President Trump wil het beursfeestje maximaal rekken

De Amerikaanse president houdt van lage rentevoeten. De Amerikaanse president houdt niét van lage rentevoeten. Vanwaar die complete tegenstelling? Tja, dat hangt er helemaal van af wannéér de voorkeur en de afkeur geuit werden. Op welk tijdstip Donald Trump zulks verkondigde. Anno 2019 is hij boos op Federal Reserve System (centrale bank, de Fed) voorzitter Jerome Powell. Die verhoogt namelijk, heel voorzichtig, de Fed intrest rate. Anno 2016 was hij boos op Janet Yellen, de toenmalige voorzitter. Die hield toen volgens Trump de rentevoet te laag. Tja, mijnheer de President, wat wilt u nu eigenlijk?!

Opportunisme

Donald Trump is de ultieme opportunist. Naargelang tijd, plaats en omstandigheden draait hij zijn hand niet om voor totaal tegengestelde standpunten in te nemen. Zo zei hij tijdens de kiescampagne voor het presidentschap in 2016 dat opponente Hillary Clinton in de gevangenis hoorde. Ze had namelijk de vreselijke zonde begaan het land in gevaar te brengen. Door te emailen vanuit haar privé emailadres. In plaats van de officiële kanalen te gebruiken. Een doodzonde, inderdaad. In Brunei word je voor minder gestenigd! Het land in gevaar brengen! ‘Ga direct naar de gevangenis. Ga niet langs “start”. U ontvangt geen 200 dollar’, pardon: presidentstitel. Maar laat nou net First Lady Ivanka Trump precies hetzelfde doen…

‘Ivanka Trump sent hundreds of emails last year to White House aides, Cabinet officials and her assistants using a personal account, many of them in violation of federal records rules, according to people familiar with a White House examination of her correspondence.’

The Washington Post, november 2018

Waar is dat feestje?

Hiér is dat feestje! Het is inderdaad een beursfeestje of zeg maar Feest. Reeds meer dan tien jaar doen de Amerikaanse beurzen het goed tot uitstekend. Dat heeft te maken met de sterkte van de economie, maar zeker ook met de immer lage rentevoeten. Té laag om gezond te zijn, voor die economie op langere termijn. Dat heeft voorzitter Powell, die wel opgelet heeft indertijd bij de lessen economie, goed onthouden. Want wat wanneer de Amerikaanse economie afkoelt? Wat al bezig lijkt trouwens. Welke wapens heeft de Fed anders dan het rentewapen? Hoe verlaag je een rentevoet verder om de markt liquiditeit te verschaffen ingeval de nood hoog is? Wanneer die al te laag staat. Wat wanneer een recessie dreigt of plaatsvindt? Powell was bezig met geld uit de markt te halen, wat zo hoorde ook. Maar Donald Trump wil absoluut het beursfeest gaande houden. En daar is steeds meer geld voor nodig…

Bob Woodward: “Fear: Trump in the White House”

Journalist Bob Woodward (1943) is onder meer houder van de Pulitzer Prize, de hoogst mogelijke onderscheiding voor zijn branche. Dit, tezamen met zijn onderzoekwerk van decennia, maakt de man gerespecteerd over heel de wereld. Van zijn 19 boeken werden er 13 bestsellers. Dat is waarschijnlijk ook wat met zijn nieuwste boek zal gebeuren. ‘Fear: Trump in the White House’. Specifiek over de onbekendheid van Donald Trump met economie het volgende.

‘Dan drukken we toch gewoon geld bij’

Tijdens een meeting met zijn hoofdadviseur economie, Gary Cohn, in november 2016, vroeg Trump wat er kon gedaan worden aan de intrestvoeten. Hij vond ze te hoog. Hij stelde voor om enorme bedragen te ontlenen. Cohn antwoordde dat dit de federale schuld nog zou doen toenemen. Dan drukken we toch gewoon geld bij, repliceerde Donald Trump. ‘When Gary Cohn explained that increasing borrowing would push up the federal deficit, Trump suggested simply printing more money to pay off the debt. Cohn explained that that could be seriously harmful to the US’s fiscal and economic situation, but Trump did not appear to understand, the book says.’ Tja, wat antwoordt een mens dààr nu op… Dat digitale munten en blockchain technologie gemààkt zijn, net om zo’n absoluut desastreuze denkwijze als ‘geld bijdrukken’ te counteren zeker?

4 reacties

 1. Welke andere politieke pierrot durft (of kan) het aan om het monetair beleid van centrale banken openlijk te bekritiseren?
  Trump is een zakenman, eerder realistisch dan opportunistisch, wars van politieke en diplomatieke kletskoek die geen zoden aan de dijk zet. Intuïtief. Páts! Zonder lang nadenken of omslachtig formuleren recht voor zijn raap. Slikken of stikken. En (zo mogelijk) meteen de daad bij het woord voegend.
  Is het een wonder dat hij daarmee veel mensen, in een wereld vol achterbaks bedrog, aanspreekt? En door anderen wordt verguisd?
  Kritiek op Trump lijkt in ieder geval vaak op een populistische manier ongenuanceerd. Soms is het alsof verdwaalde puriteinse Calvinisten naarstig op zoek zijn naar een schaamlapje, om eigen edele delen te bedekken.

  Nulrente en QE zijn ook voor Trump positieve, feitelijke gegevens, waaraan hij niets kan veranderen, dus YES! Maar beter dan zijn voorganger weet hij dat monetaire stimulering als
  medicijn schadelijker is dan de kwaal, als de extra financiële ruimte die daardoor ontstaat door beleidsmakers niet wordt aangewend voor radicale hervormingen ter stimulering van het binnenlands product.

  Het vergt jaren om de resultaten hiervan te laten uitkristalliseren. Logisch, dat hij daarbij niet zit te wachten op een voortijdige verhoging door de FED van de rentevoet, die zijn doelstellingen
  zou doorkruisen, waardoor Trumps economisch stimuleringspakket zou worden bedreigd. Dus in dit geval: NO!

 2. ‘Monetaire verruiming’ counteren door middel van digitale munten?
  Cryptogeld ontleent zijn waarde aan geïnteresseerde ‘verzamelaars’, zoals filatelie, hooguit met de status van ‘ruilmiddel’.
  Misschien had Ponzi een verband kunnen ontdekken met monetair beleid of economie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: