Portugal krijgt bailout van 50 tot 100 miljard

2


Begin dit jaar schreef ik al hier op Biflatie dat Portugal het derde slachtoffer zou gaan worden van de eurocrisis.
Sócrates bleef twee maanden geleden maar roepen dat Portugal geen hulp nodig zou hebben. Toen was dat al tegen beter weten in. Portugal zit sinds deze week in een politieke crisis. Dat komt doordat de nieuwe bezuinigingsmaatregelen van de regering niet zijn goedgekeurd. Sócrates is om deze reden opgestapt en de geruchtenstromen over een eventuele bailout zijn weer op gang gekomen. Een reddingsplan lijkt onvermijdelijk. Volgens geruchten gaat Portugal binnenkort een beroep doen op het Europese noodfonds. Het zou gaan om een bedrag tussen de 50 en de 100 miljard euro. Toch willen de Portugezen liever niet aan het EU-infuus. ‘Ons standpunt is duidelijk, wij wijzen buitenlandse hulp af’, aldus de Portugese minister Silva Pereira.

De rente op het Portugese staatspapier is inmiddels opgelopen naar een nieuw record. De markt wil alleen in de tienjarige Portugese staatsobligaties investeren als er 7,7% rente tegenover staat. Ook de rente op de staatsobligaties van Ierland en Griekenland zitten door Portugal weer in de lift. Wat letterlijk betekent dat het vertrouwen in Europa afneemt. De Ierse 10-jarige staatsobigatie noteert op moment van schrijven (donderdagmiddag) voor het eerst boven de 10%. Griekenland moet momenteel 12,6% rente op de tienjarige staatsobligaties betalen. Naast een nucleaire dreiging in Japan en de oorlog in Libië is nu ook de eurocrisis terug van (eigenlijk helemaal niet) weggeweest.

Portugal wordt zo goed als zeker het derde land van de zeventien landen in de eurozone die financieel zal worden geholpen. Ondertussen zakken de aandelen van de Spaanse banken in elkaar. Een eventuele bailout van Portugal is reden voor de markten om zich zorgen te maken, maar dit komt tevens door een downgrade van de kredietwaardigheid van Spanje door Moody’s. Het is maar goed dat er vandaag en morgen topoverleg tussen de Europese landen zal plaatsvinden. Ondanks dat er een permanent fonds in het leven is geroepen voor EU-landen die in de problemen komen, weet niemand wat de uiteindelijke omvang van de schuldencrisis in Europa zal gaan worden. Het vizier zal komende tijd op Spanje zijn gericht.

*update*: De bailout van Portugal zal volgens deze bron 80 miljard euro bedragen.

K. Dil