President Trump roept nationale noodtoestand uit

10

Onverwacht roept de president van de Verenigde Staten de noodtoestand uit in het land. Rond 17:00 onze tijd. “I didn’t need to do this”, zegt hij, maar… Die dekselse Democraten hé. Hij verwijst naar het voorstel dat zijn Republikeinse partij samen met de Democraten op tafel had liggen. Waar iedereen dacht dat het een fair deal is, blijkt Donald Trump daar anders over te denken. Hij heeft veel macht dus gebruikt hij die. Hij bezit deze nu ook in theorie, om zijn gelijk te krijgen. Een omheining van 1,6 miljard dollar over 80 kilometer met de grens van Mexico, volstaat voor hem duidelijk niet. Het zal een Muur van 8 miljard dollar worden. (Die is plots 2,3 miljard duurder geworden?!)

Dé Muur. Iconisch. Berucht.

Wel duizend maal of meer werd de term genoemd, bijna uitsluitend door Donald Trump. Het was ook een van de beloften waarmee hij de verkiezingen in 2017 inging. Die Muur zal er komen, wanneer hij zijn zin krijgt. De man is 72 jaar en heeft àltijd zijn zin gekregen, dus…? Maar 5,7 miljard dollar vinden niet alleen de Democraten in het Huis van Afgevaardigden te veel. Laat staan 8 miljard. Democraten die daar een meerderheid van stemmen aanhouden. Ook nogal wat leden van zijn eigen partij hebben hun steun aan Trump ingetrokken.

Is dit wettelijk?

Prominente Democraten als Nancy Pelosi and Chuck Schumer zeggen Trump te gaan blokkeren. Omdat wat hij doet niet grondwettelijk correct zou zijn. Hij moet hiervoor een Executive Order schrijven en ondertekenen. Daarin moet Trump aanduiden welke wetten hij inroept. Dat zal hij later op de dag doen. Het is geen manier om additioneel geld te verkrijgen voor zijn Muur. Maar hij kan wel fondsen van het ministerie van Defensie afwenden naar zijn gekozen bestemming. Die Muur is de enige wijze om het binnenkomen in de VS van drugs en criminelen te voorkomen, aldus de president. Hij houdt vol dat het niét mogelijk is dat deze via de lucht of over land of zee komen. Tevens stelt hij dat het leger niet genoeg middelen krijgt (716 miljard per jaar) Maar hij zegt tegelijk ook twee keer dat hij zoveel geld ter beschikking heeft dat hij niet weet wat ermee te doen.

10 REACTIES

 1. Trump verdient respect. De Democraten wilden tot enkele jaren geleden ook een muur om hun inwoners te beschermen. Maar nu zijn ze aan lager wal geraakt en komen ze niet meer verder dan ‘Trump pesten’. Misselijk clubje slechte verliezers geworden!
  Als je je grenzen niet meer kunt bewaken, heb je je bestaansrecht verloren als natie.

  Trump weet dat en doet wat hij moet doen.
  Wij zijn stadium al lang gepasseerd. Wie afgelopen donderdag de Telegraaf las, weet dat wij zelfs de meest ongewenste salafisten/ terroristen niet meer kunnen uitzetten.
  Konden we Mark Rutte maar ruilen voor Trump!

  • “…om hun inwoners te beschermen” (?)

   Meneer Trump is bezig met een achterhoedegevecht voor de bühne van zijn bewonderaars.
   Terwijl ook zijn land al tijdens regeerperioden van voorgangers is overlopen door sloebers uit zijn ‘gecontroleerde’ Latijnse achtertuin, ‘shithole countries’, zoals meneer het zelf pleegt te noemen.

   Muren betekenen geen oplossing voor de diepere oorzaken van migratie, door de jarenlange geopolitiek en (handels-) oorlogen, waaraan vooral de VS zich – samen met zijn westersebondgenoten – schuldig maakt.

   Trump kan een belangrijk deel van zijn verkiezingsbeloften gewoon niet waarmaken en zet de tegenstellingen, in zijn toch al tot op het bot verdeeld land, extra op scherp door populistische onbenulligheid.

   • De VS is een grootmacht op zijn retour. Het land gaat ten onder aan zijn eigen schuldeneconomie. Een land wat hopeloze reddingspogingen onderneemt om zijn economie van de ondergang te redden door onconventionele maatregelen, zoals belastingverlagingen, QE-maatregelen van centrale bank, handelsoorlogen en populistische maatregelen door een miljardair die regeert alsof de VS zijn eigen onderneming is. Eén van de (weinige) voordelen van het globalisme, zoals handel over open grenzen worden nu om zeep geholpen door een protectionistische president. Hij gooit de boel op zijn kop wat in feite ook weer een wake up call is voor de rest van de wereld. Iedereen vergeet dat de hoofdoorzaak van de aanstaande ellende ligt verscholen in de extreme schuldenberg. Alle mogelijke maatregelen, zoals belastingverlagingen, handelsoorlogen, renteverlagingen etc, etc, gaan op termijn niet helpen. Ook populisten helpen niet. Gooien de boel alleen maar overhoop. De mondiale economie sterft een trage dood door excessieve schuld. Er zullen nog vele panische reacties volgen van nieuw gekozen regeringen maar er is maar één ding wat helpt. Een gecontroleerde schuldafbouw met strikte afspraken. Maar ja, kijkend naar de zwakte van bijvoorbeeld de EU, waar begrotingsregels met gemak worden overtreden, dan ziet het er somber uit. De discipline ontbreekt om een mondiale aanpak te organiseren o.l.v. een sterke president waarin andere landen vertrouwen hebben. Deze lijken niet meer te bestaan. Of we zouden Rutte naar voren moeten schuiven…. Ik bedoel maar.

    • Duidelijk: achter de tralies ermee. Maar vaak – ook elders, zoals in het brave Nederland – moet dit blijkbaar tenkoste van alles worden voorkomen om andere hooggeplaatsten en ‘het systeem’ niet in gevaar te brengen en verdwijnt de zaak in de doofpot.
     Denkt u soms dat het onder Trump anders is? Uiteindelijk twittert de presidnet, maar regeert de ‘deep state’.

 2. Meen je dit nou ? –” Een omheining van 1,6 miljard dollar over 80 kilometer met de grens van Mexico, volstaat voor hem duidelijk niet.” ????
  De grens met Mexico is bijna 2000 km lang in een rechte lijn gemeten dus met een hekje van 80 km zet je 1920 km ” open “.. Dat is dus van Utrecht tot aan de Zwarte Zee dus waar heb je het over… Heel begrijpelijk dat een president daar een hek wilt hebben en dat dat niet gratis is..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.