Portugal wordt derde slachtoffer eurocrisis

5


Portugal heeft woensdag met succes 1,25 miljard euro opgehaald met de veiling van twee leningen. Portugese schuldpapier dat afloopt in oktober 2014 bracht 650 miljoen euro op en voor de lening tot 2020 ontving Portugal 599 miljoen euro. Wel moest het Het Zuid-Europese land een hele hoge rente betalen aan de kapitaalmarkt.
De rente op de 10-jarige staatsobligaties is in het afgelopen jaar met ruim 70% gestegen en bedraagt momenteel bijna 7%.

Ook de rente van het Portugese schuldpapier dat in oktober 2014 afloopt is gestegen. Waar de beleggers in november 2010 nog genoegen namen met 4%, steeg de rente vandaag naar 5,4%. Het vertrouwen in Portugal is de afgelopen weken drastisch afgenomen en hoe je het ook went of keert, we kunnen reeds constateren dat Portugal het derde slachtoffer van de eurocrisis gaat worden.

Duitsland en Frankrijk hebben al aangegeven dat Portugal alvast hulp zou moeten accepteren uit het noodfonds van de EU en het Internationaal Monetair Fonds om eventuele escalaties te voorkomen. In Der Spiegel, een Duits tijdschrift, verscheen afgelopen week een artikel dat Duitsland en Frankrijk rekening houden met de financiële ineenstorting van het Zuid-Europese land. De premier van Portugal, José Sócrates, was not amused en reageerde hierop fel. Hij liet de wereld weten momenteel forse bezuinigingsmaatregelen door te voeren en dat Portugal zonder hulp verder kan. Dat is een flashback naar anderhalve maand geleden, toen zo ongeveer precies hetzelfde gebeurde in Ierland. Een week nadat Ierland te kennen had gegeven geen hulp nodig te hebben, ontvingen het land een bailout van 85 miljard euro. En ook de yield op Ierse 10 jarige staatsobligaties schommelde een kleine twee maanden geleden tussen de 6% de 7%. Het heeft er dus alle schijn van dat ook Portugal binnenkort beroep zal moeten doen op het noodfonds.

Volgens CMA (Credit Market Analysis), een onderdeel van de CME Group Company, heeft Portugal momenteel 35,9% kans om failliet te gaan. Dit percentage wordt berekend aan de hand van verzekeringskosten die obligatiehouders moeten betalen voor een mogelijke wanbetaling van het desbetreffende land. Alleen Griekenland (58,8%), Venezuela (51,4%) en Ierland (41,2%) staan boven Ierland op de lijst.

Nadat Ierland anderhalve maand geleden 85 miljard euro kreeg uit het Europese noodfonds, die het nodig had om ondere andere de banken overeind te houden, heb ik een poll geplaatst met de vraag: Who’s Next? Bijna 35% van de bezoekers van Biflatie.nl gaf aan dat Portugal het volgende slachtoffer van de schuldencrisis in Europa zou worden. Spanje staat op de tweede plaats met iets meer dan 24%. Daarna volgen Amerika en België. Door de perikelen in Portugal, dringt het ook bij steeds meer mensen door dat er nog meer landen in de gevarenzone kunnen (c.q. gaan) komen. Niet alleen de rente op Portugese staatsobligaties, maar ook rentepercentage op Spaanse, Italiaanse en Belgische staatsobligaties zitten in de lift. Al deze Europese landen zitten in de problemen, of dat nu is door een dalend vertrouwen op de financiële markten of een politieke instabiele regering.

Sócrates blijft maar roepen dat Portugal geen hulp nodig heeft, maar dat is mijn inziens roepen tegen beter weten in. Ondanks dat het Portugese begrotingsterkort afgelopen jaar is afgenomen krijgt het land nog heel wat herfinancieringen voor de kiezen komende maanden. Dit geldt overigens ook voor Spanje en Italië. Volgens Der Spiegel gaan er momenteel al geruchten om het Europese noodfonds van 750 miljard euro te verhogen. Het noodpakket is opgebouwd uit 440 miljard euro aan garanties van Europese landen, 60 miljard euro van de EU en 250 miljard van het IMF. Er staat ons dus nog het nodige te wachten in 2011.

Volgens Nouriel Roubini moet Europa snel gaan handelen en nieuwe maatregelen doorvoeren die voor groei gaan zorgen. Indien de Europese Centrale Bank niet snel actie onderneemt, kan de eurozone volgens Dr. Doom nog wel eens uit elkaar vallen. Dit zegt hij in een interview met Der Spiegel, dat hier te lezen is: ‘Europe needs growth to prevent a collapse of the Euro’.

K. Dil