Het belooft een woelige week te worden. Met Donald Trump die op verschillende fronten tegelijk voor zijn eigen gelijk gaat. Hij stuurt oorlogsschepen naar de kust voor Iran en legt China nog meer invoertaksen op. Kan hij én de handelsoorlog én een eventuele echte oorlog winnen?

De aanval is de beste verdediging

Dat is inderdaad een gezegde. En Trump voélt zichzelf en de VS nogal vaak ‘aangevallen’. Maar of je in de internationale politiek en handel daarmee het beste resultaat verkrijgt? Zeker die politiek is als een kamer gevuld met uiterst breekbaar porcelein. Waar reeds generaties politici van diverse pluimage voorzichtig in manoevreren. Dus wie daar als een olifant in tekeer gaat? Met wild gesticuleer? In ieder geval de Aziatische aandelenbeurzen kunnen het niet echt appreciëren. Die gaan fel in het rood. De Chinese beurs zelf met meer dan 5 procent. Ook in de rest van de wereld staan de beurzen in het rood.

Waarschuwing aan Iran

Een groep oorlogschepen en bommenwerpers is onderweg naar de Perzische Golf. Dit ‘because of “troubling and escalatory indications and warnings” related to Iran. En: ‘“to send a clear and unmistakable message to the Iranian regime that any attack on United States interests or on those of our allies will be met with unrelenting force,” said John R. Bolton, the national security adviser, in a statement released Sunday night.’ Meer details zijn nog niet gegeven. Staatssecretaris Mike Pompeo zegt: “It’s something we’ve been working on for a little while.” Ja, dat dachten we al

Handelsoorlog escaleert verder

Trump wrote Sunday on Twitter: “The Trade Deal with China continues, but too slowly, as they attempt to renegotiate. No!”‘ De bestaande hogere importtarieven op Chinese goederen gaan ‘vrijdag’ van 10 naar 25 procent. En er komen nieuwe verhoogde tarieven op nog eens voor 325 miljard dollar aan producten uit dat land. We schreven eerder al dat in een handelsoorlog er géén winnaars zijn. Denkt president Trump werkelijk als overwinnaar over te blijven door China in een hoek te drijven? Met al deze nieuwe internationale spanningen houden we best een oogje op de olieprijs. Die kunt u hier live volgen trouwens.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: