Dat is: in de ontwikkelingslanden, ook wel groeilanden genoemd. Niemand minder dan een legende op natuurgebied, de Brit Sir David Attenborough, wijst op een nieuw rapport vanwege ‘international relief and development agency Tearfund, alongside the Institute of Development Studies, WasteAid and conservation charity Fauna & Flora International (FFI).’ Attenborough is vicepresident van FFI. Het is een van de eerste grote onderzoeken dat niet alleen focust op de impact van plastic vervuiling op de dierenwereld. Maar ook op de gevolgen voor de mensheid. Diarree, malaria en kankers zijn de hoofdoorzaken van de dood van bijna één miljoen mensen per jaar…
De menselijke kost
We vernamen in de media al eerder over exotische stranden die gesloten werden om opgeschoond te worden. Het afval dat toeristen achterlaten opruimen dus, waaronder heel wat plastic. De economische kost moet aanzienlijk zijn. Tijdens de diepste duik ooit in een oceaan werd plastic en ander vuilnis gevonden. Maar volgens genoemd onderzoek is de directe menselijke kost nog veel groter. Ontelbare vuinishopen overal ter wereld , maar vooral in wat we voorheen ‘de derde wereld’ noemden, vergen een tol aan mensenlevens. Arme lieden, kinderen, hele families die werken op en wonen bij dergelijke haarden van besmetting. Alles van plastic gemaakt is wel de grootste boosdoener.
Het Westen versus de rest van de wereld
En ook: wij in het Westen mogen dan wel reeds veel moeite doen om in te zamelen en sorteren. Maar hoe zit dat met het Oosten en het Zuiden? ‘Globally, two billion people – or about one in four of the world’s population – do not have their rubbish collected, leading to a build-up of waste in rivers causing flooding and the spread of infectious diseases.’
Maatregelen
Er mogen dan wel klimaatontkenners bestaan. Lieden die zich niet laten weerhouden door enig gebrek aan wetenschappelijke kennis. Maar zelfs zij zouden niet durven ontkennen dat ‘de mens’ op dit gebied wel degelijk een uiterst nefaste invloed uitoefent. Op de natuur, de fauna en flora, met een miljoen dieren en planten op de rand van uitroeiing. Maar in feite nu ook bewezen op zijn eigen gezondheid. De EU heeft in ieder geval reeds actie ondernomen. De wetten zijn gestemd om de betreffende industrie danig te doen omvormen. ‘Plastic wegwerpbestek, wattenstaafjes, rietjes en roerstaafjes vanaf 2021 verboden. 90% van de plastic flessen moet worden ingezameld vanaf 2029. Strengere toepassing van het principe waarbij de vervuiler betaalt.’ Nog beter zou zijn plastic flessen economisch door middel van statiegeld om te buigen naar glazen flessen. Maar die kost wordt zo te zien voorlopig nog niet genomen.