Prijs van koffie explodeert door droogte in Brazilië

Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld en produceert ongeveer 40% van de wereldwijde hoeveelheid koffie. De afgelopen weken hebben sommige delen van Brazilië, waaronder Minas Gerais en Espírito Santo waar veel koffieplantages staan, te maken gehad met extreme droogte. Het is zelfs in de afgelopen 50 jaar niet zo droog geweest als in deze huidige Braziliaanse zomer. Volgens Reuters gaat waarschijnlijk 30% van de koffieoogst dit seizoen verloren. De koffieprijs is hierdoor geëxplodeerd. Sinds het begin van het jaar is de prijs van koffie met bijna 60% gestegen. Zie de grafiek hieronder. Op 17 januari van dit jaar schreven we hier op Biflatie.nl al dat de koffieprijs wel eens fors zou kunnen gaan stijgen in 2014.

prijs van koffie

Nederlanders drinken meeste koffie ter wereld

Nederlanders zijn echte koffiedrinkers en zullen waarschijnlijk wel te maken krijgen met hogere prijzen voor hun bakkie pleur. De koffieboon is immers flink duurder geworden afgelopen maanden. De gemiddelde Nederlander drinkt jaarlijks ongeveer 150 liter koffie. Dat zijn gemiddeld per Nederlander 2.4 kopjes koffie per dag.  Hierdoor zijn we de grootste koffiedrinkers ter wereld. Wist u trouwens dat koffie de tweede grondstof van de wereld is? Zo’n 25 miljoen boeren in 80 verschillende landen kunnen leven van onze wereldwijde cafeïneverslaving.

grootste koffiedrinkers ter wereld

Veel minder aanbod, dus de prijs stijgt

Het lijkt een kwestie van vraag en aanbod. Doordat het aanbod van koffie door de droogte in Brazilië  in 2014 drastisch is gedaald en de koffieconsumptie gelijk blijft, of eigenlijk zelfs stijgt, want er komen steeds meer koffiedrinkende mensen bij (er wordt elk jaar wereldwijd zo’n 2% meer koffie geconsumeerd), stijgt de koffieprijs. Ook beleggers, speculanten en hedgefondsen doen natuurlijk een duit in het zakje en profiteren van de prijsstijging van koffie. Ze speculeren op een verdere stijging van deze soft commodity en investeren in verschillende derivaten, futures, ETF’s en/of trackers.

De specialist aan het woord

Omdat ik verder geen specialist ben op het gebied van koffie, heb ik Elmer opgebeld om eens te vragen wat de effecten zijn van de stijging van de koffieprijs. Elmer is koffiebrander / barista van beroep en tevens startend ondernemer. Hij opent binnenkort in Amsterdam een nieuwe koffiebranderij/café, genaamd White Label Coffee. “De stijging van de grondstof koffie raakt met name de markt van de grote producenten als Nestle, Douwe Egberts, etc.. De tak van koffiemarkt waar ik in werk – de specialty coffee (kwaliteitskoffie) tak – zal hier relatief minder last van hebben. In deze markt is prijs vooral gekoppeld aan de kwaliteit en in mindere mate aan de beschikbaarheid. Omdat consumenten die specialty coffee kopen ook meer betalen voor een zakje (doorgaans 2 tot 3 keer zoveel) zorgt dat ook voor een betere prijs voor de boer die deze koffie en kwaliteit levert. Uit Brazilië komt relatief weinig specialty coffee, ondanks dat Brazilië het grootste koffieproducerende land ter wereld is. Verder denk ik dat het kopje koffie in het café niet direct duurder zal worden door de prijsstijging van de grondstof koffie. Wel zal het pak koffie in de supermarkt mogelijk duurder uitvallen. De prijzen van pakken koffie (van de grote producenten) liggen relatief best wel laag als je na gaat welke weg het product koffie aflegt.”

22 reacties

 1. Mislukte oogsten kunnen in de landbouw altijd voorkomen en zeker in de moderne monocultuur aka groene revolutie aka industriele landbouw kan een mislukte oogst grote impact hebben. Regelmatig komen dit soort berichten dus in de media en door de opwarming van de aarde zullen weersextremen en de bijbehorende misoogsten alleen maar toenemen.

  Natuurlijk betekent dit voor de consument hogere prijzen en afhankelijk hoe mislukt de oogst is betekent dit, ondanks de hogere prijzen een terugval in inkomsten voor de boer en vooral de inkomsten van de plantage medewerkers.

  Ik denk dat hogere koffieprijzen voor veel mensen slecht nieuws is, omdat vrij veel mensen min of meer aan koffie verslaafd zijn en eerder zullen neigen om de hoge koffieprijs te betalen en op andere punten te bezuinigen. Zelf drink ik geen koffie, maar ken genoeg mensen die niet zonder het bakje troost kunnen.

  Aan de andere kant is koffie op zich geen essentieel levensgoed (ook zal dit voor veel mensen zo overkomen), zoals granen voor de voeding van de mensheid. Daar zijn de gevolgen van een misoogst nog veel groter van en kan zelfs leiden tot voedselrellen.

  Verder heeft de olieprijs ook directe invloed op de koffieprijs gezien koffie de halve wereld moet rondreizen en de nodige bewerkingen moet ondergaan voordat deze bij ons in de schappen ligt. Een lage olieprijs (wat in de toekomst ook steeds onwaarschijnlijker wordt) kan de koffieprijs nog wat drukken en een hoge kan de hoofdprijs betekenen voor de koffiekoper.

  1. Graan? Waren dat geen zaadjes die door de wind verspreidt worden of hooguit voer zijn voor schimmels en insekten?
   Graan bevat voornamelijk koolhydraten en laat dat nou de pest zijn!
   En al helemaal het moderne “opgeblazen” graan.
   Dan halen wij wat er nog aan voedingswaarde aan zit er af en daarna gaan we het malen en bakken.
   Essentiële voeding dames en heren omvat:
   Groente, fruit, noten en zaden, vlees, vis, ei en eventueel aangevuld met zuivel (niet iedereen heeft het gen om dit te kunnen verteren).
   Granen, aardappelen en alle afgeleide zetmeel en suiker producten kunnen de volgende ziektes veroorzaken; diabetes, kanker, reuma, overgewicht, schimmelinfecties, aandoeningen aan zenuwgestel en hart & bloedvaten alsmede nog een waslijst aan aandoeningen.
   Probleem is de idioot grote hoeveelheid aan goedkope voedingsarme koolhydraten die wij binnen krijgen. Daarmee is vet meteen ook een probleem, immers wordt suiker omgezet in vet.
   Wie een basis dieet heeft welke overeenkomst met de oermens hoeft niet bang te zijn voor hoog cholesterol e.d..
   Eet gerust vette produkten.
   Ondergetekende kan opa zijn maar flirt nog met de tieners hier.
   Mijn dieet houdt mij jong en fit als een tiener.

   Jongeluy

  2. Ach, dat wordt binnenkort toch GMO Monsantomaffia-koffie. Met een beetje gen-knutselen drinken we over een paar jaar eeuwig houdbare groengekleurde en naar cola smakende koffie. In pilvorm te verkrijgen. Zonder ooit nog een oogst te missen.

 2. Biflatie biflaten. Iedere grondstof die er is zal duurder worden. Duurt misschien even maar op de lange termijn is dit een zekerheid. Het heeft ook voor een groot deel te maken met de olieprijs, zoals hierboven al wordt gezegd. We hebben er steeds meer van nodig om alles draaiende te houden en dan vooral China en India.

 3. Nou… Dat is zo ongeveer het slechtste nieuws wat ik op biflatie.nl lees ! Ik leef namelijk op koffie !

  Toch vreemd… Ik heb zelf allemaal recente prijsdalingen gezien van koffiepads. Als u op ‘ooghoogte’ uw koffie inkoopt dan doet u iets verkeerd. Even door de knietjes, uw kin bijna tegen de vloer (Om deze rare houding te vergoelijken tegenover alle andere koffie inkopers…roept u nog even: ‘Hier wordt nooit gestoft’ of ‘Even kijken of ze muizen hebben’) en dan zoekt u naar AH-basic (voorheen Euroshopper bij Albert Heijn dus) of Oke (COOP) Bij de Lidl kunt u ook aardig uw inkopen doen.

  AH-basic (voorheen Euroshopper) 36 koffiepads van 1,99 Euro naar 1,69. Oke van 1,99 naar 1,69. Dit zijn structurele prijzen. Laatst een aanbieding bij de Jumbo 2 X 36 voor 2,99. Om u nog even de wind uit de zeilen te nemen… Voordat u begint over: ‘Maar welke idioot drinkt er nou Senseo ?) Ja, dat is voor de -ik heb nu even geen tijd- momenten. Daarnaast staat nog zo’n ouderwets pruttelapparaat…

  Enfin, met deze informatie in het achterhoofd… Nog even wat koffiezakken en pakken bij preppen dus.

  1. Over preppen gesproken…

   Koffie zetten in slechte tijden of gewoon als de elektriciteit uitvalt: 2 hittebestendige kannen, koffiefilterhouder, koffiefilterzakjes, koffie en… Theelichtjes !

   Suiker en melk drinkers… mietjes !

   1. Ik heb altijd twee gasflessen en kaarsjes en ik zet niet anders dan met een pannetje, gemalen bonen, papiertje en houder… Zo rechtstreeks in een grote mok, dan wat gedroogd rietsuikersap erbij (smaakt gek genoeg naar salmiak zout), wat maria koekjes of chocolade erbij en smullen maar. Braziliaanse rookthee trouwens ook erg lekker en heel betaalbaar. Ook gekoeld met wat ijsblokjes heerlijk! Ethiopische vrienden kopen ongebrande bonen en branden die elke keer even in een pannetje, daarna ouderwets pletten en in een kannetje op het vuur. Daarna een kunstgrasmatje op de vloer met nodige atributen als echte wierrook (niet die verstikkende troep) en van hoog uitschenken maar, verder gekruid met kruidnagel en op smaak gebracht met kandijsuiker. Je avond kan niet meer stuk!

    1. @Bas

     Ik heb ook de video gezien. Dat is een behoorlijk cool ding (Nou ja, ‘hot’ ding in dit geval), zeg. Als dat ding niet al te duur is, is aanschaf sowieso misschien geen gek idee. Ook bruikbaar in het gewone leven.

  2. AH-basic ahahahaaha, priceless, hoe verzinnen ze het…
   Ik begin echt uitgeburgerd te raken merk ik…
   Nou, als je een echte kerel bent zal t je boeien wat die stropdassen en zijden sjaaltjes van je vinden. Ik lig ook altijd in de winkels…

 4. Het is droog hier in het binnenland van Rio, nou ja binnenland… een favela aan de rand van de stad en waar de bergen beginnen richting Minas Gerais en Espirito Santo. Alles is hier bruin en verdord. Waar het normaal op z’n groenst behoort te zijn heb je opeens uitzicht op de buren. Alle dagen brandlucht, zelfs het natuurgebied tegen de grootste raffinaderij van PetroBras stond dermate in de fik dat het zicht op de snelweg Minas naar Rio beperkt was en ik het benauwd kreeg in de bus… Watervallen vallen droog evenals kleine riviertjes. Open riolen stinken als nooit te voren. Toeristen die het niet gewend zijn zullen natte lappen voor hun gezicht moeten houden na landen op Galeao.
  Welkom in Rio alles stinkt naar poep en brandende natuurgebieden…
  Gelukkig stikt het hier in de bergen nu van pompoenen (slapjes), karambola (vol met larfjes, ff doorbijten en niet aan denken), acerola (verschrompeld), sinaasappel (wel wat droogjes en smaakloos dit jaar), druiven (wel erg sterk van smaak) en niet te vergeten jamba (zuur), mamao en jaca (laatste twee wel extra lekker maar voor de liefhebbers). Wij overleven het wel…

  Afijn, ik zal volgens de Bas’jes wel weer te veel off topic zijn maar dit lijkt me welkome informatie bij het klaagkoor wat dit forum onderhand is geworden.

  PS Google nou maar op karambola, acerola, jamba, mamao en jaca want om weer on topic te komen; De multinationals voeren jullie enkel bananen en sinaasappels. De natuur wordt doodgespoten en de boeren onderbetaald. Elke banaan en sinaasappel die je eet spek je de elite mee en ondermijn je natuur en rechtvaardigheid. Als ik een tip mag geven; Stop nou eens met die saaie en dure siertuinen, ga appels en peren kweken of wat dacht je van bramen, frambozen, kruisbessen, aardbeien, bosbessen om maar wat te noemen… Die at ik als kleine jongen volop uit eigen tuin… de goede oude tijd bestond nog in de sixties en seventies!

  1. Opa , u schrijft maar raak hier op biflatie. , het meeste gaat langs me heen want ik zit gelukkig niet meer dagelijks diezelfde monotone berichtgeving hier uit te pluizen . Het is nu meer een maandelijks entertainment momentje geworden.
   Ik vind het leuk om te zien dat ik zo’n indruk op u hebt gemaakt want u blijft erover bezig.. Toch wel een compliment en dank daar voor.
   Weet je wat..? een dikke plus van mij..!
   jottem

 5. de oogst zal ongetwijfeld tegenvallen, maar misoogsten e.d. worden altijd breed uitgemeten in de media om de inflatie / devaluatie van de valuta te verhullen, er zijn meer landen waar koffie wordt geteeld en niet overal is een misoogst, vaak zijn dit soort berichten een excuus voor algemeen hogere prijzen

  1. Allebei commerciële en veredelde rommel dwz. haast gelijk de genetisch gemanipuleerde rotzooi. Lijkt me gezond voor al die dikke buiken om minder en gezonder te eten! Maw. vreselijk voor de rijken, de boeren die de rommel produceren en alles aan tussenhandel en vooral voor het vee genaamd sheeple die denken dat dit voedsel is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: