Wegens te weinig animo is het Forum gesloten. We kwamen daar nog wel een stuk tegen van Houtskool die we u niet wilden onthouden. Groei komt uit energie; de mogelijkheid om honderden mensuren uit 1 vat olie te halen heeft de ontwikkeling en groei gebracht die we nu meemaken. Volgens meerdere betrouwbare bronnen beleven we nu Peak Oil. In de jaren dertig van de vorige eeuw had men 1 vat olie nodig aan energie om 100 vaten op te pompen; je stak simpelweg een spijker in de grond en de verkoop kon starten. Deze EROEI, Energy Returned On Energy Invested, daalt al vele jaren. De techniek maakte het mogelijk om toch commercieel te kunnen blijven exploiteren.

peakoil bedreiging

Ons huidige systeem moet groeien om te kunnen overleven, het is ‘debt based’. Hiervoor is een constant surplus nodig van fossiele brandstof: olie. Dit surplus is aan het opraken, EROEI daalt, het aantal nieuw ontdekte velden daalt ook al jaren. Er is genoeg olie, maar wat nu als je 1 vat olie gebruikt om 1 vat op te pompen?

Om het papieren systeem te voeden met groei is een hoge EROEI noodzakelijk; boven 1:30/40. Daaronder begint het te knagen aan de biljoenen naar rendement zoekende iou’s; een ontwikkeling die zich reeds manifesteert. Zonne- wind-, en bio-energie kan olie nooit vervangen, die kennen een EROEI van 1:2/3. Bovendien kost het aanpassen van de infra minimaal 20 jaar, en zijn we (dus) zo’n 30 jaar te laat.

Tech is ook geen optie: alsof je honderd van de beste economen, natuurkundigen en andere wetenschappers met alle mogelijke apparatuur en fondsen opsluit in een kluis en zegt: Maak maar een tosti.

39 reacties

  1. Hee houts,

    Goed man, dat je alsnog een soort van artikel hebt gemaakt, je had ‘m ergens in November 2014 al beloofd dacht ik. Ik weet zeker dat je heel veel over dit onderwerp leest en weet en toch komt bij mij altijd de vraag op ‘Maar daar zijn toch al heel veel mensen van op de hoogte en die nemen daar toch actie op ?’ Of: ‘Hebben ze stiekum niet al een alternatief ?’ Ik heb altijd in de ICT gezeten en ooit vond ik het interessant om de nieuwste processoren te volgen. Tot ik op een moment toch ook wel doorkreeg dat het ‘nieuwste van het nieuwste’ nog niet bij de consument lag want eerst moesten er natuurlijk ‘verouderde’ processoren als het ‘nieuwste van het nieuwste’ worden verkocht aan de consument. Het boeit me nu allemaal wat minder die processoren, maar wat ik ermee wil zeggen is dat ik (onverhoopt) hoop dat er ergens (al ?) een alternatief is. Thorium ? Super batterijen ? Waterstof ? Beheersbare kernfusie ? Toch ben ik bang dat jij gelijk gaat krijgen omdat jij hier heel overtuigend over kan schrijven en dit behoorlijk nauwgezet volgt. Ik begrijp je uitleg over de productie van bijv. zonnepanelen in relatie tot olie.En misschien dat de werkelijkheid zoiets is: Zolang heel selecte groepen nog stinkend rijk van olie worden en de verslaving van de massa hieraan de belangen verdient en dat de selecte groepen dan toch al lang en breed binnen zijn en dat het ze dan geen r**t interesseert wat de gevolgen zijn voor de rest van de massa als winning niet meer rendabel is. Ook Kees de Kort nog eens geluisterd en die had het er ook over dat bepaalde schalie gas/olie winningen worden stilgelegd ivm minder rendabele winning.

  2. Bedankt R, leuk dat je reageert. Naar mijn mening wacht iedereen op iemand anders die het tij doet keren.
    Duitsland heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in zonne-energie, met als gevolg duurdere energie. Wat weer als gevolg heeft; duurdere productie die de export van Duitsland geen goed doet. Ook ontstaan er serieuze problemen in het netwerk, die is niet ingericht op alternatieve energiebronnen, vandaar ook mijn opmerking dat we 20/30 jaar te laat zijn.
    Zodra door overheden wordt geventileerd dat men pro-actief gaat werken aan duurzaamheid, m.a.w. het huidige onhoudbare groeitempo ondermijnt, klapt het papieren systeem; dat is immers gestoeld op voortdurende groei. Het is een soort ‘prisoners dilemma’; het eerste land die hiermee aan de slag gaat ziet de export dalen en miljarden aan ‘investeringen’ het land uit vluchten. Dit ondermijnt de ‘unfunded liabilities’; pensioenen en het sociale stelsel. Met verregaande gevolgen voor politiek en economie.
    Men zal het aan laten komen op een uiteindelijke instorting van het financiële systeem, of oorlog. Niet uit onwil, maar uit onmacht. Globalisering heeft de wereld gegijzeld, verbreek je de ketens dan stort je van de berg. Het is dus wachten tot de berg omvalt en we allemaal meegaan. Cru en sober vooruitzicht, maar het exponentieel interen op de toekomst heeft nu eenmaal consequenties. Ukraine, Syrie; acties van het westen om zich de laatste restjes goedkope olie en gas toe te eigenen.

    Dit gaat niet zonder slag of stoot; en daar komt ROI, return on investment, haar tol reeds opeisen.

    1. De waarheid als een koe, Houtskool. Als het systeem niet meer van buitenaf wordt gevoed gaat het interen en parasiteren. Daarbij moet je ook denken aan export. Als die stilvalt parasiteert het systeem ook. Koude kernfusie zou het energieprobleem zo kunnen oplossen, maar ik vrees dat de huidige olielobby deze ontwikkeling bewust tegenhoudt. Ook met kernenergie uit Thorium kunnen we weer een tijdje vooruit, maar ook hier heeft de gevestigde elite geen belang bij. Kortom snel omschakelen naar duurzame energie zal pas gebeuren als het echt niet meer anders kan. Ondanks de beweringen dat er volgens sommigen nog voor honderden zoniet duizenden jaren olie en gas in de grond zit vrees ik dat het omslagpunt dichterbij is dan waar de gevestigde order vanuit gaat.

      1. Snel omschakelen is niet mogelijk cynicus. De productie van al die zonnepanelen, windmolens en kerncentrales kost: energie —>> OLIE. Tevens behoeft al dat spul onderhoud en vervanging. De komende 20 jaar gaan er (totaal) anders uitzien dan de afgelopen 20. In die zin dat het monetaire systeem het gaat begeven (als het niet voor die tijd instort) en de wereldhandel vastloopt door olie tekorten. Dat is voor mij persoonlijk een nagenoeg onvermijdelijk scenario. Lokale economieen zullen de taak overnemen. Hoe de transitieperiode eruit gaat zien, geen idee. Enigszins chaotisch dunkt me. Hedge accordingly….

  3. Nog iets R, om je vraag mbt alternatieven voor olie te beantwoorden, het is een alom bekende misvatting om te veronderstellen dat er alternatieven zijn voor fossiele brandstoffen die het huidige systeem op gelijke wijze kunnen ondersteunen.

    Het rendement van alternatieven is voldoende, mits men vandaag start, om het enigszins leefbaar te houden. Het gaat simpelweg om EROEI –> het rendement uit je investering.

    Om die visstick op je bord te krijgen is onnoemelijk veel energie nodig; van de visvangst, tot het schoonmaken, productie en transport van paneermeel naar Kapitein Iglo, vervolgens naar de supermarkt, in de vriezer (energie), verpakking, en dan moet jij het gaan halen en bereiden.

    De wereld heeft in haar huidige vorm een gigantisch surplus aan goedkope energie nodig, alleen al om te blijven draaien, laat staan groeien. Dit surplus is over de top as we speak. Een EROEI van 3/4/5:1 is absoluut niet toereikend, zoals geldt voor de alternatieven.

  4. Precies houts,

    Jouw laatste reactie is ook waarom ik in mijn eerdere reactie schreef dat ik bang ben dat jij weleens gelijk gaat krijgen. Het is niet zozeer dat alternatieve energiebronnen geen mogelijkheid zou kunnen zijn het is de combinatie schuldenberg/goedkope energie op weg naar: grotere schuldenberg/duurdere energie. Die exponentiële schuldenberg (die op zich al absurd is) is erop gebaseerd dat dat met diezelfde goedkope energie terugbetaald zou kunnen worden. Hoewel zelfs dat laatste al een illusie is, lijkt mij. Schuld betekent vertrouwen dat dat in de toekomst terugbetaald kan worden maar dat gaat zeker niet lukken met duurdere energie. En terugbetalen van schuld wordt alsmaar moeilijker als oa. dat visstickje zoveel duurder wordt of is geworden. Het feit dat er nu ook op veel moeilijkere wijze naar gas en olie wordt gezocht en gewonnen (oa. schalie) zegt iets over de beschikbaarheid en de rendabele winning van het goedkopere gas en olie.

    Het zegt iets over peak oil.

  5. ondanks peak oil is nog zo veel te winnen door het overdreven consumeren terug te brengen en weer geluk te vinden in tijd met elkaar door te brengen (zonder technologische apparatuur/ het gaat om echt contact elkaar). als je kijkt waar een groot deel van de olie naartoe gaat dan is het voor plastic verpakkingsmateriaal dat na 1 keer wordt weggegooid, denk aan voorverpakte kaas salami en andere voedingsmiddelen, glazen flessen en potjes die maar 1 keer consumptie meegaan, het niet meer repareren van een defect apparaat, als we kiezen voor kwaliteit in plaats van kwaliteit kunnen we nog een langere tijd toe met wat we hebben. Er wordt nog steeds meer geproduceerd in het westen dan geconsumeerd, voedselproducenten en voedseldistributeurs gooien nog steeds heel veel eten weg omdat het economische model dit dicteert. supermarkten hanteren de formule dat producten altijd in het schap moeten liggen, ondanks dat er soms geen kopers zijn en het overschot wordt weggegooid.
    De samenleving moet weer veranderen in een echte ‘samen’-leving.

  6. Schön gezaagd :
    .
    “QE is only there to try to save a bankrupt financial system, as central banks buy their own debt. 90 percent of ECB bond issuances will be monetized and 100 percent of the Japanese issuances. This means that countries first issue their own debt and than buy it. This is, of course, the ultimate of all Ponzi schemes.”
    .
    http://kingworldnews.com/super-bubbles-and-unprecedented-global-collapse-time-is-running-out/
    .
    Toch ?
    .

  7. Tja, houts, wat zal ik zeggen ?
    .
    Volgens mij maakt ’t namelijk niet zoveel uit of je wel of niet je huis gestofzuigd hebt, nèt voordat er een Richter10-aardbeving toeslaat hihi …
    .

  8. Hé, Koen, heb ik je nog niet verteld. Uit sgaamte zeg maar.
    .
    Toen de cryptobeurs “bter.com” afgelopen maand werd gehacked voor 7200 gebitsmuntjes, had ik er zo’n 12 BTC aan “Altjes” uitstaan. Serieus. Te lui geweest sinds afgelopen mei ze op m’n pc-wallet over te zetten.
    ;
    Alles weg. Ik zwéér ’t je.
    .
    De afgelopen week echter had die zjinese beurs AL m’n muntjes weer aangevuld !
    ( waaronder een half mijoen kwarkjes, 100k Veertjes en 120k Maxjes ).
    .
    GROTE klasse van de chinezen, eerlijk waar.
    .
    Pééééntjes hebbik gezweet, eerlijk waar … pffff …
    .
    Was al op zoek naar een “gesgikte tak” WA-HAA-HAAA ! ! !

    1. Wèl zit ik nog te wachten op de overmaking van 6k ” véri’s ” en 5k XC ; die staan in “processing” ; die hebben ze blijkbaar zèlf (nog) niet.
      .
      Maar een paar weekjes op die kruimels wachten is geen probleem voor mij.
      .
      Drie weken lang dacht ik echt dat àlles voor eeuwig pleite was, serieus !
      .
      Een goeie les : àlles lekker in de EIGEN pc-wallet downloaden na de aankoop…!!!
      .
      Afijn, de Chinezen bleken gewoon 100% oké.
      .
      Inmiddels zet “bter” al hun grote tegoeden in een professionele “cold storage”.
      .
      Ergens in Fukushima geloof ik wahaaahaaaaa

  9. Knowtoomuch zag ’t leven éven niet meer zitten, nee …
    .
    Heb ‘r zelfs over gedacht om ergens in Zweden een blokhut te kopen en me voor de rest van m’n leven terug te trekken uit de maatsgappij …
    .
    Serieus.
    .
    ZO èrg was het, Koen …
    .

  10. Ik heb wat met techniek en al op mijn vroege leeftijd legde mijn vader energievraagstukken op mijn bordje. Van onderstaand artikel word ik dan ook heel vrolijk en optimistisch. Ik ben niet gierend goed thuis in de electronica maar wat ik ervan begrepen heb is een condensator in de electronica een soort accu in het klein. Hartstikke goed nieuws wat onderstaand artikel voortbrengt en er moet vooral onderzoek gedaan worden naar deze ontwikkelingen wat mij betreft.
    .
    http://www.visionair.nl/wetenschap/ultracondensator-auto-in-twee-minuten-opgeladen/
    .
    …MAAR ! ! !…
    .
    In deze link staat ook een tekst als laatste regel op het artikel namelijk:
    .
    “Het is dan definitief over en uit voor de olie industrie.”
    .
    Die zin vind ik dan weer een beetje jammer om reden waar dit biflatie.nl artikel nou juist over gaat. Accu’s en supercondensators zijn containers van energie ! Het genereert helemaal geen energie. Het kan (elektrische) energie opnemen, vasthouden en afgeven maar produceren ? No way ! Olie kun je in de fik steken, laten ontploffen en machinerie in beweging brengen, het IS energie.
    .
    Hiermee wil ik dan weer zeggen -ondanks mijn enthousiasme over de link die ik hier heb gegeven- dat ik bij mijn eerdere reacties blijf en volkomen achter de inhoud van dit artikel op biflatie.nl sta.

  11. Ook dure jongens, die condensators ; ik had 2 of 3 jaar lang ons 5,5kW-dieselgeneratortje niet laten (proef-)draaien.
    .
    Condensator kapot ! ( diam.45 mm x 110 mm lang )
    .
    90 eurootjes, meneer.
    .

    1. Hahahahaha, KneuTerMuts, je ben nog een groteren duts dan ik al vermoed had , hahaha
      Kjeer een waailapje. Kheb ook nog wel een condensatortje of wa voor je , voor die prijs. hahaha
      Intresse? hahahaha

      1. ow ja, leg nog es uit van die bitcoins en zo. Want blijkbaar ben je er een die zich nie zo snel laat bedotten, hihihi.

  12. Niet zozeer het energieprobleem is het grote probleem.

    Zoals Nicolai Tesla al aantoonde is er simpelweg energie af te tappen uit de kosmos…google Nicolai Tesla… die er in slaagde om dit te realiseren en zelfs draadloos te versturen. Waarna zijn financiering werd afgekapt door belanghebbenden in de koperindustrie…

    Het grootste probleem zit m in de mens zelf. In het ontbreken van het bewustzijn dat we met zijn allen 1 geheel zijn.
    Ipv concurreren met elkaar en strijden om materie ,een samenwerking aangaan waarin ieder zijn aandeel heeft, net als in de natuur, waar ook elk organisme een functie heeft. Maar om je daar bewust van te zijn betekent dat je je geprogrammeerde geest 180 graden moet omdraaien wat betreft het systeem (yek) waarin we nu leven.

    Zolang niet dat bewustzijn bij een groter deel dan de helft van de mensen aanwezig is, zal het blijven zoals het is. Hetzij in huidige vorm, hetzij in een nieuwe.

    1. Meer dan intressante insteek Madman, die ‘vacuumenergie’ (waar je mi naar verwijst) zou elk debat over energie een heel andere wending kunnen geven. Eens gelezen dat een kopje daarvan voldoende is om alle oceanen te laten verdampen, weet echter niet wat ik daarvan mag/kan geloven. Neem aan dat je hier meer bedreven in bent? Dat 180 graden draaien, theorie en praktijk liggen nogal ver uit elkaar maar deel je mening volmondig.

        1. Begrijpelijk Madman, die focus blijkt nogal weerbarstig te zijn. Herinner nog die ‘angst voor vrijheid’ (cfr Erich Fromm) waardoor we ons gemakshalve conformeren aan dat waarvan we zeggen er tegen te zijn. Zo kom je tot een impasse van jewelste onder leiding van een politiek die het bekrachtigt. Technisch gezien is het energieprobleem alvast geen probleem meer, kan alvast helpen bij dit bewustwordingsproces.

          1. ik reageer op de clip van de kinderen zijn niet schuldig, hij staat op op youtube en ook te leen in de bibliotheek, “lord of the flies” over een groepje Britse schooljongens dat terecht komt op een onbewoond eiland en volledig ontspoort in een geweldsspiraal, Kinderen hebben opvoeding nodig en dat is het grote probleem van deze samenleving, ouders hebben geen tijd meer voor hun kinderen, ik las zelfs recent dat grootouders ook geen kleinkindercontact meer mogen op straffe van korting op hun uitkering. Kinderen zijn helemaal niet onschuldig, ze moeten op een verantwoordelijke manier opgevoed worden ( en niet in consumptiemonsters)

          2. “Ik las zelfs recent dat grootouders ook geen kleinkindercontact meer mogen op straffe van korting op hun uitkering” … Hoe bedoel je dat?

          3. voor Werner, de uren die ouders met hun kleinkinderen doorbrengen hebben een economische waarde, deze waarde wordt verrekend met hun uitkering (indien ze deze hebben) Het zal mij niet verbazen als de overheid dit ‘waarde in het economisch verkeer’ principe steeds meer gaat toepassen, dus voor de toekomst help je buren/vrienden/familie niet meer, want je kan in de toekomst een belastingaanslag van onze overheid verwachten, je hulp/bestede tijd heeft een economische waarde. onze overheid wil alles met een economische waarde belasten. we zijn met alles wat we doen zzp-er geworden, deur openhouden voor oud vrouwtje kan je op 1 euro waarderen,

          4. Beste JT, ik vermoedde iets in die zin en hebben we eerder eens een artikel over laten verschijnen. In zekere zin is dat ook goed nieuws, het toont simpelweg aan hoe economische statistieken helemaal niet economisch zijn, fundamenteel verkeerd dus. Niet betaalde arbeid (zoals kleinkinderen opvangen) zou dan ook in het BBP moeten verrekend worden. Kortom, de zich op de statistiek blindstarende economen zouden dan tot een ongezien ‘economisch’ orgasme komen. De oefening is eenvoudig te maken, reken al die arbeid fictief aan bv 10 €/uur. Nu, hierop belastingen betalen lijkt een beetje op het monetaire systeem maar dan andersom, geld komt uit het niets maar nu zou je belastingen innen op iets dat er niet is. Hoe dan ook, economisch analfabetisme bestaat wel degelijk. 🙂

          5. werner, het gebeurt al, de europese unie rekent tegenwoordig ook een geschat deel mee van de criminele activiteiten in en land voor de waarde van het bruto nationaal product.
            http://www.kennislink.nl/publicaties/nederlandse-criminelen-verdienen-3-5-miljard en https://ejbron.wordpress.com/2014/06/21/europese-unie-rekent-drugshandel-en-smokkel-mee-in-bruto-binnenlands-product/
            Het gaat heel hard met de EU, toen ik nog studeerde was er een discussie of koffieshops BTW moesten betalen, dat was toen niet het geval omdat de EU zei dat drugshandel absoluut verboden is in de EU en kan daarom niet meedoen met het BTW verhaal, tien, twintig jaar later is dezelfde EU van mening dat crimineel geld bij het BBP moet worden geteld, hoe krom kan de wereld in elkaar zitten.

          6. Inderdaad JT, had er laatst nog een grapje bijgemaakt. Europa gaat prostitutie nu mee opnemen in het BBP, en om de economie aan te zwengelen worden condooms fiskaal aftrekbaar. Aan aftrekposten zal er dus geen schaarste zijn, zolang de statistiek maar opveert is alles goed. En als bevolking mogen we dat allemaal blijven slikken. Peak Oil, dit alles wordt bijna ongeloofwaardig maar toch gebeurt het, straks misschien ook alle boeken verbranden opdat we er niets over kunnen lezen?

        2. HELEMAAL mee eens !!
          Wetenschappelijk aangetoond dat als je betaald word voor je ” vriendendienst ” er minder geluk “geactiveerd” word in de hersen dan dat je het schenkt.. Mensen worden veel gelukkiger van schenken en zo is ook gedane arbeid geen schuldcreatie.. De energie die mensen gelukkig maakt is gratis en in overvloed beschikbaar , Liefde en respect enz..

          Vandaag de dag met zoveel ego’s en individueel management d.m.v. facebook , twitter is saamhorigheid en echt contact tussen mensen ver te zoeken maar zou wellicht juist nodig voor de nodige veranderingen die moeten gaan komen.
          Tesla zou verplichte kost moeten zijn beginnend op de kleuterschool . Nooit op school gehoord van die man !!! Edison , Marconi en Bell..
          Tesla verkocht zijn patenten om geweldige uitvindingen te kunnen financieren.. Uitvindingen voor de mensheid , non profit maar helaas J.P. Morgan had toen ook al te veel macht.
          Tesla is een ware Genie ! maar is met zijn patenten volledig onder het tapijt geveegd. triest..

          1. Dit is al veel zinniger praat MaD, siert je. Oprecht dank, creativiteit ten dienste van heel de maatschappij, het is de eenvoud zelve.

  13. de huidige olieprijs ontstaat niet meer door economische marktwerking maar door politieke sturing, stel dat de huidige regering van Rusland en Venezuela vallen en worden vervangen door een andere regering dan zit de olieprijs zo weer boven de 80 / 90 dollar, we zitten in een periode waarin de politieke elite in alle economische modellen ingrijpt, dit werkt ook een bepaalde periode totdat het de afgrond ingaat, in de oude soviet unie en warschau pact werden de dagelijkse processen ook door politiek gedicteerd en niet door een open kapitalisme met veel spelers, op een gezonde markt, de levensstandaard werd daar steeds lager en de infrastructuur kwam niet verder dan spartaans. Het is daarom een heel eng idee dat de VS en EU denken de economie te kunnen sturen / beheersen. Dit kan enorm misgaan, meer dan genoeg voorbeelden in de geschiedenis)

  14. Misschien ook interessant:
    In Saoedi Arabie in het grootste olieveld, het Ghawar olieveld is men begonnen met het injecteren van water (1998) en CO2 (2009). Dit is slecht nieuws, met het injecteren begint men pas als de productie niet meer op peil gehouden kan worden. Dit is de laatste fase van de olie productie van het veld. Hiermee wordt begonnen als rond de 80% van alle winbare olie reeds gewonnen is. De productie in de laatste fase heeft een afname van gemiddeld 6,7% per jaar. Vergelijkbare velden als het Ghawar veld zijn er op onze planeet tot heden niet ontdekt, zelfs niet in de diepzee.
    (citaat uit Goudportal)
    Het Ghawar olieveld is veruit het grootste veld op onze planeet, 280 km lang en 30 km breed.
    2010 werd bekend dat hier al 65 miljard vaten uit gewonnen zijn! Ghawar was goed voor ruim 5 miljoen vaten productie per dag. Alleen dit veld is dus goed voor maarlieft meer dan 5% van de wereldproductie, daarom interessant om in de gaten te houden. Vooral gepensioneerde geologen zijn betreffende deze materie goed om naar te luisteren, die kunnen vrij spreken.

    1. deze olieproductie is bij een redelijk stabiel midden oosten, met het opkomend ‘volks’fundamentalisme zoals IS is de kans groot dat de olieproductie helemaal niet meer zo stabiel zal zijn in de nabije toekomst. Hoe meer conflictgebieden er komen voor de NATO om ’te controleren’ hoe meer ruimte er elders is voor andere groepen om puinhoop te maken. De Nato/Blackwater hebben momenteel nog een redelijke controle over landen als Libië e.d mochten er verdergaande conflicten komen tussen Nato en Rusland/China dan staat de weg open voor iedere fundamentalistische protestbeweging in de landen met een islamitische bevolking of gedeeltelijke islamitische bevolking, zelfs een stabiel land als Indonesië heeft groepen die een kalifaat wensen. er zijn momenteel meer dan genoeg potentiële brandhaarden op de wereld. Als de wereldeconomie echt slecht gaat is zelfs bijltjesdag mogelijk voor de laatste blanken in Zuid Afrika (de meeste blanken zijn daar al lang vertrokken naar de common wealth landen)

    2. EN, hans peter, de ‘bewezen voorraden’ zijn een lachertje, flink opwaarts gepimpt opdat buitenlandse investeerders hun belangstelling niet verliezen en de rente op staatsleningen laag blijft. Totdat een land niet meer geloofwaardig is. En hoe zit het dan met andere landen, etc etc.
      Dit betekent dat een oil crunch zich nogal onverwacht kan aandienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: