De prijs van diamanten is in 2011 enorm gestegen. Door deze stijging is de diamantenprijs weer opgelopen tot het niveau voor de kredietcrisis. Dit jaar werd de beste vrienden van meisjes 35% tot 40% duurder, dankzij de toenemende zeldzaamheid en de opkomst van de diamant als belegging. Dat zei de topman van diamantair De Beers vrijdag.

”Diamanten zijn nu zeldzamer dan voor de crisis. En er zijn drie markten waar een zeer sterke vraag vandaan komt: China, India en de VS.” Volgens De Beers komt nog steeds 40% van de wereldwijde vraag naar diamanten uit de VS.

De Amerikanen zouden de diamant behalve als mooi hebbeding steeds vaker willen hebben als appeltje voor de dorst. ”Als belegging lijken diamanten veel op kunst. Je moet weten wat je koopt.” Maar, in tegenstelling tot goud, belandt 99,5% van de diamanten nog steeds bij de juwelier. De Beers is de grootste diamantair ter wereld en voor 45% in handen van mijnbouwer Anglo American. De productie van De Beers, die tijdens de crisis fors daalde, is dit jaar met 10% tot 15% opgelopen. Volgend jaar verwacht het bedrijf weer de volledige capaciteit te benutten. Bron: Nu.nl

3 reacties

  1. Diamant lijkt in zekere zin erg op zilver, in die mate dat het dezelfde verschillen als zilver met goud deelt.

    1 diamant is net als zilver een belangrijk industrieel product, dat na verloop van tijd ook verdwijnt door slijtage. De “above ground” voorraad zal dus na verloop van tijd dalen, dit in tegenstelling tot goud.

    2 Diamanten die geslepen zijn, zijn veel meer waard dan ruwe stenen. De prijs zal dus net als zilver in sieraden enorm moeten stijgen om diamanten uit juwelen te gebruiken voor andere doeleinden. Goud is zo veel waard dat omsmelten eerder wordt overwogen.

    Dit zijn twee zeer belangrijke factoren die de prijs in de toekomst nog wel even kunnen laten stijgen (zowel diamant als zilver)

  2. Even een kantekening bij dit nieuws. De Beers houd er al zeer lang een kartel op na. Concurrenten worden opgekocht of uit de markt geprijsd of gesaboteerd. Om de prijs op te drijven wordt het aanbod kunstmatig klein gehouden. De Beers heeft veel mijnen in hun bezit die ze om deze rede niet explateren. Diamanten zijn bij lange na niet zo zeldzaam als dat men beweerd. Diamanten komen op alle continenten veelvuldig voor.

    Over het kartel van De Beers en hun praktijken zijn diverse reportages en documentaires gemaakt. Ik heb nu zo snel geen link. Google maar eens.

    De diamant markt is dus heeel anders dan die van zilver of goud.

    Natuurlijke diamanten spelen overigens voor de industrie nauwelijks een rol. Hiervoor worden voornamelijk de kunst- of synthetische diamanten gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: