De redactie van Biflatie met alle medewerkers wenst u alvast een prettig kerstfeest voor vanavond. Kerstmis is een tijd van cadeautjes, lekker eten, gezellig samenzijn met familie. Van vrede op aarde en vergiffenis schenken ook, zeker voor gelovige mensen. Helaas geldt een en ander meest maar voor onszelf, wij hier in het ‘rijke’ Westen. Leeft nog steeds minstens een derde van de 7,2 miljard aardbewoners in ontbering. Laat ons daarom ook eens extra denken vandaag aan alle minder gefortuneerden. In de eerste plaats de meer dan 1000 slachtoffers in Indonesië, doden en gewonden. Een tsunami trof zaterdagavond laat, 22 december 2018, namelijk Java en Sumatra.

Kort nieuws

Omdat uw hoofd zeker vandaag waarschijnlijk niet echt staat naar ‘het laatste nieuws’, dat toch meestal negatief getint is (!), zullen we het kort houden. We gaan alsnog heel beknopt het belangrijkste belichten op economisch en sociaal-maatschappelijk gebied, omdat de wereld ondertussen wel door blijft draaien. Elke dag is er wel van ergens ‘nieuws’ te melden. Heel vaak naar, maar af en toe toch ook fraai, en altijd vermeldenswaard. Wij van Biflatie hopen ook lezenswaard. Bovenstaande ramp in Indonesië is veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting. Een natuurramp dus waar geen mens schuld aan heeft. Heel veel andersoortige grote en kleine ‘rampen’ zijn echter man made, veroorzaakt door de mens. Dat is in principe vermijdbare miserie die we elkaar aandoen, op velerlei gebieden. Dat is nog de meest droeve miserie, mijn idee…

BN’ers kijken terug op…

In deze superkorte video blikken bekende Nederlanders terug op 2019, of beter: geven ze een nog kortere boodschap mee rond en over kerst. Toch komt in deze 1 minuut en 19 seconden véél aan bod. Zelfs enkele essenties worden aangestipt die de moeite van het vermelden waard zijn. Kijkt u zelf maar wie precies wat zegt, ons is het meer om de onderwerpen te doen… De een benoemt kerstmis wel als een periode van warmte en genegenheid. Maar voegt eraan toe dat dit eigenlijk voor alle dagen moest gelden, want goed voor hart en geest. Ware woorden! Een andere BN’er neemt zich voor meer vegetarisch, zelfs veganistisch te gaan eten.


De duurzame 100 van Nederland

‘Trouw presenteert dit jaar voor de tiende keer de Duurzame 100, de ranglijst van groenste denkers en doeners in Nederland.’ Groen is absoluut ‘in’ de laatste tijd. Laat ons hopen dat het, zo uitgedrukt, geen modeverschijnsel is maar een blijver. ‘Lees hier alles over de mensen in de lijst en wat het afgelopen jaren opviel en leer wat je zelf kunt doen om duurzaam te leven.’ ‘De mens’ mag en kan en zal de meest fantastische uitvindingen doen of ideeën uitwerken. Van Elon Musk die het verkeer in de toekomst ondergronds wil dirigeren, tot het opruimen van de oceanen van alle plastic afval. Positieve ontwikkelingen in de maatschappij ten voordele van mens en milieu waarover we hier op Biflatie al eerder schreven, maar…

…helaas ook nefaste initiatieven

“Onze toekomst op deze planeet is nu meer dan ooit bedreigd”, zegt steracteur DiCaprio terecht. Hij maakte als Ambassadeur voor de Vrede van de Verenigde Naties de prachtige maar tegelijk ook bijzonder trieste en aangrijpende documentaire film ‘Before The Flood’. Bekijkt u deze hier eens als u wilt, vandaag misschien niet maar stel het toch niet te lang uit, ja? Het is mogelijk meer een geval van wishful thinking maar het bestaat: een zin die je leest, iemand die je hoort spreken. Een film die je bekijkt of een bepaalde gebeurtenis in je eigen of andermans leven. Die plotsklaps kunnen zorgen dat je vanaf dat moment heel anders tegen de wereld, de mens of het milieu gaat aankijken. Deze docufilm kan in principe of theorie (of realiteit?) zo’n moment betekenen. Dus doén ja?!

“Vandaag geen nieuws”

Bovenstaande uitspraak zullen we nooit te horen krijgen wanneer we de televisie of radio aanzetten om het laatste nieuws te vernemen van de dag. Er zal àltijd nieuws zijn en blijven. Nare berichten meestal, helaas, zoals over de natuurramp in het verre Indonesië, waarmee we dit artikel hebben aangevat. Hoopgevend nieuws gelukkig toch ook, van dichterbij zoals uit buurland België en ook uit ons land zelf. Dwangvoederen en pelsdierhouderij zullen effectief verboden worden in de komende jaren, zo werd in 2018 beslist. Met het risico uw feestmaaltijd te bederven wil ik persoonlijk nog volgende boodschap meegeven. Mensen, stop aub met foie gras te kopen en eten. Zowel eendenleverpastei als ganzenlever. Want om die heerlijke gerechten op ons bord te krijgen, worden wereldwijd dieren mishandeld, om niet te zeggen gemarteld. Toen ik de ‘jaren van verstand’ bereikte (nou ja; grapje, illusie, ironie, zelfspot of realiteit, zoek het zelf maar uit) vernam ik hoe beide dierlijke producten tot stand komen. Het benam me alle eetlust en sindsdien laat ik beide in de rekken staan. In de hoop dat deze ofwel ooit leeg zullen blijven. Of tenminste vervangen door faux gras.

Amerika is gesloten

Buiten triest en deprimerend nieuws, en hoopgevend en positief nieuws, en alles daar tussenin, kun en zul je soms ook een of meerdere bizarre titels lezen, in de geschreven media, zoals bovenstaande. ‘Amerika is gesloten.’ Zo uitgedrukt klinkt het ook bizar, en zo omschreven zult u het eigenlijk alleen maar op Biflatie.nl tegenkomen hoor. Maar in essentie is het wel wààr. In de VS is een interne, keiharde politieke strijd bezig, nog maar net aangevat eigenlijk, op zaterdag 22 december 2018. Noord-Amerika is ‘in shutdown’. Het betekent dat ambtenaren niet meer betaald kunnen worden, ordediensten dus zelfs zoals politie maar op minimumkracht draaien, en tal van andere nare gevolgen. Aan de ene kant van de ring staat ene D. Trump, aan de andere kant een meerderheid van Democraten en zelfs tal van Republikeinen, zijn eigen partijleden dus. Hij wil zijn Muur, en 5 miljard dollar om die op te richten. Zij weigeren zoveel geld ter beschikking te stellen. Een impasse dus, de derde keer trouwens in zijn ambtsperiode, die pas halfweg is. Respect, en gezond verstand, dat was ik nog vergeten te noemen. Gezond verstand; ook zo’n witte raaf of overwint dat toch ten slotte ‘altijd’? Kijk, indien u zelf reeds voor 25.000 miljard in het rood zou staan, zou u daar dan nog eens 5 miljard bovenop doen? Prettige Kerst!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: