Prijsdaling Nederlandse huizen zet door: -2,9%


Het is weer de 21ste van de maand. Tijd voor nieuwe berichten over de ontwikkeling van de huizenprijzen in Nederland, geheel verzorgd door ons statistiekenbureautje CBS (in samenwerking met het kadaster). En zoals we hier natuurlijk al hadden verwacht, dalen de huizenprijzen verder. In september 2011 zijn de huizenprijzen in Nederland gemiddeld met bijna 3% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat is het slechtste cijfer van dit jaar.

Vanaf topjaar 2006 loopt het aantal verkochte huizen gestaag terug. Met ingang van het 4e kwartaal 2008 is het aantal transacties sterk achteruit gegaan. In de eerste drie kwartalen van 2008 wisselden nog ruim 137.000 woningen van eigenaar. In de eerste drie kwartalen van 2011 is dat aantal echter gedaald tot nog niet eens 89.000. Dat is een afname van ruim 35%!

Wederom waren alle soorten Nederlandse woningen goedkoper in vergelijking met een jaar geleden. Twee onder één kap woningen daalden gemiddeld het meest in prijs van 3,5%, tussenwoningen deden het met een min van 2,6% relatief goed. De huizenprijzen daalden in september vooral fors in Zeeland en Friesland. Daar werden huizen circa 6,5% goedkoper. In de provinicie overijssel was de prijsdaling het kleinst (-1,2%).

In Flevoland was de daling van het aantal woningtransacties het grootst. Het aantal verkopen halveerde bijna. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan Almere, waar bijna de helft van de transacties plaatsvindt. In deze gemeente daalde het aantal transacties in de eerste 3 kwartalen van 2011 met ruim 45% ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Naast Almere noteerden nog zes andere van de 25 grote gemeenten een daling van meer dan 40% van he aantal transacties.

Ook in de provincie Groningen daalde het aantal verkopen fors. In de twee regio’s met een afnemend inwoneraantal, de zogenoemde krimpgebieden, nam het aantal verkopen met meer dan 40% af. Opvallend is dat de afname in de hoofdstad Groningen beperkt is, vergeleken met de rest van Nederland. Ook in Nijmegen (-21%) en Maastricht (-25%) bleef de afname van het aantal transacties nog relatief beperkt ten opzichte van het Nederlands gemiddelde.

Op maandbasis, dus ten opzichte van augustus 2011, daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,6%. In tien van de twaalf provincies daalden de prijzen; in Zeeland met bijna 5% het meest. Alleen in Zuid-Holland en Overijssel namen de prijzen met 0,6% respectievelijk 0,9% toe.

Lees ook: NHG: Steunpilaar onder woningprijzen wankelt

16 reacties

 1. -3% in tijden van meer dan 5% inflatie, in tijden dat er significante geldverruiming plaatsvindt… hmm het zou al raar zijn met zoveel overtollig geld in de markt als de prijzen zouden stagneren…

  Aan de andere kant: met nederland als onbetwiste wereldkampioen hypotheek is het eigenlijk raar dat dit nu pas gebeurt… Helaas is onze hypotheekschuld niet meer te betalen nu onze economie niet meer groeit… Kunstmatig geld erin pompen om de stagnerende groei te masceren heeft 10 jaar gewerkt, nu staan de banken voor het dilemma: ze weten dat als er geen groei komt (op watvoor manier dan ook, de de EFSF bazoeka is nu het paard waarop ze wedden) zijn de schulden onhoudbaar en gaan ze kapot, ze weten daarnaast ook dat wanneer ze niet meer uitlenen de huizenmarkt stagneert en de boel nog eerder inklapt… resultaat: lobby naar mark knudde en yankees de jager om de overdrachtsbelasting te verlagen en wat halfbakken eisen aan een hypotheek… gelukkig heeft de burger het steeds beter door en trapt hij niet meer zo makkelijk in de slavenval die hypotheek heet… het fascistische pact der banken en politiek maakt het de burger echter niet makkelijk door alle alternatieven te blokkeren of ontmoedigen, ik zou aan alle starters willen zeggen (na een klassieker van andre van duin) effe wachten nog! nog effe wachten! Crisis!… sla dan je slag mensen! voor nu spaar, spaar en nog eens spaar, dit zijn de laatste maanden of jaren dat je nog 60 ounce zilver voor een maandsalaris kan kopen… als de klap komt koop je voor 6 maand werk een huis als je het nu in zilver pompt!!!! Beter dan 30 jaar kromliggen voor zijn bloedzuigende bank hypotheek nietwaar??

 2. Precies, 2012, (fysiek) zilver kopen, want die gaat ‘koelapperen’ binnen afzienbare tijd ; het pampieren nep-geld dat alléén nog maar door een GIGANTISCHE schuld “gedekt” wordt, is er immers de (kei-harde) garantie voor !!!

  Vraag :
  Zeg, dat gekke geluid dat ik voortdurend hoor, dat ‘Psssshhhhhh-geluid’ , komt dat wellicht uit de leeglopende bel van de huizenmarkt ?

  Antwoord :
  “Jazeker, de hypotheker” hahaahaaa !!!

  O ja, ondergetekende is een “vrij man” …

 3. Fysical silver shortages, mensen…

  En de ‘paniek’ moet nog losbarsten …

  De zee is zich in een razend tempo aan het terugtrekken, en voor zover het oog reikt, liggen er vissen op het strand te spartelen…

  En die vissen, dat zijn de ongeschoolden …
  die op RTLZ & NOS voor hun info hebben vertrouwd …
  moet je vooral doen pffff ….
  ( ik maak (graag) een uitzondering voor Dhr Tissen )

  Voor de ongeschoolden onder ons die, ondanks alles, toch het Engels machtig zijn :

  http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2011/10/21_London_Trader_-_Sovereign_Silver_Buying,_Middle-East_Shortages.html

  & :

  http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2011/10/21_John_Hathaway_-_Gold_Price_Will_Soar_on_Failed_Manipulation.html

  Even onder ons : Ik zou niet graag de echtgenote of kind zijn van zo’n ongeschoolde … en maar voetbal kijken hè ? Onder het genot van een biertje, wat Peruaanse kaasbolletjes van de Aldi en één of ander Indonesisch dip-sausje …

  Echt niet …

  Dus, Ronald …

 4. 30% is nog aan de lage kant als de boel straks onvermijdelijk klapt zal 60% uiteindelijk het resultaat zijn want wie kan het dan nog betalen, de schatting is echter dat dit 10 tot 20 jaar kan gaan duren voor de bodem is bereikt maar tegen die tijd zit je weer met hoge rente. en zilver geeft ook geen garantie er staat immers niets vast voor de toekomst (speculaties genoeg hierover)

 5. In Amerika, Spanje, Engeland, Portugal, allemaal zo;n 40% tot 50% daling van de huizenprijzen,dan zijn die paar procentjes bij ons nog niets bij. Maar dat komt vanzelf wel wanneer de HRA zal worden afgeschaft.

 6. Komen soms wel zinnige dingen uit bij die kwowtoomuch.
  Jammer van dat doorknallen en de te hoge dunk van zichzelf.
  What’s in a name…

 7. De huizen markt in Nl is doodziek en dat is nog maar het begin, de inflatie begint als gevolg van het geldrukken van regering/banken zijn tol te eisen. Alles word duurder behalve natuurlijk het salaris dat blijft hetzelfde, pensioenen worden netjes afgestempeld dus de koopkracht loopt steeds verdere terug. De hyphotheek bergen in NL blijven onverminderd hoog vooral door de aflossingsvrije hyphotheek (betaalslaaf). Nu gaat Fr en De een mooi schimmig plan bekendmaken, ze gaan een nieuwe bank oprichten , european stabilitu fund, en het krijgt reserves in de vorm van gedrukt geld van de Ecb, het isom te lachen eigenlijk dat ze van reserves nog spreken want het is echt geld wat uit het niets is getoverd. En als klap op de vuurpijl kan deze bank ook nog eens fraktioneel bankieren ze gaan bekendmaken dat deze bank een hefboom funktie zal krijgen (X8) wellicht nog meer, hahah daar gaat je spaargeld en je pensioen. Wat slaapt iedereen weer heerlijk nu de Eu het toch maar weer goed heeft opgelost onze financiele misere. De aandelen koersen zullen weer omhoog vliegen iedereen is weer positief tot dat volgend jaar weer een geweldige crash komt. Helaas kan je niet rijk worden dmv van onbeperkt geld drukken , ga maar eens kijken in Zimbabwe wedden dat ze echt niet allemaal in een mercedes rondrijden. Dus inderdaad volg het advies van ktm koop grondstoffen, vooral zilver en goud en voordat ik het vergeet verdiep je eens in het nieuwe goud dat heet Grafiet. Kijk eens op http://www.graphene-info.com.

 8. @max29 : ehh… mbt ‘die Blumen’ … wel, ehhh … dat was Paus Johannes Paulus II, 21 jaar lang, en wel 10 minuutjes voor het ‘Urbi et Orbi’ …

  Maar dit terzijde …

 9. @Ronald : Sorry !

  maar voor mij kwam je over als iemand die zojuist had geconstateerd dat een cirkel rond is, dazzal …

 10. inderdaad het was de paus die met pasen altijd netjes zei bedankt voor die blumen, oude bernard had wel beetje zelfde accent als ie weer eens bedankt zei

 11. @Ronald,

  Nee, KTM is het sambal op een gebakje en ik hou wel van pittig.
  Zonder hem en consorten als Max29 en Vanzaaken is Tissen zijn gecensureerde blogje als een flauwe afhaalchinees.

  PS
  Je kan ook een stuk (on)roerend goed kopen in Brazilië om maar een BRIC+ land te noemen.
  Buiten de lokaties waar het al over de top is kan je elke paar jaar de waarde zien verdubbelen. Ik zeg doen!

  Cheers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: