Prinsjesdag is alleen een ceremonie met pracht en praal. De voorgekauwde Troonrede heeft Alex keurig voorgelezen. Naar mijn mening zelfs veel beter dan het laatste zegje van Frits Wester.

De geloofwaardigheid in de Miljoenennota is bij de massa al lang verdwenen. De mooie cijfertjes van 2,1 procent koopkrachtverbetering voor de familie Doorsnee is natuurlijk een wassen neus. Ben benieuwd hoe snel de mooie cijfertjes worden ingehaald door de werkelijkheid. Zou wel eens heel snel kunnen zijn als volgend jaar de gepensioneerden gekort gaan worden. Dan gaan er miljoenen op de rem staan. Zelfs de 50-plussers en minners zullen boos worden als ze zien dat hun pensioenaanspraken worden aangetast.

Big spenders

Onze regering gaat helemaal prat op de lage werkloosheid en de flinke werkgelegenheid maar vergeten dat juist miljoenen gepensioneerde big spenders minder gaan uitgeven. Dat kon wel eens de trigger zijn van toenemend wantrouwen richting de EU die met zijn euro en het ECB-beleid enorme repressie toepast op de NL-bevolking ten gunste van de zuidelijke eurolanden. Kranten staan inmiddels vol met reacties van meerdere bankiers die het absoluut niet eens zijn met de ECB besluiten.

En het ECB beleid?

In de Troonrede geen woord over de toenemende onrust inzake het ECB-beleid, terwijl juist de ECB nu volop aan de teugels trekt met hun beteugelende rentebeleid. Ach ja, de Troonrede is daar niet voor natuurlijk. We moeten vooral solidair blijven en keurig in de pas lopen. We laten graag voorbeeldig gedrag zien. En daarvoor is de hele Prinsjesdagceremonie met gepoetste koetsen en glad geborstelde paarden een prachtige gelegenheid. Een heus volksvermaak met rijen dik langs de koetsenroute. Een soort van Koningsdag voor de liefhebbers.

Gelukkig hebben we nog…

Wat hebben we weer genoten van de hoedjes en het diepe decolleté van Maxima, althans zoals de Telegraaf beschrijft. Heb zojuist wel mijn leesbril op moeten zetten om op mijn beeldscherm toch iets van haar ‘mooie glooiingen’ te kunnen bespeuren. Toch werkt dat door op ons gemoed want men schrijft er over in de media en zelfs op dit platvorm doe ik er aan mee. Slimme afleidingsmanoeuvre van ons koninklijke paar.

10 reacties

 1. De overheid geeft volgend jaar 82 miljard euro uit aan zorg. Bijna net zoveel als voor sociale zekerheid. En meer dan twee keer zoveel als voor onderwijs, dat in grootte de derde kostenpost is.
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prinsjesdag/inkomsten-en-uitgaven-van-het-rijk-2020

  Iets zegt mij dat dit, de zorgkosten en sociale zekerheid, niet betaalbaar blijft in de toekomst.
  Alleen al tussen 2017 en 2021 gaan de zorgkosten met 15% omhoog.

  Dus het kan niet missen of de belastingen gaan verder omhoog per 2021…

  1. Nee hoor. In de miljoenennota staat dit geschreven: “Ook de staatsschuld neemt in 2020 minder af dan eerder werd voorzien: deze komt uit op 47,7 procent van het bruto binnenlands product.” Dat betekent dat we ver achter liggen met onze staatsschuld op bijvoorbeeld Italië en de andere schuldennaties. Dus kunnen we makkelijk een inhaalslag maken toch? Er was al uitgelekt om bijvoorbeeld 50 miljard in een investeringsfonds te storten. Geld lenen betekent geld toekrijgen voor onze Wopke. Het duurt maar even of de druk vanaf links wordt opgevoerd om vooral te gaan lenen i.p.v. belastingen te verhogen. Het is maar wat je voorkeur heeft. Waarom roomser zijn dan de Paus?

 2. Volkskrant: op https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/feestbegroting-draait-zalmnorm-na-25-jaar-de-nek-om~bd2eab30/ “Feestbegroting draait Zalmnorm na 25 jaar de nek om”:

  In zijn tweede Miljoenennota springt minister Wopke Hoekstra van Financiën hardhandig om met de erfenis van zijn voorganger Gerrit Zalm. Hoekstra zet diens fameuze ‘Zalmnorm’, al 25 jaar lang de belangrijkste pijler onder het Nederlandse begrotingsbeleid, bij het grofvuil.

  Een kritische Raad van State constateert dat Rutte-III de komende jaren miljarden euro’s meer uitgeeft dan het kabinet in het regeerakkoord met zichzelf had afgesproken. De zittende regeringsploeg breekt met de eigen begrotingsregels, geeft daarvoor geen goede onderbouwing en schuift de rekening door naar de volgende kabinetsperiode.

  Zie ook https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2019/09/17/oordeel-begrotingsautoriteit-over-miljoenennota-2020/Oordeel%20begrotingsautoriteit%20RvS.pdf “Oordeel begrotingsautoriteit over Miljoenennota 2020 (PDF, 1,0 MB)”

  Naar mijn mening heeft dit kabinet er een handje van om op de pof te leven en teveel uit te geven aan zaken die niet heel belangrijk zijn, zoals bijv. het klimaat en teveel gericht zijn op de koopkracht, procyclisch beleid dus. Het kabinet kan beter zuinig aan doen, de staatsschuld verder verkleinen, begrotingsoverschot vergroten en meer aan defensie uitgeven. Zodat er bij een eerstvolgende economische krimp niet direct drastisch bezuinigd hoeft te worden.

 3. Gerrit dit staat in het NRC …wat zal dat (gaan)betekenen, zal het een barstje zijn of een scheur?

  Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, heeft dinsdag ingegrepen om een abrupte stijging van de rente voor de zeer korte termijn op de geldmarkten tegen te gaan. De Fed injecteerde 75 miljard dollar (omgerekend 68 miljard euro) in het financiële systeem.

  Volgens de Financial Times stegen de rentekosten voor banken om kortstondig dollars te lenen tegen Amerikaanse staatsleningen (de zogeheten repo rate) maandag en dinsdag naar de 10 procent. Normaal gesproken moet de reporente in de buurt liggen van het hoofdtarief van de Fed, tussen de 2 en 2,25 procent. Na de Fed-ingreep viel de reporente weer terug.

  Mogelijk is de plotselinge stijging van de reporente een teken van spanning op de financiële markten. Woensdag moet het bestuur van de Fed besluiten over verdere verlaging van de rente om de economie te stimuleren en om de inflatie op het gewenste peil van 2 procent te houden. In juli liet de Fed de rente al met een kwart procentpunt zakken. De Amerikaanse president Donald Trump oefent zware druk uit op Fed-baas Jerome Powell om de rente te verlagen. De Fed zou volgens Trump de rente te lang te hoog hebben gehouden en zo de economische groei hebben ondermijnd.

  Ze zullen wel een zere vinger hebben van snelle tikken op die computer met al die nullen,…

 4. Ziekmakende onzin, die het gepeupel zonder nadenken slikt, al decennia lang?
  Vooral dat decadente vertoon erom heen en ze stinken er gewoon in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: