Relatie tussen Nederland en Turkije loopt serieuze schade op

19

Terwijl de Turken zich gesterkt voelen door banden met Rusland te herstellen, gaat het conflict tussen Nederland en Turkije richting een hogere versnelling.

Inmiddels roept de Turkse president Erdogan internationale organisaties op om Nederland te boycotten en sancties op te leggen. Vanuit de Europese Unie zal hij in ieder geval weinig steun hoeven te verwachten.

Inmiddels heeft Denemarken het bezoek van de Turkse ambtgenoot Binali Yildirim opgeschort. Ook vanuit de Duitse politiek is er al uitgesproken dat de Nederlandse regering juist gehandeld heeft.

Al een week lang kijken we naar een hard en scherp woordenspel vanuit Turkije gericht aan West Europa. Een dergelijke situatie speelt niet enkel in Nederland. Ook Duitsland, Oostenrijk en België hebben met soortgelijke situaties te maken gehad.

Nederland heeft een groot probleem

De Turken noemen Nederland ondertussen de ‘hoofdstad van het fascisme’, en staat volgens hun zienswijze Geert Wilders reeds aan het roer in de Nederlandse politiek. Nederland mag verwachten dat ze een prijs zullen betalen voor het uitzetten en weigeren van Turkse diplomaten. “Nederland heeft een serieus probleem”, zo is er geroepen.

We kunnen ons gaan opmaken voor een internationaal conflict dat nog een interessante staart zal krijgen. Opmerkelijk in deze is dat beide landen onderdeel uitmaken van de NAVO. Feit is dat de op dictatuur uit zijnde Erdogan provoceert en dreigende taal uit blijft spreken richting leden van de Europese Unie. Om een afgang te voorkomen zal hij óf zijn excuses moeten maken, iets waarvoor hij wellicht veel te trots is, óf daad bij zijn woord moeten voegen, wat zal betekenen dat het land dat al maanden lang kampt met een devaluatie van de eigen munt, economische sancties zal moeten uitspreken richting, tenminste, Nederland. Ook daarmee zal Turkije zichzelf in de voet schieten daar dit mes aan twee kanten snijdt.

Toch lijkt het erop dat Europa zich als een blok achter de ‘daden’ van Nederland, maar ook van Duitsland zal scharen. Inmiddels wordt er gesproken over ‘de-escaleren’. De vraag is of een leider dat uit is op dictatuur zich zo makkelijk op andere gedachten laat brengen. Tevens zien we steeds meer populistische partijen opstaan in Europa. Ook dit zal een goede verstandhouding tussen een land als Turkije en Europa niet bepaald in de hand werken. Binnenkort zal moeten blijken of Turkije daadwerkelijk in staat is de Nederlandse en / of Europese economie pijn te doen, of dat ze eigenlijk maar als een stel honden lopen te blaffen maar niet in staat zijn te bijten.

Dan willen we nog even afsluiten met een Tweet van Roger Scheeren: