De olieprijs is in 2010 jaar met ruim 15% gestegen. Momenteel is een vat ruwe olie (159 liter) $92,- waard. Naar verwachting zal de prijs van het zwarte goud in 2011 verder blijven stijgen. Voor de kredietcrisis uitbrak in 2008 stond de olieprijs nog boven de $140,-. Door de recessie daalde de prijs met ruim 100 dollar. Zolang de dubbele dip uitblijft zal de vraag (en dus ook de prijs) van olie naar alle waarschijnlijkheid blijven stijgen.

De februari future voor een vat ruwe olie sloot op de laatste vrijdag van 2010 op de New York Mercantile Exchange $1,54 hoger, nadat tussentijds met een niveau van net boven de $92 het hoogste niveau in twee jaar werd aangetikt.

De oliemarkt was open vanwege regelgeving die voorschrijft dat er op elke laatste dag van de maand gehandeld moet kunnen worden. De volumes lagen niettemin dicht bij het laagste niveau dit jaar, met minder dan 260.000 contracten die van eigenaar wisselden.

Dat net boven de grens van $90 werd gesloten is een sterk signaal dat de olieprijs zijn recente opmars zal voortzetten. “Uiteindelijk gaat de markt richting de $120 tot $130 in juli, en er zijn steeds meer mensen die dat zeggen. Het is onvermijdelijk”, aldus Mark Waggoner, president van Excel Futures.

6 reacties

  1. Het zal mij niet verbazen dat de stijgende olieprijs tot zo’n 130 Dollar per vat de economie weer flinke schade zal berokkenen. Eigenlijk drukt PeakOil de economie telkens weer op de grond. Telkens als de economie zich aan het herstellen is, doet de stijgende olieprijs het herstel weer teniet!

    Was de stijgende olieprijs in de jaren 2004-2008 de werkelijke oorzaak van de kredietcrisis?

  2. @ M: Nee, dat was de subprimecrisis in de VS. Maar de olieprijs stond ook op bijna 150 dollar net voordat de echte crisis uitbrak, wat dat betreft, precies het goede moment.

  3. Daar heb je wel gelijk in, ik denk dat die niveaus uiteindelijk wel weer in beeld komen. Helemaal als er nog meer oogsten mislukken in 2011. Als de olieprijs blijft stijgen als toen in 2008 zal dat grote schade aan de economie toebrengen en inflatie veroorzaken, alles wordt duurder, want de economie draait nog steeds op olie.

  4. Beste M, ik heb de waarheid natuurlijk niet in pacht, maar ik verwacht wel een nieuwe recessie, of dit een depressie wordt moeten we nog maar afwachten, wellicht als er wat banken omvallen wel. Dat de inflatie gaat stijgen lijkt me onvermijdelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: