Prijs van koffie explodeert door droogte in Brazilië

22

Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld en produceert ongeveer 40% van de wereldwijde hoeveelheid koffie. De afgelopen weken hebben sommige delen van Brazilië, waaronder Minas Gerais en Espírito Santo waar veel koffieplantages staan, te maken gehad met extreme droogte. Het is zelfs in de afgelopen 50 jaar niet zo droog geweest als in deze huidige Braziliaanse zomer. Volgens Reuters gaat waarschijnlijk 30% van de koffieoogst dit seizoen verloren. De koffieprijs is hierdoor geëxplodeerd. Sinds het begin van het jaar is de prijs van koffie met bijna 60% gestegen. Zie de grafiek hieronder. Op 17 januari van dit jaar schreven we hier op Biflatie.nl al dat de koffieprijs wel eens fors zou kunnen gaan stijgen in 2014.

prijs van koffie

Nederlanders drinken meeste koffie ter wereld

Nederlanders zijn echte koffiedrinkers en zullen waarschijnlijk wel te maken krijgen met hogere prijzen voor hun bakkie pleur. De koffieboon is immers flink duurder geworden afgelopen maanden. De gemiddelde Nederlander drinkt jaarlijks ongeveer 150 liter koffie. Dat zijn gemiddeld per Nederlander 2.4 kopjes koffie per dag.  Hierdoor zijn we de grootste koffiedrinkers ter wereld. Wist u trouwens dat koffie de tweede grondstof van de wereld is? Zo’n 25 miljoen boeren in 80 verschillende landen kunnen leven van onze wereldwijde cafeïneverslaving.

grootste koffiedrinkers ter wereld

Veel minder aanbod, dus de prijs stijgt

Het lijkt een kwestie van vraag en aanbod. Doordat het aanbod van koffie door de droogte in Brazilië  in 2014 drastisch is gedaald en de koffieconsumptie gelijk blijft, of eigenlijk zelfs stijgt, want er komen steeds meer koffiedrinkende mensen bij (er wordt elk jaar wereldwijd zo’n 2% meer koffie geconsumeerd), stijgt de koffieprijs. Ook beleggers, speculanten en hedgefondsen doen natuurlijk een duit in het zakje en profiteren van de prijsstijging van koffie. Ze speculeren op een verdere stijging van deze soft commodity en investeren in verschillende derivaten, futures, ETF’s en/of trackers.

De specialist aan het woord

Omdat ik verder geen specialist ben op het gebied van koffie, heb ik Elmer opgebeld om eens te vragen wat de effecten zijn van de stijging van de koffieprijs. Elmer is koffiebrander / barista van beroep en tevens startend ondernemer. Hij opent binnenkort in Amsterdam een nieuwe koffiebranderij/café, genaamd White Label Coffee. “De stijging van de grondstof koffie raakt met name de markt van de grote producenten als Nestle, Douwe Egberts, etc.. De tak van koffiemarkt waar ik in werk – de specialty coffee (kwaliteitskoffie) tak – zal hier relatief minder last van hebben. In deze markt is prijs vooral gekoppeld aan de kwaliteit en in mindere mate aan de beschikbaarheid. Omdat consumenten die specialty coffee kopen ook meer betalen voor een zakje (doorgaans 2 tot 3 keer zoveel) zorgt dat ook voor een betere prijs voor de boer die deze koffie en kwaliteit levert. Uit Brazilië komt relatief weinig specialty coffee, ondanks dat Brazilië het grootste koffieproducerende land ter wereld is. Verder denk ik dat het kopje koffie in het café niet direct duurder zal worden door de prijsstijging van de grondstof koffie. Wel zal het pak koffie in de supermarkt mogelijk duurder uitvallen. De prijzen van pakken koffie (van de grote producenten) liggen relatief best wel laag als je na gaat welke weg het product koffie aflegt.”