euro crisisHa! Opluchting! Maar wie verder leest dan deze kop uit de Telegraaf verneemt al vlug dat het om “een gevoel” gaat van de president van de Nederlandse centrale bank.  Nou ja, ook 9 van 10 niet nader genoemde “binnen- en buitenlandse economen” denken er zo over.  Eén buitenbeen in deze context denkt dat de recessie nog lang zal duren.  Donderdag komt het Centraal Bureau voor de Statistiek met cijfers om deze “gevoelens” te weerleggen of te beamen.  Maar kijken we eens naar het grotere geheel : de eurozone.  Daarover klinken al langer positieve geluiden van overheidswege als zou de crisis daar al achter de rug zijn, of toch stabiliseren, of toch niet meer verergeren.  Maar hoe noem je dan een euro-economie met 12,2 % werkloosheid, een all-time high (cijfer van september jl.)? En dit is slechts een gemiddelde want is Griekenland is het 27,6 % en in Spanje 26,6 %.  Met een nog gruwelijker jeugdwerkloosheid van 26,1 % in Frankrijk en 40,4 % in Italië…

Dit ziet er niet goed uit

En werkloosheid is niet het enige probleem van de Europese economie.  Enkele harde cijfers : De economie van Italië die met 8 % is gekrompen sinds 2008.  De Europese autoverkopen die op een 23-jarig dieptepunt zijn beland.  De staatsschuld van Portugal die net 123 % van het BNP bereikt heeft…

Dan hebben we het alleen nog maar over cijfers, cijfers waarachter mensen schuilgaan, mensen die we meest niet zien.  Zoals de Spanjaard Benjamin Serra Bosch die uit wanhoop naar Londen verhuisde op zoek naar werk.  Met drie universitaire graden op zak heeft hij dit gelukkig ook gevonden als…schoonmaker van toiletten.  Lees mee wat hij op Facebook postte :

My name is Benjamín Serra, I have two bachelor degrees and a master’s degree, and I clean toilets.

No, it is not a joke. I do it to pay the rent for my room in London.

I’ve been working in a famous chain of cafes in the United Kingdom since May, and for the first time today, after 5 months working there, I see it clearly. I have been cleaning toilets. My thought was: “I received distinction in my two degrees and I clean other peoples’ poop in a country that isn’t my own.” Well, I also make coffee, clean the tables and wash cups.

And I am not ashamed to do so. Cleaning is a very decent job. What embarrasses me is having to do so because no one has given me an opportunity in Spain. Like me, there are many Spaniards, especially in London. “You are a plague,” I was told once here. And let’s not kid ourselves. We are not young people on an adventure to learn the language and have new experiences. We are immigrants.

I’ve always been very proud, I am not going to deny. Those who know me, you know. And I have to bust out a smile at customers who look over my shoulder as I am simply a “barista” (as they call it here). Some are so outrageous that it makes me want to pull out my University and master degrees and put them in their face. But it would not really do anything.  It appears that those titles now only serve to clean the poop that I clean from the toilets in the cafe. A pity.

I thought that it deserved something better after putting so much effort in my academic life. It seems that I was wrong.

Een herstel zonder werkgelegenheid?

Honderdduizenden Europeanen zoals Benjamin, hooggeschoolden, moeten laaggeschoold werk verrichten, als ze al werk vinden.  Wij vrezen dat als het CBS straks met cijfers komt – en laat ons hopen op tenminste een minieme economische groei voor al zeker Nederland – politici zichzelf op de borst zullen kloppen met “kijk eens hoe goed wij zijn, we hebben de crisis verslagen”.  En dat dit een herstel zal blijken zonder dat aan het gigantische probleem van de werkloosheid ook maar iets gedaan kan worden.  Dat aldus grote delen van de Europese bevolking afgeschreven zullen worden en dan zeggen wij vooral : àrme jonge Europeanen…

9 reacties

 1. De berichtgeving in de grote kranten en het NOS Staatsjournaal zijn steeds verder van de realiteit verwijdert. Haiyan zou over een dunbevolkt gebied trekken waardoor er weinig problemen verwacht werden. Ieder met ook maar een beetje geografische kennis schud dan zijn hoofd over zoveel onwetendheid.
  Ook over Syrie een zeer partijdige berichtgeving als: Bom onploft in Damaskus, een zware slag voor het regime van Assad (2012). Dit was gewoon een smerige terroristische aanslag die veroordeeld had moeten worden door de 50 burgerslachtoffers die erbij vielen.
  ook over de economie en huizenmarkt de ene leugen na de andere.
  Stapje voor stapje verwijdert de berichtgeving zich steeds verder van de realiteit. Daardoor groeit het aandeel van de bevolking die de media en politiek (alle partijen) niet meer geloven.
  Steeds weer voorspellingen en beloftes waarvan het tegengestelde gebeurd. Dit doet het vertrouwen geen goed.
  Gelukkig zijn er sites als Biflatie, GoudPortal en huizenmarktzeepbel die proberen realistischer het nieuws te brengen en niet slechts de spreekbuis van de gevestigde orde zijn.

 2. Dat hele Europroject, het bankenreddingssysteem en wat al langer in de VS aan de gang is, heeft geen ander doel dan het geheel verwoesten van de middenklasse. Er zijn straks slechts twee smaken: arm of rijk.

 3. Ja, ik heb het stuk ook gelezen uit de Telegraaf. Het ‘gevoel van Knot’ heeft gesproken… Natuurlijk, dit is gewoon een cyclus geweest zoals alle andere cycli. U weet wel 7 magere jaren en de 7 vette jaren. De afgelopen 7 waren de magere jaren. Op naar de komende 7 vette jaren.

  Doet u uw (eigen) auto maar alvast weg als u die al had want u moet straks, niet alleen voor uzelf maar ook voor uw partner een nieuwe lease-auto uitzoeken. Doe de telefoon maar uit want anders wordt u straks overspoeld met telefoontjes van headhunters. Bij de een kunt u straks nog meer verdienen dan bij de ander. Koop vooral een huis want die is straks het dubbele waard. Koop een nieuwe flatscreen want die zijn nu nog goedkoop. Al dit goeds heeft ook een nadeeltje. U moet nu uw ingeslagen voedselvoorraden op gaan eten want dat is allemaal voor niets gebleken. Of misschien toch niet, geef maar weg aan al die mensen die het beter kunnen gebruiken. Oh nee ! Die hebben straks ook allemaal een goede baan, die hebben daar straks geen trek meer in.

  Nou, het was eigenlijk ook wel weer een beetje leuk om een beetje te mopperen over de economie op biflatie.nl met andere biflaten. Maar ja, dat hoeft nu niet meer. Ik heb daar ook helemaal geen tijd meer voor want de media staat bol van de meest ideale, goed betaalde baantjes. Alle schulden in de wereld lossen straks vanzelf op.

  Ik zou zeggen biflaten, het gaat jullie allemaal goed. Tot over 7 jaar dan maar weer.

  Groetjes,

  R

  PS.
  Tot schrijvens in 2021 ! En alvast 7 maal gelukkig nieuwjaar gewenst.
  Tot dan !

  1. Mooie knaapjes cq verwende nesten als Klaas Knot en Jacob Schoenmaker hebben helaas gelijk. Het gaat inderdaad beter èh… minder slecht dus einde recessie. En, er is meer geld dan ooit. De spaartegoeden nemen toe. Wereldwijd neemt de waarde van alle assets en output toe. Wij worden steeds rijker, het is waar. Als De Hond jullie belt dan zijn wij opeens heel gelukkig. En oma die 3 hoog achter in haar luier eenzaam ligt te creperen wordt veeel ouder dan haar voorgangsters. Het is helaas allemaal waar. Harde cijfers kan je niet mee debatteren.
   Het is zoals Ben en reaguurder Yoep het schetsen.
   Jullie zijn slaven. Het gaat enkel om geld en kwantiteit.
   Er wordt NIKS gezegd WAAR al dit geld terecht komt, hè Klaasje en Jacobje?
   Ja, neem nog maar een snuif!
   Nederlanders die maar blijven stemmen op dezelfde poppetjes, die maar blijven zeggen hoe gelukkig ze zijn, die ons tot complotters verklaren; wel, die landgenoten hebben de crisis verdiend.
   Oma weg laten rotten drie hoog achter want de hypotheek moet worden afgelost.
   Hoe anders werkt dat in de favela waar ik zit maar als ik daarover schrijf wordt het weg gecensureerd…

   Jongeluy

   1. Ja, goed gezegd moers. Eigenlijk een beetje egoïstisch van mij om alleen sarcastisch te schrijven over de middenklasse doelgroep die eigenlijk geen ene f*ck merkt van eventuele ‘lichtpuntjes’. Zeer goed dat je ook die -luier oudjes- aanhaalt, want dat is ook een serieus punt. Want meer geld wordt hieraan ook niet besteed. Kortweg: want zelfs ALS het al beter zou gaan… WIE wordt daar dan beter van ?

  1. Het spijt me gekke man, maar jij mag je scharen bij de complotters.
   Biflatie mag zich trouwens scharen in het rijtje slecht nieuws brengers en eindtijd voorspellers als Xandernieuws, Niburu en Alex Jones om wat namen te noemen.
   Maar ja, Koen moet wel inkomen genereren hè en slecht nieuws verkoopt. Kijk maar naar de Telegraaf.
   Afijn, het zoveelste goede nieuws
   http://www.nu.nl/economie/3626538/herstel-eurozone-wint-kracht.html .
   Je kan er niet meer om heen, de crisis is over!

   geintje…

    1. Kijk uit, want laatst hoorde ik al iemand van een of andere overheidsdienst op TV roepen dat “er websites zijn die niet op een snel einde van de crisis hopen…” Die websites worden als ‘onpatriottisch’ gezien, en dat is tegenwoordig genoeg reden voor een officier om een afluisterbevel af te geven en een provider – zoals die van Biflatie – te gaan aftappen. Reageren op het forum van Biflatie is een minnetje achter je naam in het Grote Boek van Sinterkl … pardon … Big Brother…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: