Politiek spreekt over repatriëring Nederlandse goudvoorraad

nederlandse goudvoorraadNadat Duitsland vorige week bekendmaakte dat het een deel van de goudvoorraden wil repatriëren, gaan er nu ook stemmen op om de Nederlandse goudvoorraad weer terug te halen naar de eigen kluizen. Het is een trend aan het worden: centrale banken die weer de beschikking willen hebben over hun eigen fysieke goud. Duitsland heeft inmiddels aangegeven dat het in stappen zijn fysieke goudvoorraad wil laten terugkeren naar de Bundesbank. In Nederland komt de discussie nu eindelijk ook echt op gang omtrent de Nederlandse goudvoorraad. CDA Kamerlid Eddy van Hijum heeft inmiddels al vragen gesteld over een mogelijke repatriëring van de Nederlandse goudvoorraad.

CDA/SP bezorgd over Nederlandse goudvoorraad

Volgens van Hijum kan repatriëring van het goud handig zijn in verband met een herijking van het Nederlands risicobeleid en zijn nieuwe controles op de goudvoorraad gewenst. Naast het CDA is ook  de SP bij monde van Kamerlid Arnold Markies geïnteresseerd in een mogelijke terugkeer van de Nederlandse goudvoorraad. Dit onderwerp is altijd soort van taboe geweest om over te discussiëren. Het gaat immers allemaal om vertrouwen. Dat vertrouwen brokkelt langzaam verder af. Zekerheid is troef en zekerheid is goud in de kluis, althans, daar denken steeds meer centrale banken zo over.

Slecht 11% van Nederlandse goudvoorraad in NL

Op dit moment ligt slechts 11% van het Nederlands goud bij De Nederlandsche Bank onder het Frederiksplein in Amsterdam. Het rest van de Nederlandse goudvoorraad ligt al sinds 1938 in Londen (18%), Ottawa (20%) en New York (51%). De totale waarde van de Nederlandse goudvoorraad bedraagt tegen de huidige dagkoersen ongeveer €24 miljard. Dat bijna 90% hiervan buiten de landsgrenzen ligt kan dan ook een reden zijn om de  positionering hiervan te heroverwegen. Duitsland was echter niet het eerste land dat bezig was met terughalen van zijn goudvoorraden. In 2011 was het Hugo Chavez die namens Venezuela zijn goudvoorraden terughaalde van Amerika en Europa.

Nederlandse goudvoorraad: van 1.750 ton naar 612 ton

Nederland staat wereldwijd als het gaat om hoeveelheid goud momenteel op de 10e plek, met 612,5 ton goud. Dat was ooit veel meer. Nederland verkocht namelijk veel goud. Van 1970 tot begin 1990 had Nederland nog ongeveer 1.750 ton goud in bezit. Vanaf 1992 werd er door De Nederlandsche Bank veel goud verkocht. In 1992 werd ongeveer 400 ton verkocht en in 1996 nog eens 300 ton. Ook in 1999 werd nog eens bijna 400 ton verkocht. Toentertijd was goud overigens een koopje. De prijs van goud noteerde van 1999 en 2002 tussen de $256 en $296 per troy ounce. We zijn veel geld misgelopen door de verkoop van een deel van de Nederlandse goudvoorraad. De huidige waarde van een troy ounce goud (31,1 gram) is $1.690,- ofwel €1.270,-.

Wilt u ook openheid over de Nederlandse goudvoorraad? Teken dan hier de petitie. Hieronder een video van DNB over de Nederlandse goudvoorraad.

23 reacties

 1. Hmm … hoog tijd dunkt me.

  En voor zover ik het heb gelezen een jaar geleden, heeft Chavez dat goud niet naar Venezuela maar naar China laten overbrengen.

 2. Nou gaat het CDA zich hiermee bemoeien….en pas als ze in de oppositie zitten. Toen de SP vragen over de goudvoorraad stelde aan de JAger in 2011 gaven ze allemaal niet thuis. Dit is werkelijk alleen maar politieke punten scoren voor het CDA. (was Knot voorheen geen voorlichter van de Jager…CDA dus). Nee al dat goud zien we hier nooit meer terug! Dat zit vast in allerlei contructies.

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2011/09/sp-stelt-kamervragen-over-de-nederlandse-goudvoorraad/

  1. Sowieso bizar dat mensen ooit WEL vertrouwen in die lui hebben gehad. Wrsch heeft het met scholing te maken. Tegenwoordig kan iedereen nadenken. En dan vallen die lui ineens door de mand…

   1. Scholing of generatie en de manier waarop men is opgevoed.
    Mijn vader twijfelde niet aan autoriteit.

    Toch kan ik niet zeggen dat het een domme man was.

 3. I ga petitie zeker tekenen alhoewel ik denk dat politiek terugkeer van goud niet zal ondersteunen om enig gerucht van een Fed bankrun de kop in te drukken.
  Maar als de politiek goud laat terugkeren neem ik een glas wijn op deze feestelijke ontwikkeling ondanks het feit dat ik niet geloof dat de Fed nog maar een troy ounce heeft. Is nl allemaal verkocht om de goudprijs kunstmatig te onderdrukken vw de “strong dollar policy”.

 4. Ik denk dat er belangrijke mensen zijn die dit niet willen. Vanuit Zuid Amerika kun je er beter bij in de US dan in Nederland in burgeroorlog.

 5. Beginnen we in Nederland toch ons verstand terug te krijgen?

  @Pietjes Als we het nu niet doen zijn we zeker te laat. Papier geld is hard op weg om richting Weimar te gaan met al die drukpers acties. Dat NL zijn vertrouwen in de leiders kwijt is ligt aan het slechte beleid en met dit kunnen ze weer een beetje vertrouwen terug winnen. – Dit systeem klapt toch binnen nu en 10 jaar en dan is het beter dat we ons indekken dan dat we straks helemaal met lege handen staan.

 6. Bijna werd een Bulgaarse liberale politicus standrechtelijk geexecuteerd, in het bijzijn van de pers en vele politici, waaronder Hans van Baalen. Er is met een Kalashnikov op het kantoor van de Griekse premier Samaras geschoten. Het vertrouwen in de politiek, instituten en in geld neemt in snel tempo af. Repatrieren dat goud voor het te laat is. Als het monetaire stelsel onderuit gaat is het goud hard nodig om iets nieuws op te zetten met een zeker fundament.

 7. Mensen moeten geen goud kopen want Willem Middelkoop verkoopt goud.

  Bovenstaande argumentatie heb ik menigmaal mogen bewonderen van een biflatie reaguurder wiens naam ik niet zal noemen…

  1. ” Mensen moeten geen goud kopen want Willem Middelkoop verkoopt goud ”

   Ja, dat heb je goed gezien, Hugo.

   Gelukkig maar dat Middelkoop de énige ter wereld is, die de burger aanraadt om goud te kopen, hè ?

   Pfjoewww … ik kreeg het al even warrum …

 8. Maar feitelijk is het één Goddelijke Komedie en wel om 2 redenen :

  1. de (privé-)families die de Fed bezitten, zijn dezelfde achter de DB, de DNB, de BdF, de BoE of de BoJ … of … of … zitten.

  2. Zèlfs al zou dit goud terugkomen naar de DNB, dan NOG is de gewone Nederlander daar niet de ‘eigenaar’ of zo van geworden, dat is en blijft namelijk alleen The Khazar Families eràchter.

  Maar goed, ik mag hopen dat ‘de Komedie’ een ‘leuke’ uitwerking heeft op de goud- en zilverprijzen, dat wel natuurlijk …

  ‘The Cabal’ (term van Zero Hedge) heeft het hele spectrum onder controle, twijfel daar geen moment aan, want ZIJ zijn namelijk de enige ‘schrijvers’ van Het Plan dat we nu ondergaan-gn-gnn…

 9. En die Dijsselbloem-minkukel is natuurlijk gewoon the fall guy ; speklapje de Jager heeft het geluk gehad nog nèt op tijd te kunnen wegrennnen.

  Dijsselbloem is een voormalig landbouweconoom ; de ultieme natte droom van de Haute Finance in deze bedrieglijke tijden.

  O ja, in 2008 won d’n Dijssel de ‘Nationale Nieuws Quiz’, serieus !

  Dus kunt u vanavond rustig gaan slapen-gn-gnn…

  Toch ?

 10. Waarom moet het Duitse goud er maar liefst 7 jaar over doen om naar Duitsland gebracht te worden? Als het kant-en-klaar in de kluizen van de Fed ligt, dan hoeft de hele retour-operatie toch hoogstens een paar maanden te duren? Of… zou het goud er niet liggen en heeft de Fed tijd nodig om op een rustig tempo bij te kopen…? Wee degen die er slecht van denkt.

 11. Dit hele zaakje stinkt al jaren. Aan de overkant van de oceaan zijn er ook al jaren mensen (GATA, senator Ron Paul) bezig met het verkrijgen van openheid over de Amerikaanse goudvoorraad waar al tientallen jaren geen officiele openbare audit op is gedaan. Wanneer de Nederlandse overheid ook het goud terug gaat vragen uit de VS, en ik betwijfel sterk of dat gaat gebeuren, dan vraag ik me af hoe lang de Amerikanen er over gaan doen om dat goud bij elkaar te sprokkelen uit hun, naar eigen zeggen, goed gevulde goudkluizen.

 12. Eigenlijk is het niet zo interessant waar het goud ligt.
  De grote vraag is, wat is er nog van over.
  In 2008, net voor de crisis is er een enorme hoeveelheid verkocht.
  Met dit geld zou ons pensioen tot aan ons kind kinderen veilig gesteld zijn.
  Maar alle pensioenen zitten inmiddels aan de grond.
  Dus waar is het gebleven ?
  En wie is hier verschrikkelijk rijk van geworden ?

  of zijn wij makke Nederlanders dit allemaal alweer vergeten ?

 13. nu was goud de laatste tijd (laatste 4 jaren) zo duur , waarom verkopen ze niet de helft.
  dan heb je zeg maar 10 miljard euro in de knip.

  verlaag voor de burgers alles, los een deel van de schulden in.

  dan zul je ook minder winkel leegstand zien in de steden.
  de mensen hebben weer geld om te kunnen verteren.
  laat dit zo een aantal jaren dat de burgers zich lekker voelen , ze kopen meer en meer , dus komt er weer meer belasting binnen, koop daar weer stukje bij beetje weer goud voor tegen een goede prijs, want het goud zakt weer in prijs (2014)

  ben ik nu zo slim of is Den Haag zo dom,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: