Pandemie verdeelt de samenleving en vernietigt economie: ‘slechts’ 0,05 procent overlijdt

We moeten er nu wel aan toegeven, we leven in het nieuwe coronatijdperk. We kunnen er niet meer om heen. We hebben het te accepteren. Je afwenden en doen alsof het niet bestaat dat helpt niet. Heb dat zelf ook geprobeerd, even geen nieuwsberichten lezen, geen TV en radio aan en een lange wandeling maken in de natuur waar geen corona heerst. Corona is alleen in muffe, bedompte ruimtes en in klamme kroegen. Niet in het bos en niet langs het voetbalveld. Hadden we onlangs eindelijk weer een potje voetbal van ons Nederlands Elftal die een oefenwedstrijd speelde tegen Mexico.

De lange leegte

Ga ik er lekker voor zitten en loopt er een Mexicaanse speler in het veld met de naam Corona. Een rechtsbuiten die best wel vaak aan de bal was. Mijn avond was direct bedorven en ik kreeg een voorgevoel dat we een verloren wedstrijd speelden. Dat klopte ook nog. Nu wil dat voorgevoel van een verloren wedstrijd niet meer weg nu we aan de vooravond staan van nieuwe beperkende maatregelen omdat corona weer flink heeft gescoord in ons benauwde slecht geventileerde polderlandje. Nu horen we deskundigen roepen dat we voetbalwedstrijden en de binnensporten beter weer stil kunnen leggen. Een time-out van misschien een maand of wat. Kantines dicht, lege stadions, lege sportscholen, lege horeca, kortom leegte in een dichtbevolkt polderlandje.

Nieuwe lockdown?

Waar blijven we als we bijna nergens meer terecht kunnen. In huis natuurlijk. In mijn tweepersoonshuishouden geen probleem hoor. We lopen elkaar niet in de weg. Ben goed voorzien van internet en TV in meerdere vertrekken, ik kom mijn tijd wel door. Zal mijn volleybalvrienden missen en het terras voor een bakkie leut of een bakkie bier. Of het zover komt ligt aan ons kabinet natuurlijk. Gaan we opnieuw een intelligente lockdown in of een soort van. We gaan het aankomende dinsdag vernemen. Weer 10 miljoen landgenoten voor de buis. Heel spannend. Spannender dan een oefenwedstrijd van Oranje.  Maar waar blijven dan die andere 7 miljoen Nederlanders? Nou ja, het is maar een schatting, maar ik vrees dat miljoenen lotgenoten zich afwenden van de inmiddels bekende persconferenties waar we meer oog hebben voor de gebarentolk dan voor de belerende woorden van twee ministers. We weten nu al dat het de verkeerde kant op gaat en dat ons een gure coronawinter staat te wachten. We zoeken niet de schuld bij onszelf maar het is de schuld van overtreders van de coronaregeltjes. Feestende studenten, kroeglopers, schooljeugd, eigenwijze vakantiegangers, en familieleden die elkaar thuis bezoeken om de verjaardagborrel niet te  missen. De auto wat verderop parkeren zodat buren geen argwaan krijgen.

Aan de regels houden

We gaan elkaar bespioneren en elkaars gedrag corrigeren wanneer we denken dat iemand gevaarlijk coronagedrag vertoont. Als iemand zonder mondkapje de winkel binnen loopt, geen afstand houdt in de passage, of we roepen boze verwensingen naar een groepje scholieren die samenscholen. Het wordt er niet gezelliger op. In tegendeel, het wordt guur en ongezellig op straat. Maar wat doen we dan thuis waar de verwarming aan staat en de tuindeuren zijn gesloten. Het is bekend dat Nederlanders zich slecht aan de regels houden. Dat we niet zomaar onze vrijheden laten afpakken, ook al is het om anderen te beschermen. We zijn erg op onszelf en handelen individualistisch; solidariteit en verbondenheid is ver te zoeken. We leven in een vrije democratie met eigenwijze politieke partijen die voor alle soorten en kleuren van burgers opkomen. Kortom, we leven in complete vrijheid en laten ons niet opsluiten en de wet voorschrijven. Dat is zo ongeveer de karaktertrek van de gemiddelde medelanders. Zou dit gedrag misschien de reden zijn van de enorme toename van besmettingen, of is het gewoon de naderende winter waarin we makkelijk vatbaar zijn voor griep.

Niet ziek, wel behept

Het is opvallend dat in Azië het coronavirus goed onder controle is maar in de los geslagen VS en Europa wil het niet echt lukken. Kwestie van discipline en gedrag misschien. Hoe dan ook, we moeten er aan  geloven. Bij het inleveren van bewegingsvrijheid vrees ik dat de meningen flink verdeeld raken in ons kleine kikkerlandje. Een kippenhok waar we van alles door elkaar kakelen en waar we zo dicht op elkaar wonen dat we nooit van dat virus afkomen. Je wordt er mee behept door er elke dag mee te worden geconfronteerd via de media, ook al lijd je er niet aan. De discussie over de maatregelen van de overheid neemt toe. In steeds meer landen hebben burgers er schoon genoeg van en lopen demonstraties tegen het overheidsbeleid uit de hand. Valt hier nog mee maar hoe lang gaan we nieuwe beperkingen volhouden? We zien dat onze ziekenhuizen overbelast raken. Je zal er maar liggen of je zal er maar werken. Hadden we maar wat meer ziekenhuizen met meer verplegend personeel en wat minder managers die zich voornamelijk bezig houden met verdelen van budgetten i.p.v. voorbereid te zijn op epidemieën.

Zomaar een complottheorie

Is er niet toevallig sprake van jarenlang verkeerd beleid en is er niet een tikkeltje teveel bezuinigd op de zorg. Waarom zag men een epidemie niet aankomen. Grenzen staan wagenwijd open en de luchtvaart breekt elk jaar records met aantallen toeristen die tegen afbraakprijzen grote groepen jongeren vervoeren naar de feestende badplaatsen. Hadden Bill Gates en zijn handlangers al niet gewaarschuwd voor een naderende pandemie? Of deden ze het in stilte achter de gordijnen van de geheime Bilderberg bijeenkomsten en hoopten ze dat in de pandemiepaniek er meer kans bestond dat een vaccin waarop miljarden zouden worden verdiend gretig zouden worden afgenomen? Ach, het is zo maar een veronderstelling. Om mee te doen in de rage wie de beste complottheorie weet te bedenken. Heel opvallend in deze tijd met fakenieuws op twitter, facebook  en andere sociale media waarop we elkaar te slim af willen zijn met het roepen van eigen theorieën. Wie heeft er nu gelijk? Is het Rutte, is het de RIVM, de WHO, Trump, Willem Engel, Maurice de Hond, de virologen bij OP1 en Jinek, de man en vrouw in de straat, wie het weet die mag het zeggen.

Oordeel zelf

Is corona een griepje of een virus gezonden door de almachtige om te zorgen dat we in de resetmodus schieten. Ach ja, al weer een eigen theorie. Ik houd niet van theorieën, ben een man van de praktijk. Laten we het lekker zelf oplossen. Naar wie moet ik luisteren en hoe ga ik mij gedragen? Oké, ik wacht op Mark en op Hugo. Maar eens horen wat hun bevelen zijn. En maar eens kijken of we bereid zijn ze op te volgen. Ik weet het niet. De weerstand zal groot zijn bij de verschillende sectoren die opnieuw enorme omzetverliezen zien. Ze gaan ook zelf de coronacijfertjes bestuderen en zien dat het sterftecijfer van 6.584 sterfgevallen tot op heden “slechts” 0,05 procent bedraagt van de NL-bevolking. Men gaat massaal de website van Maurice de Hond bezoeken, een sociaal geograaf die niet als complotdenker genoteerd staat. Het oordeel is aan de lezer.

GW

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.