René Tissen: Op weg naar een andere economie

4

René Tissen, RTLZ | Door de crisis, maar eigenlijk ook al in de aanloop er naar toe, groeit in Nederland de behoefte aan een andere economie. Triodos bank maakte onlangs zelfs reclame voor zo’n economie, die minder door geld en het najagen van bezit gedreven wordt en meer door het veelkleurige pallet van levensbehoeften en van sociaal-maatschappelijke ontwikkeling. Het idealistisch gehalte van deze reclamespot was hoog, maar op zich is er niets mis met idealisme. Sterker nog, een flinke dosis idealisme is hard nodig om de huidige crisis om te kunnen buigen in een kans. Maar er is ook een andere kant van het verhaal. Veel burgers willen helemaal geen nieuwe economie, maar willen juist de economie van vroeger terug.

Waarom het goede niet behouden?

Ooit hadden we in Nederland een economie die eerst produceerde en daarna consumeerde. Ooit hoefden varkens niet door heel Europa gesleept te worden om de consument te bereiken. Ooit was er een hypermoderne textielindustrie in Twente en was het vanzelfsprekend dat Thialf in Friesland een hypermoderne rol bij het schaatsen speelde. Nog niet zolang geleden was er een plan om de afsluitdijk experimenteel innovatief te maken. Dat plan ligt stof te vergaren in een la.

Laten we weer voor onszelf zorgen

Wat destijds gewoon was willen burgers terug hebben, namelijk een Nederlandse economie die grotendeels zelfvoorzienend is. Eerst moeten we in eigen huis weer sterk staan, om vervolgens de volle vruchten te kunnen plukken van de open economie die wij vanwege onze natuurlijke ligging zijn.

Alleen op twee benen kun je goed staan

We moeten in Nederland weer op twee benen komen te staan, het productie been (waaronder transport en logistiek) en het consumptie been van burgers die eerlijk verdiend geld te besteden hebben. We moeten weer onafhankelijk worden van anderen als het gaat om een aantal basale behoeften, zoals energie, communicatie, veiligheid grondstoffen (o.a. olie en gas) en kapitaal. Laten we bijvoorbeeld NUON weer terug in Nederlandse handen brengen. Lees het hele artikel op RTLZ.