René Tissen: ‘Verbied loondienst in Europa’

26

René Tissen, RTLZ | Iedereen die  nu nog werknemer is moet zelfstandig ondernemer worden, daartoe ondersteund door een variabel basisinkomen van staatswege per lidstaat. Gisteren is door de Europese regeringsleiders besloten om een bedrag van 8 miljard euro ter beschikking te stellen voor de bestrijding van de torenhoge jeugdwerkeloosheid. Direct daarna bleek dat Nederland geen aanspraak zal maken op dit potje, want het geld moet vooral gaan naar die lidstaten waar de nood het hoogst is, namelijk in Zuid-Europa. Mijn bewering is dat de nood in Nederland binnenkort net zo hoog gaat worden.

Weggegooid geld

“Wij kunnen onze problemen zelf wel oplossen”, zei premier Rutte en waarschijnlijk doelde hij daarmee op de Ambassadeur Jeugdwerkloosheid die onlangs in Nederland op zijn voorspraak aan de slag is gegaan, met een budget van 50 miljoen euro. Mijn bewering is dat het geen enkele zin heeft om publiek geld aan het bestrijden van werkloosheid te besteden, zelfs niet een beetje. Mijn bewering is ook dat Nederland wederom veel geld aan Europa heeft wegegeven. Dat is op zich niet erg. Als het helpt, maar het helpt niet.

Oude politiek

Als vanouds was er ook nu weer een marathonvergadering nodig om 8 miljard euro los te wrikken, simpelweg omdat premier Cameron en president Hollande weer eens ruzie met elkaar maakten over de reguliere korting op de eigen bijdrage die Engeland sinds 1984 ontvangt. Het ging niet over jeugdwerkloosheid, maar om wie het goedkoopst uit was. Voor Nederland is sprake van duurkoop.

Meer bedrijvigheid is nodig

Het enorme probleem van de werkloosheid in Europa kan niet via de bestrijding ervan worden opgelost, maar wel via meer bedrijvigheid. Er moeten in hoog tempo bedrijven bij komen die producten en diensten bieden, waar anderen voor willen en kunnen betalen. Zo simpel is het. Als er bedrijven zijn is er werk, ook al zal het om minder werk gaan dan vroeger als gevolg van moderne technologie. Er moeten daarom steeds meer, steeds vaker en steeds sneller bedrijven bij komen. Lees hier verder.