René Tissen: Krijgen we een hete zomer?

19

René Tissen, RTLZ | Geen woorden maar daden moeten Duitsland en Frankrijk gedacht hebben nu het probleem van de hoge jeugdwerkloosheid in Europa zodanig ernstige vormen heeft aangenomen dat minister Schaüble zelfs op het gevaar van een binnen-Europese revolutie wijst als er niet snel wat aan gedaan wordt. Er dreigt een hete zomer. Duitsland en Frankrijk willen actie. Via de Europese Investeringsbank (EIB).

Er zijn in Europa 6 miljoen jongeren werkloos. Om hen aan het werk te helpen wordt gemiddeld 1000 euro per persoon beschikbaar gesteld. Totaal 60 miljard euro. Een druppel op de gloeiend hete plaat, zo drukte de directeur van de EIB zich nogal ondiplomatiek (maar wel oprecht en eerlijk) uit. Via zijn bank komt het geld beschikbaar. Helaas op de oude manier, namelijk  in de vorm van goedkope leningen aan het Europese midden- en klein bedrijf. Die moeten vervolgens mensen gaan aannemen.

Verkeerde oplossing

Zitten ondernemers op nieuwe schulden te wachten? Geld lenen, hoewel goedkoop? De kans is klein dat toch al met schulden overladen ondernemingen nu nog nieuwe schulden willen aangaan, als daar niet de absolute zekerheid van terugverdienen tegenover staat. En als het om mensen gaat –bestaande en nieuwe- is die zekerheid er niet en zelfs nu minder dan ooit. Er zullen heus wel banen bijkomen. Maar niet veel.

Weggegooid geld

Het goede nieuws is dat de Europese politiek inziet dat werk alleen maar ontstaat in en via de vrije markt. Alleen Nederland gelooft nog in de heilzame werking van een speciale ambassadeur voor jeugdwerkeloosheid, met een budget van 50 miljoen euro. Dat is op voorhand weggegooid geld en dat is zonde, hoe goed bedoeld dit politieke gebaar ook is. Lees het hele artikel van René Tissen op RTLZ.