Politiek spreekt over repatriëring Nederlandse goudvoorraad

23

nederlandse goudvoorraadNadat Duitsland vorige week bekendmaakte dat het een deel van de goudvoorraden wil repatriëren, gaan er nu ook stemmen op om de Nederlandse goudvoorraad weer terug te halen naar de eigen kluizen. Het is een trend aan het worden: centrale banken die weer de beschikking willen hebben over hun eigen fysieke goud. Duitsland heeft inmiddels aangegeven dat het in stappen zijn fysieke goudvoorraad wil laten terugkeren naar de Bundesbank. In Nederland komt de discussie nu eindelijk ook echt op gang omtrent de Nederlandse goudvoorraad. CDA Kamerlid Eddy van Hijum heeft inmiddels al vragen gesteld over een mogelijke repatriëring van de Nederlandse goudvoorraad.

CDA/SP bezorgd over Nederlandse goudvoorraad

Volgens van Hijum kan repatriëring van het goud handig zijn in verband met een herijking van het Nederlands risicobeleid en zijn nieuwe controles op de goudvoorraad gewenst. Naast het CDA is ook  de SP bij monde van Kamerlid Arnold Markies geïnteresseerd in een mogelijke terugkeer van de Nederlandse goudvoorraad. Dit onderwerp is altijd soort van taboe geweest om over te discussiëren. Het gaat immers allemaal om vertrouwen. Dat vertrouwen brokkelt langzaam verder af. Zekerheid is troef en zekerheid is goud in de kluis, althans, daar denken steeds meer centrale banken zo over.

Slecht 11% van Nederlandse goudvoorraad in NL

Op dit moment ligt slechts 11% van het Nederlands goud bij De Nederlandsche Bank onder het Frederiksplein in Amsterdam. Het rest van de Nederlandse goudvoorraad ligt al sinds 1938 in Londen (18%), Ottawa (20%) en New York (51%). De totale waarde van de Nederlandse goudvoorraad bedraagt tegen de huidige dagkoersen ongeveer €24 miljard. Dat bijna 90% hiervan buiten de landsgrenzen ligt kan dan ook een reden zijn om de  positionering hiervan te heroverwegen. Duitsland was echter niet het eerste land dat bezig was met terughalen van zijn goudvoorraden. In 2011 was het Hugo Chavez die namens Venezuela zijn goudvoorraden terughaalde van Amerika en Europa.

Nederlandse goudvoorraad: van 1.750 ton naar 612 ton

Nederland staat wereldwijd als het gaat om hoeveelheid goud momenteel op de 10e plek, met 612,5 ton goud. Dat was ooit veel meer. Nederland verkocht namelijk veel goud. Van 1970 tot begin 1990 had Nederland nog ongeveer 1.750 ton goud in bezit. Vanaf 1992 werd er door De Nederlandsche Bank veel goud verkocht. In 1992 werd ongeveer 400 ton verkocht en in 1996 nog eens 300 ton. Ook in 1999 werd nog eens bijna 400 ton verkocht. Toentertijd was goud overigens een koopje. De prijs van goud noteerde van 1999 en 2002 tussen de $256 en $296 per troy ounce. We zijn veel geld misgelopen door de verkoop van een deel van de Nederlandse goudvoorraad. De huidige waarde van een troy ounce goud (31,1 gram) is $1.690,- ofwel €1.270,-.

Wilt u ook openheid over de Nederlandse goudvoorraad? Teken dan hier de petitie. Hieronder een video van DNB over de Nederlandse goudvoorraad.