Portugal raakt besmet door Griekenland

5

De Griekse overheid heeft afgelopen weekend gesproken met de trojka (de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) over nieuwe leningen, maar tot oplossingen zijn ze nog niet gekomen. Daarom had iedereen eigenlijk gedacht dat er maandagavond tijdens de eurotop wel wat knopen zouden worden doorgehakt. Deze hoop kan iedereen echter laten varen, want Bondskanselier Merkel heeft doodleuk laten weten dat de Griekse schuldencrisis niet op de agenda staat van de Europese top maandag in Brussel.

Dikke kans dat de Duitse ijskoningin haar mond stijf dichthoudt, totdat de banken en andere financiële instellingen (vertegenwoordigd door het IIF) een overeenstemming hebben bereikt met Griekenland over het kwijtschelden van een deel van de schulden. Tevens is Duitland voorzichtig geworden met het geven van nieuwe euro’s aan Griekenland, aangezien ze hun zijn beloftes niet nakomen. Griekenland is echter geen eens écht nieuws meer. Het land is failliet, moet 450% rente betalen over de één jarige staatsobligaties, waarom nemen we dit nog serieus!? Al weken lang zou er bijna een akkoord zijn bereikt, maar vooralsnog zijn er nog geen problemen opgelost. De kans dat Griekenland failliet gaat is levensgroot en sinds vandaag krijgen de Europese politici er een nieuw serieus probleem bij. Dat probleem heet Portugal.

Volgens schattingen van de Europese Commissie zal de nationale schulden van Portugal dit jaar door de 100% van het bbp stijgen. Momenteel is de huidige schuld nog 93% van het Portugese bbp. De rente van de tien jarige Portugese staatsobligatie steeg maandagmiddag tot boven de 17%. Een nieuw record. Op 23 augustus 2011 stond de Griekse 10year voor het eerst boven de 17%. We weten hoe dit verder is gegaan. Vanaf eind november 2011 is de rente van de Griekse 10jaars niet meer onder de 30% gedaald. Beleggers verliezen het vertrouwen in Portugal. De rente van de twee jarige Portugese obligatie doet inmiddels 21%. En hoe harder de waarde van de Portugese staatsobligaties dalen (dus hoe hoger de rentes daarvan stijgen), hoe meer beleggers de Portugese staatspapiertjes in de verkoop zullen gooien.

De huidige stijging van de rente is overigens zeer vreemd, aangezien de ECB heeft aangegeven dat het vandaag Portugese staatsobligaties aan het opkopen is. Moet je nagaan hoe hard de rentes zouden stijgen, indien de centrale bank van Europa de hand op de knip zou hebben gehouden. Overigens heeft de Europese Centrale Bank zijn aankopen van Europese staatsobligaties vorige week fors verlaagd. Er werd voor een bedrag van 63 miljoen euro aan obligaties opgekocht, terwijl de ECB een week daarvoor nog voor ruim 2,2 miljard euro aan inkopen deed. Twee weken geleden was dat nog 3,8 miljard euro. In totaal heeft de ECB nu 219 miljard euro aan schuldpapieren in bezit.