wereld waar ik soms nog naar op zoek ben ook een schijnwereld.

  Weet je mensen waar de werkelijkheid te vinden is? In de samensmelting met de natuur.
  Daar kan markske nisk meer aan doen , of van der pleur of obama, of putin,

  Menskes behold….

  https://www.youtube.com/watch?v=u0y_dOLUs1E

 15. De Rooms-katholieke kerk heeft zich onlangs officieel los gemaakt van de geschriften van Genesis.
  Niet zo verwonderlijk na mijn reactie van +/- een jaar geleden, dat het tijdperk vissen ( de Rooms Katholieke leer, dictatuur ) ten einde was gekomen.

  We zijn momenteel aanbeland in het tijdperk Waterman.
  Dit tijdpark symboliseert ‘openbaringen’ en dat is niet zo maar!!!

  Panama Papers, parlementaire enquêtes, referendums, het maakt allemaal geen reet meer uit, de etter zal de wonden uitspuiten.

  Ukraine erbij of niet, de dollar omhoog of omlaag, wel of geen Brexit, het zal op termijn geen zoden meer aan de dijk zetten.

  Alleen nog en uiterste poppenkastspel er proberen uit te persen, voor het eigen belang!!

  Blijf alleen bij u zelf en waar u zich aan verbonden voelt, niet ego-centrisch.
  Maar ja, wie ben ik om dit te prediken?
  Laat u aan mij niets afhangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: