Vrijwel geheel onopgemerkt door het overigens zeer aandachtige publiek, maakte de koning in zijn recente troonrede melding van het voornemen van de regering om haar steun te geven aan de vorming van een Europese Bankenunie. De bankenunie is een lang gekoesterde wens van vooral de zuidelijke lidstaten (want die kunnen daarmee hun bankproblemen aan het oog van de eigen bevolking onttrekken) en van de ECB (want die kan de rekening van deze problemen over alle partijen uitsmeren en gladstrijken).

Net zo ongemerkt als de troonrede besloot onlangs het Europees Parlement om haar goedkeuring te geven aan de oprichting van het Europese Bankentoezicht. Dat zal definitief ondergebracht worden bij de ECB. Het Europees Parlement krijgt hier wél de bevoegdheid om zich te bemoeien met de benoeming van de directeur toezicht van de ECB, maar krijgt geen toegang tot de notulen van bestuursvergaderingen. Men is terecht bang voor het daadwerkelijk ineenstorten van banken, als en zodra deze op het bespreeklijstje van de toezichthouder komen te staan.

En zinkt Italië dieper weg

Ondertussen verkeert de Italiaanse grootbank Monte di Paschi di Siena in zulke enorme en levensbedreigende problemen, dat deze bank tot een bail-in heeft besloten, namelijk door bestaande obligatiehouders te dwingen mee te betalen aan de redding van de bank, ter hoogte van zo’n 635 miljoen euro. Dat zal echter bij lange na niet genoeg zijn. Naar verwachting zal de bank het tienvoudige bedrag moeten zien op te hoesten. Volgens de regels van de nog op te richten Europese Bankenunie moeten banken die in de problemen verkeren, deze eerst zelf oplossen. Dat betekend in de praktijk dat vermogende spaarders inderdaad voor hun geld moeten vrezen en hun geld daarom beter in stenen en andere zaken kunnen stoppen, dan bij hun noodlijdende bank te zien wegkwijnen.

Vrezen voor je geld

Komt een bank onverhoopt toch niet uit de problemen via bail-ins, dan moeten ze volgens de nieuwe regels eerst bij elkaar te rade gaan. Andere banken in Europa moeten dan te hulp schieten, het liefst zonder dat het publiek dit in de gaten heeft, vanwege het bekende vertrouwenseffect. Mijn bewering is dat alle Europese banken momenteel dermate zwakke kapitaalbuffers hebben, dat deze geen aderlatingen en bloedtransfusies ten behoeve van anderen kunnen verdragen. Door de solidariteit die de bankenunie afdwingt komen banken alleen nog maar méér in de problemen. Lees meer op RTLZ.

12 reacties

  1. Tissen: “…dat er [door ESF] euro-obligaties worden uitgegeven, die vervolgens van ultra lange looptijden zullen worden voorzien (30-100 jaar) en van coupons met nul tot negatieve rente.”

    Mijn god, dus het ESM gaat geld lenen, waarvan van tevoren bekend is dat ze dat niet gaat terug betalen en waarbij de uitlener rente aan het ESM moet betalen…

    Als dat soort beleggingen als een goede belegging wordt gezien, dan is er behoorlijk wat mis in de wereld. In wezen neem je dan als belegger / uitlener bij voorbaat een zeker maar beperkt verlies vanwege de vrees dat andere beleggingen je zeker meer schade gaan berokkenen… En in het meest positieve scenario is die rente dan een vergoeding voor het feit dat het ESM jouw geld in bewaring wil nemen, wat natuurlijk waanzin is.

  2. Gelukkig zijn de Nederlanders niet dom en hebben het allerbeste kabinet sinds de oorlog gekozen. Een volk krijgt de regering die het verdient. Hier heeft u zelf voor gestemd en erger, u stemt er zo weer voor.

  3. Ook hiervoor geldt: de “voorraad” schuld is niet langer belangrijk; enkel de “flow” van nieuwe schuld; exponentieel eindfase gerotzooi.

    Jammer dat die eindfase zich waarschijnlijk zeer langzaam uitfaseert.

    Biflaten.

  4. di 24 sep 2013, 09:21

    Grote goudroof Air France

    parijs –
    Uit een toestel van luchtvaartmaatschappij Air France is een enorme hoeveelheid goud gestolen. Het gaat om 44 kilo aan goudstaven, ter waarde van 1,5 miljoen euro. Het goud was onderdeel van een lading van 300 kilo, die door waardevervoerder Brinks van Parijs naar Zürich werd verscheept.

    Na aankomst in Zwitserland afgelopen donderdag werd de roof ontdekt. Mogelijk hebben de daders hulp gehad van luchthavenpersoneel.

    Het is het tweede incident in korte tijd bij Air France. Een week eerder werd ook al een partij van ruim 1,3 ton aan pure cocaïne onderschept die in koffers aan boord van een toestel was gesmokkeld.

    Vraag mij altijd af, van wie dat goud is en welke papieren je dan nodig hebt om hiermee de grens mee over te gaan?

    Waarschijnlijk geen voorstander van een bankenunie

  5. Het blijft niet bij een bankenunie, grote kans dat ze in 2014 al aan de slag gaan met het vormen van een volledige Europese unie waarbij de individuele landen hun soevereiniteit verliezen en opgaan in een model vergelijkbaar aan dat van de Duitse bundeslander.

    Als je een beetje googled zie je dat er ook al veel berichten te vinden zijn over de vorming van het Europese leger (is al opgenomen in de Europese grondwet), waarbij Duitse troepen gestationeerd worden in Griekenland en het mogelijk is dat Spaanse troepen in Nederland terecht gaan komen, een beetje de terugkeer van het Habsburgse rijk en Philips de II dus, alleen is de tiende penning inmiddels al als de vijfde penning ingevoerd (20% BTW).

    Sommige landen mensen gaan erop vooruit in dit systeem, andere, zoals de gemiddelde Nederlander/Duitser/Oostenrijker gaan er flink op achteruit,

    Het is de vraag wat de Scandinavische landen gaan doen zoals Finland en zweden, kans dat zij er toch mee stoppen en kiezen voor een Scandinavische unie, landen als Estland en Letland hebben een relatief lage staatsschuld dus zij zijn ook beter af zonder de EU.

    Het verenigd koninkrijk zal NOOIT zijn soevereiniteit willen opgeven en zijn militairen onder Europees (lees frans/Duits) gezag laten plaatsen, dus over 4 jaar VK uit de EU?

    Er blijven enkel vragen tav de democratie, kunnen we net zoals in de VS nog kiezen uit 2 a 3 kandidaten, voor een Europese president of wordt deze volledig voor ons gekozen. Het Europese parlement, komt er een kiesdrempen van 25% of komt er een 2-partijen stelsel?

    1. Quote: “Het is de vraag wat de Scandinavische landen gaan doen zoals Finland en zweden,”

      Die veroveren we dan gewoon… 😉

      Quote: “Het verenigd koninkrijk zal NOOIT zijn soevereiniteit willen opgeven ”

      Hebben ze al opgegeven, aan de VS. Soort bruggenhoofd in de EU. Zijn al bezig om een vrijhandelszone overeen te komen tussen EU en VS. Wilden ze even uitstellen vanwege bezwaar (voor de buhne) wegens NSA-spionage, maar dat uitstel is al van tafel. Dus, binnenkort in dit theater: de EUVS.

      En das een tussenfase want we gaan naar 1 wereldmunt. Zijn er ook geen koersverschillen meer en kunnen ze geld printen tot ze een ons wegen. Eens in de x jaar wat nullen schrappen op het ontwerp en dan weer doorpinten.

    2. Hou goed de verkiezingen voor het Europees Parlement volgend in de gaten. Wordt er daar een groot rechts-nationalistisch blok gekozen, dan kan de E.U. het wel schudden met wat de bankenunie en verdere integratie betreft!

  6. De meest doorzichtige misleiding uit het Brusselse trucage-arsenaal: “De bankenunie moet voorkomen dat belastingbetalers voor de kosten opdraaien als opnieuw een bank in problemen raakt”.

    Wie zou er nu en later anders opdraaien voor bankenreddingen en gemeenschappelijke schulden?
    De belastingbetaler, natuurlijk, ook in zijn hoedanigheid als spaarder, consument en klant.

  7. Dat wat Twan zegt. Dit is pure misleiding. Dit is het vergemeenschappelijken van de onmogelijk grote zuidelijke schulden. De bankenunie zijn de bankiers die nu samen komen om een nog groter blok tegen de lidstaten en de bevolkingen te vormen. Onder toezicht van de ECB, veel fouter kan je het niet bedenken.

    Ze blijven bij het redden van de banken volledig binnen de lijntjes, deze *systeem*crisis gaan ze daar dus niet mee oplossen maar wel verergeren. (Zie artikel Joris Luyendijk op Volzin.nu)

  8. Net even dat artikel van Luyendijk gelezen. De metaforen die iemand gebruikt, zegt iets over iemand zijn bevattingsvermogen en zegt iets of iemand het goed begrepen heeft en zegt iets over iemand of hij/zij het goed kan uitleggen.
    De volgende goede en ladingdekkende metaforen vielen mij op:
    De Tsjernobiel reactor weer aanzetten met hetzelfde management.
    Er is geen administratieve rollenscheiding meer. De bank adviseert en begeleidt zowel de onderneming die aandelen wil verkopen door beursgenoteerd te worden en de bank adviseert en begeleidt het pensioenfonds dat deze aandelen wil kopen.
    Luyendijk vat dit samen met de term chinese muur.
    Ofwel banken zeggen dat het bankieren met verschillende petten op prima kan omdat ze een figuurlijke chinese muur tussen de afdelingen hebben gezet. (tsja dit klinkt als die gokverslaafde junk die zegt: ‘leen me nog een 10 euro je krijgt het morgen terug’.
    Joris L. beschrijft het huidige bankensysteem als een recept voor rampen. Geweldig goed omschreven.
    De voorzitter van JP Morgan die de minister van Financien chanteerd omdat JP morgan belachelijk veel staatsobligaties heeft van Groot Brittanie.
    Zou Barack Obama ook gechanteerd worden door de FEd omdat de fed belachelijk veel staatsobligaties van de VS hebben?

    Ik vind zijn metafoor om quantitive easeyning weer te geven niet erg goed. Hij spreekt hierbij van een straaljager die met een storm weer moet landen op een vliegdekschip.

    Hij zegt in zijn artikel ook of dit huidige systeem wel kan overleven?
    Als de poltieke partijen willen dat dit in- en in- corrupte systeem blijft bestaan dan is dat wel mogelijk.
    Veel daarvan zal afhangen van “Weimar”-duitsland. En het schuldenplafond-patstellinkje in de VS.
    En daarna moet er nog even een oplossing gevonden worden voor de hypotheken die onder water staan.
    En oh ja, er moeten eurobonds worden ingevoerd. Waarschijnlijk moet elke europese lidstaat daar apart over stemmen. Of het zal net als met die europese grondwet gaan in 2005. De meerderheid in Nederland stemde tegen in een referendum maar een jaar later kon je in een miniscuul klein berichtje lezen dat de 2e en 1e kamer de grondwet hadden aangenomen.
    Maar ja dan zijn we er nog niet. Hypotheekleningen, bedrijfsleningen en staatsobligaties daar zal eerst op afgeschreven moeten worden. En daarna zijn er nog wel een aantal type leningen te noemen die nu nog geen probleem zijn maar waarvan ik wel weet dat ik daar geen obligaties van wil hebben met een schitterend AAA-stempeltje erop.
    Wellicht dat de centrale banken dit schuldpapier willen opkopen, ze hebben er uiteindelijk ook voor gezorgd (als zijnde toezichthouder) dat dit soort schuldpapiertjes in de markt gezet konden worden.

    Maar goed Luijendijk vind het financiele systeem niet meer beheersbaar. En daar komt ie 5 jaar na lehman achter. Dat laatste gaf en geeft mij wel te denken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: