President Trump roept nationale noodtoestand uit

10

Onverwacht roept de president van de Verenigde Staten de noodtoestand uit in het land. Rond 17:00 onze tijd. “I didn’t need to do this”, zegt hij, maar… Die dekselse Democraten hé. Hij verwijst naar het voorstel dat zijn Republikeinse partij samen met de Democraten op tafel had liggen. Waar iedereen dacht dat het een fair deal is, blijkt Donald Trump daar anders over te denken. Hij heeft veel macht dus gebruikt hij die. Hij bezit deze nu ook in theorie, om zijn gelijk te krijgen. Een omheining van 1,6 miljard dollar over 80 kilometer met de grens van Mexico, volstaat voor hem duidelijk niet. Het zal een Muur van 8 miljard dollar worden. (Die is plots 2,3 miljard duurder geworden?!)

Dé Muur. Iconisch. Berucht.

Wel duizend maal of meer werd de term genoemd, bijna uitsluitend door Donald Trump. Het was ook een van de beloften waarmee hij de verkiezingen in 2017 inging. Die Muur zal er komen, wanneer hij zijn zin krijgt. De man is 72 jaar en heeft àltijd zijn zin gekregen, dus…? Maar 5,7 miljard dollar vinden niet alleen de Democraten in het Huis van Afgevaardigden te veel. Laat staan 8 miljard. Democraten die daar een meerderheid van stemmen aanhouden. Ook nogal wat leden van zijn eigen partij hebben hun steun aan Trump ingetrokken.

Is dit wettelijk?

Prominente Democraten als Nancy Pelosi and Chuck Schumer zeggen Trump te gaan blokkeren. Omdat wat hij doet niet grondwettelijk correct zou zijn. Hij moet hiervoor een Executive Order schrijven en ondertekenen. Daarin moet Trump aanduiden welke wetten hij inroept. Dat zal hij later op de dag doen. Het is geen manier om additioneel geld te verkrijgen voor zijn Muur. Maar hij kan wel fondsen van het ministerie van Defensie afwenden naar zijn gekozen bestemming. Die Muur is de enige wijze om het binnenkomen in de VS van drugs en criminelen te voorkomen, aldus de president. Hij houdt vol dat het niét mogelijk is dat deze via de lucht of over land of zee komen. Tevens stelt hij dat het leger niet genoeg middelen krijgt (716 miljard per jaar) Maar hij zegt tegelijk ook twee keer dat hij zoveel geld ter beschikking heeft dat hij niet weet wat ermee te doen.