René Tissen: Het rommelt overal

5

René Tissen, rtlz | Dit weekeinde werd plotseling de op een na grootste hypotheekverstrekker van Frankrijk –CIF- genationaliseerd. Als dat niet was gebeurt dan had dat zeker tot een run op de banken in Frankrijk geleid. Al heel vaak en vanuit alle hoeken en gaten is gewaarschuwd voor de slechte staat waarin de Franse banken verkeren. Geen stresstest die er melding van heeft gemaakt. Wat weten wij eigenlijk van de werkelijke staat waarin de wereldwijde banken verkeren en kan de Nederlandse politiek zonder deze kennis betrouwbare oplossingen aandragen? Nee dus.

Het rommelt in Spanje

In Spanje is al enige tijd een echte bank run gaande. Op maandbasis verdwijnt daar meer geld onder de matras van burgers of naar het buitenland dan goed is voor de gezondheid van welke bank dan ook. Door de ECB worden hier precieze cijfers van bijgehouden. Dat moet wel, want er zal binnenkort weer een nieuw rondje bankensteun moeten worden gegeven via het aankopen van staatsobligaties. Bizar is dat Spanje eisen stelt aan de bailout die het land tegen heug en meug nodig heeft. Alsof een bedelaar voorwaarden kan stellen aan de giften die hij ontvangt.

Het rommelt In België

Ook de Belgen maken er met Dexia weer een mooi potje van. Om de verkoop van een deel van deze bank aan Luxemburg en Qatar mogelijk te maken moet de Belgische staat eerst het bufferkapitaal van dit onderdeel op het wettelijk vereiste niveau brengen en dat gaat de Belgen miljarden kosten. Luxemburg en Qatar lachen zich ondertussen een slag in de rondte. Want voor een appel en ei krijgen ze de hoofdprijs. Met dank aan de belastingbetaler. Zijn de Belgen dom of onwetend? Lees verder op RTLZ.