Politici zijn onbetrouwbaar en incapabel

36

“Kunt u garanderen dat door de nieuwe rekenmethode van de EU, Nederland geen extra naheffing krijgt nu blijkt dat de Nederlandse economie meer gegroeid is in de afgelopen jaren?”  Deze vraag stelde Tony van Dijck aan minister Dijsselbloem in april van 2014. Het antwoord was: “Ja.” Hij kon dit garanderen.

[youtube id=”kzbGhJQfrm0″ align=”center”]

Als je iets garandeert dan baseer je dat volgens mij toch op protocollen en vastgestelde regels, anders kun je dit niet garanderen. Hij loog op dit moment dus heel bewust. Een leugen van 642 miljoen euro dat zomaar ineens bovenop de 8 miljard komt linea recta in de zak van Brussel. Omdat zij bedacht hadden zomaar ineens een andere rekenmethode te hanteren.

Naheffing

Grove nalatigheid wordt weer met de mantel der liefde opgelost. Wederom is de burger de pisang. Staatssecretaris Wiebes kwam pardoes nog even met de mededeling dat 5 tot 6 miljoen Nederlanders een naheffing gaan krijgen van enkele honderden euro`s. Een fout in het systeem en de software hebben dit veroorzaakt volgens de verantwoordelijke overheid. Uiteraard, als iets niet samengaat is het wel De Overheid en ICT… Maar door dit foutje, ook al veel eerder bekend en wel zo handig bekend gemaakt NA de Europese verkiezingen, mag de burger weer bijlappen en blijkt niemand verantwoordelijk te zijn geweest voor deze fout. Er wordt door iedereen die betrokken is weer gedraaid en gelogen om de rust te behouden zodat het stemvee het weer genadeloos en volgzaam zal slikken.

Overheid en ICT

Zoals gezegd zijn de overheid en ICT geen goede combinatie, sterker nog, er wordt jaarlijks tussen de 1 en 5 (!) miljard euro verspild aan ICT projecten. Er wordt niet geluisterd naar aanbevelingen van toeleveranciers, er is totaal geen controle over de projecten, geen kennis van de eigen projecten, men leert niet van eigen fouten, waarschuwingen worden genegeerd en er is een gebrek aan interesse aldus de onderzoekscommissie. Zoveel geld weggegooid door incompetent gedrag van politiek Den Haag, wie mag dit weer gaan betalen?

Falende gemeenten en accountants

Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Ze krijgen zeer veel geld tot hun beschikking met de komst van deze beslissing. Is dat wel een verstandig idee? Wij hebben eerder op Biflatie.nl een interview gehad met Leo Verhoef over de fraude en dubieuze jaarrekeningen binnen de Nederlandse gemeenten en alle aangeschreven bewindslieden verschuilen zich achter het feit dat de financiën goedgekeurd zijn door de accountants. Het overgrote deel van de financiële controle ligt bij de grote accountantskantoren. En wat bleek afgelopen maand? De vier grootste accountantskantoren falen keihard in hun werk en zijn verantwoordelijk voor een vertrouwensbreuk tussen de accountantssector en hun klanten. Wij citeren beleggersvereniging VEB: In één keer wordt ook een stuk duidelijker hoe het mogelijk is dat beleggers afgelopen jaren regelmatig geconfronteerd werden met beursdebacles als gevolg van fraude en andere malversaties. Het bestaansrecht van de accountant staat ter discussie. De politiek zal nu moeten ingrijpen, de sector zelf kan het niet aan.

Dat lijken me rake woorden en zal de toezichthouder en minister Dijsselbloem toch zorgen moeten baren en aan het werk zetten!

De AFM: ”Het wezenlijke product van een accountant is het leveren van een controle van goede kwaliteit. Na ons eerste onderzoek uit 2010 hebben de accountantsorganisaties plannen geformuleerd om die kwaliteit te verhogen, maar we zien de effecten daarvan helaas onvoldoende terug in de jongste resultaten. Dat is een sombere constatering. De AFM hoopt dat nu de basis is gelegd voor de noodzakelijke versterking van deze belangrijke sector en de cultuurverandering die daarvoor nodig is”.

Minister Dijsselbloem: ”De wettelijke controleverklaring van accountants dient boven elke twijfel verheven te zijn. Dat de kwaliteit onder de maat is, vind ik onacceptabel. De door de sector voorgestelde maatregelen zie ik als een eerste stap. Wat nu nodig is, is versterking van de wettelijke kwaliteitseisen en strenger optreden van de AFM. Alleen zo kunnen we de kwaliteit van accountants en de accountantsverklaring structureel verbeteren.”

Somber, onacceptabel, onder de maat, een eerste stap, onvoldoende en hopen dat het nu eindelijk toch echt eens helemaal goed gaat komen. De voorstellen van de sector zelf als een eerste stap zien… minister Dijsselbloem, is dat nu wel zo`n goed idee? Moeten dit soort bedrijven met hun, laten we mild zijn, aparte werkwijze zichzelf gaan verbeteren? Glas, plas en alles bleef zoals het was. Veel corruptie, fraude en graaigedrag in de ambtenarij, gecontroleerd door frauduleuze accountants met een ruggengraatloze toezichthouder, ja, dit gaat helemaal goed komen.

De leugen regeert

De Leugen regeert in politiek Den Haag anno 2014. Ministers die een puinhoop achter laten, worden opgevolgd door nieuwe poppetjes die het weer op mogen lossen en geen verantwoordelijkheid dragen. Niemand wordt ooit veroordeeld voor zichtbare fraude, oplichting, nepotisme en leugens. Neem van Rey of zo`n Erik Staal van Vestia: Spijt vind ik een moeilijk begrip.” Die man ging over miljarden! En wat te denken over Frans Timmermans met z`n leugen over het zuurstofmasker? Je spoort toch niet als je zulke grove en kwetsende leugens bedenkt voor je eigen persoonlijke hachje? Ivo Opstelten en zijn vriendjes beschermen de heer Demmink, ondanks dat er zo veel narigheid aan die man kleeft. Nee, de politiek van dit land is overspoeld met incompetente, leugenachtige mensen waar we niet verder mee komen. Het Nederland van pak `m beet 20 jaar geleden is totaal verwoest en komt nooit meer terug. De topfuncties van “Het Grote Geld” zijn bezet door frauduleuze figuren met winstmaximalisatie als doel, niet het belang van de maatschappij. En geen enkele partij die hier iets aan lijkt te willen doen. Nee, ik stem niet, op niemand.