René Tissen: ‘De één wordt rijk, de ander arm’

Wel in Amerika, maar eigenlijk nergens in Europa wordt door burgers de vraag gesteld naar de effectiviteit van het crisisbeleid van de centrale banken. Ooit waren deze prestigieuze banken bedoeld als onafhankelijke instellingen die vanwege hun enorme deskundigheid en boven de partijen staande professionaliteit, de economische ontwikkeling, integratie en groei van landen met zachte hand konden begeleiden en waar mogelijk gezagvol konden bijsturen.

Na vijf jaar blufpoker te hebben gespeeld staat in Amerika de Federal Reserve zwaar onder druk omdat gaandeweg duidelijk begint te worden dat het pompen van overmatige hoeveelheden geld in de economie alleen maar heeft geleid tot een nooit eerder vertoonde vertekening van de werkelijke staat van de economie. Wie weet nog wat goed is en wat niet?

Gewone Amerikanen vragen zich inmiddels openlijk af hoe het toch kan dat na zoveel geldstimulering de officiële economie van Amerika maar nauwelijks boven het nulpunt wil komen, terwijl de burgereconomie een onverminderde puinhoop is. In razend tempo is Amerika een arm tot straatarm land geworden en zijn ook gewone Amerikanen hun geloof in de Amerikaanse droom verloren. In Europa is de ECB een schaduwmacht geworden die naar de willekeur handelt van de zelf verzonnen economische politiek. De ECB was nooit de droom van de burgers van Europa. Maar is nu wel hun nachtmerrie aan het worden.

De spanning tussen de officiële economie en de burgereconomie heeft te maken met de kredietcyclus en die is ook voor Nederland van belang. De banken zijn inmiddels wél enigszins hersteld en willen met mate ook wel geld uitlenen, maar er zijn te weinig ondernemers en burgers die geld willen, kunnen of durven lenen. Geld rolt nog wel, maar niet hard. Dat komt omdat de kredietcyclus doorbroken is. Er is een breuklijn ontstaan tussen de staat en de banken enerzijds en burgers en bedrijven anderzijds. Lees meer op RTLZ.

13 reacties

 1. Nog even en alle jonge mannen van onder de 40 worden naar het slagveld gestuurd. Dit zal enorme gevolgen voor de econiomie hebben. Op http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/duitse-vicekanselier-waarschuwt-voor-oorlog-poetin-helaas-ook-bezorgd lees ik namelijk het volgende:

  Duitse vicekanselier waarschuwt voor oorlog, Poetin ‘helaas’ ook bezorgd

  De Duitse vicebondskanselier Sigmar Gabriel maakt zich zorgen over een mogelijke nieuwe oorlog in Europa. Rusland is volgens de sociaaldemocraat kennelijk bereid ,,tanks over Europese grenzen te laten rollen”.

  President Vladimir Poetin heeft ,,de oude geest van de nationalistische machtspolitiek” weer uit de fles gehaald. Gabriel herinnerde er maandag aan dat escalatie van conflicten 100 jaar geleden leidde tot de Eerste Wereldoorlog (1914-1918).

  1. RTL? Was dat niet een of ander televisie kanaal van enkele Bilderbergers? Evenals de hele SBS en Sanoma kliek…
   Nee, die zullen de hand van hun broodmeesters niet bijten nee.
   NAVO boven alles…

   1. Neen-neen, Moerstaal ; de héle (Luxemburg-gebaseerde) RTL-Groep is het exclusieve eigendom van twee israelische zakenmannen (‘MosZaad Front Men’) … heb ik 2,5 jaar geleden al eens op ‘Tissen’ geponeerd … toen je daar nog vrijelijk kon reageren onder Kameraad Tissinski’s artikels … en RTL ‘plotsklaps’ overging op een ‘registratiesysteem’ aldaar.

    Mea Culpa … hihi …

 2. Op http://xandernieuws.punt.nl/content/2014/04/NASA-studie-Ondergang-Westerse-beschaving-nauwelijks-te-vermijden lees ik het volgende:

  NASA-studie: Ondergang Westerse beschaving nauwelijks te vermijden

  Groeiende ongelijkheid tussen rijke elite en arme massa breekt iedere samenleving op – ‘The Fourth Turning’: Instorting nog vóór 2025

  De Westerse beschaving koerst op een bijna niet meer te vermijden ineenstorting af. Dat is althans de ontnuchterende conclusie van een onderzoek, dat mede door het Goddard Space Center van de NASA werd gefinancierd. Historisch gezien stortten hoog ontwikkelde beschavingen ineen omdat de ongelijkheid tussen rijk en arm uiteindelijk te groot werd. Wat dat betreft bevindt ook Nederland zich op een erg gevaarlijk pad: op 12 april schreef de Volkskrant dat rijkste 1% van ons land ondanks de crisis bijna een kwart van het totale vermogen in bezit heeft, meer dan ooit tevoren, en vergelijkbaar met de extreem ongelijke situatie in de VS.

  1. Xander… Reacties over bloedmanen bleven staan maar ik mocht niks schrijven dat er spam stond. Topic was trouwens Ukraine. Nou probeer ik altijd ontopic te blijven maar dat was ik volgens de reaguurders dus niet. Bloedmanen, klaagmuur en Jezus hebben van alles te maken met Ukraine…

   Jongeluy

    1. Zie bewuste topic op xandernieuws, is er trouwens nog eentje bij gekomen. Over bloedmanen dan. Doe mij maar een bloedsinaasappel…

 3. Leuk en goed artikel,maar geen kans van slagen.De europeesche nieuwe oligarchen,de elite,de banksters,en de eromheen draaiende politieke gelukzoekers,hebben geen enkel belang bij het “oplossen van De Crisis”.De huidige schuldenconfederatie levert veel meer geld en dus macht op.

 4. Dat grote verschil tussen arm en rijk is duidelijk de Pareto formule die in de kondratieff winter duidelijk waarneembaar word.

 5. Jongeren bouwen steeds meer (studie)schulden op en komen tegen slechtere arbeidscondities de markt op. Huren stijgen zeer snel, net als veel belastingen. Middelbaar en ouderen hebben donders goed in de gaten dat zij steeds minder op pensioen en aow kunnen rekenen. De nog steeds accelererende schuldenberg schreeuwt om gezonde economische groei, waar moet deze nog vandaan komen dan?? Het punt waarop we verhoudingen weer gezond kunnen maken zijn we gepasseerd. Leuk opgemerkt van René dat centrale banken de burger hadden moeten steunen ipv de banken, maar de ecb is er niet voor de burger, dat weet jij ook wel René.

 6. Het verdienen van vermogen komt nog altijd door slim te beleggen (= voor de meeste mensen een casino) of hard voor je te laten werken (hard zelf werken is niet voldoende). Voor dit laatste heb je 2 groepen nodig. Mensen die nog willen (kunnen is iets anders denk ik) consumeren en mensen die aangezet worden om zich te laten uitbuiten (voor een groot gedeelte zijn dit de consumenten die iets gewild hebben maar achteraf moeilijkheden hebben met het kunnen terug te betalen).
  Wat ik bedoel is dat de armen in vele gevallen de mogelijkheden schapen aan de rijken om nog rijker te worden.
  Nochtans heeft de massa (de armen dus) de meeste macht maar die kunnen dit enkel activeren door te starten met een andere levensstijl wat ik spijtig genoeg nog niet direct zie gebeuren

 7. Als de aarde terug gaat nemen wat van haar is afgeroofd of toe geeigend,zullen eerst de kanonnen bulderen.
  Daarna zal de aarde eens laten zien,hoe je de aarde laat beven en zullen de vulkanen ons plezieren op spectaculair vuurwerk.
  De menselijke geest,is in de afgelopen tijdcycly te ver de verkeerde kant door gefokt,door het systeem en het lot.
  De hoofdprijs ligt bij de finish.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: