De prijs van koper staat op het laagste punt sinds de zomer van 2017. De prijs is in de afgelopen maanden gezakt van boven de 3,30, naar 2,60.

prijs van koperOok prijs van andere metalen daalt

Het is niet alleen koper dat  daalt in waarde. Ook andere basismetalen, genoteerd op de London Metals Exchange (LME), staan flink in het rood. Het gaat om aluminium, zink, nikkel, lood en tin. Niet toevallig worden ze alle veelvuldig gebruikt in een goed draaiende economie. Het is niet voor niets dat koper de bijnaam ‘Doctor Copper’ kreeg van marktspecialisten om haar voorspellende waarde van de economie. Wanneer dit roodkleurige metaal in een berenmarkt verzeild raakt (een dalijng van 20% vanaf de top, wat nu het geval is), zegt dit meestal weinig goeds over de staat en toekomst van de (wereld)economie.

Prijs van koper als indicator

De vraag naar koper wordt inderdaad door insiders en specialisten gezien als een leidende, voorspellende indicator. Van dit basismetaal wordt vaak gezegd dat het ‘a Ph.D. in economics’ bezit vanwege ‘its ability to predict turning points in the global economy’. Koper wordt immers wijdverspreid gebruikt: voor 65% in de electronicabusiness. Voor 25% in de bouw. Voor 7% in de transportsector en voor 3% in overige applicaties en andere handel. Het lijkt ook logisch: een lagere prijs van koper betekent minder vraag, ergo minder economische activiteit. Tezamen met de basismetalen noteren ook de meeste mijnaandelen in de min.

Andere factoren?

Niet iedereen gaat naar dezelfde dokter of alleen maar naar zijn of haar huisarts. Sommigen bezoeken andere ‘geneesheren’ voor een ‘second opinion’. Zo wijden andere bronnen de erg lage koperprijs aan heel andere factoren. Namelijk aan een besmetting door de Turkse valutacrisis, zorgen om de toestand van de Chinese economie en de impact van hogere importarieven geïnitieerd door de VS. Ook landen als Chili ( een grote koperproducent) ondervinden er last van.

Sterke correlatie tussen koper en economie

Een studie van 2014 door ABN-AMRO toonde toch duidelijk aan dat de koperprijs een sterke correlatie vertoont met de staat van de globale economie. Dat cyclische, fundamentele en externe factoren alle een grote invloed hebben op die prijs van koper. En dat, tot op zekere hoogte, de koperprijs wel degelijk een indicator is van de toekomstige toestand van de wereldeconomie.

loading…



Eén reactie

  1. De koperprijs is zeker een indicator van de toekomstige toestand van de wereldeconomie. Behalve koper zijn er meer indicatoren. Zo zijn bijvoorbeeld vanaf begin 2018 de bankaandelen wereldwijd ongeveer 20 procent gedaald en de beurzen in opkomende markten met eenzelfde percentage. En uiteraard moeten we hierbij de wereldwijde schuldenburg onder ogen durven zien. Deze is eind 2017 gegroeid naar 247 biljoen dollar en dat is 318 procent van het BBP van de schuld-gedreven-economieën. Dat zijn de landen met de hoogste welvaart, zoals bijvoorbeeld onze NL-verzorgingsstaat. Mensen staan er niet bij stil dat dit absoluut onhoudbaar is. Wanneer zo meteen het BBP van de welvarende landen ook wegzakt dan stijgt de schuld dramatisch in verhouding tot het BBP. En dat de economische groei gaat dalen naar mogelijk negatief lijkt zeer aannemelijk. Vrijwel alle opkomende economieën hebben last van de dure dollar en zakken diep weg. Daardoor zal de handel met deze landen dramatisch verslechteren. En wat te denken van aanzwellende handelsoorlogen? Tegelijk gaan de grote banken dat voelen doordat ze moeten afschrijven op oninbare schuld. Niet voor niets staan de bankaandelen onder druk. Deutsche Bank is een gevaarlijke hierin vanwege het enorme derivatenpakket bij die bank. Insiders waarschuwen daarvoor al langer. Niet voor niets gaan er in Duitsland stemmen op om Turkije financieel te ondersteunen. (Gaat de EU en dus ons NL-burgers geld kosten). Duitse banken, en ook Italiaanse, Franse en Spaanse banken, hebben een behoorlijke blootstelling bij een crashende Turkse economie. Het wachten is op dalende beurskoersen van de grote beursgenoteerde bedrijven. En dan is de kommernis compleet. Banken gaan dan op de rem staan wat betreft de kredietverlening aan bedrijfsleven en particulieren waardoor de wereldwijde consumptie gebaseerd op krediet inzakt. Dat zou het einde kunnen betekenen van onze ‘schuld-gedreven-welvaartseconomie’. In plaats van groei gaan we naar krimp. Wat daarbij enorm gaat tegenwerken is de recordhoge schuldenberg. We hoeven geen hoog IQ te hebben om te snappen dat we dan een recordsprong in de diepte maken. De magnitude van de schuldbeving zal banken doen instorten. Het zal niet lang duren of de soap en andere bagger op onze pulp-TV maakt plaats voor uitgebreide reportages van plunderingen in de grote steden in de nieuwsuitzendingen. Ach ja, een beetje somberen na zo’n mooie lange zomer mag ook wel weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: