Begin dit jaar schreef ik al hier op Biflatie dat Portugal het derde slachtoffer zou gaan worden van de eurocrisis.
Sócrates bleef twee maanden geleden maar roepen dat Portugal geen hulp nodig zou hebben. Toen was dat al tegen beter weten in. Portugal zit sinds deze week in een politieke crisis. Dat komt doordat de nieuwe bezuinigingsmaatregelen van de regering niet zijn goedgekeurd. Sócrates is om deze reden opgestapt en de geruchtenstromen over een eventuele bailout zijn weer op gang gekomen. Een reddingsplan lijkt onvermijdelijk. Volgens geruchten gaat Portugal binnenkort een beroep doen op het Europese noodfonds. Het zou gaan om een bedrag tussen de 50 en de 100 miljard euro. Toch willen de Portugezen liever niet aan het EU-infuus. ‘Ons standpunt is duidelijk, wij wijzen buitenlandse hulp af’, aldus de Portugese minister Silva Pereira.

De rente op het Portugese staatspapier is inmiddels opgelopen naar een nieuw record. De markt wil alleen in de tienjarige Portugese staatsobligaties investeren als er 7,7% rente tegenover staat. Ook de rente op de staatsobligaties van Ierland en Griekenland zitten door Portugal weer in de lift. Wat letterlijk betekent dat het vertrouwen in Europa afneemt. De Ierse 10-jarige staatsobigatie noteert op moment van schrijven (donderdagmiddag) voor het eerst boven de 10%. Griekenland moet momenteel 12,6% rente op de tienjarige staatsobligaties betalen. Naast een nucleaire dreiging in Japan en de oorlog in Libië is nu ook de eurocrisis terug van (eigenlijk helemaal niet) weggeweest.

Portugal wordt zo goed als zeker het derde land van de zeventien landen in de eurozone die financieel zal worden geholpen. Ondertussen zakken de aandelen van de Spaanse banken in elkaar. Een eventuele bailout van Portugal is reden voor de markten om zich zorgen te maken, maar dit komt tevens door een downgrade van de kredietwaardigheid van Spanje door Moody’s. Het is maar goed dat er vandaag en morgen topoverleg tussen de Europese landen zal plaatsvinden. Ondanks dat er een permanent fonds in het leven is geroepen voor EU-landen die in de problemen komen, weet niemand wat de uiteindelijke omvang van de schuldencrisis in Europa zal gaan worden. Het vizier zal komende tijd op Spanje zijn gericht.

*update*: De bailout van Portugal zal volgens deze bron 80 miljard euro bedragen.

K. Dil

2 reacties

  1. Tja, het blijft toch in mijn hoofd rondspoken het stuk op CNBC van Marc Faber 1,5 jaar geleden.
    Hij werd toen “uitgelachen” en voor gek verklaard door de jounalisten.

    Hij zei letterlijk: De crisis zal zich uitbreiden aan de randen van Europa met bail-outs die gaandeweg steeds groter en groter worden. Ook zullen er steeds meer landen bij betrokken worden. Dit gaat door tot de kern dit niet meer dragen kan. Dit zal de ondergang van Europa zijn. De VS staat eenzelfde lot te wachten.

    Nu 1,5 jaar later, klinkt dat helemaal niet zo gek meer….
    Nu gaat Faber een stapje verder: De “total collapse” van EU en de VS zal 100% zeker leiden tot WO3. Vorige week nog, toevallig OOK op CNBC.
    Wie de Kondratieff-cyclus goed kent, weet dat dit altijd de eind-fase is van de cyclus. Namelijk failliete landen gaan op weg naar olie, grondstoffen en voedsel.
    Faber noemde al eerder de “Indische oceaan” als centrum. Zijn argumenten passen “exact” in dit plaatje!

  2. Permanent noodfonds of niet, als Spanje en Italië ook beroep zullen moeten gaan doen op het fonds zijn de gevolgen niet te overzien. Een gammel Europees geheel, politiek en economie zijn te veel in elkaar verweven. Wat een stabiele unie moest worden is nu een groepje landen met allemaal hun eigen fiscale regels. Een grote schuldensoep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: