Paniek: woedende Indiërs kunnen niet meer bij hun eigen spaargeld

0

Wat als uw bank morgen de deuren sluit en u niet meer aan uw eigen geld kunt? Zou u dan niet opgelucht zijn ook nog een digitale portefeuille, een wallet te bezitten? Waar niemand aan kan behalve uzelf? Alle vele duizenden klanten van de Indische PNC Bank (137 vestigingen) zijn streng beperkt in hun toegang tot cash. De Reserve Bank of India besloot op 24 september 2019 de coöperatieve bank voor zes maanden onder toezicht te plaatsen.

Onregelmatigheden

Klanten van PNC mogen in die periode slechts 1000 roepies (zo’n 13euro) per maand afhalen. Er zijn namelijk ‘irregularities’ ontdekt, aldus de Nationale Bank, onregelmatigheden. Op sommige locaties zoals in Mumbai moest politie worden ingezet om de orde te handhaven. ‘Punjab and Maharashtra Cooperative Bank (PMC) is also prohibited from a number of activities without prior approval in writing from the RBI. These include granting or renewing any loans and advances, making investments, and incurring any liabilities including borrowing funds or accepting new deposits.’

Wanbetalers door overmacht

PNC Bank had nochtans een goede reputatie, tevreden klanten over het algemeen en bood meer intrest dan de concurrentie op deposito’s. Wat maakt dat heel wat Indiërs er al hun spaargeld gedeponeerd hebben. Welke precies die ‘onregelmatigheden’ zijn zal nader onderzocht moeten worden. Vast staat dat vele duizenden klanten niet of nauwelijks meer aan hun eigen geld kunnen. Nog in juni 2019 onderging de Shri Anand Co-operative Bank Ltd. hetzelfde lot. Velen maken zich nu zorgen om als wanbetalers te worden beschouwd. Omdat de maandelijkse afbetalingen van hun woning of auto niet meer kunnen gehonoreerd worden.

Digitale backup

We weten niet hoe het met uw financiën gesteld is, beste lezer. Maar persoonlijk zijn wij wat blij nog een digitaal appeltje voor de dorst te bezitten. Digitaal geld achter de hand in de vorm van een wallet. Wat deze Indische bankklanten overkomt kan u en ons ook gebeuren. Of er nu gesjoemeld is door het bestuur. Of er een nationale muntcrisis plaatsvindt met een bijbehorende bank run. Wij persoonlijk hebben altijd nog onze digitale backup. Bitcoin en altcoins die overal en op elk moment opnieuw in fiatgeld kunnen omgezet worden. Om in dergelijke gevallen van nood niet zonder middelen te raken. Ja dit zijn gevallen van overmacht Maar ga het maar uitleggen wanneer je wagen in beslag wordt genomen wegens wanbetaling. Of je uit je woning gezet wordt om dezelfde reden. Beware and be prepared is onze leuze. Wat u?