Terwijl de Turken zich gesterkt voelen door banden met Rusland te herstellen, gaat het conflict tussen Nederland en Turkije richting een hogere versnelling.

Inmiddels roept de Turkse president Erdogan internationale organisaties op om Nederland te boycotten en sancties op te leggen. Vanuit de Europese Unie zal hij in ieder geval weinig steun hoeven te verwachten.

Inmiddels heeft Denemarken het bezoek van de Turkse ambtgenoot Binali Yildirim opgeschort. Ook vanuit de Duitse politiek is er al uitgesproken dat de Nederlandse regering juist gehandeld heeft.

Al een week lang kijken we naar een hard en scherp woordenspel vanuit Turkije gericht aan West Europa. Een dergelijke situatie speelt niet enkel in Nederland. Ook Duitsland, Oostenrijk en België hebben met soortgelijke situaties te maken gehad.

Nederland heeft een groot probleem

De Turken noemen Nederland ondertussen de ‘hoofdstad van het fascisme’, en staat volgens hun zienswijze Geert Wilders reeds aan het roer in de Nederlandse politiek. Nederland mag verwachten dat ze een prijs zullen betalen voor het uitzetten en weigeren van Turkse diplomaten. “Nederland heeft een serieus probleem”, zo is er geroepen.

We kunnen ons gaan opmaken voor een internationaal conflict dat nog een interessante staart zal krijgen. Opmerkelijk in deze is dat beide landen onderdeel uitmaken van de NAVO. Feit is dat de op dictatuur uit zijnde Erdogan provoceert en dreigende taal uit blijft spreken richting leden van de Europese Unie. Om een afgang te voorkomen zal hij óf zijn excuses moeten maken, iets waarvoor hij wellicht veel te trots is, óf daad bij zijn woord moeten voegen, wat zal betekenen dat het land dat al maanden lang kampt met een devaluatie van de eigen munt, economische sancties zal moeten uitspreken richting, tenminste, Nederland. Ook daarmee zal Turkije zichzelf in de voet schieten daar dit mes aan twee kanten snijdt.

Toch lijkt het erop dat Europa zich als een blok achter de ‘daden’ van Nederland, maar ook van Duitsland zal scharen. Inmiddels wordt er gesproken over ‘de-escaleren’. De vraag is of een leider dat uit is op dictatuur zich zo makkelijk op andere gedachten laat brengen. Tevens zien we steeds meer populistische partijen opstaan in Europa. Ook dit zal een goede verstandhouding tussen een land als Turkije en Europa niet bepaald in de hand werken. Binnenkort zal moeten blijken of Turkije daadwerkelijk in staat is de Nederlandse en / of Europese economie pijn te doen, of dat ze eigenlijk maar als een stel honden lopen te blaffen maar niet in staat zijn te bijten.

Dan willen we nog even afsluiten met een Tweet van Roger Scheeren:

19 reacties

 1. Erdogan zal geen provocatie, belediging, coup of geweld uit de weg gaan om zijn dictatorschap per grondwet vast te leggen, dat heet democratie in Turkije. Het gevaar van een burgeroorlog daar heeft zijn bij decreet regeren versterkt, een uiterst zorgvuldig vooropgezet plan. De insinuaties en provocaties richting de eussr en vooral richting het meest dhimmitude land, Nederland, zijn een simpele truc om wereldwijd de aandacht af te leiden van zijn grootste plan:Het ottomaanse wereldrijk met als voorbeeld adolf hitler, zoals onlangs door hem versproken tijdens een georganiseerde mars met bruine laarzen in Istanbul. Slow train is coming. Nosferatu.

  1. Goed gezien< Carthago!
   De kop van dit artikel is trouwens een beetje ironisch. Immers Turkije gedraagt zich als vijand. En de relatie met een vijand kan toch geen schade oplopen? Erdogan is een tiran, gezien de wijze waarop hij zijn politieke tegenstanders behandeld.

  2. Ach wat denk je er zijn verkiezingen in NL en Turkije samen hebben een leuk theater stukje opgevoerd, je neemt dit alles toch niet serieus pure BS!!! wakker worden kaaskoppen.

 2. Zal dit conflict de VVD en de PVV op woensdag 15 maart as. flink wat stemmenwinst opleveren, waardoor die twee al een meerderheid in de Tweede Kamer kunnen krijgen en toch samen met elkaar gaan regeren? Ik sluit niet uit dat we de komende tijd met opstanden en rellen te maken zullen krijgen wanneer dit conflicht escaleert. En kan dit conflicht ook uitmonden in een conflict met Turkije en Rusland aan de ene kant en de E.U. aan de andere kant?

  1. Zou me niks verbazen. Turkije begint nu te roepen naar sancties, iets dat Rusland al jaren aan de EU oplegt. Niet heel toevallig bezocht Erdogan onlangs het Kremlin wat de Turken enigszins van vleugels voorziet. Turkije weet maar al te goed dat het nooit een ‘member’ van de Europese Unie zal worden en zoekt terecht toenadering tot Rusland om te al te geïsoleerd te raken. Anderzijds zie ik de relatie tussen Rusland en het ‘Westen’ in de toekomst wel verbeteren. Het zijn immers de Russen en de Amerikanen die samen de islamitische IS aan het bestrijden zijn. Dezelfde godsdienst wordt ook in Turkije bedreven dat wellicht uit is op een Ottomaanse wereldrijk. Dergelijke ontwikkelingen zullen door het slagkrachtige Westen niet getolereerd worden, ook niet door de Russen. Wellicht dat Putin een spelletje speelt met Erdogan die totaal in de zeik wordt genomen.

   1. Turkije is voor 90% afhankelijk economisch van Rusland.
    En daar maakt Rusland gebruik van zeer tegen de wil EU/VS.
    Maar zou zeggen kijk eens naar het Russische beleid binnenlands wat moslims betreft.
    Dan begrijpt een ieder dat Rusland het land gebruikt of misbruikt maar moslims hebben bestuurlijk verdomd weinig te zeggen in Rusland.

    1. In 2016 is in Moskou de grootste moskee ter wereld feestelijk geopend in gepaste, respectvolle aanwezigheid van President Vladimir Poetin.

     Maar respect moet 2 kanten opgaan, anders werkt het niet.

     En daar zijn de moslims in Rusland zich zeer goed van bewust.

     1. Ook in Rusland trachten moslims de boel naar hun hand te zetten.
      Dat blijkt wel uit het volgende, In Rusland is godsdienst onderwijs verboden voor kinderen onder 15 jaar.
      Tatarije had daar iets op gevonden dachten de mula`s door het onderwijs niet op de dag maar na 14 uur te gaan geven.
      Helaas ook dat stond Moskou niet toe en pas nadat enkele mula`s voor lange tijd naar de gevangenis gingen 25 jaar heb je snel daar.
      Wilde men pas inzien dat gezag gezag is.

     2. Een beetje warrige, onstabiele tekst, maar ik begrijp er uit, dat Rusland de zaak heeft gestabiliseerd.
      Dat mag je toch verwachten van een beetje respectabel land.

     3. Van de niet moslim landen (regering) heeft Rusland veruit de meeste binnen hun grenzen ca 13% is moslim daarbij wel vermeldend dat vele zaken zoals in het midden oosten komen er niet voor.
      in Rusland is de kerk dienstig aan het volk en niet andersom zoals RK kerk.

     4. Hierin heeft u een wezenlijk punt.
      Alleen, de regerende macht in Rusland kan zeer radicaal reageren als het machtsevenwicht verstoord dreigt te worden.

 3. Het Turkse volk maakt heel mooi duidelijk dat wat Wilders stelt wat de westerse samenleving is er geen plaats moet zijn voor moslims.
  Word het tolereert dan is wat zaterdag te bezien duidelijk denk ik zo.
  Zoals enkele het ook uitspraken wij zijn turken en passen ons niet aan bij de Nederlandse rites en gebruiken.
  De Nederlanders zullen zich op termijn aan ons moeten aanpassen.

 4. “Nederland heeft een serieus probleem”, zo is er geroepen.”

  Door wie wordt dit geroepen?, door u?

  Nederland is van oudsher een angsthazen land, geregeerd door de kerk met hun handlangers.
  Nederland meent wel eens een grote mond op te moeten zetten als kikkerlandje, maar zou beter af zijn, als zij zich bij Duitsland zouden voegen.

 5. Welnee zeg we geven straaljagers voor 1 euro weg aan onze bondgenoot. Je begrijpt toch wel mag ik aannemen dat het van A tm Z in scene is gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: